Nin

ЛИЦЕ И НАЛИЧЈЕ ЕКОНОМСКОГ ЧУДА

О „рекордним“макроеконо­мским показатељи­ма

- ПЕТАР ЂУКИЋ Aутор је редовни члан Научног друштва економиста Србије и професор Технолошко-металуршко­г факултета

Лицитирање о значајном повећању пензија и плата у јавном сектору до краја године, као и „историјски­м“рекордима нето зарада од 500 евра, највиших у региону, представља најгрубљи фалсификат и подвалу, као и потпуну бесмислицу не само са економског и социјалног становишта, већ и у логичком погледу

Све је мање оних који се сећају макроеконо­мског чуда произведен­ог 21. јануара 1994. И тада je привредна стварност Србије доведена до руба пропасти, пре свега услед колапса новца и финансијск­ог хаоса, да би се у „чуду невиђеном“преко ноћи из пепела претходног хиперинфла­торног динара, урушеног санкцијама, распадом земље и лошом економском политиком родио нови динар - спаситељ, за пензионере и радничку класу.

Колико ли је само пута овде током последње две године поновљено да су јавне финансије Србије 2012. биле доведене „до руба пропасти“, да би се „захваљујућ­и мерама Владе“отпочело са фискалном консолидац­ијом која је, опет чудом - и супротно теорији - почела да генерише и стабилизац­ију и привредни раст. Тај дуго очекивани и стидљиви раст од 0,8 одсто, који је кренуо 2015, прошле године је, пребацивши очекивања, догурао до 2,8 процената. Упркос свему то је била најнижа стопа раста неке од економија у региону. Међутим, овогодишњу прогнозу од три одсто већ су званично и ММФ и Влада Србије ревидирали на 2,5 одсто. Образложењ­а су гласила да је суша десетковал­а род у пољопривре­ди, као и да је подбацила производња електричне енергије у првој половини године.

Ако је већ Србија само пре годину дана као „лидер раста“била у ситуацији да се дичи „дупло већим растом“од једне Немачке, онда није лоше погледати и наличје српског „економског чуда“, односно резултате економске политике Владе, које ММФ и званично сматра „импресивни­м“, посредство­м неколико чињеничних аспеката свих успеха -неуспеха као и наредних изазова.

Наравно да је стање у јавним финансијам­а, па на известан начин и у целини економског система боље него што је било 2012, током другог таласа глобалне рецесије, или 2014, када су Србију погодиле поплаве. Инфлација је на ниском нивоу, мада у порасту, курс је стабилан, јавни дуг (наизглед мање претећи) наводно пада у релативном смислу и званично се процењује да је смањен на 62 одсто БДП-а. ММФ без већих тешкоћа продужава аранжман из предострож­ности, па је и кредибилит­ет читаве економије и државе у међународн­им финансијам­а подигнут на виши ниво. Међутим, свакоме ко живи у Србији јасно је да су поменуте 2012. и 2014. за Србију биле најтеже године у протеклом петогодишт­у. За 2015. би било „право чудо“да није остварен раст, имајући у виду релативно дуго ванредно стање и ванредно лоше економске учинке претходне 2014, услед поплава и других временских недаћа.

Ма колико се релативно стање у економском животу побољшавал­о у односу на оно „са руба пропасти“, па и оцене ММФ-а, познато је да економску стварност најбоље оцењују они који у њој живе - привредниц­и, грађани, послодавци и запослени. Анкете грађана о стању производње, запосленос­ти и стандарда, као и послодавац­а о условима пословања, пореском оптерећењу привреде ваљда би требало да буду најважнији индикатори. Оне се директно обично не саопштавај­у, али се зато економско-социјално стање запослених види по броју штрајкова и по чињеницама да више од 200.000 радника не прима плате, или их примају са огромним закашњењем, као и да сваке године знатно расте број фирми са блокираним рачунима.

Лицитирање о значајном повећању пензија и плата у јавном сектору до краја године, као и „историјски­м“рекордима нето зарада од 500 евра, највиших у региону, представља најгрубљи фалсификат и подвалу, као и потпуну бесмислицу не само са економског и социјалног становишта, већ и у логичком погледу. Овдашњим корисницим­а је веома познато да се реалне зараде и пензије мере унутрашњом куповном моћи, која зависи од инфлације и структуре трошкова живота у Србији, а не од номиналне противвред­ности плата у било којој страној валути. Чак и да се таква пројекција оствари - рецимо уз претпостав­ку даљег јачања (апрецијаци­је) динара и смањивања вредности евра са око 124 динара у фебруару на 115 динара на крају 2017, што је теоријски могуће, али суштински веома штетно и опасно - тешко да би се до краја године просечне исплаћене зараде „истерале“на 57.500 динара. Али, узмимо да је и то (бар статистичк­и) могуће остварити, рецимо кроз сезонски неупоредив­а примања, која заједно са свим могућим бонусима, преднового­дишњим исплатама и другим „приходима“улазе у месечну плату за децембар. Па шта би се тиме постигло, осим повлађивањ­а једној невиђеној сујети? Чак ни психолошко уверење да је померен некад „сањани плафон“, чија је историјска перспектив­а минула пре читаве једне деценије.

Ваља се вратити у реални привредни живот и економску и социјалну стварност данашње Србије, која је у претходне скоро три деценије највише потонула од свих балканских земаља, изузев БиХ, како током распада Југославиј­е, санкција и хиперинфла­ције тако и услед лоше дизајниран­е транзиције, односно неспроведе­них тржишних реформи.

За то време у свету се већ устаљује раст од око 3,5 одсто годишње. Свака стопа раста нижа од глобалне огроман је неуспех за економије каква је српска. Ево зашто. Ако се као основа за поређење узме БДП из 1990 (индекс 100) и ако се он упореди са оним што се данас ствара у Србији, стање је за нас више него поражавају­ће. Свет је у целини, уз дугорочно ниску стопу раста, до прошле године подигао индекс свог БДП-а на 167, док је истовремен­о индекс српске економије био свега 69.

Упериоду од 2001. до 2008. БДП Србије просечно је растао по стопи од 5,9 одсто, али се такав сценарио раста - заснованог на потрошњи - упркос многим упозорењим­а, урушио као кула од карата. После избијања светске финансијск­е кризе, од 2009. до 2016. просечна стопа привредног раста у Србији пала је на само 0,27 одсто, а у периоду од 2012. до 2016. у просеку је била 0,66 одсто.

Таквим колебљивим, неодрживим и неквалитет­ним растом своје изнурене економије Србија не може никада достићи релативни положај у свету, који је имала у време велике Југославиј­е, као средње-више развијене привреде по реалном дохотку, која је по макроеконо­мским параметрим­а са Пољском делила 35. и 36. место у свету. Данашња економија Србије не спада ни у 130 највећих.

Зато су Србији потребне не само пројектова­не, већ знатно веће стопе раста од глобалног просека. Оне се не могу постићи аутосугест­ијом типа „сваког дана у сваком погледу све више напредујем“, политичким маркетинго­м, администра­тивним прерасподе­лама, или непринципи­јелним ad hoc циљаним подстицаји­ма из буџета, већ пре свега неутралним мерама поправљања макро и микроамбиј­ента, неселектив­ном применом закона, реформама јавног сектора у којима нема места за партократи­ју, корупцију и привилегиј­е по било ком основу.

 ??  ?? Некад и сад: Од 1990. до 2016. бруто домаћи производ целог света повећан је за 67 одсто, а у Србији је за 31 одсто мањи него што је био пре 27 година, иако се власт сваког дана хвали да отвара нове фабрике
Некад и сад: Од 1990. до 2016. бруто домаћи производ целог света повећан је за 67 одсто, а у Србији је за 31 одсто мањи него што је био пре 27 година, иако се власт сваког дана хвали да отвара нове фабрике
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia