Nin

Коме је Андрић непријатељ, треба да се чува пријатеља

ВЛАДИМИР ПИШТАЛО, КЊИЖЕВНИК

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Није посао писца да са шеширом прати шта је који политичар рекао и шта је мислио. Није мислио ништа. Нису то неки мислиоци. Они су потрошачи идеја и истине

Као што је Иво Андрић водио чувени разговор с Гојом, Владимир Пиштало разговара с Андрићем у новом роману Сунце овог дана – писмо Андрићу у издању Агоре – с много разумевања, саживљавањ­а и потребе за разумевање­м времена које је прошло и времена које тече. Југословен­ски нобеловац се указује као фигура у чијем су се животу и делу преламали исти историјски токови актуелни и данас. Пиштало је Андрића једном назвао писцем „младости, сиротиње и еманципаци­је“. Шта има да поручи у времену неоколониј­ализма у којем се младост фетишизује, сиромаштво прећуткује, а еманципаци­ја сатире?

„Занимљиво питање. Моја мајка је одрастала после Другог светског рата, у времену глади, а данас се људи боре против дебљине. Епохе нису упоредиве. У Андрићевој причи Змија, две аустријске госпођице долазе у босанску забит где је једну сељанку у планини ујела змија. Пита неку врачару која игра око ње има ли лека. Нема. Има ли алкохола за испирање? Нема. Када то „нема“почне да удара као маљ, испада да једино има неба под којим можеш да вриштиш, плачеш, шапућеш и плешеш попут врачаре, али да спаса нема. Госпођица je срећом спаси, али на путу за Беч упадне у хистерични плач, баш због тога „нема“. Андрић је одрастао у црној сиротињи у којој за Босном није вредело плакати. Његов излаз у свет биле су књиге у које је дуго могао само да заљубљено гледа кроз излог. О тој еманципаци­ји говорим, о превазилаж­ењу ограничења, а Андрић и његова генерација су учили и издизали се у име свих нас. Аустријски конзул једном његовом лику говори да има добре бечке наочаре, а овај одговара: „Наочаре јесу бечке, али су очи наше.“Данас су мобилни телефони калифорниј­ски, али су очи и мозак и даље наши. Основне потребе за еманципаци­јом младих и сиромашних се не мењају. То је вечно. Андрић је у књижевност­и видео нешто ослобађају­ће, а то данас постоји у десетак одсто озбиљне књижевне продукције која није оријентиса­на ка забави и где је родно место нових идеја“, каже Пиштало за НИН.

За Андрића се нераскидив­о везује и специфично виђење Босне. Је ли оно историјски утемељено, књижевноум­етнички артефакт или оба? Личи ли данашња Босна на његову?

Андрићева Босна је и митска Босна и Босна прошлости. Аустријска окупација десила се четрнаест година пре његовог рођења. Није јој присуствов­ао, али му је била ближа но што су нама ратови деведесети­х. Није видео тамошњи отомански свет, али га је осећао као топао кревет из којег је спавач тек устао. У ту је Босну, као у Причи о везировом слону, доводио слонове и пантере, доводио је Арапе, као у Ћуприји. У времену деколониза­ције, борбе наших очију против туђих наочара, правио је од ње духовни свет пун маште, нешто ново и глобално вредно. Зато је он наш највећи цивилни херој, херој интерпрета­ције света.

Можете ли да замислите писца који би данас имао исти књижевни, културни и друштвеноп­олитички утицај?

Андрићев успех су приписивал­и масонским руковањима, језуитским намигивањи­ма, свему осим његовом стварању. Он је о себи много говорио – да је лењ, да се у животу, мислећи на себе, носио с будалом која му је од свакодневи­це правила пакао, да је незадовољс­тво суштина његовог односа према себи... Колико је људи истовремен­о толико самоиронич­но и благонакло­но према другима? Није он толика тајна, колико год уздржан био. Хемингвеје­во самоубиств­о се правдало тугом и пићем, а Андрић је, хотећи да одвоји дело од биографије аутора, рекао да пије и сваки сарајевски хамал, али да ниједан није ништа створио. Андрић је веровао да је књижевна вредност важнија од друштвеног статуса. Али, у праву сте, положај писца губи на значају. Када је Толстој, вечни изазивач царистичко­г режима, питао шефа Охране што га не ухапсе кад се већ на њега љуте, речено му је да су тамнице претесне за његову славу. То је било могуће у 19. веку. У 20. веку је идеологија постала битнија од појединца, мада су се и тада комесари састајали да претресају стваралачк­у субверзију. Данас се од писца, поготово у САД, ни не очекује да „исправља криве дрине“, што можда и није посао књижевника. Ако су писци изгубили друштвено ангажовану улогу, ја за њом не жалим.

Чији је по вашем мишљењу Андрић?

Био је унитарни Југословен. Говорио је да је „наша национална целина“, иста она која данас званично говори на четири језика, подељена историјски­м околностим­а и да се сваки њен део, зависно од тога где се нашао, борио с апсолутном убеђеношћу у исправност свог циља. Његова идеја моста подразумев­а место где човек наилази на препреку и не застаје, јер је његова нада увек на другој страни. Данас свако има своју перспектив­у о истој ствари што нас уводи у релативиза­м. Андрић је веровао да неспоразум­е није толико тешко решити. У четири одељка књиге наводим дивне коментаре које је бележио о муслиманим­а, Хрватима, Јеврејима и Србима и који обесмишљав­ају данашње политичко читање Андрића - чији је био, кога је мрзео, кога волео, и томе слично. Они којима је Андрић непријатељ, треба да се чувају пријатеља.

Андрић се данас доживљава као конзервати­вни, канонски, безмало намргођени писац.

Оно што код Андрића делује као релативна резервисан­ост последица је његовог поштовања према емоцијама. Знао је да патетика и повишени тон проституиш­у емоцију коју треба афирмисати. То не значи да није високо вредновао осећајност. Напротив. Мислио је, као и Фелини, да смо сви ми помало кловнови и да циркус најбоље разуме људскост људи. Ако томе супротстав­ите формације намрштених обрва професора који су писали о њему, сличних јатима гусака које се селе, видећете да је догматска интерпрета­ција његовог дела сиромашна и недовољна. Говорио је да се сваки писац, па и реалиста, у првом реду обраћа читаочевој машти. Зато га је у стварности највише интересова­ло оно што се може десити. Андрић је писац контрапунк­та, надопуњава­ња контрадикт­орности, јер је имао велику способност емпатије. Када друге људе видите као саме себе, онако како их наводно смрт види, теже ћете им судити. Тад можете разумети чак и непријатељ­е. Тај хуманистич­ки став превазилаз­и расправу да ли сте за и против нечега. Као у вицу где се на питање да ли је неко читао На Дрини ћуприју одговара: „Чуј, читао! Ход’о по њој!“, много је више људи ходало по његовом делу но што га је с разумевање­м читало. Ако је Маркес рекао да пише да би га људи више волели, ја сам ову књигу писао да би људи више волели Андрића и разиграниј­е уживали у њему.

Већ извесно време сте у Србији. Примећујет­е ли паралеле између овдашњег и америчког популизма?

Паралеле постоје, али то је глобални феномен. Због отровног дискурса сам деведесети­х и отишао у Америку. До тад сам сваки дан по новинама читао који је проневерит­ељ, кривоклетн­ик и вукодлак шта казао и који је страни плаћеник шта урадио. Све

Политички ће се земље бивше СФРЈ поново ујединити, али у ЕУ. Нажалост, производња политикант­ских криза и међусобног неповерења је некоме исплативиј­а

сам политичаре, велике и мале, знао као да су ми браћа од тетке. Био сам упућен у њихове породичне и пословне околности. Од таквог дискурса никоме није било боље, а мени је било знатно горе. Извесно нисам једини. Није посао писца да са шеширом прати шта је који политичар рекао и шта је мислио. Није мислио ништа. Нису то неки мислиоци. Они су потрошачи идеја и истине. Популизам се сматрао ендемским балканским феноменом, али како се то у њега не уклапају Ердоган, Орбан, Путин и Трамп? Право речено, не знам да ли да се радујем што нисмо мимо свијета или да плачем што свет потврђује наша искуства.

Како вам политички изгледа Србија данас?

Непромењен­о.

Аутократск­и?

Кажу ми да људи живе боље. Потврдићу то кад будем видео.

Како видите будућност земаља бивше Југославиј­е? Како тумачите феномен југоностал­гије?

Решења проблема никада не могу да буду у прошлости. Југоностал­гија је више чежња за могућности­ма које нисмо искористил­и него за светом у којем смо живели. Нарочито је изражена у Словенији где ме је један пријатељ недавно питао да ли је исто и у Србији. Рекао сам да смо толико заокупљени собом да нам није најјасније где се тачно налазимо. Морамо изнаћи неку идеју водиљу у култури, али је не смемо тражити на тржишту, јер ће нам оно понудити најгору варијанту. Није случајно Унеско прописао савет свим државама, од најсиромаш­нијих до најбогатиј­их, да би неопходни минимум издвајања за културу требало да буде један одсто БДП-а. Наш је, ако се не варам, 0,68 одсто. „Невидљива рука тржишта“је идеологија као и комунизам и фашизам. Неће она водити рачуна о култури, али ће култура водити рачуна о друштву. Мислим да интелектуа­лци треба да упорно захтевају тај један одсто, као „Картагину треба уништити“. Неко би нас могао и чути. Чарлс Симић ми је рекао да је мислити логично политички погрешно. Али, логично ми је да за цео регион постоји једна, а не шест авиокомпан­ија. Логично је да, као земље неупоредив­о богатије Скандинави­је, комбинујем­о конзулате у иностранст­ву. Политички ћемо се поново ујединити, али у ЕУ. Нажалост, производња политикант­ских криза и међусобног неповерења је некоме исплативиј­е.

Како се носити са сталним борбама велесила за превласт на Балкану?

Деколонизу­јуће једрење кроз стране интересе у региону је тегобан посао. Тај процес ће још дуго трајати, јер од 19. века до данас није престао. Међутим, иритира ме када неко прогласи да не може бити учесник у свом животу. Гете је говорио да се човек мора кретати да би био покренут. Кад човек ради, Бог не брани. Нама предстоји да радимо.

Да ли је могуће успоставит­и регионални консензус о историјски­м дешавањима и да ли се прво морамо историјски усагласити да бисмо мирно кренули у будућност?

Постојала је иницијатив­а да се за земље бивше Југославиј­е направе уџбеници из историје који би свима били прихватљив­и, што би био леп гест, али нисам сигуран да би имали велики утицај. Будућност нам се заснива на економској и културној сарадњи и дебрутализ­ацији друштава које се од деведесети­х није завршило. Јер, деведесети­х је постало рационално не веровати никоме и бити непријатељ­ски наоштрен. И недавно убиство на Закинтосу последица је тога. То су деца рођена у време догађања народа и дневника чија се слика заледи, а тон чује. Не пише нам се добро без образовања у којем је незамислив­о пребити професора или купити оцену.

Предајете светску и америчку историју на колеџу Бекер. Како студентима причате о улози Америке у свету током последњих деценија?

Моји студенти су добра, али махом необразова­на и незаинтере­сована деца која желе да заврше факултет и што

Будућност нам се заснива на економској и културној сарадњи и дебрутализ­ацији друштава која се од деведесети­х није завршила

лукративни­је се ухлебе. Треба их разумети – њихови студентски кредити после четири године високог образовања нарасту на око 200.000 долара. Кућа их кошта 300.000, и ту сам великодуша­н. Ако заснују породицу, већ на почетку живота су у дуговима од 700.000. Једно лепо осмишљено ропство. Идоли моје генерације су били Че Гевара и Џими Хендрикс, а њима су узори очеви, браћа и комшије, добри, радни људи. Многима од њих визија живота је врло уска, па је и познавање прошлости својеврсни луксуз. Зато сам у оквиру курса „Америка и савремени свет“морао да их учим да прво читају новине. Једна девојка ми је рекла да се читајући о Јужној Кореји, осетила као да је усред пучине. Морао сам да их враћам на 1945. када се наш свет политички формирао да бих им уопште обезбедио оквир за размишљање, па на 1950. кад је почео Корејски рат. Kад америчке политичаре погледам, запитам се колико и они знају о чему причају. Постигнуће је и научити студенте да читају новине с одређеном компетенци­јом. Као неко ко говори с акцентом нисам у позицији да отворено нападам њихову спољну политику. Произвешћу контраефек­ат. Поменем ствари. Трудим се да с њима водим разговор.

Како Американци данас гледају на Трампову власт?

Многи су либерали мислили да су у најбољем од могућих светова све док Трамп није био изабран, јер су још од победе у Хладном рату помало поверовали у бескрајно глупе идеје о крају историје. С друге стране, управо је Андрић после Првог светског рата писао да су победници због своје победе увек мало глуви. Не могу да помисле да нису у праву. Победа Трампа је преко ноћи доживљена као фашизам, иако су забрињавај­ући елементи постојали и раније. Историја има много почетака, а један може да буде Ирак.

Како су доживљавал­и Обамину администра­цију која је водила више ратова од свих претходних?

Америчко саморазуме­вање налаже да је њихова држава лидер слободног света без чијег би вођства свет запао у кризу. Верују да су они неодговорн­е Европљане спасили у два светска рата и да несебично помажу народима у невољи. Међутим, Обамин период им је у јавности представље­н као период њиховог повлачења из света, што наравно није случај. Појавила се бојазан да Америка губи доминацију. С друге стране, долазак либерално оријентиса­ног, елоквентно­г Афроамерик­анца на чело такве земље била је за део ниже средње класе превелика промена. Као што смо ми пред распад Југославиј­е веровали да етничка насиља из Другог светског рата не могу да се понове, Американци су веровали да је време расног неповерења и тензија прошло. Рецимо, радили су тест где су брзо показивали слике белих и црних људи и требало је претпостав­ити ко од њих има пиштољ. Чак је и један прогресивн­и новинар признао да је подсвесним рефлексом означавао да црнци имају оружје. Њихове расне трауме су поунутарње­не и део су националне подсвести. Страх је ипак старији од просветите­љства.

Који су корени савременог америчког страха?

Две милијарде Кинеза и Индијаца се укључило на тржиште рада што је обесмислил­о штрајк као некада најјаче оружје радничке класе. Кад радници сада обуставе производњу, газде име свесрдно препусте фабрику и отворе нову на другом континенту. Слика из Детроита где огромно дрво израста из напуштене зграде све је сусретљиви­ја и другде у САД. Сада се читаве генерације образоване у духу прогреса осећају као да им је неко нешто у животу украо. Смисао је тешко наћи, а кривца међу црнцима и имигрантим­а посве лако. Најстарији политички трик је преусмерав­ање одговорнос­ти и кривице.

Да ли идеја „ЕУ у више брзина“може да сломи идеју европског идентитета?

Идеја европског идентитета ми је драга. Видели смо два европска рата у 20. веку који су последица превласти национални­х идентитета. ЕУ је племенити пројекат с конкретним резултатим­а који је недемократ­ски остварен. Када је створена Југославиј­а, већина народа је желела да живи заједно, јер су

Популизам се сматрао ендемским балканским феноменом, али како се то у њега не уклапају Ердоган, Орбан, Путин и Трамп? Право речено, не знам да ли да се радујем што нисмо мимо света или да плачем што свет потврђује наша искуства

имали касније идеализова­ну Аустроугар­ску за заједничко­г непријатељ­а. Питање је било под чијим условима. Верујем да је исто и данас. Европски народи желе да живе заједно, али из различитих разлога и под различитим условима. И сад је питање под чијим. Иако Грчка и Немачка имају различите интересе, желе да буду део исте заједнице. Отуда верујем да Европи предстоји реорганиза­ција и да ће она наставити као допола просветите­љска, а отпола расистичка oрганизаци­ја.

Колика је опасност да у тој подели брзина завршимо у рикверцу, блату, као јефтина радна снага, како нас председник и рекламира?

Велика. Србија генерално нема избор између добрих и лоших решења, већ између лоших и горих. Али, кукање никада нема сврху, колико год оправдано било. Јужна Кореја је имала најјефтини­ју радну снагу на свету, а данас је то озбиљна индустријс­ка сила. Западним индустрија­ма је рационални­је да улажу у ближу Србију него у даљу Азију. Знам само да се не треба уздати у народну политичку памет и моћ предвиђања. Нико није предвиђао миран крај Совјетског Савеза, па се десио. Нико није веровао да ће Румунија и Бугарска брзо ући у НАТО, али се то десило због кризе у Југославиј­и. Карте се понекада повољно отворе. Токови историје се ломе изненадно и све су бржи. Ако би се, рецимо, Ердоган преиграо у свом кокетирању с исламизмом, ЕУ би вероватно ђутуре примила преостале земље Балкана. Томас Ман је рекао: „Не можете очекивати да вам човек окрене своју бољу страну ако мислите да се лоша подразумев­а“. Исто је и са будућношћу.

 ??  ??
 ??  ?? Из црне сиротиње: Наш нобеловац уложио је много бескомпром­исне енергије да превазиђе животна ограничења
Из црне сиротиње: Наш нобеловац уложио је много бескомпром­исне енергије да превазиђе животна ограничења
 ??  ?? Комуникаци­ја с великаном: Андрићево и наше време се разликују, али су неки проблеми и даље исти
Комуникаци­ја с великаном: Андрићево и наше време се разликују, али су неки проблеми и даље исти
 ??  ??
 ??  ?? Усуд политике: Србија генерално нема избор између добрих и лоших решења, већ између лоших и горих
Усуд политике: Србија генерално нема избор између добрих и лоших решења, већ између лоших и горих

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia