СРУШЕН ЈЕ И МНОГО ЈАЧИ И ОПАСНИЈИ ЛИК

Сегеј Трифуновић

Nin - - Садржај - ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Друштво

Хоће ли Гашић да открије мистерију аутомобила пуног оружја у Јајинцима, „бентлија“или да демистификује водећег српског глумца Сергеја Трифуновића као државног непријатеља који се ставља у много прилика у улогу заштитника студената који протестују, радника који носе пелене, иницијатива попут Новинари не клече и многих хуманитарних акција где се деца лече СМС-ом уместо уз институционалну подршку?

Тим акцијама заштите угрожених и оштрим критикама власти исцртли сте себи мету?

Не мислим да сам ставио себе као мету. Људи прецењују моћ и способности ове групе која влада Србијом. Мој деда је говорио: „Сачувај ме боже глупог непријатеља“. Питао сам: „Зашто, деда?“Каже: „Од паметног знаш шта можеш да очекујеш, од глупог никада“. Али оно што видим је бедно, када изађе несрећни Лабан, двадесет минута урла, а саопштење СНС је да се они ограђују од таквог понашања. И у трећој реченици већ ударају по Саши Јанковићу и Сергеју Трифуновићу. И све зато што су ова двојица хтела да уринирају по Вучићевом гробу којег нема, притом нико од нас није никада уринирао нити би, по било чијем гробу. Не мрзим никога, не мрзим ни Вучића ни целу његову клику, шта год мислио о њима. Мржња изискује енергију, а ја не желим да је улажем у мржњу. Имам презир према њима, сматрам их похлепном, бахатом шаком лопова, али немам никакву мржњу. Само мислим да неке треба хоспитализовати, неке ставити у затвор, неке за пример посути катраном и перјем и нагнати кроз Београд.

Док са политичке сцене не нестану сви људи који су се бавили политиком до овог момента нема бољитка за Србију. Увек ћеш имати неке Весиће, Чанке, Јовановиће, неке прелетаче, неке склапаче договора, споразума, коалиција који ће због овог или оног да се слижу с властима. Борис Тадић је апсолутно заслужио политичку смрт јер је наивно мислио да ће одвајањем СНС од Шешеља нашим парама да убије десницу. Узимаш исту екипу која је сарађивала с једним криминалцем, психопатом да направиш – шта? Наравно да ће те политички убити, забити ти нож у леђа и направити сценарио који се и десио. Тако да Борис Тадић то заслужује. А ово сада..., мислим да ће ова екипа врло успешно и вешто сама себе да сруши када Вучић одржи сва обећања дата Меркеловој. Када призна Косово, уради задатак због чега је и доведен на власт, они ће га сами склонити, тј. помоћи ће нам да га склонимо. А до тада ће све бити приватизовано, продато, одрађено, чиста рука, кључ у руке. То је период од неких три, четири године, када се Србија опустоши фино, како треба.

Када чујете председника државе да се обраћа вама, јавности…

Ког председника државе?! Које државе? Прва дефиниција државе је да има јасно одређене границе, ми ту падамо одмах. Ми немамо границе. Друго, председник државе који је покрао изборе, са излазношћу од 55 одсто...Намерно се ради на томе да се грађанима смучи политика да би управо оваква екипа могла да прави овакве махинације. Дакле, то није мој председник државе, извини, не бих га називао председником државе. Можда преце-дником државе.

Добро, али када чујете да Вучић каже да се не боји претњи твита једног глумца, да му није потребна заштита, па ипак надлежним органима замери што не реагују и затражи да…

Ипак је - да. Чуо сам да је доктор Небојша из Београда, ипак тражио да реагују државне институције. Не знам само на основу чега. Мој адвокат и ја се радујемо. Баш бих волео

Знам да је Вучић ушао у позориште кад је била комеморација Гаги Николићу и сео је тамо у задњи ред. И, лепо је што је био. Нека је. То је сасвим у реду. Имао је Вучић пар готивних потеза

да реагују, јер у том твиту чак није ни споменут Вучић. Написао сам блог о томе, а то је као када мораш да објашњаваш виц. Увредљиво. Објаснио сам да је „пишаћу по вашим гробовима“парафраза, наслов култне књиге нашег детињства, књиге Бориса Вијана „Пљуваћу по вашим гробовима“, а пошто је ово отишло толико далеко, е онда кажем а да не парафразирам: „Пишаћу по вашим гробовима“. Твит гласи: „О ком БДП и ком привредном расту ти причаш? Пишаћу по вашим гробовима“. Нигде није поменут Вучић, а ја њему не персирам. То се односи на моменат званичног објављивања да је случај Алексе Јанковића застарео. То је један од најсрамнијих момената у овом срамном периоду Србије. Ради се о вршњачком насиљу?

Тако је. О детету које се не крају убило, а да нико није реаговао, а деца која су га злостављала су добила петице из владања.

И држава се обрачунава с вама који сте стали у заштиту те породице?

Тако је. А то је зато што је тим подгузним мувама из СНС много битнији Вучић. Могу сва деца да помру, само не дирајте Вучића и не завлачите нам руку у џеп! Лепо нам је ту где смо, да владамо, да се бахатимо, претимо, чупамо гркљан, јебемо матер, али када неко пиша по гробу нашег Вође, гробу који не постоји, том Вучићу који нам је омогућио да се бахатимо, онда је то велики проблем. А то што се деца бацају кроз прозор, боже мој. Кога брига.

И што се радник Гоше, на пример, обеси… Сматрате то злостављањем нације од стране политичке елите…

Деценијским злостављањем нације. Само, није то елита, то је шљам, шодер са дна који је нашао своје ухлебљење. Некада освета просека, сада више није ни просек. Није да се медиокритети свете онима кога они доживљавају елитом, него је то много испод просека, шодер са дна. Уз наравно част изузецима. Неки су ту јер су морали да буду. Имам неколико пријатеља који су морали да се учлане у СНС да би задржали професије.

Имате инсајдере у власти и шта они сведоче, како та власт функционише унутар себе?

Пирамидално, горњи камен који ће вечерас деловати са висине, притиска доњи камен. Врло једноставно.

Зашто толеришу и трпе градоначелнике попут Палме у Јагодини или Лабана у Суботици?

Па, и Гашић је имао невиђени сељачки испад, па је награђен местом директора БИА.

Нико не зна како је тешко било чекати годину и по без функције?

Невероватно, био је годину и по без функције, ето му онда место директора БИА! Генијално! Толико смешних потеза, инспиративних за Њуз. нет, за Кесића и екипу, али за нацију јако опасно. Дошли смо до момента који је 1996, ’97. извео 300.000 људи на улице, и срушен је много јачи и опаснији лик. Нисам веровао да ћу ово икада изговорити, али Милошевић је у односу на њих господин човек. Али, тај вољни моменат је убијен, на томе се дуго радило и за то су апсолутно најкривљи жути. Та екипа нас је дотукла. Дошли смо до питања да ли би се народ побунио када би почели да им улазе у куће и одводе децу, данак у крви и да отимају намештај. Можда би тек тада и оних 50 одсто нације реаговало.

Већ имамо одузимање кућа као данак бескрајном сиромаштву јер грађани немају да плате рачуне за струју?

Имамо и с друге стране, знате шта, ПДВ нам расте и највећи прилив инвестиција у овом делу Европе.

Басара то каже овако: Усред аутобуса који се креће у надреалном свету и времену ознојени Ивица Дачић држи у шаци микрофон, велики као тољага, около сапутници из владе и музичка банда са жичаним и дувачким справама. Морао би ваљда Дачић да буде нешто друго од онога који му је уделио контролисану дозу моћи, баш тај човек који до данас носи фризуру Слобе Милошевића. Шта би морао да буде човек као Дачић?

Певач на Ибарској магистрали. Или у затвору. Ако ништа, бар због коферчета и још неких других ствари. Најстарија партија у Србији, наставак крвне линије Комунистичке партије Србије основане 1945, СПС први пут на изборима нема кандидата за председника. Фасциниран сам количином понижења која је члановима СПС сервирана, међу којима има финих људи, један је сасвим сигурно Предраг Марковић, када им је њихов вођа рекао да неће имати кандидата и да морају да гласају за Вучића. Питање је само када ће се десити да се неко нормалан и паметан подигне у СПС и да скапира да их смешни, мали, буцмасти човек са микрофоном угњетава као највештији политичар у Србији.

Има један такође вешт? Воли да носи униформу, неку дизајнирану посебно, поставља фотографије Вучића у ВЈ и МО, јачајући култ личности у држави демократског уређења?

Он је смешан. Али, јесмо ми Срби спори, индолентни, много нам треба времена, али када коначно нама преврши...

Плашите ли се када председник сат времена говори о вама…

Рећи ћу исто што и у Данасу. Ако сам ја државни непријатељ број један, онда је ова држава најјаднија на свету. То је само доказ колико немамо државу. Не верујем да он има масу у војсци и полицији која то подржава. Има само кербере. Имали смо ми кербере на улици који су били спремни да убију за Милошевића. Мислим да данас не постоји нико из војске и полиције који би пуцао за ову екипу. И у војсци и у полицији имам много пријатеља и знам шта они о свему мисле. То нису људи који ће пуцати на мене. Или било ког грађанина па чак и да имају наредбу Гашића, Небојше, Вулина, Весића… Весић би, вероватно, одмах прешао у полицију. Одмах би променио униформу.

Не изненађује вас Весић као бивши шеф кабинета премијера Ђинђића?

Немој да га подсећаш, болеће га. Немој да изађе у новинама да је Весић био шеф кабинета Зорана Ђинђића, молим те. То је само доказ да интерес стоји иза људи који се тако лако преобуку. Питање за све чланове СНС и ботове - где сте били до 2008? Којој сте партији припадали? Некој јесу. Он има 700.000 чланова, то је десетина Србије. То ће се распасти као мехур од сапунице када ови одозго реше да га пусте низ воду. Е сад, коначно треба да се деси 6. октобар, а то значи, лустрација, забрана бављења политиком свима који учествују у овоме. И, када дође неко озбиљан на место министра унутрашњих послова да се позабави њиховим досијеима, да видимо шта се све радило... Онда можемо да причамо о развоју и реформи Србије. И, демократији.

Како доживљавате то када вас развлаче ти стрељачки медијски одреди док игноришу ваше представе, филмове, награде, хуманитарни рад?

Помислим да не треба улазити у блато са њима. Јер онда, ем што си у блату, ем си са њима. Јадно ми је и смешно у исто време.

Можете ли да замислите време некада раније и такав бруталан обрачун медија са Гагом Николићем, Пајом Вуисићем…

`Ајде да не причамо о мени, него о једном светском лику, Дуди Ивковићу. Ја сам локални лик. `Ајде да причамо о човеку који је пре 20 дана ушао у Кућу славних у Цириху. Којег Београд не жели јер је подржао Јанковића. `Ајде да не идемо даље од тога да таквог човека неки прелетач који је био у ДС шеф кабинета З. Ђинђића а сада је подгузна мува Вучићу, блати преко Студија Б за некакве локале и који не може да направи опроштајну утакмицу у Београду за који је учинио толико, него је прави у Атини.

Шта је остало народу?

Остало је да реагује! Остало је да реагује! А наше је да помогнемо том Јанковићу да прво он не узлети, а онда да се направи здраво језгро које ће нешто да уради.

И ви имате рачуне, послове које могу да осујете? Имате и брата који такође не ћути? Они знају како да се свете?

Сестро слатка, бој се овна, бој се говна! Не разумем! Какво је то размишљање! Управо покушавам да кажем људима да је то размишљање погрешно! Шта он мени може?! Може само да пошаље некога да ме убије! И да ми изломи ноге! То је све што може да ми уради! Не може да ме спречи нико! Не може Горан Весић да зове Горана Марковића и каже: „Е, немој да узмеш Сергеја Трифуновића за филм“. Мислим, кад би држава давала паре за културу, можда би то и могло. Али пошто државу не занима култура и не даје паре за то, они су већ сами одстранили културу. Да имају уплив у то, да финансирају културу они би то сасвим сигурно урадили.

Зашто култура за ову власт није пожељна?

Зато што култура развија индивидуално мишљење, едукује и образује. Ко има индивидуално мишљење не може бити поданик. Култура према томе не може бити пожељна. Зато су одстранили културу, јер Вучић не воли да се окружује људима који су супериорнији од њега пошто је сам инфериоран.

Зашто подржава Палму који функционише у Јагодини као да је мафијашки бос у Палерму 1930. године, који дели милостињу и - правду?

Не знам што дозвољава функционисање било кога другог. Ништа се Гашић не понаша другачије у Крушевцу него Палма у Јагодини. Смешан је.

Може да буде и опасан, још не знамо разрешење убиства једног новинара из тог града као ни афере изношења новца из Колубаре?

Пантић. Интересантно, када сам био у МУП-у звала ме портпарол МУП Биљана Ивковић Поповић, у међувремену је почела да се бави гатањем, окачила је скоро на твит моје очи и Јанковића и каже, јасно вам је када видите… Тамо сам затекао и сина Милана Пантића. Он ради у МУП-у. То ме фасцинирало. Интересантно да то министарство још није разрешило убиство његовог оца.

Дошли смо до момента који је 1996-97. извео 300.000 људи на улице, и срушен је много јачи и опаснији лик. Нисам веровао да ћу ово икада изговорити, али Милошевић је у односу на њих господин човек

Због чега неки напуштају Покрет?

Не знам. Ако будем детектовао било шта што мислим да је контра било чега што осећам, истог тренутка ћу изаћи на прозор и проговорити да сам видео то, то и то. Никакав морални проблем немам с тим. И то сам рекао Саши.

Ниси социјално уцењен?

Не може мене нико да уцени! Нити држим фирму, нити може да ми довлаче инспекцију сваки дан, нити ми дају посао, а тако уцењују људе, тај Гашић, директор БИА, што воли новинарке које клече. То је мој савет свима који читате ово а имате проблеме у својим срединама - ПОБУНИТЕ СЕ! ГОВОРИТЕ ГЛАСНО! Дођите у редакцију НИН- а говорите им о срањима која вам праве. Могу да галаме, да шаљу инспекције, да нас пребију, али битно је да говорите гласно о свему што вам се догађа. И то и сутра када буде Саша Јанковић председник - о свим срањима говорите гласно! То је у ствари почетак грађанске свести. Грађани Србије морају да схвате да нису они поданици него грађани и да власт постоји због њих а не грађани због власти. Тако да било ко ко вас плаши кажите то гласно. Знам да је теже у малој средини. Разумем како то иде. Виђате ли их у позоришту?

Никада их нисам видео у позоришту. Замисли Палму у позоришту?

Баха... да гледа и слуша уживо?

Добро они су ишли заједно у школу. Хоћу да ти кажем, плаше се, бре, људи позоришта. Знам да је Вучић ушао у позориште кад је била комеморација Гаги Николићу и сео је тамо у задњи ред. И, лепо је што је био. Нека је. То је сасвим у реду.

Значи нисте ви ирационално острашћени Вучићев архинепријатељ?

Не, не, не! Имао је пар готивних потеза и то у вези са мном када је `99. за време бомбарадовања требало да идем у Кан на премијеру филма, нисам могао да изађем из земље. Срео сам се са Жељком Митровићем у хотелу „Метропол“јер је рекао да ће ми помоћи. Поред њега је седео Вучић. Помогао ми је да изађем из земље. Из захвалности неко сам време ћутао. Врло сам ћутао. Био сам чак питан да као интелектуалац подржим Вучића пред његов долазак на власт. Е, тада сам рекао да траже од мене шта год сем тога, јер иза тога не могу да станем. Иначе, немам ништа против фонтана и Београда на води. Нема разлога да град не изгледа лепо ко год га водио. Немачка и даље користи Хитлерове аутопутеве, стадионе, топлане, водоводе... Ко се ту окористио о шта, боли ме уво.

Нисте у матрици ма чијој, опозиције или власти?

Зашто бих био!? Има људи и има поданика на све стране.

А чему толика контрола не само медија него и друштвених мрежа?

Зато што је човек контрол фрик. Већ одлука да буде са Шешељем није нормална.

Мислите да ће Вучић читати овај интервју?

Тај чита све. Знаш ону Сомборчеву карикатуру - Београд спава, само једно светло на врху парламента светли….

Шта бисте му рекли да је у понедељак увече имао ТВ дуел с вама, дуел који иначе избегава?

Александре, опусти се, сиђи. Док можеш.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.