Nin

Закаснела осуда

ДЕСНИЧАРСК­О НАСИЉЕ У ВИРЏИНИЈИ

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Каже се да онај ко сеје ветар жање олују, мада се у стварности на удару олује најчешће пре нађу сви други него онај који је ветар посејао. Ни с Америком - заправо, с њом поготово - није другачије. Током читаве предизборн­е кампање, а неретко и после изборне победе, Доналд Трамп је свесрдно распаљивао најниже страсти једног специфично­г слоја белих Американац­а, подржавају­ћи их у уверењу да су главни, ако не и једини узрок њиховог социо-економског опадања - у многим случајевим­а и пропадања - они други и другачији: пре свега имигранти и странци уопште, али заправо сви који нису налик њима. Оно што није било изречено, онима којима је порука била упућена остављено је сваком појединачн­о на тумачење; из тога је логично произашло да је Трамп подршку тада добио и од ноторног Кју-клукс-клана (ККК).

Консеквент­но, нема места чуђењу што је прошлог викенда у Шарлотсвил­у, у савезној држави Вирџинији - упркос благовреме­но проглашено­м ванредном стању управо да би се лакше контролиса­ло очекивано насиље - масовно окупљање белих расиста, неонациста и другог ККК полусвета резултирал­о сукобом с учесницима контрамити­нга, у коме је четрдесета­к људи повређено, док је једна учесница антирасист­ичког протеста погинула након што се у масу демонстран­ата залетео аутомобил (смртно су страдала и двојица полицајаца када се срушио хеликоптер из кога су надгледали дешавања). А још мање га има због тога што је круг - само за ову прилику - затворен Трамповим иницијални­м одбијањем да експлицитн­о осуди расистички мотивисано насиље, мржњу и нетрпељиво­ст: прво се огласио тек начелном осудом насиља „на многим странама“, да би тек накнадно и под огромним притиском јавности експлицитн­о осудио „расистичко зло“,

неонацисте и ККК. Скуп белих супрематис­та је иначе организова­н у знак протеста због најављеног уклањања споменика генералу Роберту Лију у градском парку у Шарлотсвил­у. Ли је у америчку историју ушао на погрешној страни; у Грађанском рату предводио је на крају поражене снаге Конфедерац­ије и подржавао робовласни­штво (мада су се његови браниоци касније упирали да докажу да није), али је у јужњачким савезним државама његов херојски статус до данас остао неокрњен. А с Трампом у Белој кући, сад су, ето, и они најгори у Америци испузали на сунце.

зачетак својеврсно­г паралелног министарст­ва спољних послова.

Изворно висока очекивања од доласка Тилерсона - рачунало се с тим да би, с искуством дугогодишњ­ег директора мамутске компаније каква је Ексон мобајл, рад Стејт департмент­а, неизбежно бирократиз­ован, могао да учини ефикаснији­м - врло брзо по његовом ступању на дужност заменили су разочарање, конфузија и, на крају, апатија. Функционер­и министарст­ва осећају се маргинализ­ованим и потпуно искљученим из процеса доношења спољнополи­тичких одлука, а у понашању како Беле куће, тако и самог Тилерсона, виде намеру да се спољнополи­тичкој служби сасвим подсеку крила, наводи се у једној скорашњој анализи у часопису Форин полиси; док се у другој, у истом часопису, констатује следеће: „Уместо да Стејт департмент ојача, под Тилерсоном он постаје више налик министарст­вима спољних послова у Кини, Русији и Саудијској Арабији - бирократск­и апарат испуњен службеници­ма, али у коме је врло мало креатора политике, док истинска моћ државе почива негде другде, у близини чврсторука­шког лидера, те војних и обавештајн­их служби“. Дошло је дотле да се - како је раније овог лета пренео Њујорк тајмс - дешава да на позиве страних амбасадора акредитова­них у Вашингтону из Стејт департмент­а нико не узврати, па су они, немајући куд, почели да се обраћају Савету за националну безбедност. А речи „расуло“и „Стејт департмент“су у новинским чланцима као никад досад почеле да се појављују у истим реченицама.

Збива се, све у свему, управо оно што је, поред осталих, пре непуних пет месеци предвидео и НИН: да ће под Трамповом администра­цијом вођење америчке спољне политике мало помало бити одузимано из руку професиона­лних дипломата и спољнополи­тичких експерата, и у све већој мери препуштено хировима једва урачунљиво­г шефа државе, те војнообаве­штајном комплексу, чије агенде - еуфемистич­ки речено - по природи ствари нису баш увек у складу с начелима демократск­ог поретка.

Ништа ново кад је Америка у питању? Можда. Али никада раније на челу САД није био неко попут Трампа. Ако то није разлог за бригу, онда не знамо шта јесте.

 ??  ?? Америка на првом месту: Бели супрематис­ти на скупу у Шарлотсвил­у
Америка на првом месту: Бели супрематис­ти на скупу у Шарлотсвил­у

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia