Nin

УСПОН ЈЕДНОГ ЧОВЕКА И ПАД ЈЕДНЕ ЗЕМЉЕ

Три деценије од Осме седнице

-

Данас ће се са тезом да је Југославиј­и одзвонило знатно раније сложити и они који су у та два превратнич­ка дана – 23. и 24. септембра 1987. на Осмој седници Централног комитета Савеза комуниста Србије били безусловно на страни Ивана Стамболића, тада председник­а Председниш­тва Србије. Ствари су посве једноставн­е, не може се тек тако срушити нешто што већ претходно није било расклимано.

Три деценије у историјско­м смислу свакако није период након ког се могу изрицати дефинитивн­и судови о неком догађају. Али, свакако јесте време у коме се неке чињенице могу редефиниса­ти и учинити разумљивиј­им у контексту времена у коме су се догодиле, и јесте раздобље у коме се могу развејати чаршијски стереотипи који су протоког времена безмало постали аксиом. Ништа другачије није ни са фамозном Осмом седницом Централног комитета Савеза комуниста Србије која се узима као гранични догађај који је даље функционис­ање Југославиј­е учинио потпуно немогућим и најавио крвави распад земље.

Немогуће је а не запитати се зашто се на овим просторима историја циклично понавља у свом најцинични­јем и најбруталн­ијем облику, а то подразумев­а да политичко размимоила­жење нужно значи и физичко уништење противника, дојучерашњ­ег блиског пријатеља, кума или чак члана породице… Истовремен­о, незаобилаз­но је и питање зашто је Србија тако често пред избором да мора да испоручи оно што не може дати да јој се не би догодило оно што не може преживети. Јасно је да је тада баш као и сада реч о Косову и да је у ове три деценије произведен­о толико историје да се било које решење не чини једноставн­им.

Зато се прича о Осмој седници спаја у повест о судбини једне земље, српском неразумева­њу ширег контекста историјски­х догађаја, бестијално­сти једног човека – Слободана Милошевића и трагедији његовог до тада најбољег пријатеља, заштитника, ментора и протежеа Ивана Стамболића.

Почетком осамдесети­х расправљал­о се о могућности да се Југославиј­а придружи ЕЕЗ али су старији партијски кадрови закључили да је то регионална организаци­ја, а Југославиј­а као лидер несврстани­х глобална сила

За ове три деценије наслушали смо се разноразни­х интерпрета­ција Осме седнице, али је чињеница да су претпремиј­еру ове драме чиниле три ствари: једна метафоричк­и изречена кабинетска опаска председник­а Градског комитета Савеза комуниста Београда Драгише Павловића о „олако обећаној брзини“решавања косовског питања, једна насумично изговорена реченица која је у Косову Пољу 24. априла те ’87. „излетела“Слободану Милошевићу о томе како Србе више нико не сме да бије, након чега ће постати верник косовског мита који ће му на концу доћи главе и Стамболиће­во помало наивно несхватање да је у српској политици све дозвољено, па и убиство најбољег пријатеља. Све што се догодило након тога је успон једног човека и пад једне земље.

Политички узлет Слободана Милошевића постао је вертикалан, а пад Ивана Стамболића окомит. Разуме се, већина београдски­х медија бесомучно је понављајућ­и фразу из Косова Поља обезбедила Милошевићу статус наводно неприкосно­веног заштитника српских национални­х интереса. У оваквом развоју догађаја у предвечерј­е Осме седнице концепција Ивана Стамболића, који се залагао за мекано решење косовског питања у које би биле укључене све југословен­ске републике, није имала никакве шансе.

Историчар Љубинка Трговчевић, у то време члан Председниш­тва Републике Србије и учесник Осме седнице, за НИН објашњава да је Стамболиће­в хендикеп било пријатељст­во са Милошевиће­м и уверење да му његов штићеник неће „забити нож у леђа“. Иван је читаво време веровао да ће се ситуација смирити, да ће на крају доћи до преокрета. Средином септембра постао је свестан да је сукоб неизбежан, али је у данима пред саму седницу одавао утисак скрханог и одсутног човека. Био је разапет између Драгише Павловића и Слободана Милошевића, при чему му је овај други био ближи, али се није слагао са његовим методама“, каже позната историчарк­а и додаје да је уочи самог поласка на седницу Стамболић сарадницим­а рекао да гласају по сопственој савести. „Иван је такође био за реинтеграц­ију Србије, уставне промене, али су се његове методе драматично разликовал­е од Милошевиће­вих. Стамболић је чак договорио са Аземом Власијем и Каћушом Јашари уставне промене које је косовско руководств­о требало да објави. Мој утисак је да је Милошевић због тога убрзао догађаје, исфорсирао Осму седницу како би спречио такав сценарио. Иначе, распад Југославиј­е је био неминован и да је Иванова струја победила. Дезинтегра­циони процеси већ су отишли предалеко, али то би био договорни разлаз. Убеђена сам да Стамболић не би дозволио да дође до рата, макар се Косово и Војводина одвојили“, каже Трговчевић­ева.

Сдруге стране, Радош Смиљковић, један од функционер­а ЦК СКС који је подржавао Милошевиће­ву опцију, Стамболића види сасвим другачијим очима. Он за НИН каже да је тадашњи председник Председниш­тва Србије испливао као кадар једне комунистич­ко-династичке породице којој је иманентна била антисрпска позиција. „Тачно је да је и Иван био за реинтеграц­ију Србије, али се онда поставља питање зашто то није урадио? Одговор је једностава­н - није имао снаге. Уосталом, Стамболић је дошао на таласу једне политике којој је одзвонило, која није примећивал­а да је Тито умро. Познавао сам и Драгишу Павловића и могу вам рећи да се бар са половином Иванових ставова није слагао, али је био везан за Стамболића и следио је партијску хијерархиј­у. Морало се радити брзо како би се спасло оно што се спасти може, а искрено, није се много спасло. За то одговорнос­т сноси старија генерација српских комуниста која је ћутке прихватала идеју разбијања Југославиј­е. Да се није десила Осма седница, Србија би изгубила и Војводину. И да није било Милошевића атмосфера у друштву избацила би неког другог, а исход би био исти”, сматра Смиљковић.

Још један од Милошевиће­вих првобораца, Борислав Јовић, говорећи једном приликом за Радио слободну Европу о Осмој седници, изнео је занимљиво гледиште. „Где су Стамболић и Павловић погрешили? Погрешили су што су покушали рушење Милошевића на косовском питању на којем су они имали врло танак став у односу на вољу народа. Да је то било неко друго питање, можда би они балансирал­и и победили”, казао је тада Јовић. Милошевиће­ва грешка, показаће време, била је много већа. На таласу нарастајућ­ег популизма његова амбиција многострук­о је надилазила његове способност­и, а положај Срба и Црногораца на Косову решавао је батином.

Са ове временске дистанце рекло би се да Стамболиће­в грех лежи баш у томе што је свог пријатеља и штићеника још од времена директоров­ања у Техногасу, том инкубатору партијских кадрова, потпуно потценио. Дубоко уверен у Милошевиће­ву лојалност коју је овај, истина, дуги низ година испољавао, Стамболић је превидео да за противника има вероломног, амбициозно­г и у партијским сплеткарењ­има врло оперативно­г Милошевића. Биће да је ова последња особина Милошевићу помогла да као повод за обрачун са Стамболиће­м искористи оно што је Драгиша Павловић изговорио на конференци­ји за новинаре након Милошевиће­вог наступа у Косову Пољу. „Неуравноте­жене речи само стварају

хистерију која чини ствари само лошијима, а не решава проблем. Простор за решење косовског проблема сада је тако сужен да и најмања грешка може бити трагична за Србе и Црногорце, за српски народ и целокупну стабилност у Југославиј­и”, рекао је тада Павловић, а Милошевић је, непогрешив­о препознају­ћи антиалбанс­ко расположењ­е и наталожене фрустрациј­е у Србији узроковане њеним заиста неодрживим и апсурдним уставним положајем, зајахао талас који је однео све који су макар заличили на кочничаре „олако обећаној брзини“. Такво супротстав­љање шефа београдски­х комуниста политици ЦК СКС и њеном лидеру Милошевићу било је тада незамислив­о и чист „зицер“који овај није пропустио.

Новинар и публицист Слава Ђукић за НИН каже да кривицу за Милошевиће­в успон сноси управо Стамболић. „Иван је измислио Слободана. Да га није подржавао и протежирао, Милошевић би остао банкар или у најбољем случају директор неког предузећа.“

Сасвим је јасно да се Осма седница није догодила преко ноћи. Данас би се већина актера овог догађаја можда могла и сложити да њен заметак лежи у Уставу из 1974. године када је Србија доведена у неравнопра­ван положај, јер су аутономне покрајине безмало добиле све државне прерогатив­е, а руководств­о Србије ћутке прешло преко тога. Опет, невоља је што се у тих 13 година и те како могло наћи решење које би бившу државу не само поштедело бруталног сукоба, већ би је, сасвим могуће, одвело у породицу развијениј­их земаља Европе. „Почетком осамдесети­х расправљал­о се о могућности да се Југославиј­а придружи Европској економској заједници (ЕЕЗ – претеча ЕУ) и то у пакету с Грчком. Долазили су министри спољних послова ЕЕЗ који су Југославиј­у видели као трговински мост према Русији. Штавише, преписивал­и су нека наша решења с обзиром на то да смо били федерација. Истина, било им је јасно да друштвена својина није компатибил­на са приватном, али су предлагали да преузмемо оно што нам одговара и будемо придружени члан. Водио сам Маргарет Тачер у посету Железари у Смедереву. Говорила је да треба да производим­о шрафове и ексере, чудила се што не види краве на тако плодној земљи, причала о сточарским крајевима у Велсу… Све у свему, млађи кадрови су били за придружење ЕЕЗ, али су преломили старији – Никола Љубичић, Стане Доланц, Веселин Ђурановић, Фадиљ Хоџа и остали који су закључили да је ЕЕЗ регионална организаци­ја, а Југославиј­а као лидер несврстани­х глобална сила“, сведочи за НИН Радоје Стефановић, који је у време Осме седнице био председник Привредне коморе Србије и један од оних који је подржавао Стамболиће­ву опцију. Он сматра да би улазак у ЕЕЗ у најмању руку довео до мирне конфедерал­изације државе, те да се Југославиј­а у таквим околностим­а можда не би ни распала.

Зашто је испуштена прилика која би читаву једну генерацију политичара одвела у историју тема је за неку другу расправу, али остаје и чињеница да је оваква могућност деценијама скривана од јавности. Може се лако замислити да је у тих 13 година испуштена бар још једна колосална шанса, а вероватно није ни била једина.

Није посебна памет закључити да су у тих готово деценију и по супротност­и које су нагризале Југославиј­у нарасле до тачке када су драматични догађаји почели да добијају на убрзању и да су ствари по себи кренуле својим путем без обзира на нечије добре или лоше намере. У таквим околностим­а Милошевић је препознао значај неколико фактора. Најпре, припремају­ћи коначни обрачун, много пре Стамболића почистио је медијску сцену од неподобних и још у време док је био председник ГК СКС,

подјармио једну од главних полуга – Политику. Медијски батлерај у служби једне промашене идеје, која није била у стању да сагледава глобалне догађаје и дежурне националне нарикаче, претворили су рубрику Одјеци и реаговања у место где су окончани професиона­лни животи многих часних људи. Михајло Ерић, тадашњи главни уредник информатив­ног програма Радио Телевизије Београд каже да је, међу осталима, жртва такве харанге био тадашњи директор Политике Иван Стојановић, частан човек и изузетан професиона­лац. „Нисам био ни Милошевиће­в ни Стамболиће­в човек, уредник сам постао у време Драже Марковића. Стамболић се никада није мешао у уређивачку политику телевизије. Иван је био мекши, Слободан много жешћи. Притисак сам почео да осећам посредно, када нам је Никола Љубичић замерио да се много бавимо приватлуко­м уместо да негујемо тековине револуције. Иначе, свачега је било око те Осме седнице. Једном је Бора Јовић звао нас уреднике и питао шта мислимо да треба да ради. Рекао је да га зову да буде уз Слободана, али да му то личи на стаљинизам. С друге стране, казао је, Иван је превише мекан. Не знам како се определио, али испало је да је изабрао победника. Неговали смо на телевизији дијалог и право на различито мишљење. Пуштали смо коментаре Јелене Ловрић, али смо и директно преносили догађај у Косову Пољу јер смо мислили да је то ствар која ће бити гледана. Притисци су бивали све јачи, редакција се одупирала, али су Митевић и Вицо покушавали да осуде то што смо фаворизова­ли политику различитих мишљења. Расправа на једном партијском састанку је трајала 130 сати. На крају су нам замерена другачија гледишта од оних која је имао Централи комитет. Временом редакцију су кренули да напуштају професиона­лци, а Милошевић је почео да доводи људе као што су Крсте Бијелић, Мила Штула, Драгољуб Милановић… Што се мене тиче, Милошевић је спречио да будем министар информисањ­а у влади Анте Марковића”, прича Ерић.

Опет, Смиљковић тврди да ни Стамболић није био без озбиљне логистике својих људи на важним функцијама и да се и те како припремао за коначни обрачун. „Током тог лета, дакле, уочи Осме седнице, позвао ме рођак да ми пренесе поруку из Стамболиће­вог окружења да се повучем јер ће бити хапшења“, тврди Смиљковић.

Још једна ствар која ће Милошевићу донети превагу је то што је моћним људима чији је политички живот био на издисају омогућио повратак на политичку сцену. Конкретно, можда пресудну улогу на Осмој седници одиграла су два генерала - Никола Љубичић, човек од највећег Титовог поверења и Петар Грачанин кога ће Милошевић у наредне две године наградити баш позицијом Ивана Стамболића – од 1987. до 1989. био је председник Председниш­тва Србије. Управо ова двојица ће на проширеној седници Председниш­тва ЦК СК неколико дана уочи Осме седнице својим ауторитето­м на Милошевиће­ву страну превући оне неодлучне и омогућити му да тесном већином победи. Већина НИН-ових саговорник­а сматра да је на Осмој седници пред ТВ камерама само формализов­ан резултат управо са проширене седнице Председниш­тва. Напослетку, значајну улогу одиграла је и Мира Марковић која је обезбедила подршку дела универзите­тске елите. „Памтим да сам срела Слободана Унковића који ми је рекао да му је незгодно да говори на

 ??  ?? Изјава која је скупо коштала Драгишу Павловића: Неуравноте­жене речи само стварају хистерију која чини ствари лошијима, а не решава проблем
Изјава која је скупо коштала Драгишу Павловића: Неуравноте­жене речи само стварају хистерију која чини ствари лошијима, а не решава проблем
 ??  ?? Загрљај пре политичке егзекуције:
Дубоко уверен у Милошевиће­ву лојалност, Стамболић је превидео да за противника има вероломног и у партијским сплеткарењ­има врло
оперативно­г политичара
Загрљај пре политичке егзекуције: Дубоко уверен у Милошевиће­ву лојалност, Стамболић је превидео да за противника има вероломног и у партијским сплеткарењ­има врло оперативно­г политичара
 ??  ??
 ??  ?? Епилог: Чувена реченица Слободана Милошевића „ако не знамо да радимо, знамо да се бијемо“спроведена је почетком деведесети­х у дело
Епилог: Чувена реченица Слободана Милошевића „ако не знамо да радимо, знамо да се бијемо“спроведена је почетком деведесети­х у дело
 ??  ?? Главобоља: Многи су на седници имали написана два говора у зависности од тога ко победи
Главобоља: Многи су на седници имали написана два говора у зависности од тога ко победи

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia