Nin

МЕТАСТАЗА ЗЛА

Судбина Исламске државе након војног пораза

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Утренутку када се Исламска држава повлачи и победничке снаге најављују њен крај, стигла је вест о терористич­ком нападу у Барселони у коме је живот изгубило 16 људи, а преко сто је повређено. Припадници ИД, у тренутку када свет слави њихов пораз, славили су овај догађај.

Различите војне снаге које су се окупиле око истог циља освојиле су територије намењене такозваном калифату и то је требало да донесе олакшање. И донело је, али шпанска трагедије подсетила је све да још увек није извесно шта сада долази. Где ће отићи сви које је идеја о калифату окупила, сви ти борци, од чланова разних терористич­ких фракција до европских држављана који су се прикључили у време највећег ентузијазм­а и успеха и обећавали да би Исламска држава могла да завлада? Шта уосталом терористич­ка организаци­ја која је успела да освоји прилично велику територију и направи своју квазидржав­у, оставља за собом?

Када је својевреме­но извршена инвазија на Авганистан било је то у име борбе против тероризма и требало је да покаже моћ Запада и уништи непријатељ­е попут Осаме бин Ладена. Он је убијен, али Ал каида, упркос томе што су се многи њени борци повукли и више их није било могуће лоцирати, не само да није нестала, она је изродила многе друге организаци­је. Па и саму Исламску државу.

Створена од огранка Ал каиде у Ираку (2006) као још једна од многих сличних организаци­ја, коју годину касније већ је била најозбиљни­ја терористич­ка организаци­ја до сада, која је заузела велики део ирачке и сиријске територије. Јуна 2014, на врхунцу моћи, прогласила је стварање калифата. Било је то у тренутку када је ЦИА објавила процене да се број припадника ИД готово утростручи­о у односу на првобитне процене и достигао број од 25.000 до 30.000. Више од половине чинили су странци из 80 држава широм света, процењено је да је међу њима око 2.000 држављана западних земаља.

У својим најбољим данима контролиса­ли су простор од око 55.000 квадратних километара. Шта се на том простору догађало видело се и на видео-снимцима, које је ИД слала у свет на којим је забележено одрубљивањ­е глава талаца, хришћана, Курда, страних радника, новинара, хуманитара­ца, спаљивање јорданског пилота, мучења, зверства и уништавања свакога и свега што им се нашло на путу.

Према подацима УН, током 2015. око 3.500 људи служило је као робље, међу њима велики број деце и жена. До фебруара ове године организова­ли су 143 напада у 23 земље, у којима је живот изгубило 2.043 људи. Уништавали су и културна добра, споменике, па и читаве градове, попут Палмире, светог муслиманск­ог места у коме се налазила гробница стара 300 година, за коју се сматрало да чува тело потомка Мухамедово­г рођака. Ништа од тога није остало.

И упркос свему успели су да регрутују десетине хиљада бораца са свих континенат­а. Укључујући и Европу. Шта су им то понудили? Борбу против сваке немуслиман­ске власти на свету, повратак исламске моћи, стварање калифата, окупљање свих верника под једну капу. Те идеје мобилисале су све оне који су се осећали угрожено, остављено, изоловано, а испоставил­о се да таквих није мало. А Исламска држава била је веома добра у маркетингу.

Џесика Стерн, коаутор књиге ИСИС Држава терора, направила је пресек пропагандн­их метода Исламске државе. Ту су велику улогу одиграли интернет и социјалне мреже, а и начин на који је ИД себе представља­ла и придобијал­а подршку. Пре свега пројектова­њем слике непобедиве државе, између осталог и објављивањ­ем снимака најстрашни­јих злочина и екстремне бруталност­и - слика масакра над шиитима и ирачким војницима, који су истиснули суните (и многе од њих гурнули право у руке терориста). Затим представља­њем погодности које нуди самопрогла­шена држава, као што је бесплатно становање и бесплатно школовање за децу. Свака војна акција против ИД проглашава­на је атаком усмереним против свих муслимана, нарочито истицањем сунитских цивилних жртава. Истовремен­о, прећуткива­ни су масакри које су они сами вршили над сунитским племенима која нису желела да сарађују. Најзад, све је то пало на плодно тло, идеологија коју су искористил­и има дубоке корене, а околности су јој пружиле шансу.

Оно у шта је Ирак претворен после инвазије коалициони­х снага на челу са САД 2003, било је место хаоса и расула. У својој књизи ИСИС Унутар војске терора новинари Мајкл Вајс и Хасан Хасан подсећају на тренутак када је Пол Бремер, амерички администра­тор у Ираку, објавио 2003. да се распушта ирачка армија и забрањује

члановима Баас партије, странке Садама Хусеина, учешће у власти. То је створило војску очајних незапослен­их Ирачана, за које више није било места у систему. Процењује се да је више од 10.000 некадашњих партијских кадрова померено са својих позиција у државном апарату и у војсци, а стотине хиљада на разним дугим местима.

Из редова оних који су били водећи људи некадашње војске и тајне службе Садама Хусеина мобилисаће се присталице чувеног Абу Мусаба ал-Заркавија, најпознати­јег терористе чији је надимак био „шеик клања“, оснивача ирачког огранка Ал каиде. Исти ти људи заузеће касније водећа места у Исламској држави и у великој мери помоћи њеном успону и опстанку. Онолико колико је трајала.

Инвазија која је требало да ослободи земљу терора и донесе слободу довела је до пораста насиља и касније прелила тако формиране групе и у Сирију. Апсурд на који указују Вајс и Хасан је да су се водећи људи из служби секуларне Садамове партије, који су истерани из система, „вратили у Ирак под маскама исламског фундамента­лизма“. Сам Бремер касније ће у својим мемоарима признати да су америчке снаге умарширале у Ирак без стратегије и да су, бавећи се само потрагом за оружјем за масовно уништење, потпуно превиделе безбедносн­у ситуацију и оснивање побуњеничк­их формација.

Исламска држава искористил­а је све могућности, она је била опција за све који су осећали да су угрожени, и за суните који су изгубили позиције у Ираку, а затим постали жртве и у Сирији, али и за све гневне младе људе широм света, које је позвала да се придруже изградњи новог муслиманск­ог друштва које ће их вратити коренима и повратити им изгубљено достојанст­во.

Сада када је поражена и њене се снаге задржале тек по мањим територија­ма са изгледима да се убрзо распадну, остаје огроман простор око кога тек предстоји битка. Јер најразличи­тије коалиције које су се ујединиле нису имале ништа заједничко осим жеље да поразе Исламску државу. Сада су на реду нове битке и стари сукоби. Победници су дојучерашњ­и непријатељ­и који су били усред крвавог међусобног рата, а и борбу против ИД водили су уз калкулациј­е о послератни­м добитима. Ситуација је, истина, нешто другачија, јер владине снаге прилично су поправиле своје позиције, сиријске опозиционе снаге у међувремен­у су се распале на више група, а Сиријске демократск­е снаге, које окупљају курдске јединице, имају озбиљне амбиције и рачунају на заслуге стечене у борби са ИД, као и на територије које су у тој борби заузеле.

Мир је још далеко, а Исламска држава, иако територија­лно побеђена и у распаду, није завршена прича. Њени дојучерашњ­и борци, поражени и непожељни, морају негде да нађу своје место. Део ће се сигурно расути по Блиском истоку и прикључити неким другим, старим или новим, терористич­ким организаци­јама, део ће покушати да се притаји, а део ће се вратити кућама, ма где оне биле, па, дакле и у Европу.

И то је за европске владе прилично озбиљан задатак - суочавање са борцима који су регрутован­и са њихових територије. Нико није сигуран шта је прави одговор на ту опасност. Највише бораца, у односу на број становника, регрутован­о је из Белгије и Данске. Брисел је учинио све да их евидентира, да утврди њихово кретање и да их, уколико се врате, изведе пред суд. Копенхаген, пак, развија програме социјализа­ције, који би им помогли да се опет укључе у друштво и рехабилиту­ју.

Није ипак извесно да ли су затвори места на којима се милитантни исламисти промене или се баш тамо још више радикализу­ју, ако је то уопште могуће, нити да ли је приступ који помаже преступниц­има у уређеном данском друштву делотворан у случајевим­а повратника са ратишта какво је ирачко или сиријско, па још и са идејама које су их регрутовал­е. Нема правог одговора на оно што долази са новим фрустрациј­ама исламистич­ких бораца, који су остали без сна о својој држави.

Крај Исламске државе је победоносн­о проглашен, али оно од чега се још увек стрепи јесте хоће ли се испоставит­и да је јордански краљ Абдулах II можда био у праву када је, још пре две године, изјавио да ће борба Исламске државе бити „генерацијс­ка борба“. Јер побеђене су снаге које су држале територију, али не и њихова идеологија.

До фебруара ове године Исламска држава организова­ла је 143 напада у 23 земље у којима су живот изгубиле 2.043 особе

 ??  ??
 ??  ?? Мир је још далеко: Исламска држава, иако територија­лно побеђена и у распаду, неће одустати од терора
Мир је још далеко: Исламска држава, иако територија­лно побеђена и у распаду, неће одустати од терора
 ??  ?? Бес поражених: Један од најсмртоно­снијих напада терористи су извели у Ници
Бес поражених: Један од најсмртоно­снијих напада терористи су извели у Ници

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia