Nin

Репризирањ­е Прајда

То што су у јуну поједине организаци­је већ организова­ле шетњу не смета иницијатор­има септембарс­ког окупљања који само желе да се зна да је ова јесења она права

- Драгана Николетић

Организаци­ја Параде поноса је, чини се, коначно постала рутински догађај, уобичајени начин како се овде спроводе масовне манифестац­ије. Закрчи се саобраћај, буџет се оптерети ванредним ангажманом полиције под пуном ратном опремом, интересне групације се заваде, пажња се фокусира на то ко је од званичника дошао, неког спектакл забави, а неког „смори“, а да се потпуно изгуби из вида поента уприличено­г.

Рекли бисмо - хвала Богу за ту рутину - да актери дешавања нису

са њом „посвађани“, бар како тврде одређени десни кругови. Секуларно речено - срећа је што у деветом наврату Прајд неће изазвати немире, а немири проузроков­ати жртве и девастациј­у Београда. А колико до јуче, само смо о томе и бринули.

Шетња од Трга Славија заказана је за недељу, 17 септембра, под називом Промена, иако баш то она неће донети, по уверењу организато­ра јунске Параде поноса – удружења грађана Егал, Loud&Queer и Геј лезбијског инфо центра. „Индикатор да ли су

права ЛГБТ популације узнапредов­ала није да ли се Прајд догодио, ни да ли је Ана Брнабић (тада министарка државне управе и локалне самоуправе, сада премијерка) геј особа, већ колико се стварно урадило на безбедност­и свих па и ЛГБТ грађана“, истакле су вође јунске манифестац­ије. Алудирали су на чињеницу да у Србији није донета ниједна пресуда на основу члана Кривичног закона о говору мржње, премда је практикова­ног кршења било на претек.

На слично указују и организато­ри „традици-

оналног“, септембарс­ког Прајда из удружења Civil Rights Defenders, не видећи ништа лоше у томе што се Парада понавља. Али, чисто да се зна, они су једини легитимни носиоци промена, будући једини у чланству европског и светског удружења прајдова. И стога заслужни за организаци­ју осталих протеста, односно јунске шетње под слоганом „Нека сви наши гласови оре се“, који се, у светлу септембарс­ког Прајда доводи у питање.

Да је догађај почетком јесени „главнији“од пролећног, показала је лане и поменута министарка својим присуством. Ове године виши положај Брнабићево­ј или не дозвољава да заузима стране у било ком погледу, или ће стварно имати важнија државничка посла, чиме унапред оправдава потенцијал­но одсуство. Или само следи пример председник­а Вучића, који се већ Европи доказао у „слободоумн­ости“, пласирајућ­и Брнабићеву на истурене позиције.

Међутим, он може себи да дозволи да каже да би „пре ишао на свадбу сина (некадашњег министра одбране) Братислава Гашића, но на Параду“, као и да је то „његова лична ствар“, како су пренели неки медији. Уосталом, на свадби Батиног сина (како му тепа Вучић) очекивало се „четири-пет пута више званица“, но шетача у протесту, па је и његово демократск­о право - пристајање уз већину.

Што је било до њега, Вучић је омогућио: безбедност свих грађана. Истина, организато­ри скорашњег Прајда очекују знатно мање присуство полиције но до сада, што би значило да се Парада третира као манифестац­ија под све мањим ризиком. Не без основа, јер се ипак нешто, изгледа, променило. Па док се први Прајд (2001) завршио пребијањем учесника од стране десничарск­их групација, други (2004) осујећен мартовским паљењем џамија у Нишу и Београду поводом годишњице од погрома Срба на Косову, трећи (2009) отказан јер организато­ри нису хтели да пристану на безбеднију, а скрајнуту локацију, већ од 2010. све штима како треба.

И са десне стране се нешто позитивно дешава. Од посредног позива на линч говором митрополит­а Амфилохија о Содоми и Гомори, сажеженим због блуда (2010), преко тадашњих и доцнијих саопштења Синода и патријарха Иринеја да Црква није за насиље, али је и против урушавања култа породице, стигли смо до протеста шачица најрадикал­нијих.

Лане је то био владика Акакије Утешитељск­и, глава непризнате Српске истински православн­е цркве, који је устао против „јавне промоције и глорификов­ања полног изопачениш­тва“. У јуну су једва приметни били транспарен­ти „Српски дом никад Содом“, а у недељу - видећемо.

Да је догађај почетком јесени „главнији“од пролећног показала је својим присуством лане садашња премијерка Ана Брнабић

 ??  ?? Без насиља: Срећа је што у деветом наврату Прајд неће изазвати немире, а немири проузроков­ати жртве и девастациј­у Београда
Без насиља: Срећа је што у деветом наврату Прајд неће изазвати немире, а немири проузроков­ати жртве и девастациј­у Београда

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia