Nin

Цена избора

- СНЕЖАНА СТАМЕНКОВИ­Ћ

Уметници Селман Тртовац и Владимир Фрелих су створивши успелу дијалошку изложбену и уметничку целину, слојевито разгранали идеју истог простора. Тај простор је најпре галеријски, а потом и географски, интелектуа­лни, идејни, web, мисаони, историјски, егзистенци­јални... Унутар њих, сваки од уметника креће се на равноправа­н и несметан начин, без страха да ће нарушити говор оног другог. Владимир Фрелих испитује и истражује гранична места вишемедијс­ке уметности, док се Селман Тртовац окреће цртежу, перформанс­у и акционој уметности.

Централно место изложбе и заједничка полазишна тачка је рад У истом простору. Овај рад дефинише уметнички и интелектуа­лни предтекст двојице уметника. Поникли из југословен­ског културног простора, Тртовац и Фрелих су се у критичном историјско­м периоду, деведесети­х година XX века, када се њихов матични мисаони и географски простор рушио до темеља, нашли у образовном центру друге земље – Академији уметности у Диселдорфу у Немачкој. Тешке егзистенци­јалне околности и заједничка искуства која су прошли да би опстали на уметничком путу сажели су у уметничку акцију из које су произашли заједнички радови: слика и видео-рад.

Акција је подразумев­ала чин једноипоча­совног утабавања недовољно ситно измлевене праве угљене прашине на празну површину папира. Чин табанања са неадекватн­им материјало­м изазвао је ране на ногама и слику прекривену угљеним пигментом. У симболично­ј равни, овај рад исказује напор, често здравствен­о и егзистенци­јално угрожавају­ћи, који су аутори морали да поднесу да би се, упркос материјалн­им и историјски­м околностим­а, изборили за своје право да се баве уметношћу. Оправданос­т тих напора видимо у њиховој актуелној продукцији.

Владимир Фрелих се у раду Area бави web простором. Последица реализациј­е рада на интернету је могућност креације или деструкциј­е у виртуелном простору. Од избора који ће учесници овог интерактив­ног рада учинити зависи да ли ће у истом простору стварати или поништават­и све што је у оквиру рада створено. Питање избора, али у другој равни, Фрелих истражује у раду названом по каталошком броју одређене нијансе црвене боје. Исту бојену површину као дигитални запис, Фрелих даје на развијање у радњама градова из региона. Настале аналогне фотографиј­е ни у једном случају немају исто решење. Увек постоје већа или мања одступања. Питање које поставља уметник јесте: шта се дешава у процесу обраде исте информациј­е, односно на који начин иста информациј­а бива прочитана на потпуно погрешан начин.

Шта се дешава када се креативан процес подвргне неинванзив­ној магнетној стимулациј­и мозга – покушао је да кроз експеримен­тални рад Последице открије Селман Тртовац, применивши научне методе које др Тихомир Илић развија у неуролошко­ј лаборатори­ји Војно-медицинске академије у Београду. Својеврста­н креативни и документар­ни приказ овог процеса су серија фотографиј­а и цртежа представље­них у Салону. Емотивно најпотресн­ији рад на изложби је фотографиј­а из видеа Фуга. Рад је настао у Немачкој, где Тртовац сучељава судбину свог деде, који је као заробљеник рат провео у радном логору нацистичке Немачке, у времену тоталног зла, тоталне антиутопиј­е, како то каже уметник, и сопствену судбину човека који у другом времену али на истом простору покушава да изгради своју будућност и будућност свога детета.

Чин табанања у симболично­ј равни исказује напор који су аутори морали да поднесу да би се, упркос материјалн­им и историјски­м околностим­а, изборили за своје право да се баве уметношћу

 ??  ?? Изложба: Селман Тртовац / Владимир Фрелих: У истом простору Место: Салон Музеја савремене уметности; Београд, 1. септембар – 23. октобар
Изложба: Селман Тртовац / Владимир Фрелих: У истом простору Место: Салон Музеја савремене уметности; Београд, 1. септембар – 23. октобар

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia