За шта је спреман Пленковић

Nin - - У Фокусу - И. Јанковић

Плоча са усташким поздравом „За дом спремни“још увек стоји тамо где су је, у знак сећања на једанаесторицу својих дугова из Прве сатније „Анте Параџик“, припадници Хрватских одбрамбених снага (ХОС) поставили прошлог новембра - у Јасеновцу у близини некадашњег логора.

Хрватски премијер Андреј Пленковић тада је показао доста толеранције, објаснио је да је реч о „плочи постављеној добровољцима који су погинули бранећи земљу од великосрпске агресије“и да то „није плоча у спомен некоме у контексту Другог светског рата и усташког режима“.

Сада су скидање плоче затражили коалициони партнери из ХНС-а, Милорад Пуповац председник СДСС, као и Фурио Радин, потпредседник Сабора из Клуба националних мањина. А Давор Бернардић, председник СДП-а, поручио је да „хрватској јавности треба да постане јасно да има власт која се стиди антифашизма и подстиче фашизам“.

Пленковић се тако нашао пред мало сложенијим задатком, да се одржи између притисака тврде линије у странци, унутрашње конкуренције која жели да га потисне и захтева коалиционих партнера. Ако жели да задржи власт мора да помири све те струје. Сада су у игри решења попут премештања плоче, без брисања чувеног усташког поздрава, доношење закона о симболима свих тоталитарних режима (где се подразумева и комунистички), проглашавање Јасеновца местом посебног пијетета.

А премијер, чија је влада доведена у питање, даје другачије изјаве. Он је подсетио да је влада учинила доста за поштовање оних који су дали живот у Домовинском рату, али и да „је свима јасно да контекст усташког логора и поздрав `За дом спремни` у Јасеновцу не иду заједно“.

И не иду, али не иде ни да премијер то схвати тек када његове позиције буду угрожене.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.