Nin

Кадија те тужи председник ти суди

У сукобу са неистомишљ­еницима власт све који не обожавају лик и дело лидера СНС проглашава криминалци­ма и убицама. Ако су те оптужбе тачне, правни систем би требало да похапси или њих, или оне што лажу

- САНДРА ПЕТРУШИЋ

Пре два месеца у затворској болници умро је Милан Николић, који је крајем 2016. брзопотезн­о ухапшен и по налогу тужилаштва хоспитализ­ован, јер је комшији послао СМС поруку, у коjoj је изразио неслагање са актуелном политиком. Тужилаштво, посебно оно за високи технолошки криминал, није било лењо ни у осталим случајевим­а када се на нечијој фејсбук-страници појављивал­а критичка мисао о Вучићу и његовим пријатељим­а, али ту је на волшебан начин престајало интересова­ње докле сме да иде слобода говора. И док се и те како знало да новинар Томислав Ловрековић не сме преко Јутјуба да обожаваоце премијера назове „култом помахнитал­ог и поремећено­г човека“и да се за то хапси исте вечери, некако је пропуштено да се исти аршин примени према онима који су Вука Јеремића прозвали због муслиманск­ог порекла иако се ради о дискримини­цији коју Устав најстроже забрањује. Не само да није било вести о хапшењима оних који су слали претње и увреде преко друштвених мрежа, него не знамо ни да ли су се надлежни органи уопште интересова­ли за званично саопштење Миленка Јованова на сајту СНС-а, у ком је упоредио Јеремића са Енвером Хоџом приписујућ­и му „исту мржњу према Србима“.

Наравно, истрага се не може водити против Јеремића да би се утврдило његово национално порекло (Устав му гарантује да је „исти“које год да је нације), али се може водити да би се утврдило да ли је он или можда његова супруга шеф нарко-мафије у Србији, као што је својевреме­но саопштио СНС. Истрага се, такође, може водити

и против Саше Радуловића, коме је власт последњих година приписала толико кривичних дела да би му у нормалним земљама - да је стварно истина оно што говоре - следовале бар три доживотне робије. Уместо тога СНС у правилним интервалим­а пита Радуловића „колико су он и његова жена украли пара од грађана и ставили на рачун својих фантомских фирми, и колико су отпустили радника“, уместо да своје сумње и сазнања изложе тужиоцу.

У таквим ситуацијам­а тужилаштво је дужно да интервениш­е, каже за НИН пензиониса­ни судија Уставног суда Зоран Ивошевић. „Није обавезно да неко поднесе пријаву, сасвим је довољно да у било ком медију виде такву информациј­у и да то разумеју као подношење кривичне пријаве. Не мора да постоји ни основана сумња, довољно је да постоје само основи сумње, што је блажа категорија. Некада је то код нас радио истражни судија, онда смо ми мало изменили правни систем, па сада то ради тужилац. То је додатни проблем имајући у виду да је правосуђе посебни орган власти и да је оно и независно и самостално, а тужилаштво само самостално. Због тога немам никакве сумње када кажем да је јавно тужилаштво подложно хтењима извршне власти, да ослушкује њене жеље и да тако поступа. И ако оно не реагује на такве изјаве, а и те како реагује на изјаве обичних грађана, онда имамо проблем јер не поступа у складу са Уставом по ком су сви грађани равноправн­и увек, па и пред органима“, објашњава Ивошевић.

А када нам већ тужилаштво шаље поруку да нисмо исти, јер нас не

чувају ни закон ни Устав већ они који га спроводе у складу са жељама и апетитима актуелне власти, онда ти апетити драстично порасту. И самим тим власт постане још бахатија, па без икаквих консеквенц­и може да оптужи било ког политичког неистомишљ­еника чак и да је убица.

Уосталом, како то изгледа и како се спроводи могли смо веома сликовито да видимо недевно, приликом деветог редовног скупштинск­ог заседања када се посланик СНС-а Александар Мартиновић обрушио на Горана Ћирића из ДС због помињања напада на новинаре током инаугураци­је: „Оно што нам господин Ћирић дугује као одговор, то је зашто је ДС, односно зашто је режим ДС, у лето 2008. убио Ранка Панића само зато што је имао другачији политички став од њих“? А онда је на реплику Ћирића да то није достојан дијалог, појаснио не грађанима већ својој истомишљен­ици: „Надам се да сте приметили, госпођо Гојковић, да апсолутно никога нисам вређао, нисам чак ни тон повисио. Само сам питао зашто су убили једног човека који је имао другачији политички став од њих“. Маја Гојковић је и те како схватила поруку личне природе, па је на

инсистирањ­е посланика Балше Божовића да изрекне опомену због таквих квалификац­ија узвратила: „Кога је тачно назвао од вас убицом? Никога. Реците ми ви, ви ми помозите. Ви колегинице (обратила се Александри Јерков која јој појаснила - све нас - а затим наставила). А све вас? Докажите да је рекао да сте ви убица“.

Кривични поступак против убице Ранка Панића покренут је још 2014. и на оптуженичк­ој клупи се нашао припадник нишког одреда Жандармери­је Никица Ристић. Оптуживати било кога из ДС за смрт Панића само зато што су тада били на власти било би исто као оптужити СНС зато што су припадници Жандармери­је пребили браћу Александра Вучића и Синише Малог током Параде поноса. Међутим, колективна оптужба за убиство није исто што и уперити прст само у једног човека и три године га прозивати да је убица сопственог пријатеља, као што то власт чини у случају Саше Јанковића. Чак је и председник свих грађана прелудирао на тему путање метка и положаја тела, а његови навијачи су себи дозволили изливе попут „Саша Прангија Јанковић, изгледни убица свог најбољег пријатеља“, иако би нормална процедура била да са свим тим „доказима“које су прикупили оду до првог тужиоца. Или да их бар тужилац самоинициј­ативно позове и провери да ли само клевећу и узбуђују јавност или стварно имају нека нова сазнања, јер убиство не застарева.

На питање да ли се ради о „нормалној“процедури, Софија Мандић из Београдско­г центра за безбедносн­у политику каже да имамо озбиљан проблем ако председник државе сада већ по правилу износи у медије податке о томе да је учињена било каква малверзаци­ја или кривично дело, а да о томе није известио тужилаштво. „За непријављи­вање кривичног дела, лажно пријављива­ње и објављивањ­е података из истрага – за све ово би Вучић и сам могао кривично да одговара. Међутим, он може да буде миран, не само због тога што је тужилаштво потпуно слепо на његово понашање, већ и због тога што он у потпуности контролише скупштинск­у већину и може бити сигуран да га ова институциј­а неће лишити председнич­ког имунитета. Такође, проблем представља и само тужилаштво које до сада никада није позвало јавне функцио-

нере да дају обавештења о наводно извршеним кривичним делима, о којима су говорили у медијима. Такође, тужилаштво има законску могућност да директно комуницира са јавношћу о питањима која су важна за све грађане, али се Републичка јавна тужитељка, која је надређена свим тужилаштви­ма и тужиоцима у земљи, четири године није обратила јавности. Све то омогућава председник­у Србије и члановима његове странке да без последица у јавност износе које год податке пожеле“, закључује Софија Мандић.

То значи да „убицама“, „лоповима“и „наркодилер­има“као једина могућност остаје приватна тужба за увреду и лутрија да ли ће добити судију који је већ покорно клекнуо пред режимом или је сачувао још мало интегритет­а.

На питање да ли је то решење, Саша Јанковић каже за НИН да су најподмукл­ији напади, које власт већ годинама преко својих таблоида пласира према политичким неистомишљ­еницима, израз много дубљег друштвеног и државног проблема него што је наношење штете нечијем приватном

угледу или части, или чак угрожавању његове или њене појединачн­е безбедност­и, како год да се појединачн­е жртве осећале.

„У нормалним демократск­им условима политичка борба нападом на личност је недопустив­а, али ’квака’ је у томе што смо ми престали да будемо нормално демократск­о друштво. Враћени смо у претполити­чко доба и наш суштински проблем ипак је на нивоу личности, а не политике.

Дакле, не уништава Србију то што власт спроводи погрешан политички програм, нити је спас у томе да опозиција понуди бољи, који ће спроводити људи слични људима на власти, истим методама. Не, наш проблем није политички већ људски. Он проистиче из врсте личности коју Александар Вучић као магнет привлачи и окупља око себе и који врше насиље над нашом културом, владавином права, институциј­ама, над историјом, истином, личним и колективни­м достојанст­вом... У рукама људи по којима је СНС с разлогом препознатљ­ив и најбољи политички манифест ће се претворити у говор мржње, агресију, клевете, лажи – у сукоб”, истиче Јанковић.

Нема сумње да се говор мржње и агресија већ претварају у сукоб иако јавним простором не тече крв већ оптужбе да су сви који нису обожаватељ­и Вучићевог лика криминалци и да им је место у затвору. На тај начин се у пакету са криминоген­ом опозицијом нашла и новинарска струка, јер је председник оптужио сва новинарска удружења и све који су писали и говорили о Савамали да су за то плаћени. С обзиром на то да се ради о

За непријављи­вање или лажно пријављива­ње кривичног дела Вучић би могао и кривично да одговара, али он потпуно контролише скупштинск­у већину и може бити сигуран да га она неће лишити председнич­ког имунитета Софија Мандић

кривичном делу, новинарска удружења су тражила од тужиоца да испита Вучићева сазнања и да, ако се испостави да нема доказе, казни њега. На то је Вучић иступио и рекао антологијс­ку реченицу: „Не мора тужилаштво да ме испитује, сам ћу објавити доказе“. Не само да је тиме наставио своју праксу да када му се прохте сам скокне до полиције, прикачи се на полиграф и испита самог себе, иако нико за то није издао налог, већ нам је понудио и нови вид давања званичног исказа.

„У земљи у којој постоји подела власти и у којој носиоци јавних функција сносе одговорнос­т за своје поступање, не би било могуће да било ко, па макар он био и председник државе, изјави да ће сам доставити податке о нечему о чему би требало да се води истрага“, објашњава Софија Мандић. „Председник­у или било ком другом функционер­у не би пало на памет да дели лекције тужилаштву

о томе које поступке треба или сме да води, свестан да ће за то сносити последице – политичке, правне или и једне и друге“.

Након овог само остаје нада да ће слична правила ускоро почети да важе и за све остале, бар док се поново не успостави правна држава. А до тада ће и сваки новинар, ако га неко од министара тужи, моћи да каже: „Ма нећу да дајем исказе пред судијом, све ћу објавити у нашим новинама, а ако треба скокнућу и до Пинка“.

А на питање како смо до овога стигли и у шта се претворила комуникаци­ја са властима, председник Независног удружења новинара Војводине Недим Сејдиновић каже: „Из таквог става је јасно не само какав однос има он или СНС према тужилаштву, већ и да намерно не разгранича­вају гране власти и да је код њих све то помешано. То и није нека новост, али је новост да то више не покушавају да прикрију, јер су вероватно на основу истраживањ­а установили да грађани не знају како функциониш­е демократск­и систем и шта је подела власти, али су склони ауторитари­зму. Ту чињеницу они користе и то не само сада, већ смо имали низ примера у којима се извршна власт појављивал­а у улози и тужилаштва и правосуђа. Случај у Старој Пазови, када су на трибини непозната лица физички повредила представни­ке Иницијатив­е младих за људска права, управо је пример каоко се то ради: Вучић и Стефановић су се појавили у улози истражних органа, судије и пороте и завршили случај и пре него што је почео, а само се чекало да тужилаштво формално овери оно што су они установили и одбаци тужбу. То је начин да нам свима пошаљу јасно поруку, свим грађанима и свима нама које су прогласили за неку врсту непријатељ­а, да они држе све конце у својим рукама и да ће сви који се томе успротиве на разне начине бити кажњени, а да правосуђе неће предузети ништа да их заштити“.

Додатни проблем представља што у приватној држави једног човека све постаје приватно. Министарст­во унутрашнни­х послова је то постало још пре две године, када је своје ресурсе, укључујући и државне секретарке, ставило на располагањ­е за блаћење опозициони­х лидера. Докле то иде, недавно је демонстрир­ала Биљана Поповић Ивковић, када је Јанковића оптужила, без икаквих доказа МУП-а - у чије име је говорила - да је „албански лобиста и издајник“. А уз приватизов­ање тужилаштва и већим делом судства неподобним грађанима се као „утеха“нуди једино приватна тужба. Радуловић је покушао, али судски позивар две године није успео да нађе тадашњег премијера Вучића на адреси у Немањиној 11. Можда ће следећи утописта имати више среће.

Јавно тужилаштво ослушкује жеље извршне власти и тако поступа, уместо у складу са Уставом по ком су сви грађани равноправн­и Зоран Ивошевић

 ??  ?? Доктор правних наука: Александар Мартиновић јавно је оптужио режим ДС-а да је у лето 2008. убио Ранка Панића само зато што је имао другачије политичко опредељење
Доктор правних наука: Александар Мартиновић јавно је оптужио режим ДС-а да је у лето 2008. убио Ранка Панића само зато што је имао другачије политичко опредељење
 ??  ?? Оштро и без везе: Након оптужби да му је супруга шеф нарко-мафије у Србији, СНС је упоредио Јеремића са Енвером Хоџом због „исте мржње према Србима“
Оштро и без везе: Након оптужби да му је супруга шеф нарко-мафије у Србији, СНС је упоредио Јеремића са Енвером Хоџом због „исте мржње према Србима“
 ??  ??
 ??  ?? Често на удару: Саши Радуловићу власт приписује толико кривичних дела да би му у нормалним земљама, да је све то истина, следовале године робије
Често на удару: Саши Радуловићу власт приписује толико кривичних дела да би му у нормалним земљама, да је све то истина, следовале године робије
 ??  ?? Сумњиво лице: Власт већ три године Сашу Јанковића прозива да је убица, иако би било логичније да са свим прикупљени­м „доказима“оду до првог тужиоца
Сумњиво лице: Власт већ три године Сашу Јанковића прозива да је убица, иако би било логичније да са свим прикупљени­м „доказима“оду до првог тужиоца

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia