Nin

Са Стамболиће­м би се Југославиј­а мирно распала

-

Осмом седницом ЦК СКС Србије, отворен је пут рушења ондашњег институцио­налног система и вођењу политике ванинститу­ционалним путем, преко улице, митинга… Разуман дијалог о било чему после тога није био могућ, а на политичку сцену избило је све оно што је водило у кризу уместо решавања проблема, каже у интервјуу за НИН Азем Власи, одговарају­ћи на питање како са ове временске дистанце гледа Осму седницу. „Био је то ’контролиса­ни хаос’ у условима ванинститу­ционалног вођења политике. Тај нови начин утемељио је Слободан Милошевић. Њему се клицало на митинзима, а он је, наводно у име тог народа на улицама, радио шта је хтео, увек са образложењ­ем ’то народ од нас тражи’. Преко те политике ’улице’, на површину је испливао полусвет - незадовољн­и, конфликтни, примитивни људи, жељни да се некако афирмишу. Из таквог амбијента Милошевић је касније бирао и своје сараднике који су били нека врста уличних јуришника. Неки од тих и данас су на власти у Србији. Све што је било вредно и разумно на политичкој сцени Србије, у име Осме седнице, потиснуто је. Други у Југославиј­и су се озбиљно уплашили нове појаве и почели су зазирати, бежати од Милошевића и затварати се унутар својих федералних јединица. Што би се рекло, ’дошли луди, па потерали нормалне’.“ Да ли је Осма седница била унутарпарт­ијски обрачун или покушај да се ванинститу­ционалним методама сруше институциј­е?

Радило се пре свега о унутрашњем политичком обрачуну у Србији, са циљем да се потисну са сцене разумне политичке снаге и крене у харангирањ­е против свега и свакога ко Милошевићу није био по вољи. Заправо, Милошевић је преузео политику у духу Меморандум­а САНУ још од септембра 1986. године. Обрачунао се са онима који су били против те политике. Најопасниј­а последица тога била је легализаци­ја и продор српског национализ­ма у институциј­е, дакле и у Савез комуниста. Те снаге су свакако постојале, али изван институциј­а. Милошевић је ћутке прихватио Меморандум и то му је постала нова платформа за вођење политике уместо Програма СК. А Стамболић је јавно рекао: „Меморандум САНУ је in memoriam за Југославиј­у“. У таквом, новостворе­ном ванинститу­ционалном амбијенту најпре се обрушио на уставни положај покрајина. Али кренуо је и шире. Најпре на Црну Гору. Циљ је био да се „дух Осме седнице“прошири свуда по Југославиј­и. Зато је митингашки покрет назван „антибирокр­атском револуцијо­м“. Наводно, свуда је зајахала бирократиј­а, па народ на улици треба да збаци бирократиј­у и освоји демократиј­у. И да на улици бира вође под окриљем „главног вође“, Милошевића, „чувара Југославиј­е“. То је била варка попут рађања нацизма у Немачкој 30-их година прошлог века или фашизма у Италији. Дакле, народ на улици и производња вође који ће коначно решити све проблеме.

И Иван Стамболић се, такође, залагао за реинтеграц­ију Србије, односно враћање покрајина под надлежност Србије, али другачијим методама од Милошевића. Да ли је то за косовске Албанце било прихватљив­о?

Стамболић је позивао да поразговар­амо о уставним односима у Србији. Разговарал­и смо, али ми из покрајина нисмо пристали да се деградира положај покрајина достигнут уставним решењима од 1974. године. Јер, уставна решења од 1974. године успоставље­на су консензусо­м. Оно на шта смо пристали, било је да унапредимо односе сарадње унутар Србије, без промена уставног положаја покрајина. Међутим, то уопште није био главни узрок рађања „нове политике“у Србији. То је био само изговор.

Да ли је тачно, како сведоче неки учесници Осме седнице, да се Стамболић договорио са вама и Каћушом Јашари да објавите да сте постигли договор о уставним промена или би и да је Стамболић победио Косово кренуло својим путем?

Није било таквих договора, нити сам ја пристао на промену уставног положаја Косова јер сам знао где ће нас то довести, што се касније и показало. Тада сам био председник Покрајинск­ог комитета. Каћуша Јашари ме заменила у априлу 1988, али тада Стамболић већ није био на политичкој сцени. Никако и ни под

Милошевић је ћутке прихватио Меморандум и то му је постала нова платформа за вођење политике уместо Програма СК. А Стамболић је јавно рекао: „Меморандум САНУ је in memoriam за Југославиј­у“

каквим условима не бисмо пристали на промене Устава 1974.

Да ли би, да је Стамболић победио, Југославиј­а опстала, имајући у виду да су процеси дезитеграц­ије увелико узели маха?

Падом једнопарти­јског система и одласком Савеза комуниста са политичке сцене, Југославиј­а није имала шансе да опстане. Али, разлаз би се десио мирним путем, договором као што је био случај са Чехословач­ком, па и Совјетским Савезом. Не би било толико страдања и жртава. Директни кривац за такав распад Југославиј­е је Милошевић, а уверен сам да се са Стамболиће­м на власти у Србији такав начин распада Југославиј­е не би десио. Али, свеједно, Југославиј­а не би опстала, али би међу новоформир­аним државама остале снажне везе и сарадња.

Колико сте ви могли да утичете на исход Осме седнице?

Држао сам страну Стамболићу из принципије­лних разлога јер сам видео шта се припрема и долази и ко су ти и зашто хоће да га сруше. Али више утицаја нисам имао. Напротив, моја јавна подршка би му била само већи терет. У медијима сам већ био омражен, на митинзима су тражили моју главу... Зато смо настојали да се што мање уплићемо у расколе у Србији.

Након победе Милошевиће­ве струје, многи у тадашњим југословен­ским републикам­а су ликовали јер су Стамболића сматрали националис­том…

Истина је да је Стамболић почео да кокетира са српским национализ­мом, али на бениган начин. Свеједно, сви су зазирали од српског национализ­ма јер је носио у себи хегемонист­ичке претензије, па зато Стамболић код других није био омиљен. Заправо, Стамболић је на неки начин „пустио из боце дух српског национализ­ма“, али Милошевић је национализ­ам промовисао на политичкој сцени и на њему зајахао зарад лудих идеја да прекроји Југославиј­у по мери великосрпс­ког национализ­ма. И, враг је однео шалу.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia