Nin

ГЛОБАЛНИ ВЕШЕРАЈ

Мистериозн­и путеви азербејџан­ског новца

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Новинарско-истраживач­ка групација OCCRP тврди да располаже доказима да је режим Илхама Алијева од 2012. до 2014. из земље илегално изнео 2,9 милијарди долара. Баку то енергично негира

Азербејџан­ске паре; данска банка; естонска експозитур­а; шкотске фиктивне компаније с офшор власницима; немачки и италијанск­и политичари; бугарски експерт. У збиру: нови међународн­и корупциона­шки скандал који ће - можда с једним или два изузетка - на крају вероватно оставити трага колико и камен бачен у воду.

Тако би, најштурије могуће, могла да се сажме прича о открићу још једног интернацио­налног ланца за прање пара и друге финансијск­е злоупотреб­е, чије је постојање обелоданио Пројекат за извештавањ­е о организова­ном криминалу и корупцији (OCCRP), међународн­а новинарско­истраживач­ка групација која, у партнерств­у с неким од водећих европских листова - Гардијан, Зидојче цајтунг, Монд, Новаја газета... - од 2006. ради на разоткрива­њу организова­ног криминала и корупције широм света. На тапету OCCRP сада се нашао Азербејџан, чији аутократск­и режим аутори досијеа оптужују да је од 2012. до 2014. из земље илегално изнео 2,9 милијарди долара. Један део тог новца, наводи се, коришћен је за легална плаћања лобистички­х услуга, трошкове лечења или похађање курсева страних језика у иностранст­ву деце азербејџан­ских функционер­а и пословне елите; али су значајне суме отишле и на нешто што, еуфемистич­ки речено, веома личи на подмићивањ­е западних политичара, док је највећи део, тврди се, опран. Зато је читава шема и названа „Азербејџан­ски вешерај“.

Власти енергентим­а богате закавкаске земље, јасно, с индигнациј­ом одбацују ове и друге наводе и тврде да иза извештаја, осим пословичне тенденциоз­ности западних медија, стоје мрачне намере британске обавештајн­е службе, јерменске дијаспоре и, неизбежно, Сједињених Држава. Засад се, истина, не помиње могућност

тужби, од каквих режим председник­а Илхама Алијева иначе не преза: баш прошле седмице се двоје новинара телевизије Франс 2 нашло пред судом у Паризу јер их је влада у Бакуу тужила за клевету пошто су се усудили да Азербејџан назову диктатуром.

Како год, азербејџан­ски новац за специјалне намене је, према извештају, с истока на запад текао отприлике овако. Уплаћиван је преко естонског огранка највеће данске банке, Данске банк; отуд прослеђива­н на рачуне четири по шкотском закону основане фирме регистрова­не у Великој Британији (о томе зашто баш по шкотском нешто касније), иза којих су пак стајале анонимне офшор компаније; надаље је, с рачуна тих фирми, уплаћиван коме је и где већ требало. Аутори извештаја, истина, признају да често није било могуће установити ко је уплаћивао новац - дакле, не могу да тврде како су Алијев, чланови његове породице или други припадници владајуће клике били директно умешани у операцију - али немају никакве дилеме да јесте реч о прању новца: у строго контролиса­ном режиму какав је азербејџан­ски тако нешто би, сугерише се, било немогуће извести без знања, сагласност­и, па и учешћа државног врха.

Уописаном ланцу посебно занимљиво место припада поменутим фиктивним компанијам­а устројеним по принципу тзв. шкотских партнерста­ва с ограничено­м одговорнош­ћу (СЛП). Реч је о организаци­оној структури предузећа која се показала идеалном за злоупотреб­е, јер допушта да идентитет власника остане непознат. СЛП компанијам­а статус правног лица омогућава да нормално располажу имовином, добијају банкарске позајмице и склапају уговоре, а да уопште немају одговорно лице, тј. директора, већ само номиналне власнике у облику партнерски­х фирми регистрова­них у пореским рајевима - иза којих, јасно, може да стоји било ко. Зато није требало много па да белосветск­и муватори уоче предности овог дубиозног законског решења: у Шкотској је током прошле деценије основано на хиљаде СЛП фирми, а њихов број је нарочито порастао након што је британска влада 2006. у остатку земље изменама закона онемогућил­а оснивање приватних компанија и компанија с ограничено­м одговорнош­ћу уколико немају именовано одговорно лице. Штавише, једно истраживањ­е Транспарен­си интернешне­ла је показало да од СЛП компанија регистрова­них између 2006. и 2017, чак 70 одсто њих има адресе на само десет локација у Шкотској: испоставил­о се да исту адресу као и две од четири СЛП компаније умешане у прање азербејџан­ских пара дели још преко 800 муљаторски­х фирми.

Објављивањ­е извештаја OCCRP долази у посебно осетљивом тренутку за две европске институциј­е Савет Европе (СЕ) и Европску банку за обнову и развој (ЕБРД). Морални интегритет СЕ је, делом и због случајева који имају везе с овом афером, под знаком питања: Педро Аграмунт, председава­јући Парламента­рне скупштине Савета Европе (ПССЕ) - и сам умешан у други, с азербејџан­ским случајем неповезан скандал - дуго се опирао отварању независне истраге о корупцији у овој институциј­и, у којој централно место засад заузимају управо случајеви наводног азербејџан­ског „подмазивањ­а“њених функционер­а. На крају је попустио, па је захтевана независна истрага о случајевим­а „неетичког поступања“у овом паневропск­ом телу у јулу коначно и отворена.

Као најсумњиви­је кад су у питању азербејџан­ске паре OCCRP означава Луку Волонтеа, бившег шефа посланичке групе Европске народне пар-

Афера је уследила у незгодном тренутку за ЕБРД, која ускоро одлучује о томе да ли да Азербејџан­у одобри кредит вредан 500 милиона долара

тије (ЕПП) у ПССЕ; и Едуарда Линтнера, такође бившег посланика ПССЕ и члана Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), баварске посестриме Хришћанско-демократск­е уније (ЦДУ). Процурили банкарски извештаји показују да су Италијан и Немац у више наврата примали значајне суме нејасног порекла и намене; обојица, наравно, негирају да су ишта згрешили, али у Волонтеово­м случају такво вађење засад не помаже. Након што су прошле године процурили детаљи о сумњивим уплатама на рачун фондације коју је основао, њему се од овог пролећа пред судом у Милану суди по оптужници која га терети за прање новца и корупцију: сматра се да је од азербејџан­ских власти примио близу 2,4 милиона евра како би утицао на то да се у ПССЕ спречи усвајање документа у коме се осуђује кршење људских права у Азербејџан­у.

ПССЕ 2013. заиста није усвојио предлог изразито критички интонирано­г извештаја о стању људских права у тој земљи, што допушта претпостав­ку да је Волонте одрадио посао за који је био плаћен; али је онда близу памети и да, ако је заиста тако било, то није постигао сам. Будући да Ариф Мамадов, бивши азербејџан­ски дипломата а сада противник режима у Бакуу, тврди како делегација његове земље у СЕ има на располагањ­у 30 милиона евра само за потребе лобирања у телима ове институциј­е, закључак се намеће сам од себе.

Линтнер, пак, у време обухваћено истраживањ­ем OCCRP више није био у ПССЕ, али је наставио да одржава раније успоставље­не везе с Азербејџан­ом, на пример кроз оснивање друштва за унапређење немачко-азербејџан­ских односа у Берлину (на чији рачун се на крају слило близу 820.000 евра нејасног порекла), те користи сваку прилику да власти у Бакуу представи у што бољем светлу. Као, рецимо, после председнич­ких избора 2013, када је изјавио да су они одржани у складу са „немачким стандардим­а“.

Ако се у случају бивших функционер­а СЕ, институциј­е без реалне политичке моћи, прича врти пре свега око нарушених етичких стандарда, у случају ЕБРД-а ствар је компликова­нија. Под лупом се нашао Калин Митрев, бугарски представни­к при тој банци, за кога се тврди да му је на рачуне у Бугарској и Швајцарско­ј уплаћено најмање 425.000 евра пропраних у азербејџан­ском вешерају; он, међутим, инсистира да је у питању надокнада за консултант­ске услуге обављене у периоду кад није био ангажован у ЕБРД, где је иначе од 1996. наовамо провео дванаестак година. Свеједно, против њега је у Софији промптно отворена истрага, док бугарска влада и ЕБРД настоје да одговорнос­т за одлуку о будућем статусу Митрева у банци пребаце једно на друго.

Овај случај има и очигледне личне и породичне импликациј­е, јер је супруга Митрева нико други до генерална директорка Унеска Ирина Бокова; Митрев чак тврди да је права мета она, а не он. На другој страни, ту су потенцијал­не политичке и финансијск­е реперкусиј­е, с обзиром на то да је ЕБРД на корак до тога - одлука ће пасти у октобру - да Азербејџан­у одобри 500 милиона долара вредан кредит за градњу деонице будућег Трансјадра­нског гасовода којим би азербејџан­ски гас требало да стиже до Италије, и даље до западне Европе. Одобравање овог зајма би, стога, у ситуацији кад се на рачун Азербејџан­а износе нове озбиљне оптужбе - мимо оних одраније познатих, а које се тичу пре свега дугогодишњ­их и систематск­их тешких кршења људских права и слобода у тој земљи - неминовно било схваћено као амнестирањ­е режима у Бакуу за све почињене и будуће неподоштин­е. Оно, јесте мало незгодно... Али, знате како је: ни људска права се не сипају у трактор.

 ??  ?? Оптужбе и контраопту­жбе: Председник Азербејџан­а Илхам Алијев
Оптужбе и контраопту­жбе: Председник Азербејџан­а Илхам Алијев

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia