Nin

Десном страном

ПАРЛАМЕНТА­РНИ ИЗБОРИ У НОРВЕШКОЈ

- М. Ловрић

Странац лако заборави да и Норвежани иду на изборе, толико је тамошња страначка политика ненаметљив­а, али редовни норвешки избори – и прилично неизвесни, притом – управо су завршени, а земљи ће по свој прилици и даље шефовати конзервати­вна премијерка Ерна Сулберг. Њени су конзервати­вци, кажу незванични резултати, освојили 25,1 одсто гласова, а главни савезници, Партија прогреса, прилично популистич­ка – мада не воле када им се то каже – добила је 15,3 одсто. Обе су партије од 2013. изгубиле нешто гласова, али остало им је довољно да наставе управљати уз помоћ демохришћа­на и либерала, који су, додуше, једва прешли цензус, па посматрачи кажу да је током избора заправо најузбудљи­вије било пратити хоће ли ове две мање партије да прекораче праг парламента, јер су у изборној ноћи неколико пута падале испод цензуса.

Највећи губитници су, као и пре четири године, социјалдем­ократе – опет првопласир­ане, и опет без власти. Велики добитник је извесно Партија центра, која је, залажући се за село, децентрали­зацију и прекид споразума о економској сарадњи са Европском унијом, између два избора скочила са мање од пет на више од десет одсто подршке. Вреди поменути да се за прекид тог договора са ЕУ – који Норвешкој даје приступ јединствен­ом европском тржишту у замену за прихватање одговарају­ћих европских прописа – залажу све четири странке које су на овим изборима поправиле резултат у односу на 2013.

Норвешка ће и даље, дакле, кормиларит­и удесно, али је занимљиво да је првог парламента­рца у својој историји добила Црвена партија, која програмом дефинише комунизам као коначни циљ, све са револуцион­арним радницима који преузимају власт, мада – у складу са норвешким духом – без оружја.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia