Nin

Политика празних стомака

КОСОВСКИ АЛБАНЦИ У ЕКОНОМСКОМ ЗБЕГУ

- М. Ловрић

Једна од најбољих балканских вести ових дана свакако је та да тренутно не саобраћају аутобуси од Приштине до Београда. Како није јасно? Аутобуси су заустављен­и како би спречили нову масовну миграцију косовских Албанаца ка западној Европи, бег економске природе, а на Балкану је увек добра вест када људи не беже пред пушкама, већ пред глађу. Приштинску аутобуску станицу претходне седмице, кажу медијски извештаји, окупирали су Албанци који - супротно српским стереотипи­ма - уопште нису деловали заинтересо­вано за то да протерују Србе. Напротив, чинило се да су ти људи вољни да Србима оставе и цело Косово, само да сами са њега збришу.

„Намеравам преко Београда и Мађарске до Немачке, јер овде нема будућности; Идемо, али нико не зна куда ће; Када бих имао посао који доноси 400 евра месечно, никада не бих отишао...”, одломци су изјава који су несрећници давали новинарима.

Четиристо евра месечно, а не хиљадугоди­шњи рај(х), то је плафон људских жеља, плафон и над Приштином и над Београдом. Но како се Европљани због тога љуте, управник приштинске аутобуске станице објавио је да се за Београд до даљег више не вози. Гледали су, вели, снимке, и видели „групе које охрабрују одлазак са Косова и организова­но купују аутобуске карте“. Косовска полиција пак за БИРН тврди да се ни на станици ни на граници није дешавало ништа необично, и да се нико из ЕУ није жалио због вишка азиланата у покушају. Косовски парламента­рац Енвер Хоџај позвао је грађане да не падају на провокациј­е; укључујући, вероватно, и провокатив­но крчање стомака гладне деце. У претходном таласу економских миграната, 2015, са Косова су на Запад покушале побећи десетине хиљада људи. Азил није одобрен готово никоме.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia