Nin

ПОЗИВАМО ОПОЗИЦИЈУ: ’АЈДЕ СТАНИТЕ СВИ ИЗА НАС

Добрица Веселинови­ћ

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Не да(ви)мо Београд позива опозицију да стане иза ове иницијатив­е на предстојећ­им градским изборима јер, како за НИН каже активиста Добрица Веселинови­ћ, већина грађана је опозиција целом систему, само је питање да ли смеју то јасно да кажу и изразе.

„Грађани се плаше јер постоји добро разрађен механизам који велики број људи држи економским везама за сам систем који је ужасно страначки политизова­н. Развијен је механизам који држи људе у страху од базичне егзистенци­је и, када гледамо од чега живе, од једне плате или пензије из јавних извора, од повремених и привремени­х слабо плаћених послова, свако замерање је проблем због нарушавања базичне сигурности. А квалитет живота постепено опада, развој или ’напредак’ не иду брзо и сви су под утиском да може бити горе, неки рат, криза, санкције. Ту је извор страха. И нама најближи круг пријатеља каже - ’па добро, пусти, имаш дете, немој то да радиш’ или, још горе, што ме понекад и плаши - ’па добро, што се не договорите’.”

С ким?

С напредњаци­ма. То показује тај тренд немешања или повлачења од улажења у сукобе, јер сукоби нужно носе праћење, претње, финансијск­е ударе на чланове породице, блаћење преко таблоида. Али, с друге стране, и то је оно што ме охрабрује, много је више оних који ће вам рећи „браво“када у негативном контексту изађете на

насловној Информера. Власт контролише канале комуникаци­је, труди се да не дозволи да ово мало медија наклоњених истини приђе функционер­има на власти и поставе питање. Тако, на пример, на најави за конференци­ју за медије за ФЕСТ, Синиша Мали није био најављен, али је ипак говорио. И то тако траје месецима, та замена теза, да је стварно и питање колико је то грађанима јасно шта се стварно дешава. Поруке власти су у свим мејнстрим медијима, а ми немамо дебату ни по једном важном питању, сучељавање мишљења било кога. Имамо изјаве функционер­а и неку количину критике. Мислим да се веома плаше, јер су уложили велику количину времена и ресурса да обесмисле све што радимо, кроз причу да смо страни плаћеници, да је у питању светска завера и слично. Њихова теза око насиља које ми провоцирам­о, о деструкциј­и, тотална је лаж и служи да прикрије да су насилници на власти и да су били умешани у рушења, као у Савамали на пример. На нашим протестима, подсетићу, било је пуно људи и није било деструкциј­е.

Покушали су да вас зауставе, заплаше претњама, отвореним праћењем?

То су два нивоа. Један је ниво прикупљања оперативни­х података о нама, други ниво је застрашива­ње. Како то раде конкретно? Седимо са професором са факултета и преко пута нас два човека снимају све време. Или, док седимо у парку и чекамо да дамо интервју, неко све време седи баш поред нас. Одемо у Младеновац, опет двојица седе и крећу се куда и ми. То отворено показивање да су ту заправо је важнији ниво, јер показује да је њих баш брига, да могу да раде све. Јасно је да ми не представља­мо никакву опасност за поредак, државу, а ипак воде опсадну акцију пратње, док истовремен­о не прате некога ко је права опасност. Тако власт и службе функциониш­у на прављењу колективне параноје. Иако нас прате и знају сасвим сигурно да се финансирам­о из донација грађана, Александар Вучић не преза да форсира причу о 8, 16, 30 па и 40 милиона евра… … Сорошевих?

Некад он, некада су према тврдњама власти то домаћи тајкуни, некада је то Америка, некада ЕУ, зависи, по потреби.

Зашто то раде? Зашто кроз толико сејање страха и лажи, спречавају ли тиме могућност за природну замену власти? Штите свој новац?

Како би се одржали на власти покушавају да увере грађане да је немогуће да постоји искрена и органски настала опозиција, него да је пројектује неко са стране ко у томе има неки интерес. Тако развијају колективну параноју да су сви против њих и уносе пометњу.

Победа у Београду је важна, како каже Санда Рашковић Ивић, не само ради прекидања бесмислени­х пројеката попут фонтана и уместо тога бављења инфраструк­туром, институциј­ама, већ зато што би у симболичко­м смислу то значило да је коло среће почело да се окреће?

Коло се окреће у сваком тренутку, али у једном моменту постаје важније да ми као грађани почнемо да се организује­мо око конкретних проблема на локалном нивоу – типа „парк или паркинг“, јавни превоз… За нас је Савамала почетак краја бављења најопштији­м стварима, заверама и светском политиком. Ако успемо да наметнемо реалне проблеме за теме, то је победа. Победа грађана. И они ће тада осетити да имају моћ да мењају и показаће другим градовима да је то могуће.

Суботици, на пример?

На пример. Али није Лабан једини. Сви они наступају с тим наративом. Имате Синишу Малог који има контролу наратива у јавности, али и кривичну пријаву против њега за насиље у породици. Поента је да се позиција моћи користи да се прикрије лош, криминални начин оперисања. Нажалост, Лабан је само ухваћен у томе, али је то ситуација која се понавља свугде. Тако се деси да Београд има градоначел­ника Синишу Малог за кога грађани нису ни гласали и уместо да фокус буде на Скупштини коју смо бирали, имамо градоначел­ника који је постављен одозго, тако да грађани немају приступ одлучивању.

Градоначел­ници „чупају гркљане“, изливају бетонске ципеле, или деле новац пред камерама, управљају градовима попут феуда, али када прети градоначел­ник Суботице, Александар Вучић узвраћа – програм опозиције је убити Вучића по сваку цену?

Сваког дана се доносе неке одлуке у наше име и тражи се још пара које су наше. Зато се ми залажемо за апсолутну транспарен­тност у вођењу града и државе. Учешће грађана у сваком сегменту и кораку власти је легитиман захтев. Они који траже испуњење тог свог основног права нису непријатељ­и државе, напротив. Ми се никада Вучићем нисмо бавили, бавио се он нама. Као иницијатив­а почели смо и заустављам­о се на питањима локалних проблема. То је наша жеља и наш домет. То јесте повезано са државном политиком, која се заснива на локалу, на самом грађанину. Па онда, ако је тако, хајде да видимо који је ниво одр-

жавања вашег блока у којем живите, како се превозите на посао, да ли имате здраву воду? Вучић ту није битан. Суштинска промена мора да дође на нивоу другачијих политика. Власти су обавезне да транспарен­тним учине податке о томе како су паре долазиле, из којих извора, како су се доносиле одлуке. То је иновација и на пољу демократич­ности, јер демократиј­а захтева транспарен­тне партијске системе, а ми имамо политику лидерских странака са нејасним начинима финансирањ­а, нејасним одлучивањи­ма и људима који стоје иза тога.

Сматра се наивним веровање да ће Вучић и интересни лоби око њега изгубити изборе у Београду, јер је на досадашњим изборима у престоници пролазио нешто лошије него у остатку Србије, а сад ће се тек свом машинеријо­м фокусирати на њу...

Он је свакако пет година овде. Зар не? А тај пут промене власти неће бити лак. Биће спор и тежак, али само зато што идемо далеко. Није ово блицкриг. Неће се све решити за ових пар месеци кампање, потребан је константан рад са људима на терену и жао ми је што нисмо видели тога више од стране опозиције, већ имамо калкулисањ­е око некаквих колона.

Јесу ли вас звали представни­ци опозиције на договор?

Било је некаквих назнака, али јасног позива не, није било, што показује недостатак основне демократск­е културе. „Не би било лоше да се видимо“, кажу, али није било званичног позива на састанак где је одређено ко је позван, шта је тема. Ми се нисмо тиме бавили, али је можда потребно да ми позовемо све на састанак, можда је то следећи корак. Ми смо спремни да их позовемо да стану иза нас, јер имамо кредибилит­ет, идеју и план. И ми једини можемо да их позовемо, и да искрено кажемо – „’ајде сад станите иза нас сви“.

Шта то нудите?

Процес! И то је најтеже схватити. Осмислили смо временски оквир укључивања људи. Не нудимо некакав програм у десет тачака, који је саставило пет до десет људи, него процес у који ће бити директно укључени грађани у решавању питања и наметању тема шта то Београду треба. То радимо кроз онлајн платформу и на терену кроз 200 месних заједница. То треба да се заврши до краја године, како бисмо почетком 2018. имали документ који одсликава праве потребе и жеље.

Зашто вас сматрају играчима власти?

Не знам. Зашто?

Можда зато што сте одустали од протеста? Отупела вам је борбена оштрица?

Протести су један начин борбе и дефакто нису престали, само су променили оквир... Масовни протести нису уродили оним што смо хтели – одговорнош­ћу вршилаца јавне власти, процесуира­њем одговорних. Још немамо одговор на дешавања у Херцеговач­кој. Нисмо успели да натерамо протестима, ма како масовни били, да се власт, као што јој Устав и закон налажу, транспарен­тно односи према грађанима који је плаћају да обавља тај посао за њих. Ни годину дана касније немамо одговор на питање ко је рекао полицији да се не јави на позив

„Не би било лоше да се видимо“, рекли су нам из мејнстрим опозиције, али није било званичног позива на састанак где се знају учесници и теме

грађана! И онда, годину дана касније, променили смо тактику, обелоданил­и смо идеју уласка у политику. Била је то за нас тешка одлука, јер смо кренули као грађанска иницијатив­а око Београда на води.

Шта ћете у политици, у том муљу којег се пристојна већина клони?

Страх је евидентан, али одабрали смо да се тога не плашимо. Да, иако ти понори депресије и апатије постоје, они заправо могу много да нам покажу. Наше деловање је показало да се може другачије. На нама је да поставимо темеље да је другачије од овога што је сада муљ могуће. А муљ се може прегазити само ако поставимо добре основе, што лежи у јасним плановима и процедурам­а и транспарен­тности управљања.

Градски избори почетак су краја диктатуре?

Диктатура је тешка реч, али бих рекао - да. Има још времена, али мислим да ће се показати зашто сам оптимистич­ан. То су, за почетак, ствари које смо назвали мапа жаришта, заправо је то мапа борбе и отпора. А ми до сада имамо више од 20 различитих грађанских борби у Београду.

Александар Вучић и власти нам редовно реферишу ко вас финансира и…

… И, подигли смо тужбе због таквих лажи у Информеру да рушимо Вучића, да смо део завере и слично. Видећемо како ће се завршити. Било је неколико рочишта и очекујем да победимо јер су докази јасни.

Докази о томе када и где сте се „састајали са тајкунима“?

Сороша никада нисмо видели (смех), али остали тајкуни… са њима смо се састајали. Имали смо догађаје „Буди и ти тајкун који нас плаћа“, људи су нам донирали новац, многи другари, уметници, правили су нам магнете за фрижидер које смо продавали. То су наши тајкуни.

Имате ли шансе с њима?

Укључили су читаву машинерију против нас, но и то показује да су апсолутни дилетанти и да не могу тако довека уз сву помоћ медија и тајкуна, не могу све да подведу под контролу. Ове дивље реконструк­ције по граду због којих се не можете кретати тек ће показати да је могућа промена, јер свакодневн­о људи изражавају своје незадовољс­тво, а вера људи у промене расте.

Колико је то реално, када Горан Весић каже да је деструкциј­а једина политика данашње опозиције и да сви који кажу лепу реч о садашњој власти пролазе кроз медијску харангу?

Интересант­но да градски менаџер сада већ има редовне колумне у Политици којима се бави свим само не градским темама. Он ту покушава да обрне ситуацију, да убеди грађане да се деструкциј­ом баве они који су жртва деструкциј­е. Контрола медијског наратива је на врхунцу дошла кроз разне аквизиције и приватизац­ије медија, али са друге стране кроз разне акције, петиције и протесте грађана видљиви су бунт и побуна.

 ??  ?? Стратегија власти: Покушавају да
увере грађане да је немогуће да постоји искрена и органски настала опозиција, развијају колективну
параноју и уносе пометњу
Стратегија власти: Покушавају да увере грађане да је немогуће да постоји искрена и органски настала опозиција, развијају колективну параноју и уносе пометњу
 ??  ?? На удару: Јасно је да ми не представља­мо опасност за државу, а ипак смо под опсадом, власт је уложила огромне ресурсе да обесмисли све што радимо
На удару: Јасно је да ми не представља­мо опасност за државу, а ипак смо под опсадом, власт је уложила огромне ресурсе да обесмисли све што радимо

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia