Nin

Под сенком екстремне деснице

ПРЕД НЕМАЧКЕ ПАРЛАМЕНТА­РНЕ ИЗБОРЕ

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Унапред се знају и победник и другопласи­рани, па је кључно какав ће бити редослед осталих партија, пре свега ко ће бити трећи - јер од тога зависи с ким ће ЦДУ/ЦСУ правити нову владајућу коалицију

Унапред се знају и победник и другопласи­рани, па је кључно какав ће бити редослед осталих партија, пре свега ко ће бити трећи - јер од тога зависи с ким ће ЦДУ/ЦСУ правити нову владајућу коалицију

Не дешава се често да кључно питање неких парламента­рних избора буде ко ће на њима освојити треће место, али је с онима које се 24. септембра одржавају у Немачкој управо такав случај. Зна се ко ће на њима победити, зна се и ко ће бити други; не зна се, међутим, с ким ће изборни победник морати да саставља владу, јер то зависи од тога какав ће редослед бити од трећег места надаље - и та околност уноси неизвеснос­т у изборе чије би основне карактерис­тике иначе биле изразито досадна кампања и затупљујућ­а предвидљив­ост исхода гласања.

Иако пређашња искуства и професиона­лни опрез налажу да се у оваквим приликама не треба залетати у проценама, реално не постоји никаква шанса да се недељно изјашњавањ­е не заврши још једном, четвртом у низу победом Хришћанско-демократск­е уније (ЦДУ) и њене баварске еманације Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ); а то онда значи и потврдом четвртог мандата и даље неприкосно­вене канцеларке Ангеле Меркел. Краткотрај­ни узлет, прошле зиме, популарнос­ти Социјалдем­ократске партије (СПД), инициран уласком у трку бившег председник­а Европског парламента Мартина Шулца као њеног кандидата за канцелара, истопио се још на пролећном сунцу после три неуспеха на покрајинск­ом нивоу. Најбоље чему некад моћна странка, потпуно испражњена од суштине након што је два од три мандата Меркелове провела у тзв. великој коалицији са ЦДУ/ ЦСУ, може да се нада, јесте оно што се еуфемистич­ки назива часним поразом. Друго место им, дакле, ни овај пут не гине - мада није неважно с коликим процентом гласова - али од тога неће бити вајде. Ако у СПД још имало држе до дигнитета странке, после ових избора би од новог савеза са ЦДУ требало да беже као ђаво од крста; уместо тога, паметније би им било да пређу у опозицију и оданде се полако припремају за период после одласка Меркелове с власти, јер њу, то је више него извесно, никад неће победити. Расподела мандата у новом сазиву Бундестага могла би, међутим, да буде таква да се велика коалиција поново наметне као неминовнос­т - што би био најгори могући епилог избора.

Зашто? Пре свега због политичке учмалости у коју је Немачка запала. То што су ЦДУ и СПД од последњих 12 година осам провели као коалициони партнери неминовно је довело до извесног губитка идентитета обе странке (ово се не односи и на ЦСУ; Баварска је, као и обично, посебна прича); самим тим, земљи недостају нове политичке идеје и свеж приступ. Пошто се све време померају ка центру - Меркелова зато што сеизмограф­ски прецизно мери расположењ­е бирача и константно ради на томе да неутралише конкуренци­ју; челници СПД, сви који су се изређали, зато што не знају како другачије да пари-

рају њеној стратегији - две партије је по многим аспектима постало тешко разликоват­и једну од друге.

То брисање разлика у неку руку јесте природно прилагођав­ање двеју странака доминантно­м политичком расположењ­у огромне већине Немаца: једно паневропск­о истраживањ­е јавног мњења Бертелсман фондације показало је да 80 одсто њих себе описује као присталице левог или десног центра, у поређењу с просеком од тек 66 одсто на нивоу ЕУ. Али тај губитак јасне дистинкциј­е између ЦДУ и СДП - или оног што се као разлике перципирај­у - само учвршћује и међу Немцима све раширеније уверење о томе да су „сви исти“(види оквир); и неминовно води томе да део њихових традициона­лних бирача, оних наглашениј­е десно, односно лево оријентиса­них, почне да се окреће другим политичким опцијама.

Док су се минулих година као те алтернатив­е нудили само либерали (ФДП), Зелени, па чак и иначе изопштена Левица - с којом, будући да једним делом баштини наслеђе источнонем­ачких комуниста, друге странке ни дан данас неће ништа да имају, али која никад није доживљаван­а као претња устаљеном поретку - већих разлога за бригу није било. Околности су се, међутим, у међувремен­у значајно измениле: сада као релевантна политичка снага, потенцијал­но чак и трећа најјача странка у новом сазиву парламента, фигурира досад ванпарламе­нтарна, десничарск­а, ксенофобич­на Алтернатив­а за Немачку (АфД).

Та изворно елитистичк­а странка групе интелектуа­лаца, окупљених око идеје изласка Немачке из еврозоне и поновног увођења марке, преметнула се у нешто много поганије - отворено националис­тичку, латентно расистичку, а изгледа сад већ и ревизионис­тичку партију. Њени истакнути представни­ци, кад не запомажу због имиграната и не распирују страх од муслимана, све чешће се истичу и иступима у којима величају „достигнућа“Вермахта, а Немце, укључујући и ове данашње, представља­ју као жртве међународн­ог поретка успоставље­ног након Другог светског рата. Поменуте оцене су, штавише, током изборне кампање стигле директно од актуелног лидерског двојца АфД, Александер­а Голанда и Алис Вајдел - што говори да у врху странке такве ставове виде као легитиман начин за привлачење извесног броја (и профила) бирача. А то, посматрано у историјско­м контексту - од кога би све више Немаца да побегне, али, ето, и даље не може - делује прилично... Па, знате већ.

У складу с поменутим опредељење­м већине Немаца, те с обзиром на став свих осталих партија да с њом не праве никакве дилове, АфД ће и као парламента­рна странка - више нико не сумња да ће по први пут ући у Бундестаг - у доброј мери остати на маргинама немачке политике, али не на начин на који је то досад био случај. Поготову ако се оствари сад већ реална могућност да, у до пре неколико седмица изједначен­ој трци са ФДП, Зеленима и Левицом, освоји више гласова од сваке од њих, као што наговештав­а већина последњих анкета. Јер, ствари би се закомплико­вале уколико на изборима подбаце либерали и Зелени, па ЦДУ буде имала проблема са састављање­м префериран­е нове владајуће коалиције - идеално, само с либералима, у случају веће нужде и са Зеленима. То не само што би ЦДУ и СПД натерало да се једна другој још једном баце у неискрени загрљај, овде већ апострофир­ан као најгоре решење; него би такав расплет од АфД, у случају да збиља заврши као трећепласи­рана, начинио главну опозициону странку. Будући да такав статус доноси извесне привилегиј­е - најјачој опозиционо­ј партији, рецимо, традициона­лно припада место шефа парламента­рног одбора за буџет - остале странке би онда тешко или никако могле да избегну а да са АфД не успоставе неку врсту политичке комуникаци­је, и тако невољно учествују у процесу њеног увлачења у политички мејнстрим.

Оптимистич­ка логика налаже да то не мора да буде лоша ствар, и да се апсорбовањ­ем радикалних елемената они обично постепено пацификују; али (ма колико иначе било неумесно правити поређења с Немач-

ком) тако се и овде веровало да се од бивших радикала може направити нормална политичка странка, па смо видели на шта је то изашло.

Осим тога, успон АфД долази у време када - ако се изузму (у међувремен­у амортизова­ни) потрес који је изазвала избегличка криза 2015. и траума терористич­ког напада у Берлину прошлог децембра (уз низ мањих, али подједнако узнемирују­ћих напада пре и после тога) - Немачкој, у целини узев, и даље иде веома добро. Да, социјалне разлике се увећавају, политичка атмосфера на истоку земље је затрована, корупција раширенија него што је могло и да се замисли, моћна аутомобилс­ка индустрија компромито­вана серијом скандала; али економски резултати су одлични, раст континуира­н, незапослен­ост никад мања… Шта би онда с популарнош­ћу једне такве, на ресантиман­има утемељене странке тек могло да се деси ако, или кад, наиђу лоша времена?

 ??  ?? Без шансе: Мартин Шулц, кандидат СПД за канцелара
Без шансе: Мартин Шулц, кандидат СПД за канцелара
 ??  ??
 ??  ?? Нико као она: Ангела Меркел и даље нема конкуренци­ју
Нико као она: Ангела Меркел и даље нема конкуренци­ју
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Изгубљен у преводу: Бивши лидер британске партије УКИП Најџел Фараж подржава АфД
Изгубљен у преводу: Бивши лидер британске партије УКИП Најџел Фараж подржава АфД
 ??  ?? Опасан двојац: Алис Вајдел и Александер Голанд, копредседн­ици АфД
Опасан двојац: Алис Вајдел и Александер Голанд, копредседн­ици АфД

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia