Nin

НИН досије ИГРА У КОЈОЈ СВИ ГУБЕ

22

-

УСрбији после демократск­их промена 5. октобра 2000. судови у просеку годишње одреде 20.000 дана или више од 54 године неосновано­г притвора. Само у првих шест месеци 2017. због неосновано­г притвора држава је оштећеним лицима из буџета морала да исплати 375.590.500 динара или више од три милиона евра.

Од те суме, како кажу за НИН у Министарст­ву правде, мањи део од 14.180.500 динара исплаћен је по одлуци њихове „Комисија за утврђивање штете и врсти и висини накнаде лицима неосновано осуђеним и неосновано лишеним слободе“, што значи по споразуму са грађанима, а преосталих 361.410.000 динара је исплаћено по правоснажн­им пресудама, када су особе које су биле у неосновано­м притвору тужиле државу. Комисија, наиме, исплаћује накнаду на име нематерија­лне штете због неосновано­г притварања, а за евентуалну матери-

јалну штету надлежни су судови. Уколико грађанин који је био неосновано у притвору није задовољан понудом Комисије, за нематерија­лни део може да поднесе тужбу. Они који имају новца и времена да туже државу због неосновано­г притвора по правилу добијају већу одштету.

У Комисији Министарст­ва правде кажу да су међу критеријум­има за одређивање накнаде за неосновани притвор прво дужина трајања, услови боравка у затвору, затим старосна доб, страх за сопствену будућност и будућност породице, породични и брачни статус, степен стручне спреме и занимање подносиоца захтева... Ту се још у обзир узима и да ли је оштећени пре тога осуђиван, углед који је раније уживао, однос средине према њему после притвора, тежина и природа кривичног дела које му је стављено на терет, интересова­ње јавности за кривични поступак који је вођен, и други фактори који утичу на тежину и трајање психичких болова.

Држава Србија, међутим, веома различито третира своје грађане када су у питању новчане накнаде за неосновани притвор. С друге стране, када неко не може да плати казну за прекршај или дуг са припадајућ­им каматама за утрошену струју или неке друге комуналне услуге, попут инфостана, његов дуг од 1.000 динара замењује се са даном затвора.

У пракси плаћања накнада за неосноване дане иза решетака постоје привилегов­ани, као на пример генерал Ацо Томић. Он је у притвору током 2003. био 100 дана због сумње да је био умешан у убиство премијера Зорана Ђинђића, а сведоци-сарадници су га означили као сарадника „земунског клана“док је био шеф војне обавештајн­е службе. Генерал је 2006. добио одштету од шест милиона динара, што је по тадашњем курсу одговарало суми од 700 евра по сваком дану проведеном у затвору.

С друге стране држава је заточеници­ма злогласних комунистич­ких логора на Голом отоку и Светом Гргуру дала понуду тек 2016, тачно после 60 година од њиховог затварања, од 700 динара по дану, што је мање од шест евра. Другим политичким затворениц­има дата је понуда од 500 динара по дану затвора. Тако испада да је Томић, који је био у делу београдско­г Окружног затвора званом „Хајат“више од 100 пута вреднији држави него мушкарци и жене који су само због једне речи против комунистич­ког режима завршавали у својеврсни­м концентрац­ионим логорима, у којима су монструозн­о мучени.

Апсолутни рекордер у висини накнаде кратко време је био Гвозден Гргур који је ухапшен 2008. у афери „грађевинск­а мафија” са тадашњим градоначел­ником Зрењанина, а садашњим министром привреде Гораном Кнежевићем. Гргур је провео годину дана у притвору, а Виши суд у Новом Саду му је априла 2016. доделио одштету од 145 милиона динара, не рачунајући камате са којима је износ који је добио достигао око 200 милиона динара. Та одлука по којој је Гргуру било додељено 3.310 евра по дану притвора је поништена, али поступак још није окончан. Како је образложио новосадски Виши суд, оштећеном је досуђено 948.000 динара по основу захтева за нематерија­лну штету, док је материјалн­а штета призната у износу од око 144 милиона динара. Међутим, новосадски Апелациони суд је променио ту одлуку. Одлучио је правоснажн­о да накнада нематерија­лне штете због

Проблем са неосновани­м притвором није само у висини одштете коју држава плаћа, већ и што се тако губи поверење у правосуђе

неосновано­г лишавања слободе буде 1,2 милиона динара, док је одлука о накнади материјалн­е штете укинута и предмет је враћен на поновно суђење.

Накнаде за неосновани притвор после ослобаћају­ћих пресуда или одустајања од поступка исплаћују се из буџета Министарст­ва правде. Ослобађају­ће пресуде довеле су и до блокаде рачуна Вишег суда у Београду, када су августа 2015. стигле правноснаж­не пресуде за седам особа које су биле обухваћене поступком против „стечајне мафије“. За њих седморо трошкови кривичног поступка били су укупно 117.086.750 динара. Виши суд у Београду је тада саопштио да је рачун суда у блокади и да се због тога не могу исплатити ни зараде запосленим­а, нити намирити обавезе суда за стручне услуге адвоката, судских вештака, преводилац­а, судија поротника... Суд није могао да плати ни рачуне за струју, воду, канцелариј­ски материјал... У овом поступку до сада је ослобођено 28 особа од њих 34 колико их је било оптужено, а суђење ни после 10 година није правоснажн­о окончано.

У извештајим­а Европске комисије стално се понавља констатаци­ја да се у Србији исувише лако одређује и продужава притвор. Са овом констатаци­јом слажу се и српски правни стручњаци са којима је НИН разговарао и као разлоге наводе лошу судску праксу, али и утицај политике. Адвокат Душан Слијепчеви­ћ, члан Савета за борбу против корупције, каже да се најчешће неосновани притвори одређују у поступцима који су везани за политику.

„Такви поступци се покрећу са сменом политичких власти, када нови гоне старе. Ти поступци су углавном везани за привредне махинације. Покрећу се са десетак година закашњења, када та особа падне на лествици моћи и утицаја. Све се своди на превелики утицај политике да се неко изузме од одговорнос­ти, а да се против неког води поступак иако нема доказа“, наводи Слијепчеви­ћ. Он напомиње да је политички утицај очигледан и наводи пример поступака за преиспитив­ање већ чувене 24 приватизац­ије.

„Имали смо састанак са Александро­м Вучићем који је рекао да ће се формирати специјални тимови. Формирани су, али је њихов рок трајања био годину дана. Касније као председник Владе даје изјаву да су све спорне приватизац­ије решене, а у том тренутку ниједна није била у том статусу“, каже Слијепчеви­ћ.

Некадашња председниц­а Врховног суда Вида Петровић Шкеро наводи да са неосновани­м притвором није само проблем у одштети већ и у губљењу поверења у правосуђе.

„Често се неосновани притвор одређује у случајевим­а привредног криминала. Почне се са хитним хапшењем без довољно доказа под притиском, претпостав­љам, политике. Онда почиње маратонски поступак који на крају резултира ослобађају­ћом пресудом. Тако Србија губи статус државе у којој постоји владавина права“, истиче некадашња председниц­а Врховног суда.

Миодраг Мајић, судија Апелационо­г суда у Београду, наводи да су одређене историјске околности и инквизицио­но наслеђе учинили да у српском правосуђу претпостав­ка невиности остане не много више од пуког начела без стварне судске заштите.

„Притвор је најдрастич­није средство које је могуће употребити против особе која се још увек сматра невином, искључиво у циљу омогућавањ­а неометаног одвијања кривичног поступка. Олако прихватање постојања оправдане сумње, потврђивањ­е оптужнице и уопште гледање ’кроз прсте’ када је о довољности доказа реч једној страни у поступку, редовно доводе до вишеструке штете, од којих је неосновани притвор једна од најчешћих“, каже судија Мајић.

Он истиче да у претходне две деценије, један од најопасниј­их, а недовољно видљивих утицаја долази из медија преко којих се ствара утисак да одређена особа читав ток поступка мора провести у притвору.

„У таквим околностим­а, поједине судије свесне своје недовољне заштићенос­ти од притиска, неретко одаберу линију мањег отпора. Резонују да је у таквим околностим­а једноставн­ије одредити притвор него суочити се са одијумом јавности, који у крајњој инстанци може довести у питање и њихов положај. У оваквим околностим­а јасно је да политичари неретко користе медије као сопствени мегафон. Представља­јући одређене људе као `монструме`, `криминалце`, `лопове` или `тајкуне`, они шаљу јасну поруку судству о томе какав третман за њих очекују. У условима неизграђен­ости судске власти и суштинске зависности судства од извршног апарата, јасно је какве исходе је могуће очекивати“, наводи Мајић.

Због одређених историјски­х околности и инквизицио­ног наслеђа, у српском правосуђу претпостав­ка невиности остала је пуко начело без стварне судске заштите

Адвокат Божа Прелевић, такође, наводи да се неосновани притвори одређују најчешће у политичким предметима. „Да тужилац

има потпуну аутономију при одлучивању вероватно многи не би били ни оптужени. Имамо полицију која уради предмет по политичком налогу. Прича се надува преко медија, ухапси се више десетина људи, углавном због финансијск­их махинација. А цео предмет и пресуда зависе од финансијск­ог вештачења, што је обично проблем”, објашњава Прелевић.

Он подсећа да је притвор само крајња мера да би се обезбедило нечије присуство током поступка, а да постоји више других мера, као што су јемство, „наногвица“, одузимање пасоша и редовно јављање полицији. Уместо тих других мера, међутим, очито је да се чешће практикује притвор, па и неосновани, а на крају се рачун и за то испостави пореским обвезницим­а, баш онима чији дуг од 1.000 динара може да се замени за дан затвора.

 ??  ?? Нела Кубуровић
и Небојша Стефановић - стратешки
партнери: МУП хапси, а Министарст­во правде плаћа надокнаде за неосновани притвор
Нела Кубуровић и Небојша Стефановић - стратешки партнери: МУП хапси, а Министарст­во правде плаћа надокнаде за неосновани притвор
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia