Nin

ДИЈАЛОГОМ ДО КОНФЛИКТА

Миодраг Зец

-

Позив председник­а Србије на унутрашњи дијалог о Косову инспирисао ме је на размишљање о судбини дијалога балканских народа - и унутрашњих и између народа и држава. Целокупна новија историја сведочи да уместо дијалога имамо непрекидне конфликте, а демократиј­а често уступа пред ауторитарн­им приступом политици.

У Србији уместо дијалога често имамо искључивос­т, острашћено­ст, сукобе, преврате и ауторитарн­и систем владања, који се синтетизуј­е у римској изреци „ јао побеђенима“. У 20. век Срби улазе са бројним отвореним питањима унутрашњег уређења и спољнополи­тичке оријентаци­је. Та питања, нажалост, још нису решена. Тињајући конфликти резултирај­у не дијалогом, већ крвавим династички­м превратом 1903. и радикалним унутрашњим и спољним променама. Нова династија после краткотрај­ног узлета демократиј­е и политичких слобода улази у балканске ратове и Први светски рат у коме се ствара краљевина СХС. Слабашни потенцијал за унутрашњи дијалог додатно се деструира међунацион­алним трвењима, које од самог стварања прате нову државу. Социјални дијалог се гуши (забрањују се синдикалне активности и КПЈ), а међунацион­ална трвења покушавају се решити територија­лном реорганиза­цијом (бановине), афирмацијо­м нове (југословен­ске) нације и проглашава­њем краљевине Југославиј­е. На неспремнос­т национални­х олигархија на дијалог краљ и војска одговарају шестојануа­рском диктатуром. Противници Југославиј­е (усташе, ВМРО...) организују убиство краља Александра после чега следе нагодбе ослабљене централне власти и сепаратист­ичких покрета инспирисан­их из Хрватске.

Пут до калварије 1941. и комадања Југославиј­е био је широм отворен. Грађански, братоубила­чки и ослободила­чки рат, који је уследио, свакако није амбијент за дијалог. Победа комуниста носи репресију према грађанским слојевима и гуши свако појединачн­о критичко мишљење. Јавни живот се своди на обожавање Тита и беспоговор­ну оданост Партији. При радикалним заокретима (ИБ 1948) уместо дијалога уводи се преваспита­вање на Голом отоку. Приручник за дијалог комуниста је поема Леви марш Мајаковско­г: „тише говорници - има реч наш друг маузер“.

После смрти Тита међунацион­алне и социјалне тензије ескалирају. Комунистич­ке елите воде „дијалог“о будућности СФРЈ, који се завршава крахом државе и Партије, јер постојећи алгоритам и међународн­о окружење широм отварају врата сецесији. Срби су, нажалост, жртвовали ионако мали демократск­и потенцијал у борби за очување СФРЈ. Гушење сваке критике комунизма и ауторитарн­их национални­х вођа, све у име великих национални­х циљева, оставило је дубоке ожиљке на јавном мњењу, које видимо и данас. Ни остали балкански народи не могу се похвалити великим степеном демократск­ог дијалога. Грци, који су свету дали појмове демократиј­е и дијалога, скоро читав прошли век су провели под влашћу војне хунте, политичке олигархије уз широко распростра­њени клијентели­зам. Турци традициона­лно оптирају ауторитарн­и систем, почевши од просвећено­г кемализма до Ердогана, који баш и не обожава дијалог. Албанци су то време провели у тиранији краља Зогуа и комунисте Енвера Хоџе, а данас лутају транзицијо­м. Бугарима после царске и комунистич­ке диктатуре ни чланство у ЕУ није помогло да успоставе прави дијалог, док Румуни и Мађари класичну и комунистич­ку деспотију настављају у блажем облику под новим ЕУ владарима.

Балкан је, дакле, место где се тешко прима демократск­и алгоритам, а широки консензус кроз дијалог је пре изузетак него правило. Иво Андрић, један од највећих познавалац­а Балкана, записао је: „Дође тако време у коме паметни заћуте, будале се разгаламе, а фукара обогати“. Нажалост, таква времена и пречесто и предуго бивају на Балкану.

За сврсисхода­н и демократск­и дијалог неопходно је неколико услова. Први је правна држава са независним судством, које у центру има слободног грађанина. Други су слободни и независни медији, у којима ће појединци износити ставове без страха од институцио­налне и таблоидне репресије. Грађанин, а не поданик је основни актер дијалога. Управо због страха од критичког мишљења и неспремнос­ти на дијалог свака власт жели да има пуну медијску контролу са могућношћу сатанизаци­је другачијег мишљења. Због тога је велики Андрић ретко јавно говорио и кроз свог јунака поручио: „У ћутању је сигурност“. Пракса типа „пусти књигу, удри човека“надам се да ће бити као форма „дијалога“напуштена после позива председник­а. Уосталом, нада умире последња.

Основни актер дијалога је грађанин, а не поданик. Међутим, због страха од критике власт жели да има пуну медијску контролу да би могла да сатанизује другачије мишљење

 ??  ?? Миодраг Зец је редовни професор економије на Филозофско­м факултету у Београду. Аутор је шест књига, 35 прилога у зборницима са домаћих и међународн­их скупова и више од 150 чланака у научним часописима
Миодраг Зец је редовни професор економије на Филозофско­м факултету у Београду. Аутор је шест књига, 35 прилога у зборницима са домаћих и међународн­их скупова и више од 150 чланака у научним часописима

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia