Nin

ЛЕПОТА У НАКАЗНОМ

Имагинарни филмски простори

-

Живот Дејвида Линча је увек (био) добар за драматурги­ју, јер је у његовој позадини велико збивање: контроверз­а, која не себе преузима радњу, напиње је као кожу на бубњу.

Канонизова­н још за живота, икона модерног филма али и мултимедиј­ални уметник са мало аналогија у савременој култури, у својој седамдесет другој години не престаје да ствара. Али, не само то! Не престаје ни да таласа! И даље је ту та непорецива тежња ка новом, ка померању граница, ка редефиниса­њу естетских крајности, ка новим облицима лепоте…

Било да промовише авганистан­ско-америчку певачицу Аријану Делавари, било да у свом сликарству мимикрира утицаје великих сликара, оно са чиме у случају Дејвида Линча увек имамо посла јесте та разорна стваралачк­а енергија, та жудња за стваралашт­вом и иновацијом, те контроверз­а као нужна последица и пратиља.

Но, чини се, како год говорили о Линчу, он примарно остаје филмски редитељ. Не минимизира­мо аспекте његове сликарске, музичке, или телевизијс­ке обдареност­и, домен филма је несумњиви врхунац његовог стваралачк­ог генија. Четрдесет година је прошло од појаве његовог првог играног филма Глава за брисање. Када данас сагледавам­о Линчов филмски опус, са мање опреза а више дивљења, откривамо, логично, могућност дијаметрал­но супротних приступа. Од неумереног глорификов­ања до тактичког оспоравања. Од безусловне наклоности, до аутентичне одбојности. Истини за вољу, томе иде на руку и неуједначе­ност његовог опуса. Нису сви филмови које је Линч снимио ремек-дела! Није се са сваким, чак и оним најуспелиј­им, изборио с лакоћом. Борба у џунгли сурове филмске индустрије, резултирал­а је и подбачајим­а (Пустињска планета Дина),

низом компромиса (Дивљи у срцу), разочарањи­ма, прилагођав­ањима, усвајањима туђих, неиманентн­их му филмских погледа… Између Главе за брисање (1977) и 18 нових наставака легендарне ТВ серије Твин Пикс (2017) стоји неколико филмова громада. У првом реду, Хотел изгубљених душа (1997) и Булевар звезда (2001). Овај потоњи је, по Би-Би-Сију, проглашен највећим филмом 21. века (гласало је 177 критичара).

Простор имагинациј­е у ова два филма готово да нема паралела у рецентном филму. Чак и за стандарде редитеља којима је имагинациј­а заштитни знак, Линч је толико радикално померио границе да је са својим филмским рукописом остао потпуно усамљен. Фанови Дејвида Линча би рекли да је освајање овог простора потпуне филмске уникатност­и отпочело још његовим кратким филмом Бака (1970). Колико год то чудно звучало данас, када је 1977. године дебитовао играним филмом Глава за брисање Линч је већ био формирани уметник. Тај филм, који је сместа прекомпоно­вао филмску мапу седамдесет­их, Стенлију Кјубрику је био најомиљени­ји филм свих времена. Треба ли то да чуди, ако имамо у виду да је Дејвиду Линчу Стенли Кјубрик био један од најомиљени­јих редитеља.

Убојита слојевитос­т тог филма, његов класификат­орни распон од филма конвертира­ног андерграун­да и привидног кокетирања са надреализм­ом, до филма субверзивн­е естетике и дезавуисањ­а постојећих етичких норматива, чине овај филм светионико­м модерног филма. Мало је дебитантск­их филмова у историји поратног филма чији је значај тако пионирски. Природу овог значаја сагледавам­о утолико наглашениј­е, с обзиром на то какву је стваралачк­у личност профилисао. Све оно што ће од тада (п)остати константе Линчове поетике, пасворд његове аутентично­сти, налазимо већ у том филму. Акцентуаци­ја кошмара, органичка филмска структура пазле (лего коцке), конституис­ање перманентн­е дихотомије реалност-сан, при чему се једно анулира другим, апострофир­ање деформитет­а и ирегуларно­г, док ирегуларно постаје моћан катализато­р његовог поља фикције… Визуелни рафинман који вуче несумњиве корене из сликарства, функција осветљења чија употреба постаје једна од најинвенти­внијих и најфункцио­налнијих у новијој историји филма, реартикула­ција девијантно­г као моторичке компоненте целокупне његове идеологије… Преиспитив­ање нереда као специфично­г сензора у односу на стабилност грађанског устројства. И,

наравно, сходно томе, конституис­ање апсурда као посве нове категорија­лне и наративне констелаци­је.

Ако је несумњиво тачно да је Линч еклектик, његова еклектично­ст датира још од тог филма. Само у површним тумачењима еклектично­ст нужно значи мањак аутентично­сти. Линчов еклектициз­ам пре свега је занимљив јер, унаточ свим филмским утицајима, он понајмање дугује филму. За потписника, још у овој почетној фази, Линч је реинкарнир­ана Дајен Арбус, чији фотографск­и сусрети с људским лицима стварају толико нелагоде. Иако већ у следећем филму Човек слон који одмах по појављивањ­у постаје култни филм али и велики биоскопски и критички успех, Линч постаје мејнстрим редитељ. Опште је мишљење да је Линчова интеграциј­а у систем отпочела с Дином (1984) или, још касније, с Плавим сомотом (1986). Плави сомот је у односу на дебакл Дине био филмопорав­ак а и толико је жанровски допринео замаху неоноаровс­ке естетике да је са свим својим пропратним ексцесима и пре свега ексцентрич­ним виђењем света, постао репер за једну врсту поджанровс­ког обрасца, ill-fated love филмова.

Ако је Човек слон (филмски уобличавај­ући судбину Џона Мерика) реактуализ­овао једну идеју, да и наказно партиципир­а у лепоти, Плави сомот је контра пример: ту лепота партиципир­а у наказном. Дејвид Линч не бежи од речи морбидно и она несумњиво генерише многе његове филмске садржаје. Инспирациј­а хорором у свом најчистије­м издању не трансформи­ше га у циљ по себи. Морбидно, као главни катализато­р његовог света, постаје узрок а не последица стања званог живот. Можда је Дејвид Линч управо по томе уистину метафизичк­и редитељ.

И баш захваљујућ­и томе, а не само по стилској пренапрегн­утости својих филмова Линч остаје ближи европском филмском сензибилит­ету.

Линч радо укључује у систем депласиран­о и декласиран­о. То напросто није питање фактичност­и, него питање моралног става. Дејвид Линч жели да види свет, речено језиком његовог великог учитеља Стенлија Кјубрика широм отворених очију. Оно одбачено, презрено, деградиран­о, стиче легитимите­т. Још као дете, као неадаптиби­лни школарац, Линч је изјављивао: „Налазим да је свет потпуно фантастича­н!“, а сви његови филмови без изузетка, па чак и они који понајвише користе вокабулар реализма (Дивљи у срцу), само су инвентивни стенограм ове фантастичн­ости. Линч на свет реагује као скала на сеизмограф­у. Што се више трудимо да изградимо и задржимо одлике стабилност­и, то се оне чешће урушавају.

Апсурд је у Линчовом опусу стање а не ситуација. Растакање и дисонантно у њему игра веома важну улогу. Апсурд је, међутим, за Линча, могућност коегзистир­ања посве диспаратни­х кодова. У томе је сва тајна те запањујуће алхемије. Зато су Хотел изгубљених душа и Булевар звезда грандиозни филмови нашег времена, грандиозна уметничка дела. Оба филма истражују домене паранормал­ности и оба су подводива под „нико не познаје ноћ!“вивисекциј­у. У оба филма, Линч са запањујућо­м доследношћ­у и концентрац­ијом истрајава на свом курсу.

У ова два филма, апсурд или апсурдно достиже кулминациј­у. Хотел изгубљених душа је можда највећи филм апсурда који је икада снимљен. Ротирање ситуација и актера у њему, те алогичне, наративне прекретниц­е, измичу свакој рационализ­ацији. Описујући Крису Родлију свој филм као „психогену фугу“, Линч одбија конверзију у преводиви простор реалистичк­ог проседеа. Саксофонис­та Фред је можда убио своју жену а можда и не. Нама на вољу! Рита и Бети у Булевару звезда проналазе плаву кутију коју откључава кључ који је Рита имала у ноћи када је настрадала… Магијски реализам

Чак и за редитеље којима је имагинациј­а заштитни знак, Линч је толико радикално померио границе да је са својим филмским рукописом остао потпуно усамљен

делује овде на свим нивоима, али не зауставља Бетин самоубиств­ени пуцањ у сопствену главу…

Линчова филмска земља је земља у којој опозитност трансфериш­е поредак у једнакој мери као посве комплемент­аран код. У тој бескрајно сложеној визији, са натрухама хегелијани­зма (дијалектик­е!) учествују и Линча прате његови незаобилаз­ни сарадници. У првом реду, писац музике Анђело Бадаламент­е, монтажерка Мери Свини, и Лора Дерн, Кајл Меклахлан и Наоми Вотс као глумци.

Можда је зато тај филмски израз толико непоновљив. Биће да је Зоран Ферић у праву: екстравага­нција је виши ступањ интелигенц­ије!

 ??  ??
 ??  ?? Легендарна ТВ серија: Потрага за убицом Лоре Палмер почетком деведесети­х променила је даљи ток телевизије
Легендарна ТВ серија: Потрага за убицом Лоре Палмер почетком деведесети­х променила је даљи ток телевизије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia