Репризирање Прајда

То што су у јуну поједине организације већ организовале шетњу не смета иницијаторима септембарског окупљања који само желе да се зна да је ова јесења она права

Nin - - У Фокусу - Драгана Николетић

Организација Параде поноса је, чини се, коначно постала рутински догађај, уобичајени начин како се овде спроводе масовне манифестације. Закрчи се саобраћај, буџет се оптерети ванредним ангажманом полиције под пуном ратном опремом, интересне групације се заваде, пажња се фокусира на то ко је од званичника дошао, неког спектакл забави, а неког „смори“, а да се потпуно изгуби из вида поента уприличеног.

Рекли бисмо - хвала Богу за ту рутину - да актери дешавања нису

са њом „посвађани“, бар како тврде одређени десни кругови. Секуларно речено - срећа је што у деветом наврату Прајд неће изазвати немире, а немири проузроковати жртве и девастацију Београда. А колико до јуче, само смо о томе и бринули.

Шетња од Трга Славија заказана је за недељу, 17 септембра, под називом Промена, иако баш то она неће донети, по уверењу организатора јунске Параде поноса – удружења грађана Егал, Loud&Queer и Геј лезбијског инфо центра. „Индикатор да ли су

права ЛГБТ популације узнапредовала није да ли се Прајд догодио, ни да ли је Ана Брнабић (тада министарка државне управе и локалне самоуправе, сада премијерка) геј особа, већ колико се стварно урадило на безбедности свих па и ЛГБТ грађана“, истакле су вође јунске манифестације. Алудирали су на чињеницу да у Србији није донета ниједна пресуда на основу члана Кривичног закона о говору мржње, премда је практикованог кршења било на претек.

На слично указују и организатори „традици-

оналног“, септембарског Прајда из удружења Civil Rights Defenders, не видећи ништа лоше у томе што се Парада понавља. Али, чисто да се зна, они су једини легитимни носиоци промена, будући једини у чланству европског и светског удружења прајдова. И стога заслужни за организацију осталих протеста, односно јунске шетње под слоганом „Нека сви наши гласови оре се“, који се, у светлу септембарског Прајда доводи у питање.

Да је догађај почетком јесени „главнији“од пролећног, показала је лане и поменута министарка својим присуством. Ове године виши положај Брнабићевој или не дозвољава да заузима стране у било ком погледу, или ће стварно имати важнија државничка посла, чиме унапред оправдава потенцијално одсуство. Или само следи пример председника Вучића, који се већ Европи доказао у „слободоумности“, пласирајући Брнабићеву на истурене позиције.

Међутим, он може себи да дозволи да каже да би „пре ишао на свадбу сина (некадашњег министра одбране) Братислава Гашића, но на Параду“, као и да је то „његова лична ствар“, како су пренели неки медији. Уосталом, на свадби Батиног сина (како му тепа Вучић) очекивало се „четири-пет пута више званица“, но шетача у протесту, па је и његово демократско право - пристајање уз већину.

Што је било до њега, Вучић је омогућио: безбедност свих грађана. Истина, организатори скорашњег Прајда очекују знатно мање присуство полиције но до сада, што би значило да се Парада третира као манифестација под све мањим ризиком. Не без основа, јер се ипак нешто, изгледа, променило. Па док се први Прајд (2001) завршио пребијањем учесника од стране десничарских групација, други (2004) осујећен мартовским паљењем џамија у Нишу и Београду поводом годишњице од погрома Срба на Косову, трећи (2009) отказан јер организатори нису хтели да пристану на безбеднију, а скрајнуту локацију, већ од 2010. све штима како треба.

И са десне стране се нешто позитивно дешава. Од посредног позива на линч говором митрополита Амфилохија о Содоми и Гомори, сажеженим због блуда (2010), преко тадашњих и доцнијих саопштења Синода и патријарха Иринеја да Црква није за насиље, али је и против урушавања култа породице, стигли смо до протеста шачица најрадикалнијих.

Лане је то био владика Акакије Утешитељски, глава непризнате Српске истински православне цркве, који је устао против „јавне промоције и глорификовања полног изопачеништва“. У јуну су једва приметни били транспаренти „Српски дом никад Содом“, а у недељу - видећемо.

Да је догађај почетком јесени „главнији“од пролећног показала је својим присуством лане садашња премијерка Ана Брнабић

Без насиља: Срећа је што у деветом наврату Прајд неће изазвати немире, а немири проузроковати жртве и девастацију Београда

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.