Димни сигнали

Затварање три дипломатска представништва Русије у САД могло би ионако уздрмане односе између две земље вратити на хладноратовски ниво

Nin - - У Фокусу - Из Вашингтона за НИН

Дим у Калифорнији, лети на 35 степени не може бити добар знак. Поготово не када пожари бесне западном обалом, док је у Сан Франциску на снази упозорење због смога према ком се сви морају уздржавати од паљења ватре. Запослени у најстаријем руском конзулату у САД, међутим, нису марили за квалитет ваздуха у Сан Франциску, а само дан раније од колега из Стејт департмента им је стигао налог за исељење, са роком од 48 сати.

„Нисмо имали времена да спакујемо све

папире. Морали смо да их уништимо”, рекао је новинарима Андреј Варламов, заменик конзула у Сан Франциску, тврдећи да су у камину спаљивали осетљиве документе са личним информацијама Американаца и Руса коришћених за издавање виза и пасоша. То су запослени у конзулату рекли и ватрогасцима који су се под пуном опремом појавили на улазу у конзулат. „Администрација је коначно схватила да су Руси у овом конзулату били укључени у обавештајне операције и то су радили деценијама”, рекао је Асошијетед пресу Рик Смит,

бивши агент ФБИ који је својевремено био задужен за контраобавештајни одред у Сан Франциску. Калифорнијска конгресменка Џеки Спиер била је још конкретнија: „Ако је икад било сумње да се конзулат у Сан Франциску користи за шпијунажу, црни дим их је све развејао”, написала је на Твитеру.

Горело је и у Вашингтону. Новинарка Форин полиси магазина снимила је ватру у дворишту трговинског представништва Русије, које је такође морало да се испразни. Истовремено, испражњена је и зграда трговинског представништва у Њујорку. Све

три зграде су Американци затим детаљно претресли, због чега су Руси уложили нови протест.

Само дан пре тога, у Вашингтон је слетео нови руски амбасадор Анатолиј Антонов који је заменио Сергеја Кисљака, познатог по састанцима са члановима Трамповог изборног тима. Хардлајнер, дојучерашњи заменик Сергеја Лаврова и бивши заменик Сергеја Шојгуа, министра одбране, одмах по слетању на аеродром је смиривао страсти.

„Сада нам је потребно да ово решимо мирно, веома мирно и понашамо се професионално. Да урадимо оно што би Лењин урадио, без хистеричних испада“, рекао је Антонов агенцији Тасс.

Његов шеф, Сергеј Лавров, након почетне реакције у којој је најавио оштар одговор на америчке потезе, заузео је исти став. „За танго је потребно двоје, а чини ми се да наши амерички партнери стално изводе соло брејкденс“, рекао је Сергеј Лавров, оптужујући администрацију Барака Обаме за отварање спирале тешких потеза.

„Та администрација је проузроковала размену санкција како би поткопала односе између Русије и Америке, спречавајући Трампа да испуни конструктивно обећање из предизборне кампање и нормализује односе са Русијом“, рекао је Лавров.

Размена дипломатских удараца започета је кризом у Украјини, руском анексијом Крима и америчким санкцијама које су уследиле, да би се пре неколико месеци интензивирала америчким сумњама да су Руси покушали да се умешају у последње председничке изборе. Амерички конгресмени су затим изгласали нови сет санкција против Русије. Као одговор, Руси су Американцима одузели две зграде и наредили да број дипломатског особља смање за готово трећину, сматрајући то адекватним одговором.

„Верујемо да је та акција била неоправдана и штетна за однос између наше две земље. У духу паритета на који се позивају Руси, захтевали смо да руска влада затвори своје три зграде у Америци“, рекла је Хедер Науерт, портпаролка Стејт департмента.

Тренутна ситуација се уопште не свиђа Џиму Колинсу, бившем амбасадору Америке у Русији, 78-годишњем експерту који је у Москви крајем деведесетих био сведок доласка на власт Владимира Путина. „Ова ’танте за кукурику’ дипломатија која траје већ неко време значајно је нашкодила и једној и другој страни, као и било каквој могућности да заједно урадимо неке послове који би се морали урадити”, рекао је Колинс.

Средином следеће недеље у Њујорку се отвара 71. заседање Генералне скупштине Уједињених нација. За тад је заказан први састанак Рекса Тилерсона и Сергеја Лаврова. Имаће о чему да причају.

Ако је икад било сумње да се конзулат у Сан Франциску користи за шпијунажу, црни дим их је све развејао Џеки Спиер, конгресменка

Даље нећете моћи: Службеник руског конзулата у Сан Франциску није дозволио америчким ватрогасцима да уђу у зграду у којој је спаљивана документација

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.