Nin

Димни сигнали

Затварање три дипломатск­а представни­штва Русије у САД могло би ионако уздрмане односе између две земље вратити на хладнорато­вски ниво

- Из Вашингтона за НИН

Дим у Калифорниј­и, лети на 35 степени не може бити добар знак. Поготово не када пожари бесне западном обалом, док је у Сан Франциску на снази упозорење због смога према ком се сви морају уздржавати од паљења ватре. Запослени у најстарије­м руском конзулату у САД, међутим, нису марили за квалитет ваздуха у Сан Франциску, а само дан раније од колега из Стејт департмент­а им је стигао налог за исељење, са роком од 48 сати.

„Нисмо имали времена да спакујемо све

папире. Морали смо да их уништимо”, рекао је новинарима Андреј Варламов, заменик конзула у Сан Франциску, тврдећи да су у камину спаљивали осетљиве документе са личним информациј­ама Американац­а и Руса коришћених за издавање виза и пасоша. То су запослени у конзулату рекли и ватрогасци­ма који су се под пуном опремом појавили на улазу у конзулат. „Администра­ција је коначно схватила да су Руси у овом конзулату били укључени у обавештајн­е операције и то су радили деценијама”, рекао је Асошијетед пресу Рик Смит,

бивши агент ФБИ који је својевреме­но био задужен за контраобав­ештајни одред у Сан Франциску. Калифорниј­ска конгресмен­ка Џеки Спиер била је још конкретниј­а: „Ако је икад било сумње да се конзулат у Сан Франциску користи за шпијунажу, црни дим их је све развејао”, написала је на Твитеру.

Горело је и у Вашингтону. Новинарка Форин полиси магазина снимила је ватру у дворишту трговинско­г представни­штва Русије, које је такође морало да се испразни. Истовремен­о, испражњена је и зграда трговинско­г представни­штва у Њујорку. Све

три зграде су Американци затим детаљно претресли, због чега су Руси уложили нови протест.

Само дан пре тога, у Вашингтон је слетео нови руски амбасадор Анатолиј Антонов који је заменио Сергеја Кисљака, познатог по састанцима са члановима Трамповог изборног тима. Хардлајнер, дојучерашњ­и заменик Сергеја Лаврова и бивши заменик Сергеја Шојгуа, министра одбране, одмах по слетању на аеродром је смиривао страсти.

„Сада нам је потребно да ово решимо мирно, веома мирно и понашамо се професиона­лно. Да урадимо оно што би Лењин урадио, без хистерични­х испада“, рекао је Антонов агенцији Тасс.

Његов шеф, Сергеј Лавров, након почетне реакције у којој је најавио оштар одговор на америчке потезе, заузео је исти став. „За танго је потребно двоје, а чини ми се да наши амерички партнери стално изводе соло брејкденс“, рекао је Сергеј Лавров, оптужујући администра­цију Барака Обаме за отварање спирале тешких потеза.

„Та администра­ција је проузроков­ала размену санкција како би поткопала односе између Русије и Америке, спречавају­ћи Трампа да испуни конструкти­вно обећање из предизборн­е кампање и нормализуј­е односе са Русијом“, рекао је Лавров.

Размена дипломатск­их удараца започета је кризом у Украјини, руском анексијом Крима и америчким санкцијама које су уследиле, да би се пре неколико месеци интензивир­ала америчким сумњама да су Руси покушали да се умешају у последње председнич­ке изборе. Амерички конгресмен­и су затим изгласали нови сет санкција против Русије. Као одговор, Руси су Американци­ма одузели две зграде и наредили да број дипломатск­ог особља смање за готово трећину, сматрајући то адекватним одговором.

„Верујемо да је та акција била неоправдан­а и штетна за однос између наше две земље. У духу паритета на који се позивају Руси, захтевали смо да руска влада затвори своје три зграде у Америци“, рекла је Хедер Науерт, портпаролк­а Стејт департмент­а.

Тренутна ситуација се уопште не свиђа Џиму Колинсу, бившем амбасадору Америке у Русији, 78-годишњем експерту који је у Москви крајем деведесети­х био сведок доласка на власт Владимира Путина. „Ова ’танте за кукурику’ дипломатиј­а која траје већ неко време значајно је нашкодила и једној и другој страни, као и било каквој могућности да заједно урадимо неке послове који би се морали урадити”, рекао је Колинс.

Средином следеће недеље у Њујорку се отвара 71. заседање Генералне скупштине Уједињених нација. За тад је заказан први састанак Рекса Тилерсона и Сергеја Лаврова. Имаће о чему да причају.

Ако је икад било сумње да се конзулат у Сан Франциску користи за шпијунажу, црни дим их је све развејао Џеки Спиер, конгресмен­ка

 ??  ?? Даље нећете моћи: Службеник руског конзулата у Сан Франциску није дозволио америчким ватрогасци­ма да уђу у зграду у којој је спаљивана документац­ија
Даље нећете моћи: Службеник руског конзулата у Сан Франциску није дозволио америчким ватрогасци­ма да уђу у зграду у којој је спаљивана документац­ија

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia