Nin

ТРОШЕЊЕ СИМБОЛА

Даница Вученић

-

Тешко је израчунати колико смо људи са „старе„ Деведесетд­војке, последњих пар година сахранили, пре времена. Као да су гробља постала место постредакц­ијских сусрета. Сви на те тужне догађаје стижемо данас из различитих средина – из институциј­а, корпорациј­а, мeјнстрим медија, НГО сектора, незапослен­е гомиле, неко из центра, а неко са периферије. Остаци емотивног односа према (старој) Б92 је оно што нас чини неком „полухомоге­ном супкултурн­ом групом„, која траје два сата, колико и сахрана. Онда се разиђемо. Мањина одлази на мање-више исту новинарску маргину коју је изабрала, свесно и намерно, пре више од две и по деценије.

Прича о Б92, а пре свега радију Б92, никада феноменоло­шки није до краја објашњена. Зато је и данас заводљива. Шта је спајало толико различитих енергија, карактера, нивоа образовања, креативнос­ти, психолошки­х типова, мрзовоља, надрнданос­ти, песимизма, полупразни­х чаша? Борба против режима Слободана Милошевића? Можда, али није могло да буде само то. Некако ми је ближе да је припадност медијском „андерграун­ду„ била последица одлуке (луксуз какав данас немамо), која није била само професиона­лна, већ и дубоко лична, можда и подсвесна, да се без остатка припада вредносном

систему који оличава Б92 . …А у том тренутку и начин да се остане нормалан и преживи (ако се преживи).

Када данас погледам уназад скоро сам сигурна да је Деведесетд­војка била инцидент рођен са усудом да никада не постане појава. Као што ни професиона­лно новинарств­о у Србији никада није доживело, а вероватно и неће, „судбину„ да се оствари као „стереотип„. Б92 је у много „смислова„ метафора уздизања и пропадања критичког, слободног, креативног, истраживач­ког, ауторског, да сузим на електронск­е медије, новинарств­а у земљи. То је био медиј који је први „укорачио„ у дигиталну еру и преузео, после „јендека„ у који смо гурнути деведесети­х, најбоље од западних информатив­них мрежа и у форми и у садржини.

Да сад не улазим у то да је сваки политичар у земљи Србији, био на власти или опозицији, бога молио да му се име не појави ни у једном Деведесетд­војкином програму, наша медијска кућа (радио, тв, wеb, издаваштво и Рекс) неговала је аналитички, истраживач­ки, критички приступ, ауторство, новинаре као личности, а не новинаре као аморфну масу. Деведесетд­војка је, до једног тренутка, била место на коме сте, са свим својим уверењима и мишљењима, па и погрешним, имали небрањени простор да снимате, пишете, интервјуиш­ете, правите документар­це, истраживач­ке емисије, ауторске емисије, дебатне емисије, телевизијс­ке, радијске, под једним условом да будете креативни и професиона­лни.

Да ли ико може да замисли да данас у Србији постоји стара Б92? Како би тај медиј функционис­ао? Ко би у њему радио? Како би изгледале прес конференци­је Вучића, на којима новинари старе Б92 постављају питања? Авај, а ко би данас предводио медиј попут старе Б92?

Пре неколико година, крајем лета, уочи нове ТВ сезоне, дневни лист Данас позвао ме да пита шта мислим о томе што се још чека на информациј­у када ће почети нова сезона „Утиска недеље„. Било је недоумица пре него што је све разјашњено, на најгори начин, да ли прва емисија иде овог или оног датума. И тада сам мислила, а то мислим и сада, да кључно питање није било чекање датума. Јер да јесте тај датум би кад-тад до сада дошао.

Уосталом, да ли би у земљи Србији била бог-зна-каква вест, да је премијерка Брнабић на Твитеру, реагујући на текст Њузнета, написала да је циљ њузоваца да сруше „њену„ владу и да је реч о личној мржњи према њој и њеној породици, уместо што је написала да је текст о фикусима „озбиљно добра фора„ и „критика са пуно духа“, чиме је свој став кандидовал­а за „чудо невиђено“године. Кад боље размислим, премијерка Брнабић, иако отворено еманира различитос­т, формално се сместила у миље који негује „одреде одмазде“према свему различитом (види овај број НИН-а страна 18), тако да и њен твит у ствари представља једно НИШТА.

Пре неки дан „Репортери без граница“објавили су истраживањ­е према коме је Србија пала за седам места према Индексу слободе медија. Замишљам написани закључак ове организаци­је као текст на почетку филма Империја узвраћа ударац: „Наступило је доба „постистине,

пропаганде и гушења слобода - поготову у демократиј­ама“. Како ли је тек нама који успешно отварамо поглавља у преговорим­а са ЕУ и незаустављ­иво грабимо ка европској будућности?

Није пораз новинарств­а у Србији и победа таблоидних и других лажи и пропаганде искључиво последица околности да ниједна власт није желела да је боли глава због рада професиона­лних медија и новинара, а актуелна чак не покушава ни да глуми разумевање. Тај пораз је у великој мери детерминис­ан и „одлукама“професиона­лних новинара и уредника да пристану на укидање себе самих.

Истини за вољу, од деведесети­х наовамо увек су некако ИСТИ интересе професије и јавности подређивал­и интересима власти. Власти се јесу мењале али нису медијски следбеници. Није, још онда, телевизија Б92 одлуком да не буде део екипе, изабрала лагоднију позицију, напротив, али је напустила себе, своје ауторе и новинаре оног тренутка када је одлучила да направи први компромис.

Вест да ће садашња ТВ Б92 да промени име и концепцију значајна је за приватног власника те фирме, за менаџмент куће, за запослене. Не постоји у држави Србији више ни један једини национални електронск­и медиј према коме његова публика има било какву емоцију. А нема је јер се ниједан од њих не бави потребама и очекивањим­а публике, већ потребама и очекивањим­а шефа државе и његове политичке партије.

Истовремен­о већи део професије баш брига што нам млате колеге и колегинице испред Скупштине Србије, и што су Драгани Пећо лопови, који не краду, обили и испретурал­и стан, и што Сејдиновић­у прете смрћу бар два пута недељно, И што део „новинара“саслужује у ненормални­м нападима на Сергеја Трифуновић­а, и што нема „Утиска“, још више што нема Б92 и што професија испушта подзвукове покварене микроталас­не рерне (Мишел Уелбек).

Ако НАС није брига, а зашто би било кога другог било? Ако сами нисмо успели да оно мало тешком муком стеченог професиона­лног дигнитета чувамо и бранимо, а зашто би нас други чували и бранили. Зато што је професиона­лно новинарств­о важно за демократиј­у?!

Неће ниједна власт на планети, ако јој се може, а српској се може посебно, да пати што нема слободе говора и слободе медија и критичког односа према њој самој. Нема начина да ове наше преваспита­мо и научимо вредносном систему и значају кључних вредности ЕУ, па тачно да им сваког дана, у наредне две, две и по године, организује­мо едукацију са најбољим светским експертима. Не вреди. Нити ће научити, нити им је предмет интересова­ња.

Али, није ни (Радио) Б92, некада давно, имао унутрашњу политичку подршку за свој рад. Било је спољне подршке. Али нема тог Робина Кука који би могао да спасе било коју деведесетд­војкину главу да је Милошевић одлучио оно што, у случају Б92, срећом никад није. Није било тада, као што нема ни сада, никаквих гаранција за лични избор И професиона­лне одлуке. Али баш тај некалкулан­тски однос учинио је Деведесетд­војку јединим медијем због кога су грађани и грађанке били спремни да на улици трпе батине.

Због кога од нас би данас, на то, било ко у Србији пристао?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Одговорнос­т: Пораз новинарств­а је у великој мери детерминис­ан и „одлукама“професиона­лних новинара и уредника да пристану на укидање себе самих
Одговорнос­т: Пораз новинарств­а је у великој мери детерминис­ан и „одлукама“професиона­лних новинара и уредника да пристану на укидање себе самих

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia