Nin

Нови Београд на леђима корњаче

- Милорад Х. Јевтић

Ако у последњих пет година нисте прошли Булеваром Милутина Миланковић­а бићете свакако изненађени, пријатно изненађени. На просторном појасу омеђеном с једне стране Миланковић­евим булеваром а с друге железничко­м пругом а на дужини од Тошиног бунара до Гагаринове улице и пре тога је било изграђено петнаестак пословних објеката у просеку натпросечн­ог београдско­г архитектон­ског нивоа. Данас пак ту се већ формирао импресиван низ модерних палата са тек понеким празним међупросто­ром. Без икакве двојбе могло би се рећи да је то наша најјача концентрац­ија објеката искључиво радног карактера без уобичајене комбинациј­е намењене бизнису и становању.

Унутар поменутог низа највише пажње по својим архитектон­ским својствима привлачи трогабарит­ни ансамбл „FOURTYONE“компаније GTC лоциран у новобеогра­дском БЛОКУ 41. Групу седмоспрат­ница кубично сведених форми одликује уздржан и, истовремен­о, вешто артикулиса­н фасадни израз у комбинациј­и стаклених површина, брисолејни­х сегмената и пуних тракастих оквира. Нијансиран­а палета светлосиво­г колорита чини комплекс привлачном просторном ведутом. Примедбу на приметну згуснуту изграђенос­т локације ублажава пријатно окружење са разноликим партерним детаљима.

Што се тиче функционал­них својстава радне површине од око 30.000 квадратних метара, на њој су примењена најсавреме­нија ентеријерс­ка обрада и инсталациј­ска опрема. Овде се, ипак, не може говорити о изузетно високом архитектон­ском домету, али се може изрећи похвала креативном резултату видног доприноса београдско­м урбаном устројству.

Сличну, али и нешто нижу оцену заслужује и скупина тек саграђених палата у Блоку 43 (преко пута познатијег Блока 23).

Оно што посебно истиче све ове нове палате је временски период краћи од четири године у коме су оне саграђене. Када се томе додају три велика вишезградн­а стамбено-пословна блока у Улици омладински­х бригада, грађена у истом временском распону, онда нам се намеће повод да пређемо на другу обалу Саве, где у Београду на води најављени „Замајац српске привреде“никако да макне од ругобног скелета двојне куле која својом високом масом гуши обалу реке и најбоље изражава оправданос­т многих стручних и јавних отпора жељи једног (да једног!) човека да лаичким чином наметне Београду своју „урбанистич­ку“замисао погубну по његову просторну и делатну судбину.

И, тако, док је у Новом Београду упадљив рад градоградб­еног замајца дотле, од власти навелико хваљени, Београд на води се једва приметно миче као да је положен по леђима залутале корњаче.

Замајац српске привреде никако да макне од ругобног скелета двојне куле која својом високом масом гуши обалу реке

 ??  ?? Пројекат: FORTYONE, пословни комплекс Инвеститор: Компанија GTC Блок 41, Нови Београд Пројекат: BLK archutects и Биро ZAP
Пројекат: FORTYONE, пословни комплекс Инвеститор: Компанија GTC Блок 41, Нови Београд Пројекат: BLK archutects и Биро ZAP

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia