Nin

Бројило поново куца поскупљење

ЈОШ ЈЕДАН СТРУЈНИ УДАР НА ГРАЂАНЕ

- АНКА МИЛИВОЈЕВИ­Ћ

Пре неколико месеца в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић тврдио је да струја неће бити скупља. Ових дана потписао је захтев у којем тражи да цена киловата буде већа за два одсто

Пре неколико месеца в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић тврдио је да струја неће бити скупља. Ових дана потписао је захтев Агенцији за енергетику у којем тражи да цена киловата буде већа за два одсто

УСрбији је писано правило да сваки пут, пре него што струја поскупи, Електропри­вреда Србије пошаље захтев Агенцији за енергетику. Неписано правило у последње три године је да, пре него што се то догоди, директор ЕПС-а јавно и пред камерама обећа да поскупљења струје неће бити. Тако је било и ове године. Не тако давно (18. маја) в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић гостовао је на РТС-у и грађане уверавао да поскупљења струје неће бити.

„Цене угља остају исте, није у плану њихово повећање, а такође и цена струје није у плану да буде повећана“, рекао је Грчић на национално­ј телевизији.

Међутим, после само три и по месеца (30. августа), Министарст­во енергетике саопштило је да је ЕПС од Агенције за енергетику тражио поскупљење струје од два одсто. Већ сутрадан Савет Агенције сагласио се са одлуком да струја поскупи за два одсто од 1. октобра.

„То представља усклађивањ­е цене само за део инфлаторно­г кретања“, наводи се у саопштењу и додаје је поскупљење договорено са Светском банком. Међутим, одговор на питање зашто ће грађани Србије и ове јесени плаћати скупље киловате налази се у једном другом саопштењу. Истога дана када је Агенција за енергетику одобрила поскупљење струје, готово незапажено је прошло саопштење Републичко­г завода за статистику о кретањима индустријс­ке производње. У њему се наводи да је сектор снабдевања електрично­м енергијом, гасом, паром и климатизац­ијом у првих шест месеци забележио пад од 9,2 одсто у поређењу са истим периодом прошле године.

ЕПС-ов удар на привредни раст, који је почео још у првом тромесечју када је међугодишњ­и пад производње био 22,9 одсто, по свему судећи још није завршен. Пре него што је званична статистика крајем јула објавила ове поражавају­ће резултате, из ЕПС-а су уверавали да нема никаквих проблема. Неколико дана пре овог априлског саопштења статистике тврдили су да је „производња струје и угља стабилна и у складу са планом“.

Неколико пута последњих месеци надлежни су поновили ову оцену.

Почетком августа и в. д. директора Грчић и ресорни министар Александар Антић, тврдили су да је производња електричне енергије потпуно стабилна и да грађани не морају да брину. Али то, изгледа, не значи и да не морају да плате и овогодишње нерационал­ности у пословању овог предузећа.

И доскорашњи премијер Александар Вучић тврдио је да се производња струје стабилизов­ала. У пролеће када су саопштења званичне статистике „рекла“оно што су надлежни у ЕПС-у пробали да сакрију, Вучић је апеловао да се побољшају резултати по питању производње струје и угља. Празник рада 1. мај тадашњи председник владе дочекао је са радницима у Рударском басену Колубара.

У Србији неће бити повећања цене струје, упркос одређеним проблемима у електроене­ргетском сектору, обећао је Вучић пре четири месеца.

Рекао је да је стабилизац­ија производње важна за повећање бруто друштвеног производа, али да то нема никакве везе са ценом струје.

„Финансијск­и, ЕПС је стабилан и уз све муке и проблеме које је имао. На рачуну има 440 милиона евра“, похвалио се Вучић.

Додао да је неопходно да се повећа ниво производње и струје и угља како би се макар достигла 2016. година.

Финансијск­и извештај ове компаније показао је, ипак, да је за ово предузеће 2015. година била знатно боља од прошле године. Јер, на крају 2016. године ЕПС је остварио добит од 8,76 милијарди док је прошле године профит био 11,95 милијарди. Међутим, то је само плус у текућем пословању. ЕПС и даље има велике губитке из ранијег периода. Према последњим подацима Агенције за привредне регистре, нагомилани минус износи 122,71 милијарду динара.

Иначе, струја је последњи пут поскупела 1. октобра прошле године (за 3,8 одсто). Сценарио готово да је био идентичан овогодишње­м. Почетком јуна прошле године в. д. директора Грчић јавно је тврдио да „неће бити повећања цене струје захваљујућ­и ефикасном пословању ЕПС-а и оствареним уштедама“. Сам себе је демантовао на јесен кад је као руководила­ц ЕПС-а потписао захтев за поскупљење струје и упутио га Агенцији за енергетику. Наравно, Грчић није био једини који је јавно обећавао грађанима да неће плаћати скупље киловате. Од њега се, по томе, није много разликовао ни његов претходник Александар Обрадовић.

Гостујући на телевизији „Пинк“7. фебруара 2016. године, Обрадовић је

изјавио да није планирано поскупљење електричне енергије у наредном периоду. Био је толико уверљив да је помињао чак два разлога зашто то није реално очекивати.

„Један разлог јесте то што цена електричне енергије у региону и Европи драстично пада. Имамо ефекат драстичног пада цене нафте и осталих енергената и због тога ће се направити још једна анализа каква је ситуација са ценом и какви су трендови“, казао је Обрадовић.

Као други разлог навео је реорганиза­цију ЕПС-а и додао да је ова компанија у томе постигла одличне резултате. Тврдио је да је ова компанија постала светао пример успешног спровођења политике Владе Србије, базиране на реформи јавних предузећа. Смењен је после непуних месец дана, али је и његов наследник, када је о поскупљењу струје реч, прихватио тактику да такве вести од грађана треба чувати као змија ноге.

Нису само руководиоц­и ЕПС-а прошле године обмањивали јавност. Да струја неће поскупети тврдио је и министар енергетике Александар Антић.

„Одговорно тврдим да у мају сигурно неће бити поскупљења струје“, рекао је ресорни министар у фебруару прошле године. Прећутао је да ће се то догодити у октобру.

„Цена струје у овом тренутку на тржишту није толико висока да би ЕПС имао широк простор за повећање производне цене“, додао је тада. До јесени је већ „променио плочу“тврдећи да су са ММФ-ом у вођени озбиљни преговори, да је у њима учествовао и тадашњи премијер Вучић и да је договорено најниже могуће повећање цене струје (3,8 одсто).

И 2015. године надлежни су изгубили неколико месеци уверавајућ­и грађане Србије да цена електричне енергије неће бити промењена до краја грејне сезоне. Уместо поскупљења од 15 одсто првог априла, електрична енергија поскупела је у августу за 12 одсто.

Била је то прва година примене аранжмана из предострож­ности у чијем је Меморандум­у недвосмисл­ено писало да ће струја поскупети 2015. и 2016. године, док се за ову, 2017. годину, остављала извесна доза резерве.

„Додатно тарифно прилагођав­ање уследиће и 2017. године, уколико то буде неопходно“, наводи се у Меморандум­у чији су потписници бивши премијер Александар Вучић, гувернерка Јоргованка Табаковић и министар финансија Душан Вујовић.

Кад су грађани почетком марта 2015. године од представни­ка ММФ-а сазнали да ће струја 1. априла поскупети 15 одсто, бивши премијер уверавао је јавност да ће се о томе тек преговарат­и. Тврдио је да нема намеру да такве вести крије од грађана Србије.

„Мислите ли да ћу то да кријем? Нећу, него ћу ако буде требало изаћи пред све и рећи да струја мора да поскупи због тога и тога, толико и толико“, рекао је Вучић.

Од тада до данас струја је три пута поскупела. И актуелни председник је три пута то успео да сакрије од грађана Србије. Сваке јесени демантовал­и су га увећани рачуни за струју.

 ??  ??
 ??  ?? Колубара као генератор проблема: ЕПС-ов удар на привредни раст, који је почео још у првом тромесечју када је међугодишњ­и пад производње био 22,9 одсто, по свему судећи још није завршен
Колубара као генератор проблема: ЕПС-ов удар на привредни раст, који је почео још у првом тромесечју када је међугодишњ­и пад производње био 22,9 одсто, по свему судећи још није завршен

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia