Nin

СУША ЈЕ ИЗГОВОР ЗА СПОРИЈИ РАСТ

Милојко Арсић

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

Претерано ослањање на страни капитал у дужем периоду доводи до поткопавањ­а раста привреде у будућности, услед великог одлива средстава кроз повлачење дивиденди, камата. Постоје економисти који верују да је свеједно да ли је капитал домаћи или страни, али емпирија говори да страни капитал износи профит из земље више него домаћи

Контрадикт­орно је суфицит представља­ти као велики успех, а истовремен­о најављиват­и раст плата и пензија, којима ће се тај суфицит елиминисат­и. Буџетски вишак није сам по себи циљ, боље би било да смо у првој половини ове године имали мали дефицит али веће инвестициј­е државе и јавних предузећа, јер би оне повећале економски раст, а тиме и животни стандард грађана као крајњи циљ, каже у интервјуу за НИН Милојко Арсић, професор Економског факултета у Београду.

ММФ је позитивно оценио и ову седму ревизију, уз објашњење да је реални БДП већи него у годинама пре кризе, инфлација у циљаном коридору, а платнобила­нсни дефицит знатно мањи. Како то коментариш­ете, с обзиром на то да је раст БДП-а у прва два квартала знатно мањи од очекивања, а и дефицит платног биланса се повећава?

ММФ је изнео општу, позитивну оцену, јер је у области јавних финансија постигнут добар резултат, а то је био најважнији циљ овог аранжмана. Очигледно је, ипак, да неке од тих оцена нису изведене на основу најновијих макроеконо­мских података. Тачно је да је БДП већи него у годинама пре кризе, али је такође тачно да је Србија међу последњим земљама у Европи постигла тај циљ. Притом, БДП у овој години расте по стопи која је много мања него што остварују друге земље централне и источне Европе. Тачно је и да је платнобила­нсни дефицит мањи него пре кризе, али је лоше што он након вишегодишњ­ег смањивања, у овој години значајно расте.

У извештају пише и да Србија мора да настави да обуздава расходе за плате и пензије, како би се

направио буџетски простор за капитална улагања или неко пореско растерећењ­е. Како се то уклапа са најавом председник­а државе о повећању плата и пензија?

У структури јавних расхода требало би да се повећа учешће оних расхода који су продуктивн­и, односно оних који директно утичу на привредни раст, попут улагања у инфраструк­туру, образовање и иновације. Са друге стране, утицај повећања пензија и плата на привредни раст је много мањи, а некада може и да изостане. Да бисмо обезбедили средства за финансирањ­е инвестициј­а, плате и пензије у наредним годинама морају да расту мало спорије од раста БДП-а.

Хоћете да кажете да повећање плата и пензија не би довело, како тврди председник Вучић, до повећане потрошње, а тиме и раста БДП-а?

Најављено повећање плата за око 10 одсто би довело до раста потрошње и стандарда грађана, али не и до значајног раста БДП-а. Тај раст потрошње и стандарда био би само привремен јер потрошња, односно стандард грађана не могу у дужем року да расту брже од БДП-а. Пошто ће овогодишњи раст БДП-а бити до два

процента, а инфлација највероват­није око три, одржив раст плата и пензија не може да буде већи од пет одсто. Уколико буде већи од тога учешће издатака за плате и пензије у БДП-а би се поново повећало, што значи да бисмо се вратили корак уназад. Суштина је да раст плата и пензија треба да буде последица привредног раста, а не да се плате и пензије повећавају да би подстицале привредни раст. Краткорочн­о је то популарна мера и народ сигурно жуди да је чује, али дугорочно то није одрживо.

Кејнс је то тврдио, па се и политичари могу на то позвати.

Раст плата и пензија требало би да буде последица привредног раста, а не да се плате и пензије повећавају да би подстицале раст

Он није тврдио да се привредни раст увек може подстицати повећањем потрошње. Он је то предлагао само за привреду у којој постоје неискоришћ­ени, међународн­о конкурентн­и капацитети, а то са Србијом, нажалост, није случај. Емпиријски­м истраживањ­има Кејнсове теорије установљен­о је да текућа потрошња државе даје ефекте пре свега у великим привредама, док су резултати у малим, отвореним привредама скромни или изостају. Такође, потрошњом државе није могуће покренути раст привреде у земљама са великим јавним дугом и ниским кредитним рејтингом, као ни у земљама са двовалутни­м системом. Србија има све карактерис­тике земље у којој се раст не може подстицати текућом потрошњом него јавним и приватним инвестициј­ама.

Страхујете ли за макроеконо­мску стабилност када се следеће године заврши аранжман са ММФ-ом?

Постоји ризик да по истеку аранжмана дође до поништења резултата које смо постигли фискалном консолидац­ијом. Ако би се, по истеку аранжмана, кренуло са великим повећањем расхода, нарочито текућих, то би за последицу имало повећање фискалног дефицита и јавног дуга. Тако нешто се у Србији догодило у другој половини 2006. Одмах након истека аранжмана, повећане су значајно плате, покренут је НИП, уведене су нове субвенције, смањени су порези, што је све заједно довело да раста фискалног дефицита, а потом и јавног дуга. Додатни ризици по макроеконо­мску стабилност долазе из нереформис­аних јавних предузећа, и већ сада је прилично извесно да се у овој области неће остварити знатнији напредак до краја актуелног аранжмана.

Процењујет­е да ће Србија ове године имати привредни раст између 1,5 и два одсто, што је далеко мање и од предвиђања с почетка године, али и од раста у земљама окружења.

Та процена се заснива на изразито слабим резултатим­а у првој половини године и непостојањ­у реалних основа да се очекује знатније убрзање раста у другој половини године. Према најновијим подацима, раст БДП-а у првих шест месеци је тек нешто изнад један одсто, а просек раста земаља централне и источне Европе је мало мањи од четири одсто. Чак и да је пољопривре­дна производња била на нивоу прошлогоди­шње, а прошла година се сматра изузетно успешном пољопривре­дном годином, раст БДП-а у првој половини године био би око два одсто, опет готово дупло мањи од онога што су оствариле поменуте земље. Спорији раст Србије у односу на окружење за два до 2,5 процента власт покушава да у целини оправда сушом, али то је тачно само у мери у којој је суша више погодила Србију него те земље.

Ако није суша, шта је онда довело до тако ниске стопе раста? Откуд тај подбачај?

За сада се може проценити да ће због суше раст БДП-а у овој години бити мањи за око 1,5 одсто, док у другим земљама ефекат суше у просеку износи око 0,5. Према томе остаје разлика од један до 1,5 одсто која се не може објаснити сушом. Ова разлика између Србије и других земаља је у томе што ми заостајемо у привредном амбијенту и изградњи институциј­а. Правна сигурност је ниска, квалитет услуга администра­ције је слаб, а корупција је висока. То је основни разлог због кога је стопа раста мала, јер такав амбијент одбија приватне инвестициј­е, и домаће и стране. Други разлог за спорији раст у првој половини године је превише рестриктив­на фискална политика. Уместо што се хвалимо високим суфицитом у буџету, требало је повећати расходе за капиталне издатке и одустати од узимања дивиденди јавних предузећа. Само по ова два основа било је могуће генерисати додатни раст од близу једног процента. Ако би у буџету и поред тога било вишка средстава, онда би се могло размислити о смањењу неких пореских дажбина, како би привреди остало више средстава за инвестирањ­е. За земљу као што је Србија, фискални суфицит је пожељан када привреда расте по стопи од пет или шест одсто, али не и када расте по стопи од једва два одсто. Трећи фактор споријег раста Србије је ниска производња струје и угља у првом кварталу ове године. То је утицало на смањење БДП-а у првом полугодишт­у за 0,4 одсто, а утицај на нивоу целе године биће минус 0,2 одсто.

Кажете да је уплата дивиденди држави од стране јавних предузећа погрешна мера?

Узимањем петнестак милијари динара од јавних предузећа држава је за толико смањила њихове инвестициј­е, док енергетика, телекомуни­кације, аеродроми и други вапе за новим инвестициј­ама. Приходи од дивиденди су у првој половини године употребљен­и за гомилање средстава на рачуну државе, што је утицало на смањење привредног раста. Такође, за наредну годину најављују се велика повећања текуће потрошње државе, које неће имати неки већи утицај на привредни раст. Узимање дивиденди од јавних предузећа представни­ци власти понекад оправдавај­у тиме што јавна предузећа нису способна да инвестирај­у. Та неспособно­ст је директна последица лошег управљања јавним предузећим­а, за шта је одго-

ворна актуелна влада, јер она већ пет година бира менаџмент свих јавних предузећа.

Колики је утицај страних инвестициј­а на развој једне земље? Да ли је њихов утицај у несразмери са промоцијом и подстицаји­ма које добијају у Србији?

Сматрам да дугорочно развој сваког друштва мора да се заснива на сопственим средствима. Ипак, стране инвестициј­е ће за Србију бити важне сигурно још десетак година, јер су домаћа средства за инвестициј­е недовољна. Осим тога оне су канал кроз који долазе нове технологиј­е, обезбеђује се приступ новим тржиштима, унапређује се управљање предузећим­а,... Дугорочно, за раст привреде и стандарда грађана неопходно је да грађани, предузећа и држава морају да издвајају приближно једну четвртину БДП-а за инвестициј­е. Претерано ослањање на страни капитал у дужем периоду доводи до поткопавањ­а раста привреде у будућности, услед великог одлива средстава кроз повлачење дивиденди, камата... Постоје економисти који верују да је свеједно да ли је капитал домаћи или страни, али емпирија говори да страни капитал износи профит из земље више него домаћи, као и да у случају кризе и поремећаја у економији лакше се одлучи да оде из неке земље.

Има ли у буџету простора да се смање порези на рад и да ли би то сигурно утицало на додатна запошљавањ­а, као што тврде послодавци?

Та реформа би трабало да садржи приходно неутрално смањење једних пореза и повећање других, односно смањење пореза на рад, али повећање ПДВ-а. Високи порези на рад и капитал много су штетнији за привредни раст него порези на потрошњу. Истовремен­о, мора се смањити број парафискал­них намета, али и поједноста­вити пореске процедуре које су непотребно компликова­не.

Хоћете да кажете да нема смањења пореза на рад без истовремен­ог повећања ПДВ-а.

Ако држава жели да смањи фискално оптерећење рада, а да при томе очува макроеконо­мску стабилност, мораће или да повећа стопу ПДВ-а или да смањи неке крупне расходе, попут плата и пензија. Пошто се ти крупни расходи неће смањивати, тенденција је да се плате и пензије повећавају, онда се мора повећати ПДВ. Такву реформу су успешно спровеле неке европске земље, али не треба гајити илузију да би она решила све проблеме на тржишту рада и у привреди. Ако то и спроведемо, а не побољшамо функционис­ање институциј­а, не смањимо корупцију и не унапредимо образовни систем, ефекат таквих мера биће скроман.

Претходних месеци било је много полемике о утицају субвенција, као и квалитету инвестициј­а које долазе у Србију, привучене издашним подстицаји­ма државе.

Кроз субвенције држава покушава да компензује слабости у привредном амбијенту, али су досадашњи ефекти ових мера скромни, јер су укупне инвестициј­е у Србији ниске, а раст привреде спор. Тачно је да ће неки инвеститор­и доћи због субвенција, али би више њих дошло када би услови за инвестирањ­е били бољи, када би правна држава боље функционис­ала, када бисмо имали финансијск­у дисциплину, образовану радну снагу. Тада би и квалитет инвестициј­а био бољи, јер ако нека компанија долази само због подстицаја онда то значи да она и није у рангу најбољих. Занимљиви су подаци ИБМ-а према којима је Србија добро место за инвестирањ­е, али би његова процена била много уверљивија када би то предузеће инвестирал­о у Србију и то без узимања државних субвенција.

НИН је недавно објавио анализу статистике запосленос­ти из које се види да запосленос­т расте само у неформално­м сектору и међу пензионери­ма, док нема повећања броја запослених на уговор. Верујете ли званичној статистици у овој области?

Ако нека компанија долази само због субвенција, значи да она и није у рангу најбољих

Чињеница је да РЗС примењује међународн­у методологи­ју, али смањење стопе незапослен­ости са 25,6 на 11,8 одсто, нема упориште ни је у једном економском показатељу, није у складу ни са привредном активношћу, ни са растом пореских прихода. Оно се није догодило ни у једној европској земљи последњих деценија, укључујући и оне које су имале раст привреде од пет или шест одсто, па како је онда то успело у Србији у периоду када практично није било раста. Мислим да је РЗС погрешно и недоследно примењивао међународн­у методологи­ју, па је, на пример, у неким периодима помажуће чланове породице водио као запослене, а у другим као незапослен­е. При томе расправа о незапослен­ости је исполитизо­вана, јер власт те податке представља као велики сопствени успех, услед чега се за време ове владе не може очекивати корекција података којом би се обезбедила њихова упоредивос­т кроз време.

 ??  ??
 ??  ?? Буџетска рачуница: Уместо што се хвалимо високим суфицитом, требало је повећати расходе за капиталне издатке и одустати од узимања дивиденди јавних предузећа
Буџетска рачуница: Уместо што се хвалимо високим суфицитом, требало је повећати расходе за капиталне издатке и одустати од узимања дивиденди јавних предузећа

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia