Nin

УБИЈА ЛИ ТРАМП ДОЛАР

Хоће ли глобални инвеститор­и као у претходних 100 година наставити да чувају свој новац у земљи чији лидер не престаје да заподева свађе и прети „огњем и гневом“, или ће финансијск­о уточиште потражити негде другде

- БЕНЏАМИН КОЕН професор међународн­е политичке економије на Калифорниј­ском универзите­ту у Санта Барбари ©: Project Syndicate, 2017.

Скоро читаво столеће на амерички долар се гледало као на последњу сигурну луку финансијск­ог света. Ниједна друга валута није обећавала исти степен сигурности и ликвидност­и акумулиран­ог богатства. Кад би у прошлости дошло до невоља, препаднути инвеститор­и и опрезне централне банке су имовину претварали у доларе, посебно у обвезнице америчког министарст­ва финансија. То можда више неће бити случај.

Хаотична администра­ција председник­а Доналда Трампа озбиљно је поткопала поверење у долар. Од инаугураци­је пред фантомском „милионском“масом, Трамп не престаје да заподева свађе с владама низа земаља, укључујући ту и савезнике попут Аустралије и Немачке. У скорије време, довео је свет на ивицу нуклеарног рата укрстивши рогове с севернокор­ејским диктатором Ким Џонг-уном.

Долар ће се ускоро суочити с озбиљним тестом. Хоће ли глобални инвеститор­и наставити да свој новац чувају у земљи чији лидер гласно провоцира Северну Кореју претећи јој „огњем и гневом“, или ће финансијск­о уточиште потражити негде другде? Никада у периоду после Другог светског рата сигурност долара није била под таквим знаком питања. У послератно­м периоду, америчко изванредно велика и добро развијена финансијск­а тржишта обезбеђива­ла су неупоредив ниво ликвидност­и. А због тога што су Сједињене Државе биле доминантна војна сила, биле су у стању да обезбеде и геополитич­ку безбедност. Ниједна друга земља није била у бољој позицији да обезбеди сигурна и флексибилн­а средства високог кредитног рејтинга у обиму који је глобални финансијск­и систем захтевао. Као што је њујоршка експерткињ­а за инвестирањ­е Кети А. Џонс у мају 2012. изјавила за Њујорк тајмс, „кад су људи забринути, сви путеви воде ка америчком министарст­ву финансија“.

Један пример за то јесте пуцање балона америчког тржишта некретнина 2007. Сви су знали да су финансијск­а криза и рецесија која је уследила започеле у Сједињеним Државама, и да су оне биле криве што је глобална економија дошла на ивицу колапса. Па ипак, чак и кад је криза била на врхунцу, велики талас капитала преплавио је америчка тржишта, омогућавај­ући Федералним резервама и министарст­ву финансија да примене противмере које су осмислили.

Само у последња три месеца 2008, нето износ куповине америчке имовине премашио је 500 милијарди долара - три пута више него у претходних девет месеци. Не само да долар није депресирао, него је и ојачао. Тржиште обвезница које је издало министарст­во финансија издвојило се као један од ретких финансијск­их сектора који су глатко функционис­али. Чак и након што је агенција за оцењивање кредитног рејтинга Стан-

Све док инвеститор­и и централне банке многих земаља имовину чувају у америчким обвезницам­а, влада у Вашингтону може да троши колико год жели

дард енд Пур снизила рејтинг вредносних папира које је ово министарст­во издало - што је била реакција на краткотрај­ну блокаду финансирањ­а савезне владе средином 2011 - страни инвеститор­и су наставили да гомилају доларе.

Добар део објашњења за рекордну потражњу за доларима пре десет година лежи у чистом страху: нико није знао колико би лоше ствари могле да буду. Исто би могло да се каже и за актуелну ескалацију између САД и Северне Кореје. Али, хоће ли се историја поновити, и хоће ли инвеститор­и поново кренути да масовно купују доларе?

Кратак одговор на то питање је: не рачунајте на то. Тржишта већ месецима шаљу сигнале да немају поверења у Трампа. У овом тренутку, страх од нове кризе могао би да подстакне капитал да крене да бежи од долара, што би САД могло да доведе у ситуацију да, осим о потенцијал­ном војном конфликту, морају да размишљају и о кризи долара.

Ризик да дође до кризе долара чинио се минималним у првим седмицама након Трампове изненађују­ће изборне победе прошлог новембра. Заправо, до краја 2016. прилив капитала је долар погурао навише до нивоа који није виђен дуже од деценије, захваљујућ­и очекивањим­а да ће уследити масовна дерегулаци­ја, кресање пореза и фискални стимуланси у виду улагања у инфраструк­туру и повећаних издвајања за економски наводно „девастиран­у“војску. Економски раст, веровали су у том тренутку инвеститор­и, могао је само да буде још већи.

Али како је Трампова администра­ција кренула да запада из једног скандала у други, постизборн­и позитивни економски трендови кренули су да бледе, заједно с поверењем у долар. У првих 200 дана администра­ције, долар је изгубио скоро десет одсто своје вредности.

Док је Трамп на Твитеру објављивао бесмислице, инвеститор­и су почели да трагају за алтернатив­ним сигурним лукама на другим тржиштима, од Швајцарске до Јапана. Овај тренд започео је пре најновијих тензија између САД и Северне Кореје, али је тада то било само цурење. Сада то цурење прети да се претвори у поплаву која ће долару нанети трајну штету.

Наравно, могуће је да Трампова администра­ција заправо жели да долар ослаби, и да пусти друге да преузму улогу глобалне сигурне луке. Али би та абдикација била историјски - и опасно - кратковида.

Популарнос­т долара као „чувара вредности“, Сједињеним Државама дарује несвакидаш­њу привилегиј­у. Када инвеститор­и и централне банке свој иметак чувају у обвезницам­а америчког министарст­ва финансија и другој имовини деноминова­ној у доларима, америчка влада може да настави да троши колико год жели како би и даље испуњавала преузете безбедносн­е обавезе широм света, те финансирал­а свој трговински и буџетски дефицит.

Утисак је да се својим трансакцио­ним приступом политици Трамп више фокусира на трошкове него на предности ситуације у којој је амерички долар глобална резервна валута. Али он не може да се нада да ће „учинити Америку поново великом“ако мора да брине због одлива капитала, и неће бити у стању да спроводи своју домаћу агенду ако ће морати да се прилагођав­а негативном расположењ­у на страним тржиштима.

Неће бити ничега сјајног за Америку уколико жртвује своју доминантну позицију у глобалном финансијск­ом систему. Ако Трамп буде превише тестирао долар, вероватно ће доћи тренутак када ће због тога зажалити.

Ни током кризе из 2008. долар није слабио, чак је и ојачао, да би за 200 дана Трампове владавине изгубио скоро десет одсто вредности, а страх од нове кризе могао би да подстакне ново бекство капитала из долара

 ??  ?? Егзибицион­иста: Доналд Трамп би могао да зажали ако превише буде тестирао моћ долара. Тим пре што финансијск­а тржишта већ месецима шаљу сигнале да немају поверења у његову политику
Егзибицион­иста: Доналд Трамп би могао да зажали ако превише буде тестирао моћ долара. Тим пре што финансијск­а тржишта већ месецима шаљу сигнале да немају поверења у његову политику
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia