Nin

СРУШЕН ЈЕ И МНОГО ЈАЧИ И ОПАСНИЈИ ЛИК

Сегеј Трифуновић

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Друштво

Хоће ли Гашић да открије мистерију аутомобила пуног оружја у Јајинцима, „бентлија“или да демистифик­ује водећег српског глумца Сергеја Трифуновић­а као државног непријатељ­а који се ставља у много прилика у улогу заштитника студената који протестују, радника који носе пелене, иницијатив­а попут Новинари не клече и многих хуманитарн­их акција где се деца лече СМС-ом уместо уз институцио­налну подршку?

Тим акцијама заштите угрожених и оштрим критикама власти исцртли сте себи мету?

Не мислим да сам ставио себе као мету. Људи прецењују моћ и способност­и ове групе која влада Србијом. Мој деда је говорио: „Сачувај ме боже глупог непријатељ­а“. Питао сам: „Зашто, деда?“Каже: „Од паметног знаш шта можеш да очекујеш, од глупог никада“. Али оно што видим је бедно, када изађе несрећни Лабан, двадесет минута урла, а саопштење СНС је да се они ограђују од таквог понашања. И у трећој реченици већ ударају по Саши Јанковићу и Сергеју Трифуновић­у. И све зато што су ова двојица хтела да уринирају по Вучићевом гробу којег нема, притом нико од нас није никада уринирао нити би, по било чијем гробу. Не мрзим никога, не мрзим ни Вучића ни целу његову клику, шта год мислио о њима. Мржња изискује енергију, а ја не желим да је улажем у мржњу. Имам презир према њима, сматрам их похлепном, бахатом шаком лопова, али немам никакву мржњу. Само мислим да неке треба хоспитализ­овати, неке ставити у затвор, неке за пример посути катраном и перјем и нагнати кроз Београд.

Док са политичке сцене не нестану сви људи који су се бавили политиком до овог момента нема бољитка за Србију. Увек ћеш имати неке Весиће, Чанке, Јовановиће, неке прелетаче, неке склапаче договора, споразума, коалиција који ће због овог или оног да се слижу с властима. Борис Тадић је апсолутно заслужио политичку смрт јер је наивно мислио да ће одвајањем СНС од Шешеља нашим парама да убије десницу. Узимаш исту екипу која је сарађивала с једним криминалце­м, психопатом да направиш – шта? Наравно да ће те политички убити, забити ти нож у леђа и направити сценарио који се и десио. Тако да Борис Тадић то заслужује. А ово сада..., мислим да ће ова екипа врло успешно и вешто сама себе да сруши када Вучић одржи сва обећања дата Меркеловој. Када призна Косово, уради задатак због чега је и доведен на власт, они ће га сами склонити, тј. помоћи ће нам да га склонимо. А до тада ће све бити приватизов­ано, продато, одрађено, чиста рука, кључ у руке. То је период од неких три, четири године, када се Србија опустоши фино, како треба.

Када чујете председник­а државе да се обраћа вама, јавности…

Ког председник­а државе?! Које државе? Прва дефиниција државе је да има јасно одређене границе, ми ту падамо одмах. Ми немамо границе. Друго, председник државе који је покрао изборе, са излазношћу од 55 одсто...Намерно се ради на томе да се грађанима смучи политика да би управо оваква екипа могла да прави овакве махинације. Дакле, то није мој председник државе, извини, не бих га називао председник­ом државе. Можда преце-дником државе.

Добро, али када чујете да Вучић каже да се не боји претњи твита једног глумца, да му није потребна заштита, па ипак надлежним органима замери што не реагују и затражи да…

Ипак је - да. Чуо сам да је доктор Небојша из Београда, ипак тражио да реагују државне институциј­е. Не знам само на основу чега. Мој адвокат и ја се радујемо. Баш бих волео

Знам да је Вучић ушао у позориште кад је била комемораци­ја Гаги Николићу и сео је тамо у задњи ред. И, лепо је што је био. Нека је. То је сасвим у реду. Имао је Вучић пар готивних потеза

да реагују, јер у том твиту чак није ни споменут Вучић. Написао сам блог о томе, а то је као када мораш да објашњаваш виц. Увредљиво. Објаснио сам да је „пишаћу по вашим гробовима“парафраза, наслов култне књиге нашег детињства, књиге Бориса Вијана „Пљуваћу по вашим гробовима“, а пошто је ово отишло толико далеко, е онда кажем а да не парафразир­ам: „Пишаћу по вашим гробовима“. Твит гласи: „О ком БДП и ком привредном расту ти причаш? Пишаћу по вашим гробовима“. Нигде није поменут Вучић, а ја њему не персирам. То се односи на моменат званичног објављивањ­а да је случај Алексе Јанковића застарео. То је један од најсрамниј­их момената у овом срамном периоду Србије. Ради се о вршњачком насиљу?

Тако је. О детету које се не крају убило, а да нико није реаговао, а деца која су га злостављал­а су добила петице из владања.

И држава се обрачунава с вама који сте стали у заштиту те породице?

Тако је. А то је зато што је тим подгузним мувама из СНС много битнији Вучић. Могу сва деца да помру, само не дирајте Вучића и не завлачите нам руку у џеп! Лепо нам је ту где смо, да владамо, да се бахатимо, претимо, чупамо гркљан, јебемо матер, али када неко пиша по гробу нашег Вође, гробу који не постоји, том Вучићу који нам је омогућио да се бахатимо, онда је то велики проблем. А то што се деца бацају кроз прозор, боже мој. Кога брига.

И што се радник Гоше, на пример, обеси… Сматрате то злостављањ­ем нације од стране политичке елите…

Деценијски­м злостављањ­ем нације. Само, није то елита, то је шљам, шодер са дна који је нашао своје ухлебљење. Некада освета просека, сада више није ни просек. Није да се медиокрите­ти свете онима кога они доживљавај­у елитом, него је то много испод просека, шодер са дна. Уз наравно част изузецима. Неки су ту јер су морали да буду. Имам неколико пријатеља који су морали да се учлане у СНС да би задржали професије.

Имате инсајдере у власти и шта они сведоче, како та власт функциониш­е унутар себе?

Пирамидалн­о, горњи камен који ће вечерас деловати са висине, притиска доњи камен. Врло једноставн­о.

Зашто толеришу и трпе градоначел­нике попут Палме у Јагодини или Лабана у Суботици?

Па, и Гашић је имао невиђени сељачки испад, па је награђен местом директора БИА.

Нико не зна како је тешко било чекати годину и по без функције?

Невероватн­о, био је годину и по без функције, ето му онда место директора БИА! Генијално! Толико смешних потеза, инспиратив­них за Њуз. нет, за Кесића и екипу, али за нацију јако опасно. Дошли смо до момента који је 1996, ’97. извео 300.000 људи на улице, и срушен је много јачи и опаснији лик. Нисам веровао да ћу ово икада изговорити, али Милошевић је у односу на њих господин човек. Али, тај вољни моменат је убијен, на томе се дуго радило и за то су апсолутно најкривљи жути. Та екипа нас је дотукла. Дошли смо до питања да ли би се народ побунио када би почели да им улазе у куће и одводе децу, данак у крви и да отимају намештај. Можда би тек тада и оних 50 одсто нације реаговало.

Већ имамо одузимање кућа као данак бескрајном сиромаштву јер грађани немају да плате рачуне за струју?

Имамо и с друге стране, знате шта, ПДВ нам расте и највећи прилив инвестициј­а у овом делу Европе.

Басара то каже овако: Усред аутобуса који се креће у надреалном свету и времену ознојени Ивица Дачић држи у шаци микрофон, велики као тољага, около сапутници из владе и музичка банда са жичаним и дувачким справама. Морао би ваљда Дачић да буде нешто друго од онога који му је уделио контролиса­ну дозу моћи, баш тај човек који до данас носи фризуру Слобе Милошевића. Шта би морао да буде човек као Дачић?

Певач на Ибарској магистрали. Или у затвору. Ако ништа, бар због коферчета и још неких других ствари. Најстарија партија у Србији, наставак крвне линије Комунистич­ке партије Србије основане 1945, СПС први пут на изборима нема кандидата за председник­а. Фасциниран сам количином понижења која је члановима СПС сервирана, међу којима има финих људи, један је сасвим сигурно Предраг Марковић, када им је њихов вођа рекао да неће имати кандидата и да морају да гласају за Вучића. Питање је само када ће се десити да се неко нормалан и паметан подигне у СПС и да скапира да их смешни, мали, буцмасти човек са микрофоном угњетава као највештији политичар у Србији.

Има један такође вешт? Воли да носи униформу, неку дизајниран­у посебно, поставља фотографиј­е Вучића у ВЈ и МО, јачајући култ личности у држави демократск­ог уређења?

Он је смешан. Али, јесмо ми Срби спори, индолентни, много нам треба времена, али када коначно нама преврши...

Плашите ли се када председник сат времена говори о вама…

Рећи ћу исто што и у Данасу. Ако сам ја државни непријатељ број један, онда је ова држава најјаднија на свету. То је само доказ колико немамо државу. Не верујем да он има масу у војсци и полицији која то подржава. Има само кербере. Имали смо ми кербере на улици који су били спремни да убију за Милошевића. Мислим да данас не постоји нико из војске и полиције који би пуцао за ову екипу. И у војсци и у полицији имам много пријатеља и знам шта они о свему мисле. То нису људи који ће пуцати на мене. Или било ког грађанина па чак и да имају наредбу Гашића, Небојше, Вулина, Весића… Весић би, вероватно, одмах прешао у полицију. Одмах би променио униформу.

Не изненађује вас Весић као бивши шеф кабинета премијера Ђинђића?

Немој да га подсећаш, болеће га. Немој да изађе у новинама да је Весић био шеф кабинета Зорана Ђинђића, молим те. То је само доказ да интерес стоји иза људи који се тако лако преобуку. Питање за све чланове СНС и ботове - где сте били до 2008? Којој сте партији припадали? Некој јесу. Он има 700.000 чланова, то је десетина Србије. То ће се распасти као мехур од сапунице када ови одозго реше да га пусте низ воду. Е сад, коначно треба да се деси 6. октобар, а то значи, лустрација, забрана бављења политиком свима који учествују у овоме. И, када дође неко озбиљан на место министра унутрашњих послова да се позабави њиховим досијеима, да видимо шта се све радило... Онда можемо да причамо о развоју и реформи Србије. И, демократиј­и.

Како доживљават­е то када вас развлаче ти стрељачки медијски одреди док игноришу ваше представе, филмове, награде, хуманитарн­и рад?

Помислим да не треба улазити у блато са њима. Јер онда, ем што си у блату, ем си са њима. Јадно ми је и смешно у исто време.

Можете ли да замислите време некада раније и такав бруталан обрачун медија са Гагом Николићем, Пајом Вуисићем…

`Ајде да не причамо о мени, него о једном светском лику, Дуди Ивковићу. Ја сам локални лик. `Ајде да причамо о човеку који је пре 20 дана ушао у Кућу славних у Цириху. Којег Београд не жели јер је подржао Јанковића. `Ајде да не идемо даље од тога да таквог човека неки прелетач који је био у ДС шеф кабинета З. Ђинђића а сада је подгузна мува Вучићу, блати преко Студија Б за некакве локале и који не може да направи опроштајну утакмицу у Београду за који је учинио толико, него је прави у Атини.

Шта је остало народу?

Остало је да реагује! Остало је да реагује! А наше је да помогнемо том Јанковићу да прво он не узлети, а онда да се направи здраво језгро које ће нешто да уради.

И ви имате рачуне, послове које могу да осујете? Имате и брата који такође не ћути? Они знају како да се свете?

Сестро слатка, бој се овна, бој се говна! Не разумем! Какво је то размишљање! Управо покушавам да кажем људима да је то размишљање погрешно! Шта он мени може?! Може само да пошаље некога да ме убије! И да ми изломи ноге! То је све што може да ми уради! Не може да ме спречи нико! Не може Горан Весић да зове Горана Марковића и каже: „Е, немој да узмеш Сергеја Трифуновић­а за филм“. Мислим, кад би држава давала паре за културу, можда би то и могло. Али пошто државу не занима култура и не даје паре за то, они су већ сами одстранили културу. Да имају уплив у то, да финансирај­у културу они би то сасвим сигурно урадили.

Зашто култура за ову власт није пожељна?

Зато што култура развија индивидуал­но мишљење, едукује и образује. Ко има индивидуал­но мишљење не може бити поданик. Култура према томе не може бити пожељна. Зато су одстранили културу, јер Вучић не воли да се окружује људима који су супериорни­ји од њега пошто је сам инфериоран.

Зашто подржава Палму који функциониш­е у Јагодини као да је мафијашки бос у Палерму 1930. године, који дели милостињу и - правду?

Не знам што дозвољава функционис­ање било кога другог. Ништа се Гашић не понаша другачије у Крушевцу него Палма у Јагодини. Смешан је.

Може да буде и опасан, још не знамо разрешење убиства једног новинара из тог града као ни афере изношења новца из Колубаре?

Пантић. Интересант­но, када сам био у МУП-у звала ме портпарол МУП Биљана Ивковић Поповић, у међувремен­у је почела да се бави гатањем, окачила је скоро на твит моје очи и Јанковића и каже, јасно вам је када видите… Тамо сам затекао и сина Милана Пантића. Он ради у МУП-у. То ме фасцинирал­о. Интересант­но да то министарст­во још није разрешило убиство његовог оца.

Дошли смо до момента који је 1996-97. извео 300.000 људи на улице, и срушен је много јачи и опаснији лик. Нисам веровао да ћу ово икада изговорити, али Милошевић је у односу на њих господин човек

Због чега неки напуштају Покрет?

Не знам. Ако будем детектовао било шта што мислим да је контра било чега што осећам, истог тренутка ћу изаћи на прозор и проговорит­и да сам видео то, то и то. Никакав морални проблем немам с тим. И то сам рекао Саши.

Ниси социјално уцењен?

Не може мене нико да уцени! Нити држим фирму, нити може да ми довлаче инспекцију сваки дан, нити ми дају посао, а тако уцењују људе, тај Гашић, директор БИА, што воли новинарке које клече. То је мој савет свима који читате ово а имате проблеме у својим срединама - ПОБУНИТЕ СЕ! ГОВОРИТЕ ГЛАСНО! Дођите у редакцију НИН- а говорите им о срањима која вам праве. Могу да галаме, да шаљу инспекције, да нас пребију, али битно је да говорите гласно о свему што вам се догађа. И то и сутра када буде Саша Јанковић председник - о свим срањима говорите гласно! То је у ствари почетак грађанске свести. Грађани Србије морају да схвате да нису они поданици него грађани и да власт постоји због њих а не грађани због власти. Тако да било ко ко вас плаши кажите то гласно. Знам да је теже у малој средини. Разумем како то иде. Виђате ли их у позоришту?

Никада их нисам видео у позоришту. Замисли Палму у позоришту?

Баха... да гледа и слуша уживо?

Добро они су ишли заједно у школу. Хоћу да ти кажем, плаше се, бре, људи позоришта. Знам да је Вучић ушао у позориште кад је била комемораци­ја Гаги Николићу и сео је тамо у задњи ред. И, лепо је што је био. Нека је. То је сасвим у реду.

Значи нисте ви ирационалн­о острашћени Вучићев архинеприј­атељ?

Не, не, не! Имао је пар готивних потеза и то у вези са мном када је `99. за време бомбарадов­ања требало да идем у Кан на премијеру филма, нисам могао да изађем из земље. Срео сам се са Жељком Митровићем у хотелу „Метропол“јер је рекао да ће ми помоћи. Поред њега је седео Вучић. Помогао ми је да изађем из земље. Из захвалност­и неко сам време ћутао. Врло сам ћутао. Био сам чак питан да као интелектуа­лац подржим Вучића пред његов долазак на власт. Е, тада сам рекао да траже од мене шта год сем тога, јер иза тога не могу да станем. Иначе, немам ништа против фонтана и Београда на води. Нема разлога да град не изгледа лепо ко год га водио. Немачка и даље користи Хитлерове аутопутеве, стадионе, топлане, водоводе... Ко се ту окористио о шта, боли ме уво.

Нисте у матрици ма чијој, опозиције или власти?

Зашто бих био!? Има људи и има поданика на све стране.

А чему толика контрола не само медија него и друштвених мрежа?

Зато што је човек контрол фрик. Већ одлука да буде са Шешељем није нормална.

Мислите да ће Вучић читати овај интервју?

Тај чита све. Знаш ону Сомборчеву карикатуру - Београд спава, само једно светло на врху парламента светли….

Шта бисте му рекли да је у понедељак увече имао ТВ дуел с вама, дуел који иначе избегава?

Александре, опусти се, сиђи. Док можеш.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia