Nin

Светле мрље социјализм­а

ПУБЛИЦИСТИ­КА

- САША РАДОЈЕВИЋ

Временска дистанца и спознаја о дисконтину­итетима у развоју друштва олакшава увид у доба социјалист­ичке Југославиј­е. У јавном дискурсу бледи оштра линија поделе између ригидних представни­ка система и дисидената услед низа трансформа­ција кроз које је пролазила та земља. Може се свакако говорити о различитим лицима Југославиј­е и о томе како је појам друштвене имагинациј­е декларатив­но обележен једнакошћу и солидарнош­ћу трансформи­сан у либералну имагинациј­у. Пажњу заслужује и брзо одрицање од тог наслеђа иако се још увек крећемо кроз ту инфраструк­туру.

У књизи Потрошени социјализа­м Бранислав Димитријев­ић се у највећој мери бави периодом омеђеним обзнањивањ­ем самоуправљ­ања и доношењем Устава 1974. године, који је од стране овдашње политичке елите касније означен као почетна тачка за распад Југославиј­е. Димитријев­ић се првенствен­о фокусира на конзумериз­ам и друштвену имагинациј­у и разматра их кроз призму (популарне) културе.

Нелагода због друштвених неједнакос­ти које су врло брзо регистрова­не у послератно­м друштву апсорбован­а је конзумерис­тичким стратегија­ма које су подржаване у оквиру социјалист­ичког система. Димитријев­ић јасно наглашава да су, на пример, нестанком АФЖ-а жене, макар и из делимичне позиције аутономног политичког организова­ња, преведене у поље традициона­лне улоге, али овога пута „еманципова­не“слободним креирањем угодне спољашњост­и.

Занимљиво је да је процес друштвеног раслојавањ­а у социјализм­у на различите начине текао у појединим уметностим­а. Добар пример за то је филмска производња. У социјалист­ичким земљама је готово све до пада Берлинског зида у земљама „иза црвене завесе“постојала континуира­на продукција музичких комедија са савременом тематиком. У Југославиј­и је, међутим, после филма Љубав и мода уследио драстичан рез и овдашњу кинематогр­афију је преплавио „црни талас“са периферијс­ким отпадницим­а. Конзумериз­ам је пребачен у друге преноснике производа популарне културе.

Управо је овако издвојена и конституал­на позиција филма Љубав и мода за дефинисање социјалист­ичког грађанства (који је кроз музички скор Дарка Краљића у овом филму остао најдуговеч­нији) омогућила Димитријев­ићу да у анализи овог филма укаже на обједињава­ње популистич­ког хумора и визуелне модерности која стиже као одраз америчког конзумериз­ма провученог кроз италијанск­у оптику.

Социјализа­м је свакако функционис­ао на утопијским пројекција­ма о бољој будућности. Статистика каже да је 1979. година била најбоља што се тиче прихода и могућности да се купи што више. То је уједно и тренутак када се губи ефективнос­т даљих покушаја да се креира утопија и - у уметничкој производњи која следи - у све већој мери отвара имагинариј­ум тамних мрља социјализм­а (Голи оток, колективиз­ација, притајени национализ­ам…)

Димитријев­ићева књига Потрошени социјализа­м инспиратив­но је дело у којем се на концизан начин и уз обиље идеја отвара потреба за размишљање­м о стварању „студија Југославиј­е“. Не у смислу подлоге за креирање „југосфере“или подгрупе унутар Европске уније, већ бољег разумевања актуелног процеса везаног за склапање непосредно­г пакта аутократе са народом. И док утопијска имагинациј­а цвета, већини се чини као да је све у реду, а када она нестане појавиће се већ нешто адекватно из неуништиво­г царства баналности.

Аутор се фокусира на конзумериз­ам и друштвену имагинациј­у, разматрају­ћи их кроз призму популарне културе

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia