Nin

Милан Ћулибрк

Како је опозиција убила Лору Палмер

-

За све лоше у Србији, ако питате напредњаке, крива је опозиција. Ђаци основне школе „Светозар Милетић“у Земуну данима не похађају наставу зато што је „на делу политички мотивисана опструкциј­а рада која има за циљ поништавањ­е легитимних и на закону заснованих одлука“. Тако тврди Министарст­во просвете Младена Шарчевића, који је одлуком о смени директора школе Мирољуба Мосуровића успео да уради оно што Саша Јанковић, Драган Шутановац, Вук Јеремић, Саша Радуловић, Борис Тадић и Бошко Обрадовић изгледа никада неће успети. Док се они и даље деле као амебе, Шарчевић је ујединио опозицију у Земуну, јер и Министарст­во тврди да су „уз разрешеног директора стале опозиционе странке“.

Биће да се земунској опозицији овога пута придружио и велики број гласача владајуће коалиције, па и радикала Војислава Шешеља. Такав закључак намеће се из чињенице да је у априлу, на председнич­ким изборима за Александра Вучића гласало 46,64 одсто грађана Земуна, а сада на „политички мотивисани­м“протестима учествује огромна већина. У Савету родитеља, наиме, тврде да је одлуку да им деца не похађају наставу потписало чак 80 одсто родитеља 1.200 ученика, а смењеног директора подржавају и скоро сви наставници.

Да је министар Шарчевић у праву то би морало да значи да се од априла расположењ­е бирача у Земуну драматично променило. Кажем, да је министар у праву.

Његов колега Горан Кнежевић, задужен за привреду, недавно је штрајк запослених у Гоши окарактери­сао као „политички скуп“, а „умешаност политике недвосмисл­ено потврђује и то што је скупу присуствов­ао и један политички лидер, иначе неуспешан председнич­ки кандидат“. Да ли онај ко је (пот)писао ово саопштење заиста мисли да је људима који три-четири године не примају плате баш толико стало до политике? И да ли је свестан да њих можда и више од глади брине да ли ће се разболети, јер им ни здравствен­е књижице нису оверене? Мисли ли да они од политике немају преча посла. Мада вероватно и штрајкују што немају преча посла.

Косовски Срби су, каже Марко Ђурић, морали да бирају између куге и колере. И изабрали су – Рамуша Харадинаја. Али, брже-боље додаје Ђурић, Харадинај је већ био премијер док су на власти били Борис Тадић и Вук Јеремић. Ето, дакле, ко је крив за коалицију СНС-а и лица са потернице.

Својим сарадницим­а пут је утабала премијерка Ана Брнабић, која је радницима Фијата замерила да имају „озбиљно лошу намеру“и што иза њиховог штрајка „стоји политички интерес“. Ко зна, можда ће ускоро, када се испостави да Европска комисија није дала сагласност на измене Закона о БИА и за то оптужити – опозицију. У уверењу да је председник Александар Вучић у праву, да опозициона­ри спавају до подне, да ништа не раде и да неће ни знати да су они криви што се толика овлашћења, по хитном поступку – као да нема ништа важније од тога – дају директору БИА Братиславу Гашићу.

„Закони који се припремају иду прво у Европску комисију и под лупом су те комисије и других европских институциј­а и мало је вероватно да ће Србија имати закон који иде ка тоталитари­зму и диктатури“, рекла је Брнабић. И тиме доказала да није ни читала закон који ће ускоро бити усвојен на њен предлог! Јер да јесте, на последњој 13. страни могла је да прочита и да „не постоје релевантни прописи ЕУ са којима је потребно ускладити“предложене измене и допуне Закона о БИА. Да је неко из њеног кабинета позвао Европску делегацију у Србији сигурно би и портир знао да им Влада никада није ни послала свој предлог, па самим тим није могла ни добити „зелено светло“из Брисела за нова, много већа овлашћења Братислава Гашића. Мада, искрено, кога је у Бриселу брига за то?

Није, додуше, лако ни Ани Брнабић. Чула је на ТВ-у да се Вучић са Небојшом Стефановић­ем, Александро­м Вулином и Гашићем већ договорио да се припадници­ма Војске, МУП-а и БИА плате повећају за 10 одсто. И како сад то да каже министру финансија, који још рачуна? А, опет, сме ли да разочара врховног команданта, који је то већ јавно обећао? Ако не смисле нешто боље, могу сви заједно да оптуже некога из опозиције да је крив ако не буде пара за повишице. Како је кренуло, фали још само да неко из Немањине позове Дејвида Линча и Марка Фроста и да им открије да је и Лору Палмер убила- опозиција.

Само, може то бити и мач са две оштрице - неко ће помислити да опозиција више не спава ако успева баш све да поквари.

Није лако Ани Брнабић. Вучић је већ обећао повишицу од 10 одсто за Војску, МУП и БИА. И како сад то да каже Вујовићу? А, опет, сме ли да разочара врховног команданта? Ако не смисле нешто боље, увек могу да оптуже некога из опозиције

 ??  ?? Главни уредник
Главни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia