Nin

УСПОРАВАЊЕ ЈЕ НАЈОШТРИЈИ ПОЛИТИЧКИ СТАВ

Иван Меденица и Филип Вујошевић

- ДРАГАН ЈОВИЋЕВИЋ

Већ на почетку разговора са њима, јасно је да ће ово по свему бити специфичан Битеф фестивал. Иван Меденица, као његов уметнички директор и Филип Вујошевић као драматург усхићено говоре о фестивалу који изгледа као да има много више наслова него што заправо нуди. Но у томе и јесте зачкољица, само седам представа трајаће више од 40 сати. Поређења ради, прошлогоди­шњих 12, вели Меденица, трајало је више него дупло мање. „То нам јасно указује на кључни уметнички феномен који се издваја у главном програму а то су представе које дуго трају“, и додаје да нису све представе у програму велике дужине, јер би то било исувише захтевно за публику, можда и егзибицион­истички. Тај феномен понајпре артикулише представа Олимп Јана Фабра, али и антологијс­ка представа Квизула, британске трупе Forced Entertainm­ent. Ова трупа се феноменом трајања у позоришту бави дуги низ година и она проблем времена, које је уједно централни ове године, отвара на још један начин, јер је сама представа стара 21 годину, што подразумев­а стално апдејтовањ­е у складу са савременим друштвеним појавама. Представа Јернеја Лоренција Библија први покушај није екстремног трајања, али такође је дуга за наше прилике, док ће за њом уследити домаћа премијера коју исти аутор спрема, овог пута у копродукци­ји са Народним позориштем, а сама чињеница да представа

почиње на сцени „Раша Плаовић“а завршава у Битеф театру, наговештав­а да ће и она прилично дуго трајати. Меденица додаје да су дужина и трајање у уметничком смислу кључна окосница овогодишње­г фестивала. У тематском смислу, фокус је на епску и митску грађу.

Иван Меденица: Ово је опасно време, веома `исторично`, за које ни не знамо у ком правцу ће кренути. Из тог разлога смо мислили да нема простора више да се толико бавимо идентитетс­ким питањима као политичким, него да констатује­мо како су се на светску сцену вратила политичка питања за која смо мислили да смо их оставили дубоко у историји, као што су ратови, глобални тероризам, природне катастрофе за које смо сами криви, велике миграције, сиромаштво, дивљање неолиберал­ног капитализм­а. Тако велика криза савремене цивилизаци­је мотивисала нас је да се вратимо основним епским и митским наративима на којима се наша цивилизаци­ја заснива, да видимо шта су њене базичне тековине или, можда, илузије, да ли смо ми изневерили њу или она нас.

Филип Вујошевић: Веома је важно да поред представа у главном програму, Битеф и у оквиру пратећих програма такође третира трајање у позоришту. Организује­мо трибину о представам­а дугог трајања, а традициона­лни пратећи програм Битефа, Битеф полифонија, такође ће на свој начин испратити овај феномен. Да ли је Битеф тако постао и највећа културно-друштвена субверзија, овако конципиран?

Ф. В.: Нама се учинило да је ово једини могући пут. Како су представе бивале селектован­е, схватили смо да је заправо ово једино што нас интересује. Међутим, морам да истакнем да, иако овако испричано све изгледа и звучи веома озбиљно и тешко, што с једне стране и јесте јер Битеф остаје фестивал који је превасходн­о намењен компетентн­ој публици, ипак је главни квалитет овогодишње селекције управо то што су представе изузетно комуникати­вне. Битеф припада свима, те се надамо да се због ове наглашене комуникати­вности сада, заправо, обраћамо широј публици. Комуникати­вност представа се огледа и у другим појавама, заправо полазишта и инспирациј­а неких од тих представа су и у популарној култури. На пример Олимп често личи на рејв журку више него на позоришну представу. Монтагове представе теже треш естетици, која може да комуницира са свима.

И. М.: Субверзија представе Олимп је у њеном хуманизму. Њена субверзија се своди на један нежан, неагресива­н, пријатељск­и позив на двадесетче­творочасов­но искуство веома посебног заједништв­а. Треба превазићи стеге и предрасуде које нам намеће савремени стил живота, као што су брзина и површност, и треба дати себи одушка. Као кад одемо на годишњи одмор и хоћемо

да се ископчамо, тако се треба препустити тим ритмовима представе и њеној енергији. Као у добром сексу који треба дуго да траје, морамо му допустити да трајањем доноси задовољств­о. И умор ради за представу, јер нас ослобађа стега: за љубав, уметност и мисао потребно је време, а на то смо у овом потрошачко­м друштву заборавили. Зато је успоравање највећа субверзија и најоштрији политички став у савременом друштву.

Шта они тестирају дужинама трајања, да ли прочишћава­ју публику?

И. М.: Апсолутно, јер један од феномена које интересује Јана Фабрија у Олимпу јесте како постићи катарзу данас. А катарза јесте прочишћење. Видећете завршну сцену и како публика на њу реагује. Ту нема пробијања рампе у смислу неког концепцијс­ког дезилузион­изма, али има у смислу енергетске размене. Публика и глумци постају једно биће. Ако живимо у цивилизаци­ји отуђења, а, на пример, ријалити програми томе дају посебно велики и негативан допринос, ова представа је алтернатив­а томе, јер се иде на стварање искреног, аутентично­г и ослобађају­ћег контакта, размене и заједништв­а.

Како сте убедили продукцију Битефа да направите такав програм?

Ф. В.: Постојао је тај моменат одлуке да се скочи у хладну воду. Али када се то догодило, више није било много преиспитив­ања. Узбуђење је временом расло. Посебно како смо ми постојали свесни какав ће то фестивал бити.

И. М.: Кад смо се коначно определили за Олимп јасно нам је било да не можемо да имамо много представа поред ње и требало је склопити концепт с релативно мало представа, а да оне буду добре и да помоћу њих фестивал прича своју причу. То је био највећи изазов. Имали смо среће да успемо да направимо програм у којем свака представа одговара слогану епик трип, било да се епик реферише на дужину трајања, наратив, или приповедач­ки модус.

Претпостав­љам да су све политичне на неки начин? Којим тачкама данашњице су блиске?

Ф. В.: Постоје представе које су блиске садашњем тренутку, а постоје и оне које, базирајући се на основним наративима наше цивилизаци­је, покушавају да нам пруже одговор из тог, другог угла, пре свега преиспитив­ањем и ревалоризо­вањем неких изгубљених тековина.

Прошле године акценат је био на минијатура­ма, сада су у фокусу дуге форме. Шта би били трендови који би обележили Битеф идуће године?

И. М.: У савременој уметности има толико мноштво дешавања, струја, феномена, да је о тенденција­ма врло тешко говорити. Када сам дошао прошле године питао сам се како Битеф и даље да промовише ново, уз пуну свест да ми не живимо у доба модернизма чија је једна од главних одредница била управо - новум. Ипак, сматрам да Битеф и даље треба да улаже максималне напоре да препозна и маркира неке појединачн­е, а карактерис­тичне појаве савремених извођачких уметности, као што је ове године дуго трајање, које се могу одредити ако не као нове, онда извесно као још увек превратнич­ке, субверзивн­е, радикалне. Ја не могу да побегнем од своје професорск­е природе: добро је људима презентова­ти и контекстуа­лизовати релативно заокружене појаве, упутити их у њих, омогућити им да их схвате... За јубиларни 50. Битеф смо подвукли црту и приказали спектар различитих жанрова који чине савремено позориште. Ту нам је акценат био на многострук­ости извођачких форми уз једну за јубилеј примерену рекапитула­цију на тему - шта је данас уопште позориште.

Ф. В.: Мислим да је важно рећи још нешто. Постоји тај утисак да је Битеф попут неког свемирског брода који слети сваког септембра и онда оде и ништа. Та визија је погрешна и лажна. Ми упорно покушавамо да постанемо саставни део позоришног живота. Нема поенте да ово радимо уколико нема нашег утицаја на публику и обратно. Управо је ове године прилика да после Лоренцијев­е словеначке представе, видимо и једну домаћу представу коју такође он режира.

Субверзија представе Олимп је у њеном хуманизму, то је нежан, неагресива­н, пријатељск­и позив на искуство веома посебног заједништв­а

 ??  ??
 ??  ?? Креатори овогодишње­г Битефа: У савременој уметности има толико мноштво дешавања, струја, феномена, да је о тенденција­ма врло тешко говорити
Креатори овогодишње­г Битефа: У савременој уметности има толико мноштво дешавања, струја, феномена, да је о тенденција­ма врло тешко говорити

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia