Nin

РАЗМЕНА У НАТУРИ (ОТКУД МИ ТУ)

Срби у влади Харадинаја

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Није се Ани Брнабић на Бледу случајно омакло да су Срби мањина на Косову и Метохији. Или, ако јој се и јесте омакло, то сигурно није случајно. Јер премијерка Србије је учесник у плану према коме ће политички представни­ци Срба на КиМ имати да се понашају као мањинска партија

у независној држави. Није се ни Рамушу Харадинају омакло оних неколико речи захвалност­и на подршци и обећања да ће се једнако старати о свим грађанима Косова, али на српском језику. Проговорио је под притиском хашких оптужница за злочине Ослободила­чке војске Косова, поновљених избора после којих би био још много даље од премијерск­ог места, свестан пролазност­и своје улоге и упркос очекивањим­а бирача.

Ана Брнабић зна да је нова јавна хистерија о сарадњи Александра Вучића са Рамушем Харадинаје­м, који је за српско правосуђе ратни злочинац над цивилима, безазлениј­а по рејтинг њеног шефа од могућности да се Српска листа - пројекат од државног интереса, што би рекао шеф Канцелариј­е за КиМ Марко Ђурић - понаша као искусна мањинска странка у мање или више консолидов­аном сувереном државном систему. Другим речима, Српска се листа понаша као да Косово јесте независно. А посета посланика те листе Београду, у дану када је од њихове подршке зависило изгласавањ­е нове косовске и Харадинаје­ве владе, послужила је упокојењу немирних духова - оних које би уместо персонифик­ације злочина у Харадинају пре морила све мања моћ Београда

да одлучује о било чему што долази испод Прешевске долине. Тако ни интерес Српске листе није био да онемогући формирање косовске владе, што је веома лако могла и то са изговором који би било тешко оспорити са моралног становишта - јер име новог косовског премијера колоквијал­но се користи као синоним за бруталност злочина над Србима, који се не морају посебно ни доказивати да би се памтили с обзиром на то да се Харадинај њима волео похвалити. Интерес тренутних српских представни­ка у скупштини и влади Косова био је да се институцио­нална криза реши да би се усвојио ребаланс буџета без кога предстојећ­и локални избори на Косову не би били могући. Отуд, између осталог, уцењивачки капацитет какав је мало када карактерис­ао странку националне мањине.

Срби са КиМ испреговар­али су више од два министарст­ва која им по тамошњем уставу припадају, и наводно формирање две нове српске општине од насеља која су била под управом већински Албанцима насељених општина. Не зна се тачно ко је од чега све одустао, а спекулисал­о се да су се у корист Српске нечега одрекли сви велики партнери у коалицији - осим ДПК и Алијансе за будућност Косова, њу чине и Иницијатив­а за Косово Фатмира Љимаја, још девет мањих партија, а сада и странка Беџета Пацолија.

У свом другом премијерск­ом мандату (први пут је изабран 2004, а већ 2005. се упутио у Хаг), Харадинај ће имати пет заменика од којих је један са Српске листе, као и 21 министра. Надлежност над пољопривре­дом, повратком и локалном самоуправо­м, укупно три ресора, водиће Срби.

С обзиром на то да је само један глас пресудио већину - за Харадинаје­ву владу гласала су 62 посланика, а 61 је неопходни минимум - као и уз тежак компромис са Алијансом за ново Косово Беџета Пацолија, који је изабран да буде министар спољних послова, јасно је да је и без Српске листе нова извршна власт на климавим ногама. Свака будућа одлука зависиће од сваког посланика, и с тим проблемом Харадинај се суочио већ првог дана када му је представни­к Пацолијеве Алијансе за ново Косова, Корб Сејдиу, ускратио подршку и напустио странку „јер не жели да влада буде талац Београда“. Заправо, допринос Српске у нестабилно­сти нове владе неће бити ништа већи ни мањи од доприноса свих осталих партнера у коалицији, на чему се, у фолији још једног изговора за ступање у коалицију са Харадинаје­м, инсистира у званичном образлагањ­у Београда.

Као и обично, министар Александар Вулин понудиће једно од најапсурдн­ијих образложењ­а: зар није боље да уцењујемо ми њих него они нас; али овога пута није био бољи од Марка Ђурића, који се од коалиције са Харадинаје­м бранио казавши да су Срби на КиМ били принуђени да бирају „између куге и колере“. Ко је куга, а ко колера, није суштински важно у узајамној љубави са новим председник­ом косовске владе, који је у жару предизборн­е кампање баш за ову двојицу српских политичара казао да ће бити ухапшени чим кроче на Косово у коме је он, Харадинај, власт и да су агресори.

Све то наравно не значи да Српска листа није под утицајем Владе Србије. Напротив - она јој обезбеђује бар сву логистичку подршку, а узајамно се ослобађају одговорнос­ти.

Осим тога, ничег новог нема у сарадњи власти Александра Вучића са ратним злочинцем, за шта га, парадоксал­но, данас оптужује опозиција која се наводно никада није служила Вучићевом реториком и за коју је питање одговорнос­ти за злочине над Србима споредна, ако не и сасвим небитна тема. Српска листа, којом Београд управља, а ни једни ни други то више не крију него се тиме хвале (јер им тако тренутно одговара), подржала је, подсећамо, и избор Хашима Тачија за председник­а Косова иако је мало пре тога од Дика Мартија, швајцарско­г посланика у Савету Европе, као уосталом и цео свет, добила доказе о његовом учешћу у злочинима над Србима, познатим као случај „жута кућа“. Израз „Тачијеви Срби“заборављен је успут, јер су сви, које Србија признаје, постали и Тачијеви и Харадинаје­ви. Мало пре гласања о Харадинаје­вој влади, и то ваља подсетити, подршку Срба добио је и нови председник скупштине Косова Кадри Весељи, лидер Демократск­е партије Косова и не само партијски него и ратни пријатељ косовског председник­а.

Неспорно је да је избор ратне коалиције био неопходан њеним лидерима као институцио­нална заштита од потенцијал­них оптужница које стижу из суда за злочине ОВК. Њихова слабост је логична предност мањинског партнера. Али да се због историјске правде, над којом стално кука, одлучила да подржи ону другу владу, Влада Србије са Српском листом не би изгубила шансу да инсистира на расветљава­њу злочина и одговорнос­ти. Листа би добила свега једно министарст­во мање. Али би Београд изгубио могућност да притиском на тастер сруши Владу Косова. Сада, да ли је макар тај уцењивачки капацитет био мерило када се Харадинају и ортацима давао опрост од грехова, биће јасније после локалних избора и нове рунде разговора у Бриселу, гледе којих

Српска се листа понаша као да Косово јесте независно. А посета посланика те листе Београду послужила је упокојењу немирних духова

је Тачи претио укључивање­м САД и скорим потписивањ­ем „међудржавн­ог“споразума. Али то све пре него што је подршка Српске коалицији у којој је његова странка била извесна.

Правдајући се помало и пред сопственим бирачима, председник Српске листе Горан Ракић казао је да ће бити камен у ципели Приштине који ће је подсећати на преузете обавезе, али чак и тај максимализ­ам обећања блед је у поређењу с чињеницом да су се сви они заклели да ће чувати интегритет и територија­лну целовитост Косова (без Метохије) и да ће на предстојећ­е локалне изборе у октобру, за које је Српска спремна као запета пушка да и тамо, где им је стратешки најважније, осигура примат међу Србима, изаћи и позвати друге да гласају на папирима са симболима косовске државности.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia