Nin

Милан Ћулибрк

Вулинова и друге тетке

-

Канада је за многе обећана, али и помало чудна земља. Ево, на пример, тетка супруге Александра Вулина, која му је наводно позајмила 205.000 евра за куповину стана у Београду, морала би да буде млађа од њега. Јер, ако је старија, министар одбране неће стићи да јој, док је жива, врати дуг. Чак ни ако јој до краја радног века буде слао целу плату.

Министар војни ће 2. октобра напунити 45 година и месечно зарађује 92.246,35 динара или око 770 евра. Као бивши министар рада морао би да зна да му је до пензије остало још 20 година и ако би цео радни век остао министар са оваквом платом, не може да заради више од 184.800 евра. Недовољно да тетки врати дуг, чак ни ако ни динар не потроши за основне потребе, камоли за ђакузи и сауну или, не дај боже, части друштво пивом и капућином.

Да сам на месту тетке из Канаде, одавно бих се помирио са тим да ми зет никада неће вратити дуг. Не зато што неће, већ зато што нема. Додуше, можда нема ни тетке, као што нема ни њеног потписа на признаници о наводној позајмици.

Ко год да му је позајмио толики новац велики је филантроп, јер на сајту Агенције за борбу против корупције јасно стоји да Вулин никада, ни 2012, када је купио стан, а ни данас нема ни динар уштеђевине. Једино што је у међувремен­у стекао је 250.000 евра вредан стан. Али, ето, ни тога не би било без женине тетке.

Како ли је њој објаснио док је из године у годину, ваљда у национално­м интересу, прихватао све лошије плаћене послове? И ко је тетки носио лек док су до ње стизале информациј­е да јој је зет све сиромашниј­и. Као директор владине Канцелариј­е за Косово и Метохију зарађивао је 154.495,55 динара, као министар за рад 100.000, а сада, док сви очекују повишицу, плата му је пала за осам одсто. Па где је ту правда? Јесте он лидер Покрета социјалист­а, али га бије глас да и није баш толики левичар.

Уф, а шта ако још неки министри зависе од тетака, стричева и ујака? Иако су ме учили да од рођака, кумова и пријатеља, ако желиш да сачуваш добре односе, не треба позајмљива­ти, нити заједно улазити у бизнис, нико ми није објаснио како би без браће и (страначких) другова могла да функциониш­е буразерска економија. Верујем да је министру финансија Душану Вујовићу било лакше да среди стање у јавним финансијам­а него да свом колеги израчуна како са платом од 770 евра може у догледно време да врати дуг од 205.000 евра. То, осим Вулина и њему сличних, нико не би ни могао. А можда ни он не зна како му то полази за руком. Тим пре што тврди да је новац позајмио на 10 година, а да би га у том року и вратио морао би да има бар дупло већу плату и да сваки зарађени динар шаље тетки у Канаду.

Ако би некоме пало на памет да породици Вулин предложи да позајмицу накнадно прикажу као поклон, само ће им натоварити додатну беду на врат, јер не верујем да су платили порез на поклон. Па би онда неко и за то морао да одговара. Зато, за сваки случај, не би требало да слуша ни доктора економије Небојшу Стефановић­а, јер је већ показао да не зна шта је порез на капиталну добит.

Министру финансија Душану Вујовићу је било лакше да среди стање у јавним финансијам­а земље него да колеги Александру Вулину израчуна како да са платом од 770 евра, без икакве уштеђевине, врати 205.000 евра дуга

Немају сви разлога за бригу као тетка из Канаде. Председник Србије Александар Вучић тврди да је у Београду „први пут мање од 95.000 људи без посла, а реално, уз оне који не желе да раде, мање је од 55.000 незапослен­их“. Богами, како је кренуло ускоро у Србији неће бити незапослен­их. То је и један од приоритета Владе. Јер, ако не буде „беспослича­ра“неће имати ко да седи по кафићима и уз пиво и капућино да нервира председник­а.

А има ли Влада пречи задатак од тога? Да јој можда није важнија изградња правне државе? Па извесна Глен Дуран из Мичигена кажњена је на доживотни затвор за убиство супруга, а кључни сведок на суђењу био је – кућни папагај, јер је имитирао речи несрећног мужа пре убиства. Овде, пак, многи као папагаји понављају да правна држава не функциониш­е, да многи случајеви застаревај­у и кад има много бољих сведока од папагаја. Биће да то, ипак, зависи од нечег другог. Биће и да због тога Србија до 2025. сигурно неће ући у ЕУ. А кад ће, не зна се. Можда кад Вулин жениној тетки врати 205.000 евра и кад председник­а не буду нервирали људи који умеју да уживају у пиву или капућину. И да се разумемо, нема ту ништа лично, јер најчешће пијем - еспресо.

 ??  ?? Главни уредник
Главни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia