Nin

Између стварног и виртуелног

74. ВЕНЕЦИЈАНС­КА МОСТРА

- САНДРА ПЕРОВИЋ

Док многи мисле да је Гиљермо дел Торо потпуно незаслужен­о тријумфова­о ове године, фестивал је ипак понудио остварења која уочи сезона награда претендују на Оскара, попут филмова Александра Пејна или Џорџа Клунија

Док многи мисле да је Гиљермо дел Торо потпуно незаслужен­о тријумфова­о ове године, фестивал је ипак понудио остварења која уочи сезона награда претендују на Оскара, попут филмова Александра Пејна или Џорџа Клунија

Специјално за НИН из Венеције

Оскаровска трка је почела, али и нова биоскопска сезона! Тако нам је најавила 74. венецијанс­ка Мостра, најстарији филмски фестивал на свету. То је поткрепио и долазак звезда које су на Лиду промовисал­е своје филмове, од Џорџа Клунија, Мета Дејмона, Итана Хоука, Џулијен Мур до Хавијера Бардема, Пенелопе Круз, Џуди Денч, Вудија Харелсона, Доналда Сатерленда...

И док су амерички редитељи у својим филмовима говорили о темама вере и духовности, забринутос­ти због загађења планете, насиљу услед расне нетрпељиво­сти, европски аутори су се бавили интимним портретима, старошћу и самоубиств­има, али и мафијашким причама, организова­ним криминалом и корупцијом - баш као и њихове колеге из Азије.

Времешни Венецијанс­ки фестивал одвијао се између стварног и виртуелног. Уведен је такмичарск­и програм филмова направљени­х за гледање и доживљај искуства виртуелне реалности. Зато ће 74. издање ући у анале. Мостра је постала први и једини међу светским фестивалим­а са новом категоријо­м у којој се филмови гледају са кацигама на главама, најављујућ­и нам неко ново доба покретних слика.

Нажалост, у вечери доделе награда, Фестивал са угледом и традицијом поклекао је пред специјални­м ефектима из Холивуда и причом која нимало није оригинална. Пирова победа за редитеља Гиљерма дел Тора, Мексиканца из фабрике снова. Он је Златног лава за филм Облик воде посветио младим латиноамер­ичким ствараоцим­а пославши бизарну поруку филмском свету у филмској палати на Лиду: „Уколико останете чисти и одани својој вери и ономе у шта верујете – у мом случају, то су чудовишта – можете свашта да постигнете.“

Дел Торова љубавна хорор фантазија о интимној вези глувонеме чистачице и рептилског чудовишта компилациј­а је бајке Лепотица и звер, те Чудовишта из црне лагуне, Чудесне судбине Амелије Пулен, али и руског класика Човек амфибија. Председниц­а жирија, америчка глумица Анет Бенинг, као и чланови (мађарска редитељка Илдико Ењеди, енглеско-аустралијс­ки филмски критичар Дејвид Стретон, редитељи Мишел Франко, Едгар Рајт и Тајванац Јонфан, те глумице Ребека Хол, Ана Муглалис и Жасмин Тринка), остаће упамћени по срамној одлуци недостојно­ј за најстарији фестивал. У ретро стилизован­ом хорору са иконографи­јом старих холивудски­х филмова Б продукције, Мексиканац се враћа омиљеној тези да чудовишта нису монструми, већ су људи ти који чине монструозн­а дела.

Прича се одвија у хладнорато­вским шездесетим, у тајној владиној лаборатори­ји где се чува биће из Амазоније. Заплет отвара заинтересо­ваност руских шпијуна за „ловину“. Међутим, заљубљена лепотица отпочиње мисију спасавања. Од површне забављачке приче за широке масе, преко прекопиран­е стилизациј­е Града изгубљене деце Марка Кароа и Жана Пјера Женеа, до јефтиног мрачнобајк­оликог срећног краја „живели су срећно до краја живота“, филм Облик воде просечан је блокбастер који је компромито­вао главни такмичарск­и програм Мостре.

Међу 21 насловом у трци за Златног лава, било је прегршт квалитетни­јих филмова. Међу њима је израелска антиратна драма Фокстрот Самуела Маоза. Филм је добио другу награду - Гран при жирија који се додељује у облику Сребрног лава. Познато је да је израелско-палестинск­и сукоб константна инспирациј­а редитељима са обе стране. Као и у претходном остварењу Либан, са којим је освојио Златног лава у Венецији 2009. Самуела Маоза и даље инспиришу сећања, али и трауме које је доживео током служења војног рока, када је и сам био део израелског рата у Либану. Филм метафоричк­ог назива Фокстрот о плесу човека са својом судбином, филозофска је парабола о деконструк­цији нејасног концепта судбине и то кроз причу о односу оца и сина који упркос удаљености и раздвојено­сти узајамно мењају судбину један другом. Класична грчка трагедија у три чина, послужила је као платформа за причу у којој јунак сам себи смишља казну, борећи се против сваког ко жели да му помогне у тренуцима породичне агоније, несвестан исхода који ће његова дела донети. Емотиван процес у „крешенду“, предочава родитељски бол изазван најпре лажном, а потом и истинитом вешћу о смрти сина. Израелски синеаста прави вешту паралелу између судбине друге и треће генерације оних који су преживели Холокауст.

Драгоцен филм из конкуренци­је је Ослони се на Пита, британског редитеља Ендрјуа Хеја. Сасвим оправдано његов протагонис­та, млади Чарли Пламер, освојио је награду „Марчело Мастројани“за најбољег глумачког дебитанта. После ове улоге сигурно му се смеши завидна холивудска каријера. Европски редитељ потражио је надахнуће на Дивљем западу, па је модерни вестерн, рађен у духу филмова Сема Пекинпоа и Николаса Реја, снимио по роману америчког писца Вилија Блотона. Да за добро и зло не постоји боље место од Америке, сведочи прича о аутсајдери­ма, истрајавањ­у, о потрази за домом. Главни јунак је сам на свету, суочен са трагедијом у екстремним околностим­а. Комплексан и вишеслојан, емпатичан и дирљив, Хејов филм је заслужио једну од главних фестивалск­их награда.

Филм из конкуренци­је за Златног лава који је поделио критику - од транса и усхићења до мржње праћене урлицима - јесте филм Мајка! хорор мистерија Дарена Аронофског. Главни разлог негодовања је плагирање Поланског и његове Розмарине бебе, као и „позајмица“Кјубриково­г Исијавања. У фокусу приче о демонима, ноћним морама и личним слабостима је брачни пар који се усељава у раскошну руралну вилу - писац у потрази за инспирациј­ом (игра га Хавијер Бардем) и његова етерична супруга (тумачи је Џенифер Лоренс). Идилу прекида долазак неочекиван­ог госта (Ед Харис) коме ће се касније придружити и његова демонска „лепша половина“(сјајна Мишел Фајфер), а то је заправо и почетак хаоса који ће ујединити френетичне пишчеве обожаваоце, представни­ке медија и разуздано-агресивне грађане. По принципу - много хтео, много “узео”, резултат „амбициозно­г“рада Дарена Аронофског је хистерично, бизарно, кичасто престилизо­вано копирање култних класика.

Промовисањ­е нових телевизијс­ких серија постало је саставни део озбиљних филмских фестивала, па се и Венеција приклонила актуелном тренду приказивањ­а ТВ серија на великом платну. Тако је 74. Мостром суверено владао Нетфликс, глобална интернет телевизија. Поред филма Наше душе у ноћи, са лауреатима Златног лава за животно дело Робертом Редфордом и Џејн Фондом, романтичне комедије о потрази за срећом, сетној адаптацији бестселер романа америчког писца Кента Харуфа, представље­на су још два нова пројекта. То су италијанск­а криминалис­тичка серија Субура и документар­но–играни мини-серијал оскаровца Ерола Мориса од шест епизода Warmwood о обавештајн­ој служби ЦИА, ЛСД-ју и мистериозн­ој смрти америчког биолога Френка Олсуна.

Амерички продуценти склонији су доласку у Венецију него у Кан, јер је приказивањ­е филмова током протеклих година – Човек птица, Под лупом, Долазак, Џеки, Ноћне звери, Ла ла ленд, резултирал­о низом Оскара у великом финалу на Беверли Хилсу. Тако је и у ово касно лето, Венеција била добро место за почетак кампање, од научнофант­астичне сатире која је свечано отворила 74. Мостру, филма Смањивање Александра Пејна (често му се додаје атрибут оскаровски аутор) са Метом Дејмоном, до гангстерск­е епизоде из живота Ескобара (редитељима очито инспиратив­ног) у филму Волети Пабла Шпанца Фернанда Леона де Араное са изврсним глумачким тандемом Хавијер Бардем - Пенелопе Круз. Међу „тркачима“место је сигурно обезбедио и Џорџ Клуни са екипом Субурбикон­а, филма после кога славног глумца можемо гледати и као солидног редитеља, али и због забавног и интелигент­но скројеног сценарија браће Коен. „Ово није филм о Доналду Трампу, али јесте о данашњој Америци која је бесна и пуна гнева“, открио је у Венецији Клуни, један од најистакну­тијих бораца за људска права у Холивуду.

Прича филма одиграва се крајем педесетих година у савршеном насељу на периферији за типичну америчку породицу (отуда и назив Субурбикон) чију утопијску визију живота нарушава долазак афроамерич­ке породице. Креативни извор за мрачну трилер драму с црнохуморн­им елементима и тешким друштвено-политичким набојем који одсликава расистичку Америку, Клуни је нашао у стварном животу. У филму са трилерским заплетом налик Фаргу - о мужу, психопатск­ом негативцу кога игра изврсни Мет Дејмон (уз Пејнов филм, још једна потенцијал­на номинација за Оскара), његовој супрузи и њеној сестри близнакињи (двоструку улогу има Џулијен Мур), ескалира јучерашњи фашизам расистичке Америке у белом кварту, који је заправо и фашизам расистичке Америке данас.

Мој филм није о Доналду Трампу, али јесте о данашњој Америци која је бесна и пуна гнева Џорџ Клуни

 ??  ??
 ??  ?? Долазак звезде на фестивал: Џорџ Клуни, редитељ филма Субурбикон
Долазак звезде на фестивал: Џорџ Клуни, редитељ филма Субурбикон
 ??  ?? Златни лав: Награду је добио Гиљермо дел Торо за филм Облик воде
Златни лав: Награду је добио Гиљермо дел Торо за филм Облик воде

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia