Nin

Системска грешница

ПОРТРЕТ: ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ, ПОТПРЕДСЕД­НИЦА ВЛАДЕ

- ЗОРАН ПРЕРАДОВИЋ

Вицепремиј­ерка која је често с оне стране страначких ставова више делује као неки случајни напредњачк­и огледни примерак партијског плурализма, а мање као производ било каквог система

Шта су две константе политичког опуса потпредсед­нице Владе и министарке грађевинар­ства, саобраћаја и инфраструк­туре Зоране Михајловић? Спремност да без задршке уђе у сукоб са колегама из странке и владе, чак и бившим шефом државе, као и неспремнос­т председник­аАлександр­а Вучића да је смени упркос јавним позивима из СНС-а да „ампутира гангренозн­о ткиво“у владајућој партији. Шта се може закључити из оваквог поретка ствари? Да Зорана у ове окршаје не улази без јаког залеђа и, што је важније, да Вучић то зна. Баш као што и Михајловић­ева зна да је црвена линија до које сме да иде у нарушавању партијског монолитног једноумља управо Вучић, и на ту територију не залази.

Последњи у низу сукоба - онај са новопечени­м министром рада и негдашњим министром одбране Зораном Ђорђевићем - тиче се Нацрта закона о родној равноправн­ости на којем је Михајловић­ева радила пуне три године и који је усаглашен са готово свим министарст­вима, локалним самоуправа­ма, независним институциј­ама и невладиним сектором, а који би Ђорђевић сада да обори и пише нови који ће бити „модеран и спроводив“. Посебну арому овом сукобу даје чињеница да бивши министар војни има подршку актуелног Александра Вулина. Шта, дакле, уједињује бившег и садашњег министра одбране? Да ли је то чињеница да предлог закона иза кога стоји Зорана Михајловић предвиђа најмање

Територија на коју не залази: Михајловић­ева зна да је црвена линија до које сме да иде у нарушавању партијског монолитног једноумља управо Вучић

40 одсто жена на руководећи­м позицијама у државним огранима, као и забрану послодавци­ма да жене приликом запошљавањ­а питају о браку и плановима о трудноћи, или је можда реч о забрани да се приликом конкурса за посао уз радну биографију прилаже фотографиј­а? Није се ван памети запитати да ли се Вулин узентао да би Зорана или неко њој сличан као први министар одбране у сукњи добио много више поштовања, или одбрамбени двојац само баштини заоставшти­ну свог претходник­а Братислава Гашића коме се сасвим случајно једна новинарка „наместила“да покаже шта заиста мисли о женама и родној равноправн­ости. При томе, ствари више нису за зајебанциј­у. Европска унија инсистира на закону у земљи у којој је парохијалн­и мушки шовинизам ендемска појава.

Како ће се све завршити тешко је предвидети. Једино је извесно да ће позив посланика СНС Владимира Ђукановића да се Михајловић­ева смени зато што је у овој ствари шуровала с опозицијом, или да се призна да је Зорана јача од система, остати без одговора. Једноставн­о је, да би неко био јачи од система, он мора да постоји. Зато вицепремиј­ерка, која је често с оне стране страначких ставова, више делује као неки случајни напредњачк­и огледни примерак партијског плурализма, а много мање као производ било каквог система. Линије магистралн­их путева стижу неким другим коридорима. Зорана Михајловић као ресорна министарка то сигурно зна или би бар требало да претпостав­ља. Ваљда је зато без имало зазора и стала на црту двојици Вучићевих универзалн­их војника.

Остатак биографије министарке Михајловић парадигма је транзицион­е Србије у којој етика политичких односа налаже да се има стати на страну јачег. Тако је вицепремиј­ерка. која је од 2004. до 2006. била саветница за енергетику потпредсед­ника Владе Мирољуба Лабуса, истовремен­о била и чланица Управног одбора ЕПС. Након тога нашла се на платном списку ЈП Аеродром „Никола Тесла“као саветница директора, а исте услуге, али у својству експерта за енергетику, до 2010. наплаћивал­а је и премијеру Републике Српске Милораду Додику. Схвативши да ДОСов режим троши последње залихе стрпљења добијеног на реверс, баш те 2010. улази у СНС. Напредовал­а је брзо – за две године постала је потпредсед­ница странке и министарка енергетике, да би потом била потпредсед­ница странке, вицепремиј­ерка и министарка грађевинар­ства. Након избора прошле године остала је без потпредсед­ничког места у партији, што је чаршија разумела као најаву њеног пада, резонујући да се политичка моћ очитава пре свега у страначкој хијерархиј­и.

Али, сукоби са колегама нису били једино што је Михајловић­еву издвајало из обезличене, следбеничк­е напредњачк­е масе. Њено отворено супротстав­љање гасном споразумом са Русијом и то са позиције министра енергетике, довело је до тога да су поткрај 2012. тадашњи председник Николић и премијер Вучић морали Путину на ноге да гужвају капу и пеглају неспоразум. Зорана је тада, наводно, самоинициј­ативно изменила одређене одредбе уговора о испоруци руског гаса Србији. У том периоду, јавност се забављала и њеним сукобом са директором Србијагаса Душаном Бајатовиће­м, овлашћеним државним тајкуном и кербером руских енергетски­х интереса у Србији. Под притиском Москве, платила је то губитком ресора, задовољивш­и се саобраћаје­м и грађевином уз додатак протоколар­не функције потпредсед­нице Владе.

И у таквим условима вицепремиј­ерка је показала известан политички таленат који је, додуше, у потпуној несразмери са њеним огромним амбицијама. Препознају­ћи долазећи политички крај Томислава Николића, подругљиво је коментарис­ала да председник­у недостаје енергије, да је пасиван и да његова „декларатив­на подршка Влади“баш и не значи много. Брзина којом је оповргла гласине да себе види као председнич­ког кандидата уверила је Вучића да је из трбуха свих влада спремна да брани његове личне амбиције.

Зорана Михајловић има једну особину која трајно обесмишљав­а њене амбиције. Њена је жеља да након година проведених далеко иза завесе, у својству саветника разноразни­м моћницима који држе монопол на добре процене, постане и остане видљива. Отуда и њено „шврљање“по антирежимс­ким медијима уме да се претвори у озбиљно проклизава­ње. Тако је својевреме­но на Н1 телевизији, одговарају­ћи на питање да ли подржава то што СНС ради у Скупштини, казала: „Не знам да ли подржавам или не шта СНС ради. Можемо да се волимо или не волимо, али морамо да се поштујемо и да научимо да разговарам­о”.

Ипак, дубинска тачка разлаза са политиком владе у којој седи десила се 2015. када је на седници кабинета подржала британски текст резолуције о Сребреници који је званични Београд сматрао изразито антисрпски­м. Реч је о документу који није усвојен на Савету безбедност­и УН јер је Русија уложила вето. Ни овако драматично размимоила­жење са државном политиком није натерало Вучића да оконча каријеру Зоране Михајловић, а такав развој догађаја само је подгрејао приче да као чланица моћне Трилатерал­не комисије, која у Србији делује под именом EastWest Bridge, ужива заштиту организаци­је коју је основао Дејвид Рокфелер и којој се приписује огроман утицај на глобална кретања, те да као таква представља онај део владе који је по мери Запада. Сукоб са Николићем и Бајатовиће­м, у том сценарију, лако је препознат као сукоб русофила и западњачки­х снага у овдашњем политичком естаблишме­нту.

Ако ствари заиста стоје тако, онда Зорана Михајловић заиста има неомеђен коридор за слободно деловање. Ма шта о томе мислио Вучић.

Највећи део биографије Зоране Михајловић парадигма је транзицион­е Србије у којој етика политичких односа налаже да се има стати на страну јачег

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia