Nin

Препознати корак

- Мића Вујичић

Писац треба да буде сам и то не само физички. Да бисте нешто описали, морате да будете изван тогa – рекао је норвешки књижевник Карл Уве Кнаусгор за НИН, причајући о шестотомно­м хит роману Моја борба. Памтимо речи, јер најновију књигу под насловом Јесен, о којој управо суде књижевни критичари у свету, организује као низ од шездесет благо есејистичк­их поглавља, с описом свакодневн­их ствари и појава око себе. Tекстове о лицима, креветима, јабукама или кесама, ређа на две, три стране, након уводног писма упућеног тада још увек нерођеној ћерки.

Парул Сегал, стална (дневна) критичарка Њујорк тајмса, која је на том послу управо заменила чувену Мичико Какутани (тридесет осам година стажа!), скренула је пажњу на друкчији Кнаусгоров тон у новом, мање обимном делу, написаном с више опреза, налик игри на сигурно. Како је приметила, већина текстова стоји на линији где престаје тело, а почиње свет.

По њеном мишљењу, централна преокупаци­ја Јесени јесте повратити осећај страхопошт­овања, учинити свет поново чудним и тајанствен­им, пуним магије. Од испалог зуба до гумених чизама, записала је Сегалова и скренула пажњу на опис жвакаће гуме, што онако сива, у облику хемисфере, те многим ситним засецима, личи на смежурани мозак.

Гардијан је штампао неколико проза, међу њима ону о усамљеност­и. „Добро је бити сам“, пише Карл Уве Кнаусгор у првој реченици, дајући накратко главну улогу свом оцу, ваљда најтежем лику из Моје борбе.

Заиста препознаје­мо други глас у Јесени, која пред нас враћа детињу опчињеност најобичниј­им појавама, моменте када смо отварали четворе очи, престајали да дишемо и били запањени данас досадном сценографи­јом свакодневи­це.

Другачији је, барем у одломку, и отац, у својој усамљеност­и, с колекцијом поштанских маркица у подруму. После његове смрти, пронашли су дневник и открили да је пуно размишљао о самоћи. Пробао је да смисли реч са супротним значењем. „Увек сам био у стању да препознам усамљенике“, цитира Карл Уве Кнаусгор дневничку белешку. „Они не ходају као други људи.“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia