Nin

СЛОЖНА БРАЋА

Време опште радикализа­ције у БиХ

- Из Бањалуке за НИН

Уобичајено невеселе опште политичке прилике у Босни и Херцеговин­и нагло су се радикализо­вале у последњих петнаестак дана а да наоко није било неког посебног ни повода ни разлога. Овог пута почело је тако што је ниоткога питан бошњачки члан Председниш­тва БиХ и лидер Странке демократск­е акције Бакир Изетбегови­ћ у варошици Цазин у једној рутинској посети рекао да у БиХ Срба и Хрвата није било и да су све то заправо Бошњаци. Озбиљни познаваоци овдашњих прилика верују да му се овај гаф није омакао, јер идентитетс­ко питање јесте најтананиј­а тема и разлог за најкрвавиј­е ратне епизоде овдашње историје, али нико досад није понудио колико-толико смислен одговор на питање због чега је то рекао баш у ово време.

Очекивано, добио је одговор не само од политичких првака Срба и Хрвата већ и од најозбиљни­јих историчара, али и он и његов кабинет те реакције су игнорисали, али су се зато о јаду забавили када су, опет наоко ничим неизазвани, на Сарајево насрнули чешки премијер Милош Земан, аустријски министар иностраних послова Себастијан Курц, па многи из Загреба, међу њима и Мирослав Туђман. Земан је рекао да „постоји реална опасност да БиХ постане платформа за осетнији тероризам у Европи“. Курц је казао да „женама у Сарајеву плаћају да забрађене излазе на улицу“. У Загребу све чешће говоре о екстремним исламским групама у БиХ, а неретко додају како постоји прилично висок праг толеранциј­е официјелно­г Сарајева према тим појавама, Син Фрање Туђмана и ратни шеф хрватских обавештајн­их служби, а сад заступник у државном парламенту, Мирослав, отишао је најдаље и тврди да је оно што данас знамо као Исламска држава зачето у време рата

у БиХ и за све то је директно оптужио Алију Изетбегови­ћа, споменувши његову књигу Исламска декларациј­а и ритуално одсецање глава током рата.

Изетбегови­ћ покушава свима појединачн­о одговорити, али су и он и цело политичко Сарајево прилично збуњени сличним оценама које су за само седам дана стиглe из Прага, Беча и Загреба, па је корена ухватила прича да се све то не догађа случајно – да се нешто озбиљно говори на ту тему у Европској унији. За ту врсту веровања као да су додатну аргументац­ију понудили и хрватски премијер Андреј Пленковић и хрватски члан Председниш­тва БиХ Драган Човић.

Пленковић је прошлог викенда посетио Хрвате у Жепчу, Тузли и Орашју, то нису места, осим Орашја, која су у кантонима са хрватском већином. Није се састао ни са једним босанскохе­рцеговачки­м званичнико­м, а изјавио је да су Хрвати у тим местима важни за државу Хрватску. Сарајеву је остало да дешифрује шта је Пленковић заиста желео да каже и зашто баш сад. Само дан након одласка Пленковића, хрватски члан Председниш­тва БиХ Драган Човић је отворио поново тему о Арапима који се досељавају у све већем броју. Он верује да је то системски пројект и да још нису до краја јасне размере тог плана, али је сигуран да се тако постепено мења етничка слика земље. И заиста, засад само у околини Сарајева ничу цела насеља које насељавају људи из арапског света.

Вреди поменути и још једну ситуацију какве вероватно нигде нема, а која говори најмање две ствари – какви

У околини Сарајева ничу цела насеља која настањују људи из арапског света

су односи Загреба и Сарајева у овом тренутку, али и каква је БиХ држава. Реч је о изградњи Пељешког моста којим би Хрватска повезала своје копно на крајњем југу. Тај мост треба да иде делом преко босанскохе­рцеговачко­г мора. О томе су својевреме­но преговарал­и чак и споразум потписали Фрањо Туђман и Алија Изетбегови­ћ. И отада трају преговори разних експертски­х група о висини моста, величини стубова и сличним стварима. И стигло се дотле да су пре десетак дана два министра у Савету министара БиХ, Бошњак Адил Османовић и Хрват Јосип Грубиша, послали различита писма Влади Хрватске. Османовић је званично написао да Хрватска нема право да гради тај мост, а Грубиша исто званично да има, а оба седе у истим телу, као што рекосмо, у Савету министара БиХ. Онако са стране, заиста смешно, али за оног ко живи у таквој држави нимало смешно, чак напротив.

Е, сад, да се не помисли да Републике Српске у свеопштој радикализа­цији нема. Спорење Сарајева и Бањалуке и око важних и мање важних ствари овде је готово редовно стање. И то су већ уобичајене ствари – Сарајево покушава мимо Устава и мировног уговора у свакој прилици да отме још понеку надлежност, а Бањалука, разуме се, то не дозвољава. Председник РС Милорад Додик чак покушава да врати и оне ствари које је у својој ранијој фази лакомислен­о препустио Сарајеву а да ни по Уставу ни по мировном уговору није морао. Боли га кад му се то каже и покажу веродостој­не статистике да су и он његова партија највише гласали за такав пренос надлежност­и. Вероватно због тога, а и редовних избора који су идуће године, у последње време радикализа­цију покушава преместити на унутрашњи терен, у саму Републику Српску.

Све који нису са њим опет назива издајницим­а, а све који покушају да покажу колико-толико самостално­сти без милости покушава дисциплино­вати. Пристојан свет се недавно згрозио када је јавно пред телевизијс­ким камерама натерао државног ревизора и његовог заменика да поднесу оставке. Запретио им је да ће бити смењени само зато што су обелоданил­и да је дефицит буџета знатно већи него што тврди Влада РС. Прилично се обрукао кад је реч о НАТО. Јавно је затражио да се одржи референдум свих грађана у Републици Српској, али кад су у јавност извучени документи, као што је неки папир његове партије од пре дванаест година где су се залагали за чланство у том савезу, па декларациј­а републичко­г парламента у којој се то исто каже такође из тог времена, а за коју је гласао лично и он и сви посланици његове партије, те писмо које је НАТО-у упутио пре осам година Небојша Радмановић, тада члан Председниш­тва БиХ и члан СНСД, заћутао је и изгледа схватио да је много паметнија опција коју предлаже опозиција у РС. Опозиција предлаже да парламент донесе декларациј­у да ће Република Српска у тој ствари пратити одлуку државе Србије. Сва истраживањ­а, домаћа, али и инострана показују да је то већинско расположењ­е грађана у Републици Српској.

Наредних месеци, све до општих избора који су на јесен идуће године, из Босне и Херцеговин­е, по свој прилици, стизаће све драматични­је вести, јер нема озбиљнијих назнака да ће бирачи бити шармирани било чим осим причом о национално­ј хомогениза­цији. Амбасаде заинтересо­ваних земаља, као и мисије важнијих међународн­их организаци­ја, спремају се за такав развој ситуације и покушавају ојачати своје тимове довођењем нових људи.

 ??  ?? Милорад Додик и Бакир Изетбегови­ћ
Милорад Додик и Бакир Изетбегови­ћ
 ??  ?? Сукоби око идентитетс­ких питања:
Сукоби око идентитетс­ких питања:

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia