Уметност у покрету

Џ

Nin - - Панорама - Д. Николетић

огери и шетачи дунавским кејом код Ушћа, прошлог викенда су у Парку пријатељства затекли крајње необичан призор: три малена шатора и комплетну камп опрему између стабала која су некад давно посадили лидери несврстаних земаља. На столицама три македонска уметника – Весну Дунимаглоску, Станка Павлоског и Георгија Крстеског, чланове групе Патем (Успут).

Краткотрајни боравак међу новобеоградским платанима био је део пројекта Радијус кривине, а он један од обличја путовања, како Патем стиже до своје уметности. Уобичајен приступ, додуше, подразумева много више дивљине, јер група кампује на разним локацијама ван домашаја обичних туриста – уз какав брзи поток, реку, језеро, по високим планинским чукама. Ту се накупе енергије природе, размене емоције и мишљења. Неки радови настају на лицу места, неки тек по повратку, али „ниједан аутор не пропушта прилику да нешто направи“, Павлоски истиче поенту приступа Аутори кроз појавно.

Тако је поступак измештања из свакодневице у циљу повратка природи назван 2004, када је пројекат започет. Већ тад је утврђено правило да се једне године кампује, а следеће излаже по галеријама у већим местима, најближим обрађеним теренима. Године 2013, методологија је попримила радикалније обрисе. Изабрани локалитети били су, рецимо, пећине, а постали нужни локални водичи, од помоћи и у ношењу пртљага (због чега им тепају „шерпаси“).

Ванредне околности увек би рађале изванредне радове, чија је окосница била идеја, изражена савременим уметничким средствима. Аудио и видео снимци, фото-документација са терена доцније су преслагани и обогаћивани постфестум изведеним делима. И све после паковано у ванстандардне поставке.Тиме се Патем надовезује на концептуалистичку праксу зачету на ексјугословенским просторима шездесетих година прошлог века.

Циљ актуелне десетодневне турнеје од Скопља до Љубљане, а преко Београда, јесте наћи сличне „луталачке“праксе и проширити мрежу сарадника. Ко није у могућности да изађе на локалитет, може се и виртуелно конектовати, што је још један од праваца у ком се Патем развија. Група такође не прави разлику између професија, догод се практикује стваралаштво.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.