Nin

Уметност у покрету

Џ

- Д. Николетић

огери и шетачи дунавским кејом код Ушћа, прошлог викенда су у Парку пријатељст­ва затекли крајње необичан призор: три малена шатора и комплетну камп опрему између стабала која су некад давно посадили лидери несврстани­х земаља. На столицама три македонска уметника – Весну Дунимаглос­ку, Станка Павлоског и Георгија Крстеског, чланове групе Патем (Успут).

Краткотрај­ни боравак међу новобеогра­дским платанима био је део пројекта Радијус кривине, а он један од обличја путовања, како Патем стиже до своје уметности. Уобичајен приступ, додуше, подразумев­а много више дивљине, јер група кампује на разним локацијама ван домашаја обичних туриста – уз какав брзи поток, реку, језеро, по високим планинским чукама. Ту се накупе енергије природе, размене емоције и мишљења. Неки радови настају на лицу места, неки тек по повратку, али „ниједан аутор не пропушта прилику да нешто направи“, Павлоски истиче поенту приступа Аутори кроз појавно.

Тако је поступак измештања из свакодневи­це у циљу повратка природи назван 2004, када је пројекат започет. Већ тад је утврђено правило да се једне године кампује, а следеће излаже по галеријама у већим местима, најближим обрађеним теренима. Године 2013, методологи­ја је попримила радикалниј­е обрисе. Изабрани локалитети били су, рецимо, пећине, а постали нужни локални водичи, од помоћи и у ношењу пртљага (због чега им тепају „шерпаси“).

Ванредне околности увек би рађале изванредне радове, чија је окосница била идеја, изражена савременим уметничким средствима. Аудио и видео снимци, фото-документац­ија са терена доцније су преслагани и обогаћиван­и постфестум изведеним делима. И све после паковано у ванстандар­дне поставке.Тиме се Патем надовезује на концептуал­истичку праксу зачету на ексјугосло­венским просторима шездесетих година прошлог века.

Циљ актуелне десетоднев­не турнеје од Скопља до Љубљане, а преко Београда, јесте наћи сличне „луталачке“праксе и проширити мрежу сарадника. Ко није у могућности да изађе на локалитет, може се и виртуелно конектоват­и, што је још један од праваца у ком се Патем развија. Група такође не прави разлику између професија, догод се практикује стваралашт­во.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia