Нови Београд на леђима корњаче

Nin - - Панорама - Милорад Х. Јевтић

Ако у последњих пет година нисте прошли Булеваром Милутина Миланковића бићете свакако изненађени, пријатно изненађени. На просторном појасу омеђеном с једне стране Миланковићевим булеваром а с друге железничком пругом а на дужини од Тошиног бунара до Гагаринове улице и пре тога је било изграђено петнаестак пословних објеката у просеку натпросечног београдског архитектонског нивоа. Данас пак ту се већ формирао импресиван низ модерних палата са тек понеким празним међупростором. Без икакве двојбе могло би се рећи да је то наша најјача концентрација објеката искључиво радног карактера без уобичајене комбинације намењене бизнису и становању.

Унутар поменутог низа највише пажње по својим архитектонским својствима привлачи трогабаритни ансамбл „FOURTYONE“компаније GTC лоциран у новобеоградском БЛОКУ 41. Групу седмоспратница кубично сведених форми одликује уздржан и, истовремено, вешто артикулисан фасадни израз у комбинацији стаклених површина, брисолејних сегмената и пуних тракастих оквира. Нијансирана палета светлосивог колорита чини комплекс привлачном просторном ведутом. Примедбу на приметну згуснуту изграђеност локације ублажава пријатно окружење са разноликим партерним детаљима.

Што се тиче функционалних својстава радне површине од око 30.000 квадратних метара, на њој су примењена најсавременија ентеријерска обрада и инсталацијска опрема. Овде се, ипак, не може говорити о изузетно високом архитектонском домету, али се може изрећи похвала креативном резултату видног доприноса београдском урбаном устројству.

Сличну, али и нешто нижу оцену заслужује и скупина тек саграђених палата у Блоку 43 (преко пута познатијег Блока 23).

Оно што посебно истиче све ове нове палате је временски период краћи од четири године у коме су оне саграђене. Када се томе додају три велика вишезградна стамбено-пословна блока у Улици омладинских бригада, грађена у истом временском распону, онда нам се намеће повод да пређемо на другу обалу Саве, где у Београду на води најављени „Замајац српске привреде“никако да макне од ругобног скелета двојне куле која својом високом масом гуши обалу реке и најбоље изражава оправданост многих стручних и јавних отпора жељи једног (да једног!) човека да лаичким чином наметне Београду своју „урбанистичку“замисао погубну по његову просторну и делатну судбину.

И, тако, док је у Новом Београду упадљив рад градоградбеног замајца дотле, од власти навелико хваљени, Београд на води се једва приметно миче као да је положен по леђима залутале корњаче.

Замајац српске привреде никако да макне од ругобног скелета двојне куле која својом високом масом гуши обалу реке

Пројекат: FORTYONE, пословни комплекс Инвеститор: Компанија GTC Блок 41, Нови Београд Пројекат: BLK archutects и Биро ZAP

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.