СНС – СРАМОТА НАРОДА СРБИЈЕ

Драган Великић

Nin - - Садржај -

Када држава не може да реши случај провале у стан новинарке КРИК-а, онда је то крик државе, јер толики случајеви претњи и застрашивања, које полиција на дужи рок не решава, доводе у сумњу да је управо она организатор и налогодавац. А да јој је стратегија играње на карту застаревања, шта год она маскота од министра (са докторатом или без њега) изјавила.

Уосталом, случај Савамала довољно говори. Никада га садашња власт неће решити, јер је то њено дело.

Постали смо друштво у којем се банде разбојника маскираних у полицајце једино сукобљавају са полицајцима маскираним у разбојнике. То не кажем ја, већ писац Ненад Рацковић у свом новом роману Пето годишње доба. И још каже: „Хаос настаје спајањем ствари које треба да буду раздвојене и раздвајањем ствари које треба да буду заједно“.

Ако је тако, онда је Србија тријумф хаоса. Јер, уместо да криминал и држава буду раздвојени, они су након четврт века инцестуозне везе постали синоними. Као што су у Србији синоними профит и политичка функција. А светлосним годинама су удаљени правда и суд, знање и друштвени положај, квалитет и медијска експонираност – све оно што би природно требало да је заједно.

Наравно, то није од јуче. Свака нова власт остављала је талог, све гори од горег, и тај се талог мешао са новим талогом. У реактору српске политике стварала се наказа која ће постати ендемски тип неуништивог политичара, у једној разваљеној земљи, која се само условно може сматрати државом. Истовремено је текао процес атрофије самосвести грађана. Здрав разум је убијан огромним дозама ријалитија. Још погубније по ментално здравље су насловнице новина. Резултат тог организованог духовног хорора су избезумљени и понижени грађани лишени достојанства. То имамо данас, Anno Domini 2017.

Србија је провизоријум, станиште белосветских превараната од формата, који дилују послове са домаћом номенклатуром тајкуна, под заштитничком тендом His Master’s Voice.

Застрашујуће делује податак да се у сваком трећем граду или општини у Србији у последњих годину дана десио макар један случај прелетања из једне у другу политичку странку. Конкретно, за последњих 16 месеци забележена су укупно 234 таква случаја! У Брусу се чак 19 одборника Нове Србије колективно учланило у СНС, са све председником општине. Тако је СНС из опозиције дошао на власт у Брусу. Слични примери забележени су у Пироту и Богатићу.

Стање на локалу само је последица трговине у врху власти. Ако може у Београду, зашто не би могло у Брусу или Богатићу? Исти је то генетски материјал. Напредњаци су усавршили негативну селекцију до неслућених могућности. Србија је постала рекордер по броју исељавања из земље. Одлазе углавном млади и образовани, а они ионако нису Вучићеви гласачи, па зашто их се не би трајно решио? На тај начин смањује се и број незапослених. Под напредњацима мерило је фалсификована статистика, а не празан стомак или џеп. Успели смо да постанемо најгори у овом нашем „сврачијем закутку“, како би рекао Крлежа. По зарадама смо дно дна. Просечна плата у Црној Гори у јулу ове године била је 505 евра. У Србији 379 евра.

Политичким прелетањем, том бестидном крађом изборне воље грађана, шири се апатија и обесмишљава читав изборни систем. Ако су сви политичари исти, лажљиви и корумпирани, зашто бисмо их онда мењали? Деморалисани грађани одустају од изласка на изборе. Међутим, то и јесте циљ напредњака, да што мање грађана излази на изборе, како би гласачка машина СНС стално побеђивала. Следећи циљ је Београд. Српска напредна странка спрема за предстојеће београдске изборе велику сеобу својих гласача из градова у унутрашњости у Београд, што је најава велике изборне преваре. Уосталом, та стратегија је већ успешно испробана на општинским изборима на Врачару.

Тако ће Београд ускоро бити увећан за неких 150.000 становника. Промена пребивалишта обављаће се убрзано како би се на време ажурирали бирачки спискови. Стиже јесен, а са њом ће у Београд доћи и хиљаде студената. Овог пута са све породицама, барем за неко време.

Јесте то превара, али није против закона. Јер, ако су на претходним изборима мртви могли да гласају као да су живи, зашто сада Смедеревци или Ваљевци не би могли да буду мало Београђани?

Србија је тријумф хаоса. Уместо да криминал и држава буду раздвојени, они су након четврт века инцестуозне везе постали синоними. Као што су у Србији синоними профит и политичка функција

Двоструки добитник НИН-ове награде, за романе Руски прозор (2007) и Иследник (2015), а власник је и награда „Меша Селимовић“и „Милош Црњански“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.