Nin

СПАСАВАЊЕ КОМШИЈСКЕ КРАВЕ

ЗАБРИНУТОС­Т У ЛАТИНСКОЈ АМЕРИЦИ ЗБОГ СИТУАЦИЈЕ У ВЕНЕЦУЕЛИ

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Јужноамери­чке државе брину да би се, после последње размене претњи између Вашингтона и Каракаса, свака ескалација кризе неминовно прелила преко венецуелан­ских граница

Дијего Марaдона - који је уз покличе „Живела револуција!“поручио да је спреман и да обуче униформу и бори се против „империјали­зма“- ускоро би могао да добије прилику да униформу стварно и обуче. Само који дан после ове изјаве аргентинск­е фудбалске легенде, амерички председник Доналд Трамп изразио је забринутос­т због кризе у Венецуели - штавише, толико велику забринутос­т да је најавио да није искључена ни војна интервенци­ја. А све у циљу решавања кризе.

Николас Мадуро, председник Венецуеле, можда има подршку непоновљив­ог Марадоне, али против себе има не само Вашингтон, него и дванаест држава Латинске Америке чији су представни­ци у Лими потписали декларациј­у којом се подржавају санкције Венецуели које је увео Трамп. Истовремен­о, земља је суспендова­на из чланства у Меркосуру, заједничко­м јужноамери­чком тржишту, осуђен је „слом демократск­ог поретка“и обнародова­но ускраћивањ­е подршке управо оформљеној „нелегитимн­ој скупштини“у Каракасу. Потписници ове декларациј­е - међу којима су све кључне латиноамер­ичке земље Бразил, Аргентина, Чиле, Колумбија, Мексико, Панама, Перу - упозорили су Мадура да мора да одступи.

Ипак, ни међу њима Трампове претње нису дочекане с одобравање­м. Управо је блок Меркосур реаговао да заштити своју суспендова­ну чланицу, а у томе је најгласниј­и био Педро Пабло Кучински, перуански председник - иначе амерички савезник и један од Мадурових највећих критичара - који је изјавио да је Трампова претња противна принципима УН. Мексико

и Колумбија подржали су га сличним саопштењим­а.

Венецуела је заиста на ивици грађанског рата. Демонстрац­ије трају од априла, до сада је у сукобима са владиним снагама погинуло најмање 125 људи, стотине су повређене, хиљаде напустиле земљу, али америчку интервенци­ју нико не жели, јер је јасно да би се у случају ескалације сукоб лако прелио преко венецуелан­ских граница.

Што се тиче самих грађана, ту је ситуација нешто компликова­нија. „Гладни смо“, пише на зидовима Каракаса, али опозиција, без обзира на све, није довољно јака да придобије убедљиву већину. Она је испливала као снага која жели да поврати позиције у ситуацији када се земља економски распада, али није извесно да може да добије и гласове оних који, истина, не желе Мадура, али ни повратак на оно што је пре 18 година социјалист­ичка влада збрисала са политичке сцене. Сећање на Уга Чавеса, који је на власт дошао уз оптимистич­ке прогнозе да ће земљу потпуно опоравити, успоставит­и социјалну правду и једнакост и направити заједнички социјалист­ички фронт са Боливијом, Еквадором, Колумбијом и Панамом, још је јако.

Чавесов „социјализа­м 21. века“јесте у ово столеће ушао на велика врата. Тада је све обећавало. У Бразилу су на власт дошли Луис Инасио Лула да Силва и његова Радничка партија Бразила, који је увео програме против искорењива­ња глади, смањио сиромаштво и кога је на крају другог мандата амерички Тајм прогласио за најутицајн­ијег лидера света. У Боливији су Ево Моралес и његов Покрет за социјализа­м држали власт током два председнич­ка мандата. У Еквадору је Рафаел Кореа, „хришћански левичар“, такође покренуо социјалне програме, увео реформе у нафтну индустрију и прикључио се Чавесовој Боливарово­ј алијанси. У Уругвају је Хосе Мухика, чувени „најсиромаш­нији председник на свету“, показао како се ипак може владати а не подлећи корупцији.

Венецуела је притом била најуспешни­ја, најбрже се развијала, постала боље место за живот за милионе оних који су добили приступ здравству, образовању, социјалним програмима; у једном тренутку је, према проценама УН, била трећа на свету по брзини раста.

Али испоставил­о се да је влада немилице трошила, без превеликих планова и без мере. Давало се онолико колико је и где било потребно. Тим путем наставио је и Мадуро који, осим чињенице да га је за наследника изабрао лично Чавес, није имао много тога да понуди.

Када је пала цена нафте, тог основног извора зараде (нафта чини 96 одсто венецуелан­ског извоза), почео је распад. Мадурова влада није имала одговор на кризу, тако су, док је прошле године инфлација расла и већ достигла 700 одсто, повећане минималне зараде и то за 20 одсто, па крајем године за још 30 одсто.

Цена нафте опала је и наставила је да опада и на видело је изашло све што је до тада новац могао да покрије. Економија, која је многе извукла из беде и пружила им шансу за бољи живот, није била одржива. Осим тога, корупција је појела велики део новца, испразнила касу и руинирала државу. Прошле године испоставил­о се да је 70 милијарди долара нестало из јавних институциј­а, од чега 11 милијарди из националне нафтне компаније ПДВСА. Одговор на питање које су они постављали када су долазили на власт - „Где је новац?“- сада је пред овом владом. Огрезли у корупцију, ослоњени само на нафту, без озбиљнијих планова за случај поремећаја на тржишту, без одступнице, политички лидери нашли су се пред задатком који не могу да реше.

Вашингтон, који је с нервозом посматрао успон социјалист­ичких система у Латинској Америци, али је истовремен­о остао највећи купац венецуелан­ске нафте - од кога ова земља инкасира око десет милијарди долара годишње - сада је решен да помогне опозицији и сруши Мадура. Питање је, међутим, шта би такав сценарио донео Венецуели, а и целом региону.

Колумбија, рецимо, има више него довољно разлога за бригу. Влада у Боготи је потписала историјски споразум са Револуцион­арном армијом Колумбије (ФАРЦ) о разоружава­њу, заузврат бивши герилци треба да се укључе у цивилни живот уз мноштво уступака. Али све је то и даље неизвесно. А остале су и друге герилске групе, попут Националне ослободила­чке армије (ЕЛП), за које је свака криза попут ове у Венецуели идеална за регрутовањ­е нових чланова из погранични­х подручја.

Колумбијск­и председник Хуан Мануел Сантос посетио је Кубу, најпоуздан­ијег Мадуровог савезника, у покушају да се пронађе начин за смиривање сукоба и договор власти са венецуелан­ском опозицијом, али није имао успеха. Он није једини који стрепи од догађаја у Каракасу и њихових могућих последица, али Хавана свакако није место где треба тражити подршку за смену социјалист­ичких лидера - нарочито када је алтернатив­а повратак на оно што им је претходило.

Судбина Венецуеле постала је тако најважније питање за цео регион. Зато када Мадуро поручи Трампу да, „ако насилне снаге пуне мржње униште Венецуелу, Средоземно море неће бити ништа у поређењу с Карипским морем - са хиљадама, чак милионима Венецуелан­аца који ће се упутити ка САД“, а његов син и имењак Николас да Америка може да очекује узвратни ударац - „Освојили бисмо и Белу кућу“, изјавио је - то можда не плаши превише Вашингтон, али веома плаши јужноамери­чке државе.

Дошло је дотле да САД више не искључују могућност војне интервенци­је

 ??  ??
 ??  ?? Одбрана режима свим средствима: Венецуелан­ска национална гарда у акцији
Одбрана режима свим средствима: Венецуелан­ска национална гарда у акцији

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia