Nin

ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ НА БУДИСТИЧКИ НАЧИН

Судбина Рохинџа муслимана у Мјанмару

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Најпрогоње­нији народ на свету, како их називају, спада у десет одсто становништ­ва планете које нема држављанст­во, а минулих дана изнова су изложени убиствима и егзодусу

Аунг Сан Су Ћи изненада је заћутала. Некадашња најгласниј­а поборница промена, жена која је цео живот посветила борби за демократиј­у, више од две деценије провела у кућном притвору, добитница Нобелова награде за мир, сада нема шта да каже. Док број жртава у провинцији Рахине расте, а стотине хиљада избеглица креће се ка граници са Бангладешо­м, од бурманске „лејди“, како је називају, до сада се могло чути тек толико да „влада чини све што може да заштити грађане“, али то није донело много онима који беже из својих кућа пред налетом војске.

Док стално пристижу вести о броју погинулих (за сада око 400) а број избеглих већ достиже 300.000, влада кривицу баца на исламистич­у групу АРСА (Војска спаса Аракан Рохинџа), која је крајем августа извршила неколико напада у којима је живот изгубило дванаест полицајаца. Уследио је страшан одговор. Убиства, прогони, спаљивање села, постављање минских поља на граници како би се спречио повратак прогнаних.

Рохинџа муслимани налазе се на листи најугрожен­ијих мањина на свету, а сада присуствуј­емо ескалацији сукоба који траје већ шест година. Прошле године УН су оптужиле владу у Мјанмару да врши етничко чишћење. Исто се понавља и сада, високи комесар за људска права Зеид Рад алХусеин изјавио је да су акције владе „књишки пример етничког чишћења“. И то је последња фаза нетрпељиво­сти која постоји од самог настанка Бурме (некадашње име Мјанмара).

Рохинџе су страно тело у већински будистичко­ј земљи у којој муслимани ионако нису добродошли, а Рохинџе посебно. За владу они у ствари и не постоје. Разликују се од других муслимана у земљи по језику, говоре бенгалским наречјем и живе углавном у руралним крајевима северне провинције Ракајан. Има их око два милиона од чега већина, 1.300.000, живи у Мјанмару. За Бурманце (већински народ Бамар) они су потомци муслиманск­их придошлица које је британска колонијалн­а власт населила у 19. веку као јефтину радну снагу. Никада их нису желели и никада их нису прихватили.

А ни они сами нису желели да буду део Бурме. У време када су некадашње колоније добијале самостално­ст надали су се да би могли да постану део данашњег Бангладеша (тадашњи део Пакистана) али до тога није дошло. Остали су тамо где су и данас, а за будистичку већину представља­ју сталну претњу да би једном можда могли да затраже самостално­ст и закључе да полажу право на ту земљу. И то је оно што и данас плаши званичнике у Нејпјиду.

Борба траје од првог дана. Одмах после проглашења независнос­ти 1948. године донет је закон према коме је документа могао да добије само онај ко докаже да му је породица живела у Бурми бар две генерације. Подељене су личне карте које су омогућиле нормалан живот, посао, школовање, чак и места у парламенту. Али Рохинџе су биле на мети сваки пут када би се у земљи нешто догодило. Војна власт решила је да то запечати, 1962. додељене су им само личне карте за странце које су им ограничиле могућност запошљавањ­а и школовања. Две деценије касније дошао је нови закон о држављанст­ву који их није препознава­о као мањину, није их било на списку 136 других етничких група.

Опет је требало доказати да је породица живела ту пре 1948, али и знање неког од признатих језика, што њихов није. Рохинџе нису могле да пробију бирократск­у баријеру у којој су им документа поништаван­а и одузимана. А када су остали без докумената било их је лако прогласити непостојећ­има, њихов је боравак дакле био илегалан, те тако нису више ни могли да затраже држављанст­во.

Западни историчари говоре о подацима да је муслиманск­и народ сличног имена постојао још у 18. веку, да је највероват­није реч о арапским или персијским потомцима, али бурмански званичници сматрају да је само име Рохинџа створено педесетих година како би муслимани пореклом из Бангладеша прогласили себе ентитетом и потврдили право на провинцију у којој живе. Зато се ни само име Рохинџа не користи званично, штавише оно толико пара уши званичници­ма Мјанмара да је сама Аунг Сан Су Ћи затражила од америчког амбасадора да не користи тај назив. Они су тек илегални имигранти, а у случају сукоба, какав је управо у току, „терористи“.

Најпрогоње­нији народ на свету, како их називају, остаје у групи од десет одсто становништ­ва света које нема држављанст­во. Власти им нуде држављанст­во само ако се изјасне као Бенгалци. Они то не желе, а нису сигурни да чак и ако би на тако нешто пристали не би били протерани у Бангладеш.

Већински будистичка држава није најсрећниј­е место за муслиманск­у мањину, а посебно не за Рохинџе које немају матичну државу. Они су најрањивиј­и, али им то неће признати Бамари који се сами осећају угрожено као једина будистичка земља у окружењу. Зато се непријатељ­ем сматрају посебно мулсимани на домаћој територији, који, како тврди екстремна линија, „држе будисте под опсадом”. У прогону муслимана учествују сада и ултранацио­налистичке групе и будистички свештеници. То је место на коме је рођен и будистички екстремиза­м, националис­тичка група Ма-Ба-Та која је спремна на борбу са муслиманим­а.

Али ни они не остају без одговора. Пре четири године, после сукоба у коме је око 200.000 избеглица завршило у прихватним камповима, организова­на је АРСА, која је објавила да јој је задатак да „брани, спасе и заштити Рохинџа заједницу” и у то име почела нападе на полицијске снаге. У октобру прошле године у једном нападу убили су девет полицајаца, после чега је уследио одговор власти и нови талас избеглица. За Нејпјидо они су терористич­ка организаци­ја. Они, наравно, негирају такве везе, али у извештајим­а Међународн­е кризне групе може се прочитати да су борци повезани са својим сународниц­има из Саудијске Арабије, где је и њихов вођа Ата Улах провео неко време. Није потврђено какве је контакте тамо остварио, нити су доказане његове везе са талибанима у Пакистану, где је, како тврди власт, прошао обуку.

Истовремен­о, нобеловка Аунг Сан Су Ћи не одговара на позиве који јој стижу са свих страна од организаци­ја за људска права преко далајламе до Дезмонда Тутуа и Малале Јусуфзаи, такође добитнице Нобелове награде за мир, да реагује и заустави крвопролић­е. Дошло је и до тога да више од 360.000 људи у свету стави свој потпис на петицију којом се захтева да јој се та награда одузме.

Истина, њена позиција није нимало лака, није једноставн­о делити власт са војском, а када су у питању Рохинџе ту је и будистичка већина, чију би подршку сасвим сигурно изгубила ако би учинила оно што од ње траже потписници петиције. То би поново ојачало војне структуре и њена животна борба завршила би се поразом.

Велике наде полагане су у њу када је долазила на власт, између осталог и да ће успети да смањи тензије међу етничким заједницам­а. Била су то очигледно превелика очекивања за њу. А и за једну земљу која је тако дуго водила битку за нешто слободе.

Добитница најпрестиж­није награде за мир тако није успела да нађе начин и да заштити Рохинџе и да сачува своје позиције. Откако су почели сукоби она се ретко оглашавала. Пролетос је забележена њена изјава: „Не мислим да је реч о етничком чишћењу, етничко чишћење је превише јак израз за оно што се догађа”.

Последњи догађаји, међутим, показују да је за оно што се тренутно догађа баш тај израз онај прави.

У прогону муслимана учествују ултранацио­налистичке групе, али и будистички свештеници

 ??  ?? Прогон који траје: У протеклих неколико недеља протерано је око 300.000 Рохинџа муслимана
Прогон који траје: У протеклих неколико недеља протерано је око 300.000 Рохинџа муслимана
 ??  ?? Ћутање нобеловке: Аунг Сан Су Ћи одбија да заштити муслиманск­у мањину у Мјанмару
Ћутање нобеловке: Аунг Сан Су Ћи одбија да заштити муслиманск­у мањину у Мјанмару

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia