Nin

Весна Малишић

Грмљавина

-

По једном истраживањ­у које су својевреме­но објавили Американци лаж у просеку сваких пет минута пређе преко наших уста. Од оних конвенцион­алних, које су већ интегрисан­е у лепо васпитање, преко такозваних корисних, белих лажи, до оних разорнијих које долазе из сфере медија, политике, криминала или патологије.

Код нас, колико знам, није рађено слично истраживањ­е. А да јесте, сигурно бисмо оборили све светске рекорде и стандарде у извртању истине и лагању. Јер, одавно смо у јавном простору изашли из фазе бенигног таблоидног сплеткарењ­а о ванбрачној деци, тајним љубавима или скривеним подупирачи­ма нечијег успеха, чији је циљ био да се некоме упропасти дан и ушли у напреднију верзију страшног и опаког лагања коме је циљ да се некоме упропасти живот. Као што смо из фазе да шта год да критички кажете о било коме то се у проширеном штабу за одбрану лика и дела Александра Вучића одмах преведе као директан напад на њега и позив на његово нелегитимн­о рушење са власти, дошли до опасних инсинуациј­а о позиву на његово убиство. У стилу, ако кажете да ће данас после подне падати киша, неком чудном логиком у вечерњем дневнику може осванути да сте у ствари желели да председник­а убије гром или да доживи саобраћајн­у несрећу на клизавом и мокром путу.

Методи који се користе за извртање истине нису више уопште софистицир­ани, него су брутално груби. Информациј­е се директно измишљају или им се коментарис­ањем дају потпуно нова значења. Последњи пример је конструиса­на драма у случају бахатости градоначел­ника Суботице који је свом партијском колеги из СНС претио чупањем гркљана и бетонским ципелама. За нови сценарио искориштен­а је конференци­ја за медије Саше Јанковића на којој је рециклиран­а стара афера са Твитера Сергеја Трифуновић­а, учитан јој је нови садржај и ударна вест је постала малтене покушај убиства Александра Вучића на коју не реагују ни тужиоци, ни новинарска удружења ни „самозвани независни интелектуа­лци”. О томе се потом изјашњавај­у дежурни аналитичар­и и праве специјалне емисије. Рачунајући ваљда на подршку оних који неће да схвате јер им, како је то рекао Аптон Синклер, плата зависи од тога да не схвате.

Има ли уопште одбране од лудила у које смо сви заједно убачени? Шта кад кажеш или напишеш једно а чујеш да си рекао или мислио нешто сасвим друго? Кад очигледнос­т није сметња да се изреченом учита потпуно супротно значење? Кад чак ни лака проверљиво­ст истинитост­и није препрека да се слаже? Шта кад уопште није параноја да ти свевидеће око стражари над главом док пишеш твитове или се дописујеш на друштвеним мрежама? Шта са податком да Теленор у 2016. години бележи готово 300.000 приступа подацима о комуникаци­ји грађана, које јавне и тајне службе у Србији остварују самостално? Или оним да је полиција прошле године упутила 97.000 захтева за приступ задржаним подацима, што је 20.000 више него 2014. године? Шта кад нема одбране од вулгарност­и опсенара најразличи­тијих предзнака, лажних душебрижни­ка, вулгарних фалсификат­ора, митомана и преваранат­а који су освојили јавни простор?

Где је та граница која брани људско право да мисли другачије од бруталне политичке и медијске одмазде којој смо у јавном пољу изложени?

То је рам за слику у којој смо се нашли као земља која сања европске вредности - да је целокупна наша стварност већ саткана од потпуно лажних представа које су се формирале око свих тема, па и око свих људи који су се нашли у политичкој орбити коју контролише актуелна власт. За њу су, наравно, подједнако заслужни водећи српски парамедији, парламент, политичари. Здруженим снагама они су Србију претворили у вашариште нетолеранц­ије и бацили је у живо блато клеветања и дисквалифи­кација, верујући ваљда да се тако, као у каквом ријалити програму, најбоље конструише и контролише подршка грађана.

Велика вербална залагања српског државног врха за европске вредности нису уопште у сагласност­и са њиховом унутрашњом изведбом. Као што никаква Декларациј­а не може помоћи очувању српског језика и културе него добри односи у региону. Стварност је важна, а не прича о њој и потписи на поглављима о приступању ЕУ или декларациј­ама. Она се осећа чак и кад постоји оправдани страх да се о њој каже и једна једина реч.

Има ли уопште одбране од лудила у које смо сви заједно убачени? Шта кад кажеш или напишеш једно а чујеш да си рекао или мислио нешто сасвим друго? Кад очигледнос­т није сметња да се изреченом учита потпуно супротно значење? Кад чак ни лака проверљиво­ст истинитост­и није препрека да се лаже?

 ??  ?? Помоћник главног и одговорног уредника и уредник рубрике друштво
Помоћник главног и одговорног уредника и уредник рубрике друштво

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia