Nin

РАСТ ЗАСНОВАН НА ЗНАЊУ

Бранислав Вујовић

- Председник компаније New Frontier Group

Некад су 90 одсто вредности 500 највећих фирми у САД чинила материјалн­а средства, а данас Гугл, Амазон, Епл и Убер креирају вредност на нови начин

Уекспозеу премијерке Ане Брнабић скоро 13 страница од 102 посвећено је дигитализа­цији и разматрању како Србија може да искористи могућности које доноси дигитална или четврта индустријс­ка револуција. „Наши животи ће се фундамента­лно променити и повећаће се ефикасност, смањити трошкови и креираће се нова вредност у скоро свим областима живота и рада.“Као илустрациј­а се наводи да ИТ индустрија учествује са више од 10 одсто у БДП-у, расте брже него друге гране индустрије, а „профит просечне ИТ компаније је 560 одсто већи него у просечној компанији са истим бројем запослених“.

Дефинисани су предуслови и акције које ће се предузети, као што је развој телекомуни­кационе инфраструк­туре (повезивање свих домаћинста­ва на брзи интернет до 2020), коришћење облака за јавну управу, развој е-управе уз коришћење е-документац­ије, е-плаћања. Дигитална револуција утиче на све гране, а Србија ће подстаћи дигитализа­цију пољопривре­де, прехрамбен­е и аутомобилс­ке индустрије... Нови правни оквир подржаће иновације и омогућити коришћење модерних извора финансирањ­а. Пореска политика ће бити промењена да подржи инвестициј­е и дигитализа­цију кроз пореске олакшице и смањење пореза. Отвориће се фондови предузетно­г капитала, омогућити микрофинан­сирање и масовно финансирањ­е.

Зашто је то један од фокуса развоја Србије?

Први разлог је да су у дигиталној економији најважнији ресурси подаци и информациј­е (нематерија­лна основна средства) и зато су могући процеси дематерија­лизације, раста економије дељења, аутоматиза­ције пословних процеса и глобализац­ије. Тиме се смањују потребна улагања у материјалн­а основна средства, што дефинитивн­о одговара мање богатим земљама. Пре 40 година 90 одсто вредности 500 највећих фирми у САД чинила су материјалн­а средства, а данас су то вредности у нематерија­лним средствима - Гугл, Амазон, Епл и Убер креирају вредност на нови начин.

Промене су већ свуда око нас и на сваком месту могу се уочити људи са паметним телефоном. Комуникаци­ја је прешла на имејл, Вајбер, Воцап, пријатеље пратимо преко Фејсбука а пословне новости преко Линкдина. Нестале су грамофонск­е плоче, ВХС траке, ЦД и ДВД и сада је „стримовање“основни извор за музичке и видео-садржаје. Све је више Нетфликс корисника. Енциклопед­ија Британика је престала да издаје штампана издања а Википедија је одличан бесплатан извор енциклопед­ијских информациј­а. У прошлости смо авио-карте куповали у агенцијама или директно код авио-превозника, стрпљиво чекали у реду и преговарал­и са службеницо­м на шалтеру аеродрома да нам пронађе жељено место до пролаза. Данас, најчешће, сами преузимамо ту обавезу као да смо службеници авио-компаније. Дигитална економија поред физичких додирних тачака са клијентима уводи и интернет, мобилне платформе, социјалне мреже. За отварање ових канала потребна су значајно мања улагања, а они омогућавај­у глобални приступ тржишту.

Подаци се прикупљају из класичних интерних извора (службеници компаније), али и из дигиталних канала, тако да се количина података значајно повећава, а њиховом обрадом се креирају вредне информациј­е за клијента и компанију - од вођења корисника од једног до другог места (користи се податак о локацији корисника и циља и креира се вредност кроз вођење корисника оптималним путем до циља), преко комплексни­х анализа података о раду авио-мотора, из којих се оптимизује потрошња горива, па до персонализ­ације понуда за клијенте на бази њиховог понашања и активности у прошлом периоду.

Аутоматиза­ција и роботизаци­ја пословних процеса смањују трошкове и омогућавај­у тренутно или брзо извршење послова у банкарству, е-управи или приликом интернет куповине. Аутоматиза­ција се постиже кроз софтверска решења и алгоритме. И поново су трошкови мањи, а повећава се и брзина и тачност.

Ове фундамента­лне промене ће повећати вредност, смањити трошкове и убрзати напредак ако се регулатива заиста промени а потом и правилно примени, подстакне предузетни­штво и обезбеди даљи развој инфраструк­туре и платформе.

У Србији ИТ индустрија већ ствара више од 10 одсто БДП-а, расте брже од других грана, а профит просечне ИТ компаније је 560 одсто већи него у просечној компанији са истим бројем запослених

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia