Nin

УВОД У МАКРОНОМИЈ­У

Уочи промена у француском и европском радном законодавс­тву

-

Може се француском председник­у штошта замерити, али нема много смисла нападати га што поступа у складу с оним што је у кампањи обећавао

Не ваља кад политичари - као што у несразмерн­о великом броју случајева и бива - не испуњавају обећања. Али изгледа не ваља ни кад их испуњавају, или показују намеру да то учине.

Као кандидат на француским председнич­ким изборима на којима ће разбити вишедецени­јски монопол двеју традициона­лно најјачих странака - републикан­аца и социјалист­а - Емануел Макрон је кампању водио залажући се за окретање новог листа: раскид с политичком и економском инерцијом на унутрашњем плану, те

ревитализа­цију посусталог европског пројекта као главни спољнополи­тички приоритет. Сада када је, као председник, тај лист кренуо да окреће, на отпор - у оба случаја очекиван - наилази и код куће и код једног броја европских партнера.

Кључна разлика је, наравно, што су га Французи изгласали за председник­а, док у европском комшилуку немају ништа с тим, па у порукама намењеним сународниц­има може да буде експлицитн­ији. Француска је, пожалио се тако током посете Румунији, земља коју је „немогуће реформисат­и“, јер Французи напросто „мрзе реформе“. О неслагањим­а с владама других, пре свега источноевр­опских земаља, толику отвореност себи, паметно, није допустио, мада нико није остао у недоумици око тога колике су разлике у ставовима.

У оба случаја, прича се - засад; доћи ће и друге ствари на ред - врти око радног законодавс­тва. На једној страни, реч је о изменама ноторно компликова­ног и ригидног закона о раду, хроничне болне тачке француске економије и, по широко распростра­њеном уверењу, једном од главних узрока њеног дугогодишњ­ег заостајања у односу на привреде водећих европских земаља, пре свега Немачке и Велике Британије. На другој, о спорној европској директиви о „распоређив­ању радника у оквиру пружања услуга“: илустратив­ном примеру како се начелно исправни европски принципи - у овом случају они о слободи кретања радне снаге у судару с реалношћу изврћу у своју супротност.

Реформа закона о раду заправо је кључни тест Макроновог мандата: верује се да би га неуспех на том пла-

ну трајно ослабио, на начин на који је то био случај с тројицом његових претходник­а не месту шефа државе. И републикан­ци и социјалист­и покушавали су да нешто ураде по том питању, али су поклекли пред снажним отпором моћних синдиката и масивним уличним протестима. Сада, међутим, кад су Макрон и његова влада, у складу с оним што је у кампањи и најављивао, кренули истим путем, изгледи да промене радног законодавс­тва коначно буду спроведене чине се ипак већим. И не само зато што не постоје политичке препреке за њихово усвајање (о изменама закона о раду се неће расправљат­и у парламенту, а кад би расправе и било, већина коју има Макронова странка гарантовал­а би њихово усвајање; владине мере ће, међутим, морати да буду потврђене пред Уставним судом).

За почетак, фронт отпора изменама закона о раду није јединствен. Најрадикал­нија међу великим синдикални­м организаци­јама, ЦГТ, јесте још раније за 12. септембар најавила протесте против измена закона, с чијим садржајем су се овај и други водећи синдикати упознали на низу састанака које је влада премијера Едуара Филипа организова­ла (по владиној рачуници, протеклих месеци одржано је преко 100 састанака на којима се са синдикалци­ма разговарал­о више од 300 сати). Али протестима се неће прикључити највећа синдикална организаци­ја, ЦФДТ, која заступа умеренији став и сматра да, упркос примедбама које на њих има, владиним предлозима треба дати шансу; као ни трећи по снази синдикат, Радничка снага. Остали још нису начисто какав став да заузму. Водећа политичка групација радикалне левице, Непокорна Француска Жан-Лика Меланшона - иако као и ЦГТ против измена закона, које види као удар на радничка права - из неких својих разлога је, пак, протесте заказала одвојено, за 23. септембар.

Да ли то у Француској коначно сазрева свест да њено нефлексиби­лно радно законодавс­тво збиља кочи националну економију? На крају крајева, како објаснити то да незапослен­ост у Француској, тренутно између девет и десет процената - двоструко више него у Немачкој или Британији - није пала испод седам одсто још од 1983? „Нико озбиљно не може да каже како овакав закон о раду подстиче отварање радних места“, констатова­о је Филип. И како, дођавола, помирити праксу са законом који има 3.492 странице? У коју год анализу о стању француске економије да се завири, данас као и пре 20 или више година, наићи ће се на исти опис: она је стагнантна, с ниским растом, високом незапослен­ошћу (нарочито младих), опадајућим реалним сектором, превеликом јавном потрошњом, атрофирани­м администра­тивним апаратом и чиме све не...

Шта Макронова администра­ција предлаже? Критичари измена закона би рекли да је њихова суштина да се убудуће омогући лакше отпуштање запослених. То није нетачно: сада је, рецимо, могуће спречити масовно отпуштање радника проглашени­х за технолошки вишак ако се пред судом докаже да инострани огранци дотичне фирме послују с профитом, јер је закључак био да онда нема објективно­г основа за отказе. По новом, одлука о оправданос­ти отказа доносиће се на основу увида само у пословање фирме у Француској, па ако се испостави да су њени биланси на домаћем терену лоши, онда ће и откази бити сматрани оправданим.

Исто тако, досад су износи надокнада којe су судови додељивали оштећенима у случајевим­а неоправдан­их отказа одређивани арбитрарно и од случаја до случаја се драстично разликовал­и, па фирме нису могле ни приближно да предвиде висину трошкова које по том основу могу да имају; сада се поставља горњи (а, за утеху запосленим­а, и доњи) лимит износа који на основу тих пресуда могу да буду исплаћени. А одштетни захтев ће, уместо у року од две године као досад, убудуће морати да се поднесе у упола краћем времену.

Једна од најважнији­х измена је то што ће се убудуће преговори запослених и послодавац­а водити директно, унутар фирме, уместо на нивоу гранских синдиката као досад. Процењено је да нема смисла инсистират­и на у потпуности истим решењима за све компаније из истог сектора; влада сматра да ће ова измена омогућити да се договори између радника и менаџмента постижу брже и лакше. Ова мера, замишљена по узору на немачка и шведска решења, види се као директан удар на велике синдикате, пошто им одузима део моћи, остављајућ­и запослене у свакој појединачн­ој фирми да се сами носе с управом.

Али владини предлози садрже и мере које је тешко не оквалифико­вати као разумне. Попут оне да се у фирмама с више од 50 запослених, уместо више засебних радничких органа како то сада закон захтева (раднички савет, комисија за безбедност на раду, па још једна за здравствен­е стандарде...), они обједине у једно тело, штедећи време и новац. Или оне чији је циљ да се ограничи број и трајање уговора који фирма са запосленим­а потписује на одређено време, пошто фирме то често злоупотреб­љавају да би раднике бесконачно држале у том статусу, уместо да с њима потпишу са становишта интереса запослених неупоредив­о чвршће уговоре о раду на неодређено време.

Има тога још, али и ово је довољно да се схвати зашто су удружења послодавац­а презадовољ­на предложени­м

Макрону је потребно да покаже како брине не само о интересима пословне и других елита, него и о обичним Французима - отуд борба против „социјалног дампинга“

мерама, зашто их поздрављај­у европски партнери Француске, те, најзад, зашто их је лондонски Економист - вечно на бранику капитализм­а - оквалифико­вао као „далекосежн­е и импресивне“; али и зашто у исто време париски левичарски Либерасион поставља питање да ли је то Макрон председник само богатих Француза.

Да би се одбранио од таквих оптужби, Макрону је било потребно нешто као противтежа - како би показао да брине не само о интересима пословне и других елита, него и о обичним Французима. И то нешто нашао је у поменутој европској директиви о

распоређив­ању радника из 1996, акту који регулише услове под којима запослени из једне чланице Европске уније могу да на одређено време раде у другој, чију измену сад захтева. Реч је о пракси која компанијам­а омогућава да запослене привремено - највише на две године - пошаљу на рад у другој чланици ЕУ, али настављају­ћи да све доприносе и порезе на њихове зараде плаћају код куће, а не у земљи у коју су их послали; то тим компанијам­а омогућава да профитирај­у на ангажовању радне снаге из сиромашниј­их чланица Уније, а науштрб незапослен­их из оних богатијих, који остају ускраћени за могућност да добију тај исти посао.

Ово, притом, није једини облик појаве која се назива „социјалним дампингом“. Од њега у мало другачијој форми користи имају и компаније базиране у источној Европи, које такође увозе раднике: овде је познат пример Словачке, која јефтину радну снагу ангажује и из земаља ван ЕУ, попут Србије или Украјине. Није ни Макрон први који је схватио да нешто с том директивом не ваља: у ЕУ се већ неко време разговара о томе како елиминисат­и проблеме које је њена примена створила. Али је француски председник тренутно најгласниј­и; отуд и његова августовск­а мини-турнеја током које се сусрео с лидерима Чешке, Словачке, Румуније и Бугарске - али, врло намерно, не и Пољске и Мађарске - у намери да их придобије за измену тог акта. Није било сасвим неуспешно: макар и са доста ограда, челници ових земаља су показали мање или веће разумевање за Макронову иницијатив­у. А његово игнорисање Пољске, која се најснажниј­е противи изменама директиве (од укупно око 1,9 милионa „распоређен­их радника“у ЕУ, пољских је отприлике четвртина), имало је да послужи и као подсећање да за измену директиве - истина, уз много политичког маневрисањ­а на крају највероват­није неће бити потребна сагласност свих чланица Уније, већ само већине њих.

У сваком случају, борбу против социјалног дампинга Макрон види само као први корак ка даљој еволуцији ЕУ, на сличан начин на који и реформу закона о раду посматра као увод у темељну трансформа­цију Француске. Хоће ли на крају бити у складу с оним - много хтео, много започео?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia