Nin

Црвено усијање

НУКЛЕАРНА КРИЗА НА КОРЕЈСКОМ ПОЛУОСТРВУ

- ЗОРАН ПРЕРАДОВИЋ

Ким Џонг Ун тачно зна докле сме да иде са својим дрским ракетним ватрометом а да не проузрокуј­е тотално уништење сопствене земље

Ким Џонг Ун тачно зна докле сме да иде са својим дрским ракетним ватрометом а да не проузрокуј­е тотално уништење сопствене земље

Не тако давно, у мају ове године, амерички председник Доналд Трамп говорећи на Си-Би-Ес телевизији, дотакао се и председник­а Северне Кореје Ким Џонг Уна. „Људи се питају: Је ли он нормалан? Немам појма“, казао је тада Трамп. Биће да му је ових дана одговор на ово питање многострук­о компликова­нији. Јер, када неко за тек нешто више од недељу дана најпре одапне ракету преко територије Јапана, одмах затим тестира и хидрогенск­у бомбу пет пута разорније моћи од оне која је у Нагасакију убила више од 70.000 људи, и на крају најави лансирање новог пројектила - како наводи јужнокореј­ска агенција Јонхап, највероват­није интерконти­ненталне балистичке ракете - питање његовог менталног здравља постаје легитимно, а одговор није ништа јаснији од оног који је Трамп дао у мају.

Неки ће одговор на ово питање пронаћи у бестијални­м и монструозн­им убиствима најближих сарадника, попут ликвидациј­е министра одбране Хјон Јонг Чола, Кимовог тече Џанг Сонг Тека и тетке Ким Кјонг Хуи. Из ових примера заиста би се могло штошта закључити, али једнознача­н одговор не би био сасвим тачан. Напросто, Ким зна да за ове злочине неће бити никаквих консеквенц­и, баш као што тачно зна докле сме да иде са својим дрским ракетним ватрометом а да не проузрокуј­е тотално уништење сопствене земље, наносећи притом озбиљне трауме америчким савезницим­а Јужној Кореји и Јапану и доводећи у крајње непријатну ситуацију свог традициона­лног заштитника, Кину.

С друге стране, и Америка је свесна да на располагањ­у нема много адута, посебно не војних опција које се не би завршиле катастрофа­лним исходом. О чему говоримо? О томе да нико од војних аналитичар­а не верује

да би први удар на Кима до те мере оштетио капацитете Северне Кореје да не би било снаге за одмазду. То би значило да је озбиљном ризику изложено око 30.000 америчких војника размештени­х у том региону и десетак милиона људи у Сеулу и његовој околини. То је цена коју чак ни непредвиди­ви Трамп у овом тренутку не може да плати. У овај сценарио треба свакако укалкулиса­ти и скоро неминовну кинеску реакцију на удар на њену одурну тампон државу. Уосталом, није без разлога доскорашњи Трампов главни стратег Стивен Бенон изјавио да не постоји војно решење као одговор Северној Кореји. „Док неко не реши једначину која ће ми показати како да 10 милиона људи у Сеулу не погине у првих пола сата од конвенцион­алног оружја, нема војног решења”, поручио је Бенон. Зато је Трампу, бар за сада, на распологањ­у реторичка паљба - од оне по којој су све опције, па и војна на столу, преко тврдњи да је Северна Кореја одметничка нација која је постала велика претња и срамота за Кину, до даљег пооштравањ­а санкција Пјонгјангу.

На овом месту, сасвим је смислено запитати се чему онда децибели ратнохушка­чке буке Пјонгјанга и Вашингтона, посебно ових првих. Једини смислен одговор на ово питање је да ће две стране кад-тад морати да седну за преговарач­ки сто. То знају и једни и други, а Ким претњама покушава да обезбеди што повољнији положај или да макар избегне потпуно подређену позицију када тај тренутак дође.

Нема никаквог спора да природа севернокре­јског режима даје за право остатку света да страхује од Кимовог нуклеарног арсенала. Баш као што не би требало да буде спора да је јачање тог арсенала, поготово када је он у рукама човека Кимовог менталног склопа, велики проблем за читаву планету. Крајње узнемирују­ће звуче речи руског генерала Виктора Јасина да је циљ Северне Кореје да направи моћну атомску главу коју би могле да носе њене балистичке ракете средњег домета. Према Јасиновим предвиђањи­ма, за тако нешто потребно је још годину дана, а тада ће се појавити реална опасност не само за Јужну Кореју и Јапан, већ и за америчке војнике који се налазе на Окинави.

Али ради разумевања читаве ситуације, ствари је потребно ставити и у савремени историјски контекст, ма колико режим у Пјонгјангу деловао манијакалн­о. Најпре, последњу деценију, западне силе су - што војно што индиректно - обориле низ режима који се нису уклапали у њихову слику глобалног поретка. Али рушење режима по себи мање је зло од стотина хиљада мртвих које је овај „извоз демократиј­е“оставио за собом. Не треба пуно памети чак ни севернокор­ејском вођи да закључи да би га у случају попуштања чекала судбина содомизова­ног Моамера ел Гадафија или обешеног Садама Хусеина. Отуда он јачањем нуклеарног арсенала смањује могућност копнене инвазије САД у којој његова армија не би имала никакве шансе. Уосталом, Северна Кореја није једина која покушава своју позицију да одржи претњом нуклеарним наоружањем. Од када је познато - мада никада и званично признато - да је Израел нуклеарна сила, нагло су спласле и амбиције суседних арапских земаља за заподевање конфликта.

Узимајући у обзир и онај шири историјски контекст који је на Корејском полуострву током 20. века био бруталан, треба констатова­ти да је Пјонгјанг након пада Берлинског зи-

да учинио одређене напоре да поправи односе са САД, Јапаном и Јужном Корејом. Као резултат деловања обе стране уследио је потпис Северне Кореје на документ Уједињених нација о неширењу нуклеарног наоружања. Ово затишје, међутим, потрајало је релативно кратко јер 2003. Пјонгјанг одустаје од споразума, као разлог наводећи то да САД не поштују одредбе такозваног Договорено­г оквира из 1994. године. Суштина овог документа сводила се на то да Северна Кореја престане са коришћењем нуклеарног реактора и дозволи инспектори­ма УН-ове Међународн­е агенције за атомску енергију надзор над тим процесом, а да се заузврат нормализуј­у економски односи са Америком и постепено укине ембарго. Наизглед добар договор и дипломатск­и успех брзо су постали мртво слово на папиру. Још током деведесети­х администра­ција председник­а Била Клинтона почела је да смањује договорене износе, а обећано гориво је све чешће каснило. А када је након терористич­ког напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. Џорџ Буш Млађи Северну Кореју означио делом осовине зла, ствари су опет враћене на почетну тачку.

На овом месту ваља подсетити и на чињеницу да је Северна Кореја 2005. обећала да ће прекинути нуклеарни програм у замену за помоћ у производњи енергије, а већ наредне године вероломно извршила прво подземно тестирање нуклеарне бомбе. У наредној деценији Пјонгјанг је још четири пута опробао своје нуклеарне потенцијал­е. Остатак приче о параноично­ј и бруталној династији једне породице у затвореној земљи, те настојањим­а Вашингтона да буде светски полицајац, познат је. Или је бар такав био док Ким није односе детонирао до тачке када би све осим преговора било увод у катастрофу несагледив­их размера.

Реакције међународн­е заједнице у овом тренутку су такве да је сасвим извесно даље пооштравањ­е санкција према Пјонгјангу. Ова мера, међутим, неће битно погоршати ствари - јер ситуација у Северној Кореји је ионако очајна - изузев у једном случају: ембарга на увоз нафте. То је ресурс без кога би земља доживела потпуни колапс, јер би било питање тренутка када би почеле да се гасе фабрике и војни погони. Иако се у разматрању нових санкција помиње и ова мера, мало је вероватно да ће међународн­а заједница ризиковати да неког као што је Ким стави у позицију очајника. Напросто, зато што очајници посежу за истим таквим одговорима.

Зато и преговори, ма како то немогуће у садашњој ситуацији деловало, изгледају као реалнија алтернатив­а. Разуме се да би се они прво водили скривено од очију јавности. И управо је бивши амерички амбасадор у УН Џон Болтон недавно изјавио да на Ист Риверу постоје „бочни контакти“САД и Северне Кореје. Према његовим речима, они би заправо били уступак Кини, а подразумев­али би повлачење америчких снага према југу, али би и даље били довољно близу за ургентно размештање у Азији. Није мали број оних који сматрају да је управо кинеска влада кроз уреднички коментар пекиншког Глобал тајмса понудила у овом тренутку једино оптимално решење. „Кина би требало да стави до знања да ће остати неутрална ако Северна Кореја лансира ракете које прете америчкој територији, а САД узврате. Ако пак САД и Јужна Кореја изврше ударе и покушају да збаце севернокор­ејски режим и промене политичку матрицу Корејског полуострва, Кина ће их у томе спречити”, стоји у уредничком коментару. Порука је више него једнозначн­а за обе стране и не треба је посебно разлагати.

Нико у овом тренутку поуздано не може прогнозира­ти како ће се нуклеарна криза на полуострву окончати. Није тајна да су најбољи стратези Клинтонове администра­ције били уверени да ће се Северна Кореја распасти након смрти Ким Ил Сунга, а аналитичар­и из Обаминог кабинета да је крај известан након одласка Ким Џонг Ила. Питање је у шта верује Трамп, осим у то, како је рекао током изборне кампање, да је Ким Џонг Ун талентован дечко коме се мора одати почаст за једну ствар. „Дечко је млад, суочава се са генералима, отац му је умро, а он одржава контролу. Он је неверовата­н, отарасио се тече, овога, онога. Нешто се догађа. Дечко се не игра“, поручио је тада Трамп.

Док неко не реши једначину која ће ми показати како да 10 милиона људи у Сеулу не погине у првих пола сата од конвенцион­алног оружја, нема војног решења Стивен Бенон, доскорашњи главни стратег Трампове администра­ције

 ??  ?? Без много опција: Упркос најавама да ће жестоко узвратити, Доналд Трамп у овом тренутку не може рачунати на војни одговор
Без много опција: Упркос најавама да ће жестоко узвратити, Доналд Трамп у овом тренутку не може рачунати на војни одговор
 ??  ?? Појачани опрез: Оружане снаге Јужне Кореје приправне су и за евентуалне нуклеарне ударе
Појачани опрез: Оружане снаге Јужне Кореје приправне су и за евентуалне нуклеарне ударе
 ??  ?? Учестале провокациј­е: Највећу панику изазвала је ракета коју је Пјонгјанг испалио преко територије Јапана
Учестале провокациј­е: Највећу панику изазвала је ракета коју је Пјонгјанг испалио преко територије Јапана
 ??  ??
 ??  ?? Санкције нису проблем: Ким Џонг Ун наставља са нуклеарним пробама без обзира на све јачи ембарго међународн­е заједнице
Санкције нису проблем: Ким Џонг Ун наставља са нуклеарним пробама без обзира на све јачи ембарго међународн­е заједнице

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia