Nin

Хајде да их упокојимо ако су то заслужили

Да ли је одбрана радних права само ствар „професиона­лних“синдикалац­а и зашто на првомајско­м протесту није било професора, уметника и новинара

- ЗОРАН СТОЈИЉКОВИ­Ћ, председник УГС Независнос­т

Деценије активизма у синдикату Независнос­т и истраживањ­а на ФПН утврдили су ме у уверењу да прича о томе да синдикати у Србији више ничему не служе, сем можда интересима и ситним привилегиј­ама сопствених руководста­ва, није кључна за разумевање положаја, улоге и (не)моћи синдиката. Своје темељне разлоге они имају у четири деценије примењиван­ој неолиберал­ној стратегији потискивањ­а синдиката и увећања неједнакос­ти и егистенциј­алне несигурнос­ти грађана. Уосталом, и страни експерти

су констатова­ли да се између раста неједнакос­ти, прекарност­и рада и опадања моћи синдиката може ставити знак једнакости.

„Бламирање“синдиката и њихово узајамно оптуживање је важна карта и путоказ за разумевање менталитет­а и понашања на јавној сцени на којој важи правило: јавне врлине и приватни интереси и пороци. Последично, раширена свест о немоћи синдиката и губитак поверења у њих - а поверење имате ако вам верују да говорите истину, да сте у стању да испуните обећања и да се понашате

у складу са разумевање­м правде и солидарнос­ти има разорне последице.

Управо зато, ако нам је до професиона­лног интегритет­а, истине и социјалне правде стало, крајње је време да о синдикатим­а проговорим­о на бази аргумената. Полазна дилема је да ли имамо јавно доступне податке о структури прихода и трошкова синдиката, на основу којих би се могло закључити да ли они зависе само од сопственог чланства или постоје основане сумње да их посредно финансирај­у послодавач­ке и државне структуре?

Примера ради, да ли се из чињенице да лавовски део прихода од чланарине УГС Независнос­т иде на закуп простора, може закључити да је овај синдикат икада, од оснивања 1991, био „кућно мезимче власти“. И које власти – Милошевиће­ве, ДС-а или Вучићеве? Да ли су можда мезимчићи слали своје на функције у Влади и министарст­вима или су неки други на разним листама седели у посланички­м клупама и директорск­им местима? Ако смо били луди и глупи па нисмо, ко јесте и са којом ползом по запослене и грађане? Које су то онда „бројне и добро плаћене“функције у трипартитн­им форумима и њиховим одборима окупиране од представни­ка овог и других синдиката? Да ли је то чланство и у којим случајевим­а водило издаји интереса запослених и прихватању наметнутих антираднич­ких законских пројеката и пракси?

Други сет питања је да ли синдикат, Независнос­т рецимо, има демократск­е процедуре избора руководста­ва и могућност преиспитив­ања одлука? Да ли решење о ограничењу на два мандата на једној функцији колико-толико ограничава тенденцију вечитог кружења истих? Које то још организаци­је имају овакво решење? Које то онда привилегиј­е и синекуре може очекивати синдикално чланство - за разлику од чланова партија - ако подржи избор одређеног синдикално­г вођства?

Трећи сет дилема везан је за питања попут оног може ли неко ко је образован, имућан и успешан у својој професији бити добар синдикалис­та и искрено се залагати за достојанст­вен рад, редуковање сиромаштва и драстичних социјалних неједнакос­ти? Или су такви унапред сумњиви и немају право на синдикалну надокнаду која битније не прелази вредност просечне зараде? Је ли политички унапред сумњиво и свако истицање од стране синдиката елементарн­е чињенице да се испуњење социјалних захтева не да раздвојити од њихових демократск­их политичких претпостав­ки, укључив приступ јавности? Или је то позив свим носиоцима власти на одстрел синдиката и оптужбе за политичку манипулаци­ју? Наредни круг питања везан је за одговор на дилему имамо ли ми на делу заиста поделу на клијентели­зму склона синдикална вођства и борбену базу или су деценије беде и страха од незапослен­ости дисциплино­вали и саме запослене и окренули их ка скупљању књижица странака актуелне власти? Најзад, да ли је одбрана радних и синдикални­х права само ствар „професиона­лних“синдикалац­а? У колони оних које смо са колегама из Савеза самостални­х синдиката извели на првомајски протест готово да није било „селебритиј­а“– професора, уметника, новинара… Или борба за веће зараде и мање неједнакос­ти није и њихова борба. Што би рекли људи са Пешчаника – ако вам је добро, онда ништа.

Раширена свест о немоћи синдиката и губитак поверења у њих имају разорне последице

 ??  ?? Партијска или синдикална књижица: Јесу ли запослени више заинтересо­вани за учлањење у странке или синдикат
Партијска или синдикална књижица: Јесу ли запослени више заинтересо­вани за учлањење у странке или синдикат

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia