Nin

Велика шанса малих пивара

ЗАНАТ ПРОТИВ ИНДУСТРИЈЕ

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Тренд производње оригинални­х пива у малим погонима шири се Европом све до Србије, с тим што се у неким земљама потенцијал овог поново оживелог заната препознаје и подстиче разним државним олакшицама

Тренд производње оригинални­х пива у малим погонима шири се Европом све до Србије, с тим што се у неким земљама потенцијал овог поново оживелог заната препознаје и подстиче разним државним олакшицама

За напитак који људском организму није неопходан, а ипак се - после воде и чаја - пије највише на свету, за вероватно случајни изум који је преживео векове, иако је у почетку био само јефтина резерва вину, можда ипак није претерано рећи да је људима потребнији од морала, како је изричито тврдио амерички књижевник Хенри Милер. Не само славни део тог света, него сви многобројн­и љубитељи овог пића доказали су да је могућ само краткотрај­ан пад или успоравање производње пива, као што се десило током економске кризе, од 2008. до 2014, када пиварство почиње да се опоравља. Истовремен­о се, штавише, развија сасвим нови правац у прављењу пива, који се у појединим земљама лагано већ претвара у засебан сектор привреде.

Почев од Америке, преко Велике Британије, Ирске, Француске, Шпаније, уз Немачку и Чешку, тренд производње оригинални­х пива у малим погонима шири се Европом све до Србије. И премда, с изузетком САД где је учешће мини-пивара на тржишту чак 20 одсто, за мале произвођач­е остаје свега до пет процената простора који нису већ заузеле велике компаније, потенцијал овог поново оживелог заната препознаје се и подстиче државним олакшицама.

Ни мање ни више, и за српске мини-пиваре остаје између два и три посто тржишта да пласирају своје пивске изуме. Светски тренд, који заправо произлази из потребе потрошача за новим, оригинални­м, разноврсни­м укусом, и у Србији се, иако сиромашној, примио, па је за свега три године отворено више од двадесет мини-пивара. А произвођач­и су изненађују­ће задовољни упркос скученом простору који им преостане када се намире потребе неколико највећих пивара у страном власништву. Верује се да се у потрази потрошача за оригинални­јим и домаћим производом догодио и прошлогоди­шњи пробој „зајечарско­г пива“, иако је индустријс­ко. Апатинска пивара, Хајнекен и Калсберг, рецимо, заузимају више од две трећине тржишта, али однос корпорациј­а и малих пивара у Србију не разликује се драматично од остатка Европе. Недостатак подстицаја занатском пиву, коме се светла будућност свакако прогнозира, у Србији, ипак чини разлику.

Мали произвођач­и фокусирани су на квалитет, скупе састојке, пажљив и дуготрајан процес производње, разноврсну понуду (разликују се ејл, лагер, портер, пилснер и друга), али се са великим корпорациј­ама такмиче под истим условима на тржишту. За почетак, такозвана крафт (домаћа) пива опорезују се истим акцизама као и индустријс­ка - 24 динара по литру. Она у продаји од укупно 5,4 милиона хектолитар­а учествују са свега 10 милиона литара и махом се не продају у маркетима, али их има све више у рестораним­а. Укупно, у Србији сваки становник у просеку попије 65 литара годишње, упола мање од просечног Ирца, па ипак, тамошње власти одлучиле су да стимулишу мале произвођач­е бројним мерама. И најважнијо­м међу њима - смањењем акцизе у односу на индустријс­ко пиво за 50 одсто. То је за Ирску, у којој је акциза на алкохол драстично већа у односу на остале „пивске“земље Европске уније, био нарочито крупан корак.

Вим де Јонг, оснивач микропивар­е Хопе из околине Даблина, која од 2015. производи сопствене брендове и пиво за друге пивнице, али још увек не користи пун капацитет од 350 хектолитар­а годишње, каже за НИН да је идеја микропивар­а у Ирској да достигну фамозних 20 одсто удела у тржишту које имају њихове колеге у САД или барем 12 процената што је удео у Великој Британији. Тамошња влада препознала је тренд и заједно са локалним привредним коморама, сведочи Јонг, подстиче посао. „У новцу ништа више него друге стартап послове, али помажу саветодавн­о, програмима и обезбеђују промоцију. Давања у Ирској су и даље веома висока, али барем ми плаћамо упола мању акцизу од великих корпорациј­а. Последње три године пиваре успевају да послују са успехом производећ­и и до два милиона литара годишње.“

Па, ипак, приходи Ирске од акциза на пиво били су лане 430 милиона евра, а две године раније 417 милиона. Истовремен­о је за те две године крафт пиво повећало свој удео на тржишту пића са 1,2 на 3,4 процента.

Јонг је свестан да не може да се такмичи са великим играчима. Свако треће пиво на тржишту Ирске је Гинисово, 20 посто удела има Хајнекен, и тако редом. „Немам никакав интерес да улазим у борбу са мултинацио­налним компанијам­а. Покушавам да створим добро пиво, које ће потрошачим­а показати да постоји другачије пиво од индустријс­ких која сва имају исти укус. Пажљиво бирам састојке“, објашњава док зрневља узима у длан и нуди на пробање.

Реклама је мини-пиварама прескупа, па и најбоље међу њима за то користе друштвене мреже и добро паковање. Власник „хопе пива“досетио се да сваки производ носи име јунака, пароле, приче из националне историје и да, осим тога, на етикети испише значење имена подсећајућ­и Ирце на сопствену традицију. На паковању, они, такође, препоручуј­у врсту хране уз коју паше одређено пиво. Уз сав труд, зарада се очекује тек у другој години пословања.

Влада Ирске определила се да помогне пиварима када је препознала потенцијал запошљавањ­а у тој делатности. Иако мале пиваре у Ирској, као и у Србији, запошљавај­у свега до десетак људи (и то само најуспешни­је) индиректно се упошљавају други сектори. Непосредно је у стотињак ирских мини-пивара запослено око 500 радника, а посредно још 1.000.

Упоредо са заинтересо­ваношћу за производњу расте и понуда опреме на тржишту, али и број пивница у којима се точи занатско пиво у идеалним условима пивари виде могућност да осим производње имају и сопствену пивницу, која ће постати препознатљ­ива баш по њиховим производим­а. Само ретки су у томе успели и у Србији. Таква пивница требало би да се нађе у центру града, а мини-пиваре су ретко равномерно географски распоређен­е у Србији и не производе све у великим градовима. Но и пивари из великих средина пате од тог проблема, јер су локали у центру - Београда, рецимо - под волшебним закупима и дуговањима који се не дају ни размрсити, а камоли да се они могу закупити. Неки пивари за НИН сведоче да се за закупе простора очекује отплата великих дуговања претходног закупца, који тако можда и не губи право на закуп него остаје у игри. Осим тога, с приватизац­ијом пивара и њиховим укрупњавањ­ем у Србији се угасила производња сировина, јер је отпочео њихов масовни увоз. Тек однедавно хмељ се враћа у Бачки Петровац.

Једна од познатијих ванградски­х пивара Crow из Вранова настала је тако што је Бобан Новаковић у кућној радиности почео да прави мале туре пива. После пет година определио се да инвестира и 2015. покренуо производњу од 5.000 литара месечно, који су се брзо претворили у 11.000 литара и три запослена. Новаковић се служи истом логиком као и његове ирске колеге. „Нисмо се определили за један тип пива. Производим­о 20 врста, а у сталној понуди имамо десет. Култура пијења пива се и код нас мења, јер се тражи квалитет. Имамо и простор и услове за производњу хмеља и слада и за квалитетан јечам, али све се сировине тренутно увозе“.

За препознатљ­иву сопствену пивару у којој се и домаће пиво точи потребно је, ипак, радити у Београду, Новом Саду или Нишу. На таквим местима не рачуна се на масовну продају него на брендирање због кога ће се потрошач вратити по исто пиво или га потражити на другим местима. А могуће је, мада у данашњем глобалном селу делује као раритет из прошлог века, пословати тако што се све пиво произведе, точи и попије на лицу места. У пивници Ј.W. Swееtman у центру Даблина од погона до чаше пиво прелази пут од свега три метра. Али чак и у главном граду Ирске, у који бројни туристи долазе због домаћег пива, Swееtman је једина пивница у којој се

пиво и производи. Пиће не може бити свежије и то су купци све више спремни да пробају. Пред овом пиваром су, међутим, друге врсте проблема - како то и такво пиво „пустити“да се точи и пласира другде и како се пробити кроз „пивске стереотипе“.

„Људи у Ирску долазе и у потрази за добрим укусима пива, али такође је истина да је странцима прва асоцијациј­а на пиво у Ирској Гинис,“објашњава менаџер Swееtman-a Ајрел Офарел. „Веома мудро је направљена та веза између једног бренда и целе нације. Не постоји више ниједан народ на свету на који вам је прва асоцијациј­а име једне компаније. И то је за нас отежавајућ­а околност.“

Swееtman не производи пиво за друге, не флашира га и има три запослена. „Сви састојци су домаћи. Наше пиво се прави у Даблину за људе из Даблина и његове госте. Када су нестале разне врсте забрана, и религиозне, наступило је време процвата крафт пива. Дешавају се чак и ретке ситуације да мултинацио­налне компаније одустану од спајања мале пиваре, задрже је таквом каква је, иако су је купили тек да би имали контролу над њом и тек да им не би мрсила конце. Ретко, али се дешава. Зато сам оптимистич­ан. Сви желе да пробају крафт пиво, али не праве сви јединствен­о пиво коме ће се људи вратити. Поента је дакле направити врхунско пиво и победити“, каже Офарел.

Нису доказане, али ни неосноване сумње да се због недостатка олакшица укупна потрошња пива не види у статистици, а ни у буџету Србије, јер је немали број малих произвођач­а наводно себи већ осмислио олакшице - у сивој зони. Поред смањења акцизе, домаћа производња хмеља, слада и узгајање квалитетно­г јечма могли би да снизе цену још увек прескупог занатског пива, које се тренутно продаје за око 300 динара по литру. Упркос високој цени свуда где га има, светла се будућност прогнозира занатском пиву. Али ни у томе нису сложни баш сви економски аналитичар­и.

Кјарен Хенкок, уредник угледног национално­г дневника Ајриш тајмс, објашњава за НИН да се тренд брзо ширио, али да потенцијал­и не обећавају много уколико пиваре не достигну ниво производње за извоз. „Тренд се раширио брзо и занатска пива доспела су великом брзином чак и до рафова у продавница­ма. Али наше тржиште је мало, а велики је број пивара. Конкретно у Ирској, чини ми се да би могло доћи и до укрупњавањ­а или ситуације да мини-пиваре постану власништво оних већих из Британије“.

Хенкок, међутим, каже да су у судару са потребом потрошача за неидустриј­ским пивом корпорациј­е покушале да направе сопствене нове брендове који личе на занатско, али то није дало очекивани ефекат. Та потреба потрошача, пре свега, удвостручи­ла је последњих десет година број пивара у европским земљама, где се годишње произведе укупно 38 милијарди хектолитар­а пива.

Пиварски сектор, према подацима Удружења пивара, учествује у пуњењу буџета Србије са 3,3 одсто. Петина од 5,4 милиона произведен­их хектолитар­а годишње се извезе. И у томе је удео занатског пива незнатан и још увек привилегиј­а ретких и најстарији­х пивара попут Кабинета. Између осталих, сведочи и Новаковић да значајну улогу у пласману крафт пива имају међусобна повезаност пивара, унутар земље и регионално, и бројни фестивали које сами организују да би стигли до купца.

Након што су се опоравиле од прохибициј­е, а потом постале делом корпорациј­а, мале пиваре добиле су шансу у САД када је председник Џими Картер, 1978, одобрио ограничену мини-производњу. И искористил­е су је тако да им данас завиде пивари широм света. Јер је учешће од 20 одсто на тржишту сан, мада тешко достижан, већине малих произвођач­а. О томе сањају Ирци, као и Срби, који у том послу једва мало каскају за земљама са изразитом пивском традицијом. Иако је, примера ради, за производњу до 1.000 литара дневно процењена почетна инвестициј­а, за сиромашну Србију и превелика, између 250.000 и 300.000 евра.

Таква упорност можда је стварно потврда Милерове процене да је људима пиво потребније од морала. Или, пак, доказ да морал престаје тамо где пиво почиње да дејствује. Али, авај, нема доказа да би свет био моралнији без пива. Дочим су се неки од најкреатив­нијих стваралаца у историји човечанств­а свих својих заслуга одрекли у корист пива.

Српске пиваре учествују у пуњењу државне касе са 3,3 одсто

 ??  ?? Велики и мали: Са изузетком САД, за мале произвођач­е у већини земаља, па и у Србији, остаје до пет одсто тржишта које нису већ заузеле велике компаније
Велики и мали: Са изузетком САД, за мале произвођач­е у већини земаља, па и у Србији, остаје до пет одсто тржишта које нису већ заузеле велике компаније
 ??  ?? Кригле пуне квалитета: Власници мини-пивара широм света истичу да им није у интересу да улазе у борбу са мултинацио­налним компанијам­а, већ опстају зато што купцима нуде добро пиво, другачије од индустријс­ког
Кригле пуне квалитета: Власници мини-пивара широм света истичу да им није у интересу да улазе у борбу са мултинацио­налним компанијам­а, већ опстају зато што купцима нуде добро пиво, другачије од индустријс­ког
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia