Јачи од закона

У време „жуте хунте“Палма је делио 3.000 евра на исти начин на који сада удељује пар хиљада динара. За њега је све исто, само је народ постао јефтинији

Nin - - Садржај - САНДРА ПЕТРУШИЋ

У време „жуте хунте“Палма је делио 3.000 евра на исти начин на који сада удељује пар хиљада динара. За њега је све исто, само је народ постао јефтинији

Тешко да смо икада имали прилику да видимо нешто тако понижавајуће по Србију као неформално такмичење пензионера (који, наравно, никада у историји нису живели боље) у покушају да са пар реченица што упечатљивије искажу сав свој јад и беду. У зависности од њиховог умећа, имајући у виду да Драган Марковић Палма није имао претерано времена да их саслуша, већ је само у ходу хватао „суштину“, добијали су једну, две или три хиљаде динара. Наравно, не Палминог, већ буџетског новца пристиглог од грађана.

Само по себи то скарадно такмичење у причању што тужније приче, које је последњих десетак дана усијавало друштвене мреже, на први поглед открива оно што смо одувек знали – да је Палма увек Палма и да је имао веома слабу надградњу у моралном, политичком па и интелектуалном смислу од тренутка када се први пут појавио на политичкој сцени као припадник Арканове странке, познате по томе што је мало „чистила“по бившим југословенским републикама. И то не би била никаква вест да којим случајем није оголила неколико чињеница које актуелни режим упорно покушава да порекне: да грађани живе неупоредиво горе него у доба страшних „жутих лопова“, да су људска права апсолутно суспендована и да институције задужене да то прате више неће да раде свој посао.

За такву тврдњу довољно је само упоредити догађај „проводаџисања“из августа 2011. са овим последњим дељењем новца. Наиме, Палма је своје задирање у туђу приватност те године претворио у стратешку акцију Јединствене Србије - да ожени нежење, момке старије од 38 година, и да се у граду и оближњим опустелим селима „поправи наталитет“. Расписао је конкурс, скупио око 200 „удавача“и организовао „романтично вече“са

својих 140 „оцвалих момака“којима је понудио већи избор од потражње, али и новчану стимулацију – уколико из такве везе проистекне брак добиће 3.000 евра.

Већ сама свота јасно говори колико се лагодније живело пре шест година у време „досовске хунте“, када су и богати и сиромашни могли да дођу до те своте без да мољакају. Данас, ако неко жели да му Палма удели само 10 евра мора пред камерама да исповеди када је последњи пут јео, да ли може себи да приушти неопходне лекове и чарапе за зиму. И не само то, у време „бесрамних лажова“постојале су неке институције које се нису баш мириле са чињеницом да први човек Јагодине људска права и приватност третира како сопствени феуд.

Тада је Милан Антонијевић, извршни директор Комитета правника за људска права, послао притужбу повереници за заштиту равноправности, наводећи да одлука о финансијској помоћи представља тежак облик дискриминације према одређеним категоријама грађана Јагодине и то на основу њиховог брачног и породичног статуса (паре стижу само ако никада нису били у ванбрачној заједници) као и старосног доба. А тадашња повереница Невена Петрушић је установила да се збиља ради о дискриминацији „пошто је циљ одлуке био повећање наталитета и заустављање гашења села“, па не постоји ниједан разлог да се дискриминишу они који су у ванбрачној заједници а не брачној. А као посебан вид дискриминације истакла је услов да ће Палма „частити“само и једино оне који немају децу из ванбрачне заједнице и додала: „Очекујем, наравно, да сви у Србији, а нарочито органи јавне власти, поштују одлуке повереника“.

Овог пута се поводом Палминог понижавања пензионера није огласио нико, вероватно зато што више никог и нема да контролише такве испаде. А нажалост свих, органи јавне власти нису ни те 2011. слушали шта контролори власти одлучују и дозволили су да људи попут Палме пусте корење на местима на којима се доносе важне одлуке и да ту опстану све док се нису нашли у сасвим природној средини. Јер, нема сумње да напредњацима боље стоји Палма него што је стајао демократама, али су га пригрлили и неговали и једни и други, пуштајући га да своје ретроградне идеје добро избруси. Тада је Невени Петрушић одбрусио: „Та жена која ме критикује, па нећу сигурно да подржавам геј параду. И шта је још проблем у Србији? Што ми постављамо на челне функције неке које немају породицу и које се нису удавале, јер не могу да буду објективне. Не знају шта значи породица“, а данас исту поруку шаље премијерки Ани Брнабић. На прву назнаку да би она могла да буде на челу Владе је узвратио: „Не желим то да коментаришем, то је нека дебела шала“, да би који дан касније додао: „Ви знате ко су кандидати, ко је ушао у ужи избор, рекао сам да не знам да ли је он или она“и на крају поентирао: „Нову владу треба да води домаћин, који има породицу, који зна шта су деца”.

Неодговорно, неодмерено и дискриминаторски, узвратила је Брнабићева и додала „сваки даљи мој коментар о овоме не би био конструктиван“. Вучић је покушао лепим, онако како заслужује човек који је тражио да се слика тада актуелног председника Николића избаци из амбасаде и на њено место смести Вучићева, да је „Маја Гојковић одличан председник парламента, иако нема децу“. Па, показало се да ни уз премијеркину суздржаност и председникову едукативност нисмо добили баш неку конструктивност у вишедеценијском проблему, што нам је на власти неко ко, како је објаснила Невена Петрушић, „шири мржњу и

Демократе су такође неговале Палму, али тек се с напредњацима нашао у својој природној средини

нетрпељивост, што забрањују Устав и закони Републике Србије“.

Уосталом, то се и могло очекивати од неког ко се јавно изругивао правосуђу када га је казнило због говора мржње против ЛБГТ популације, речима: „Каква бре популација? То су групице људи које од својих и туђих здравствених проблема праве бизнис“. Некадашњи изнајмљивач шатора за естраду (певала му је Цеца Ражнатовић на увце, али Бетовен и Шопен нису јер је, како каже, „био мали“у време њихових наступа), шпедитер, снабдевач угљем, продавац аутомобила и оснивач ТВ Палма плус једноставно није хтео да се у комуникацији уздигне чак ни до дипломе коју поседује – средње школе ученика у привреди. Не само да се још у основној школи учи када је живео Бетовен, већ се у нижим разредима сазнају границе Европе, али је и поред тог официјалног образовања у парламенту, бранећи пројекат Београд на води, изјавио: „Ја сам ишао у Дубаи да видим највишу зграду у Европи, зове се Бурџ Калифа“.

Оно што се није могло очекивати је да ће тај и такав Палма, са припадницима своје странке, остати један од кључних људи у власти коју води геј премијерка без деце и председник који презире свакога ко уопште летује, посебно када то чини у иностранству. А Палма је још 2014, након Вучићевог изричитог упозорења, отишао у грчко летовалиште (и наставио то да ради сваке године) и то лаконски оправдао: „Он је у мају апеловао да се летује у Србији, а ја сам аранжман у Паралији платио још у фебруару“.

Све то је било премало да се власт лиши Палминих услуга, али тешко да би се његова позиција могла оценити као апсолутно сигурна. Неће је угрозити ни хомофобија, ни безобразлук ни необразовање (тиме се диче многи тренутно велики играчи), али хоће чињеница да тај и такав Палма боље разуме и лакше проналази пут до срца просечног бирача актуелне власти. Оно што Вучић није схватио на време – да својим увредама не вређа само опозицију већ и своје поклонике (на примедбу зашто фонтана на Славији није приступачна грађанима узвратио је да „они изгледа хоће да перу ноге у њој“) - Палма и те како зна. И када најављује изградњу водопада у Јагодини, то уме да прода на прави начин: „Посетиоци ће моћи да се сликају поред њега, да се опусте и реше психичке проблеме“.

А нема сумње да ће их многи имати.

Искусно: Док Вучић реториком неретко вређа своје поклонике и бираче, Марковић им се искључиво удвара

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.