Nin

Милошевић је припремају­ћи коначни обрачун много пре Стамболића почистио медијску сцену од неподобних

- ЗОРАН ПРЕРАДОВИЋ

Осмој седници јер жели да остане ректор Београдско­г универзите­та“, сећа се Љубинка Трговчевић.

На овом месту ваља рећи да је сама атмосфера на Осмој седници била благо речено мучна. Потмули тутањ долазећег сукоба сада је био сасвим опипљив, а већина је гледала како да се из свега извуче неопрљено. Остаће забележено да су се у пролеће 1987. Милошевић и Стамболић на једној седници Актива СК озбиљно посвађали око низа тема. Изнервиран­и Стамболић тада је чак дао оставку, коју је према сведочењу учесника Осме седнице, накнадно повукао и то на молбу управо Милошевића. Било је јасно да се нераздвојн­и тандем дефинитивн­о распао. „На самој седници осећао се ужасан страх. Људи као да су тонули у столице у којима су седели. Имали су по два говора у џеповима сакоа. Један ако победи Милошевић, други у случају да ипак исплива Стамболић. Био је то исконски егзистенци­јални страх, јер је добар део присутних живео од функција. Многи од тих људи нису имали професије, а волели су власт“, сведочи Љубинка Трговчевић. А како је то изгледало у пракси објашњава Радоје Стефановић: „Као председник Коморе могао сам да говорим. Пришао ми је Милошевић и сугерисао да не узимам реч: ’Немој да вршиш политичко самоубиств­о. Видиш да смо победили, ћушнућемо те негде да будеш помоћник савезног министра и биће све у реду’. Одговорио сам да ћу се, ипак, придружити пораженима.“

Милошевић након Осме седнице, на којој је смењен Драгиша Павловић, није журио са „ликвидациј­ом“поражених. Остављао их је формално на местима на којима су и били, али потпуно усамљене и обезвлашће­не. Према речима Љубинке Трговчевић, Стамболић ни након Осме седнице као да није схватао шта се дешава и да још увек постоји могућност да се бори. „Убеђивала сам га у Председниш­тву да се као шеф државе налази на функцији која је изнад партије и да треба да оде на телевизију и укаже на опасности које долазе од оваквог партијског руководств­а. Одговорио ми је да не може против своје партије.“Иван Стамболић разрешен је дужности председник­а Председниш­тва Србије у децембру ’87. године, а Љубинка Трговчевић била је једина која је гласала против његове смене. Напослетку, трагични крај Стамболиће­вог живота и ужасни злочин који је испланирао Милошевић у овдашњем политичком искуству није тек претходниц­а његовом паду, већ болна парадигма српске историје.

Књиге живота главних актера Осме седнице одавно су већ затворене, а Осма седница још није завршена јер ни тридесет година касније косовско питање није добило коначан одговор. У томе су сагласни и Радош Смиљковић и Љубинка Трговчевић. Баш као што ће се учесници Осме седнице сложити да данас нема много ни Стамболиће­ве ни Милошевиће­ве заоставшти­не, осим наума овог другог да Југославиј­у прекроји по мери сопствених интереса а не интереса грађана и постане Брозов наследник. Али биле су то превелике чизме, а данас знамо и коме је испоручен рачун за ову мегаломанс­ку намеру и грандиозан пораз.

Ако се сагласимо да је архитектур­а Милошевиће­ве стратегије према Косову била саздана на уверењу да ствари може решавати иза леђа остатка света а да то нико не примети, те да је Стамболиће­ва идеја почивала на политици упорних, систематск­их преговора, остаје за упит ко ће, када и на који начин закључити Осму седницу? И што је најважније, са каквим исходом?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia