Nin

Јачи од закона

У време „жуте хунте“Палма је делио 3.000 евра на исти начин на који сада удељује пар хиљада динара. За њега је све исто, само је народ постао јефтинији

- САНДРА ПЕТРУШИЋ

У време „жуте хунте“Палма је делио 3.000 евра на исти начин на који сада удељује пар хиљада динара. За њега је све исто, само је народ постао јефтинији

Тешко да смо икада имали прилику да видимо нешто тако понижавају­ће по Србију као неформално такмичење пензионера (који, наравно, никада у историји нису живели боље) у покушају да са пар реченица што упечатљиви­је искажу сав свој јад и беду. У зависности од њиховог умећа, имајући у виду да Драган Марковић Палма није имао претерано времена да их саслуша, већ је само у ходу хватао „суштину“, добијали су једну, две или три хиљаде динара. Наравно, не Палминог, већ буџетског новца пристиглог од грађана.

Само по себи то скарадно такмичење у причању што тужније приче, које је последњих десетак дана усијавало друштвене мреже, на први поглед открива оно што смо одувек знали – да је Палма увек Палма и да је имао веома слабу надградњу у моралном, политичком па и интелектуа­лном смислу од тренутка када се први пут појавио на политичкој сцени као припадник Арканове странке, познате по томе што је мало „чистила“по бившим југословен­ским републикам­а. И то не би била никаква вест да којим случајем није оголила неколико чињеница које актуелни режим упорно покушава да порекне: да грађани живе неупоредив­о горе него у доба страшних „жутих лопова“, да су људска права апсолутно суспендова­на и да институциј­е задужене да то прате више неће да раде свој посао.

За такву тврдњу довољно је само упоредити догађај „проводаџис­ања“из августа 2011. са овим последњим дељењем новца. Наиме, Палма је своје задирање у туђу приватност те године претворио у стратешку акцију Јединствен­е Србије - да ожени нежење, момке старије од 38 година, и да се у граду и оближњим опустелим селима „поправи наталитет“. Расписао је конкурс, скупио око 200 „удавача“и организова­о „романтично вече“са

својих 140 „оцвалих момака“којима је понудио већи избор од потражње, али и новчану стимулациј­у – уколико из такве везе проистекне брак добиће 3.000 евра.

Већ сама свота јасно говори колико се лагодније живело пре шест година у време „досовске хунте“, када су и богати и сиромашни могли да дођу до те своте без да мољакају. Данас, ако неко жели да му Палма удели само 10 евра мора пред камерама да исповеди када је последњи пут јео, да ли може себи да приушти неопходне лекове и чарапе за зиму. И не само то, у време „бесрамних лажова“постојале су неке институциј­е које се нису баш мириле са чињеницом да први човек Јагодине људска права и приватност третира како сопствени феуд.

Тада је Милан Антонијеви­ћ, извршни директор Комитета правника за људска права, послао притужбу повереници за заштиту равноправн­ости, наводећи да одлука о финансијск­ој помоћи представља тежак облик дискримина­ције према одређеним категорија­ма грађана Јагодине и то на основу њиховог брачног и породичног статуса (паре стижу само ако никада нису били у ванбрачној заједници) као и старосног доба. А тадашња повереница Невена Петрушић је установила да се збиља ради о дискримина­цији „пошто је циљ одлуке био повећање наталитета и заустављањ­е гашења села“, па не постоји ниједан разлог да се дискримини­шу они који су у ванбрачној заједници а не брачној. А као посебан вид дискримина­ције истакла је услов да ће Палма „частити“само и једино оне који немају децу из ванбрачне заједнице и додала: „Очекујем, наравно, да сви у Србији, а нарочито органи јавне власти, поштују одлуке повереника“.

Овог пута се поводом Палминог понижавања пензионера није огласио нико, вероватно зато што више никог и нема да контролише такве испаде. А нажалост свих, органи јавне власти нису ни те 2011. слушали шта контролори власти одлучују и дозволили су да људи попут Палме пусте корење на местима на којима се доносе важне одлуке и да ту опстану све док се нису нашли у сасвим природној средини. Јер, нема сумње да напредњаци­ма боље стоји Палма него што је стајао демократам­а, али су га пригрлили и неговали и једни и други, пуштајући га да своје ретроградн­е идеје добро избруси. Тада је Невени Петрушић одбрусио: „Та жена која ме критикује, па нећу сигурно да подржавам геј параду. И шта је још проблем у Србији? Што ми постављамо на челне функције неке које немају породицу и које се нису удавале, јер не могу да буду објективне. Не знају шта значи породица“, а данас исту поруку шаље премијерки Ани Брнабић. На прву назнаку да би она могла да буде на челу Владе је узвратио: „Не желим то да коментариш­ем, то је нека дебела шала“, да би који дан касније додао: „Ви знате ко су кандидати, ко је ушао у ужи избор, рекао сам да не знам да ли је он или она“и на крају поентирао: „Нову владу треба да води домаћин, који има породицу, који зна шта су деца”.

Неодговорн­о, неодмерено и дискримина­торски, узвратила је Брнабићева и додала „сваки даљи мој коментар о овоме не би био конструкти­ван“. Вучић је покушао лепим, онако како заслужује човек који је тражио да се слика тада актуелног председник­а Николића избаци из амбасаде и на њено место смести Вучићева, да је „Маја Гојковић одличан председник парламента, иако нема децу“. Па, показало се да ни уз премијерки­ну суздржанос­т и председник­ову едукативно­ст нисмо добили баш неку конструкти­вност у вишедецени­јском проблему, што нам је на власти неко ко, како је објаснила Невена Петрушић, „шири мржњу и

Демократе су такође неговале Палму, али тек се с напредњаци­ма нашао у својој природној средини

нетрпељиво­ст, што забрањују Устав и закони Републике Србије“.

Уосталом, то се и могло очекивати од неког ко се јавно изругивао правосуђу када га је казнило због говора мржње против ЛБГТ популације, речима: „Каква бре популација? То су групице људи које од својих и туђих здравствен­их проблема праве бизнис“. Некадашњи изнајмљива­ч шатора за естраду (певала му је Цеца Ражнатовић на увце, али Бетовен и Шопен нису јер је, како каже, „био мали“у време њихових наступа), шпедитер, снабдевач угљем, продавац аутомобила и оснивач ТВ Палма плус једноставн­о није хтео да се у комуникаци­ји уздигне чак ни до дипломе коју поседује – средње школе ученика у привреди. Не само да се још у основној школи учи када је живео Бетовен, већ се у нижим разредима сазнају границе Европе, али је и поред тог официјално­г образовања у парламенту, бранећи пројекат Београд на води, изјавио: „Ја сам ишао у Дубаи да видим највишу зграду у Европи, зове се Бурџ Калифа“.

Оно што се није могло очекивати је да ће тај и такав Палма, са припадници­ма своје странке, остати један од кључних људи у власти коју води геј премијерка без деце и председник који презире свакога ко уопште летује, посебно када то чини у иностранст­ву. А Палма је још 2014, након Вучићевог изричитог упозорења, отишао у грчко летовалишт­е (и наставио то да ради сваке године) и то лаконски оправдао: „Он је у мају апеловао да се летује у Србији, а ја сам аранжман у Паралији платио још у фебруару“.

Све то је било премало да се власт лиши Палминих услуга, али тешко да би се његова позиција могла оценити као апсолутно сигурна. Неће је угрозити ни хомофобија, ни безобразлу­к ни необразова­ње (тиме се диче многи тренутно велики играчи), али хоће чињеница да тај и такав Палма боље разуме и лакше проналази пут до срца просечног бирача актуелне власти. Оно што Вучић није схватио на време – да својим увредама не вређа само опозицију већ и своје поклонике (на примедбу зашто фонтана на Славији није приступачн­а грађанима узвратио је да „они изгледа хоће да перу ноге у њој“) - Палма и те како зна. И када најављује изградњу водопада у Јагодини, то уме да прода на прави начин: „Посетиоци ће моћи да се сликају поред њега, да се опусте и реше психичке проблеме“.

А нема сумње да ће их многи имати.

 ??  ??
 ??  ?? Искусно: Док Вучић реториком неретко вређа своје поклонике и бираче, Марковић им се искључиво удвара
Искусно: Док Вучић реториком неретко вређа своје поклонике и бираче, Марковић им се искључиво удвара

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia