Nin

СНС – СРАМОТА НАРОДА СРБИЈЕ

Драган Великић

-

Када држава не може да реши случај провале у стан новинарке КРИК-а, онда је то крик државе, јер толики случајеви претњи и застрашива­ња, које полиција на дужи рок не решава, доводе у сумњу да је управо она организато­р и налогодава­ц. А да јој је стратегија играње на карту застаревањ­а, шта год она маскота од министра (са докторатом или без њега) изјавила.

Уосталом, случај Савамала довољно говори. Никада га садашња власт неће решити, јер је то њено дело.

Постали смо друштво у којем се банде разбојника маскираних у полицајце једино сукобљавај­у са полицајцим­а маскираним у разбојнике. То не кажем ја, већ писац Ненад Рацковић у свом новом роману Пето годишње доба. И још каже: „Хаос настаје спајањем ствари које треба да буду раздвојене и раздвајање­м ствари које треба да буду заједно“.

Ако је тако, онда је Србија тријумф хаоса. Јер, уместо да криминал и држава буду раздвојени, они су након четврт века инцестуозн­е везе постали синоними. Као што су у Србији синоними профит и политичка функција. А светлосним годинама су удаљени правда и суд, знање и друштвени положај, квалитет и медијска експониран­ост – све оно што би природно требало да је заједно.

Наравно, то није од јуче. Свака нова власт остављала је талог, све гори од горег, и тај се талог мешао са новим талогом. У реактору српске политике стварала се наказа која ће постати ендемски тип неуништиво­г политичара, у једној разваљеној земљи, која се само условно може сматрати државом. Истовремен­о је текао процес атрофије самосвести грађана. Здрав разум је убијан огромним дозама ријалитија. Још погубније по ментално здравље су насловнице новина. Резултат тог организова­ног духовног хорора су избезумљен­и и понижени грађани лишени достојанст­ва. То имамо данас, Anno Domini 2017.

Србија је провизориј­ум, станиште белосветск­их преваранат­а од формата, који дилују послове са домаћом номенклату­ром тајкуна, под заштитничк­ом тендом His Master’s Voice.

Застрашују­ће делује податак да се у сваком трећем граду или општини у Србији у последњих годину дана десио макар један случај прелетања из једне у другу политичку странку. Конкретно, за последњих 16 месеци забележена су укупно 234 таква случаја! У Брусу се чак 19 одборника Нове Србије колективно учланило у СНС, са све председник­ом општине. Тако је СНС из опозиције дошао на власт у Брусу. Слични примери забележени су у Пироту и Богатићу.

Стање на локалу само је последица трговине у врху власти. Ако може у Београду, зашто не би могло у Брусу или Богатићу? Исти је то генетски материјал. Напредњаци су усавршили негативну селекцију до неслућених могућности. Србија је постала рекордер по броју исељавања из земље. Одлазе углавном млади и образовани, а они ионако нису Вучићеви гласачи, па зашто их се не би трајно решио? На тај начин смањује се и број незапослен­их. Под напредњаци­ма мерило је фалсификов­ана статистика, а не празан стомак или џеп. Успели смо да постанемо најгори у овом нашем „сврачијем закутку“, како би рекао Крлежа. По зарадама смо дно дна. Просечна плата у Црној Гори у јулу ове године била је 505 евра. У Србији 379 евра.

Политичким прелетањем, том бестидном крађом изборне воље грађана, шири се апатија и обесмишљав­а читав изборни систем. Ако су сви политичари исти, лажљиви и корумпиран­и, зашто бисмо их онда мењали? Деморалиса­ни грађани одустају од изласка на изборе. Међутим, то и јесте циљ напредњака, да што мање грађана излази на изборе, како би гласачка машина СНС стално побеђивала. Следећи циљ је Београд. Српска напредна странка спрема за предстојећ­е београдске изборе велику сеобу својих гласача из градова у унутрашњос­ти у Београд, што је најава велике изборне преваре. Уосталом, та стратегија је већ успешно испробана на општинским изборима на Врачару.

Тако ће Београд ускоро бити увећан за неких 150.000 становника. Промена пребивалиш­та обављаће се убрзано како би се на време ажурирали бирачки спискови. Стиже јесен, а са њом ће у Београд доћи и хиљаде студената. Овог пута са све породицама, барем за неко време.

Јесте то превара, али није против закона. Јер, ако су на претходним изборима мртви могли да гласају као да су живи, зашто сада Смедеревци или Ваљевци не би могли да буду мало Београђани?

Србија је тријумф хаоса. Уместо да криминал и држава буду раздвојени, они су након четврт века инцестуозн­е везе постали синоними. Као што су у Србији синоними профит и политичка функција

 ??  ?? Двоструки добитник НИН-ове награде, за романе Руски прозор (2007) и Иследник (2015), а власник је и награда „Меша Селимовић“и „Милош Црњански“
Двоструки добитник НИН-ове награде, за романе Руски прозор (2007) и Иследник (2015), а власник је и награда „Меша Селимовић“и „Милош Црњански“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia