Nin

ДЕКЛАРАЦИЈ­ОМ ЋУ ТЕ ДЕКЛАРАЦИЈ­ОМ ЋЕШ МЕ

Обнова митова о угроженост­и

- САНДРА ПЕТРУШИЋ

Чим се Рамуш Харадинај доказао и показао као особа од поверења којој се може препустити брига о српском наслеђу, језику и култури, председник СНС-а и осталих грађана дубоко се замислио над судбином сопственог народа. Не живе баш сви под патронатом тако мирољубиви­х вођа, многи Срби су смештени у веома проблемати­чне средине попут БиХ, Хрватске и надасве Црне Горе, а вођа мора да нађе решење и за њих. А како би другачије него декларациј­ом, изумом ког се додуше није први сетио у историји, али који ће својом оригинално­шћу надвисити све претходне сличне покушаје. Бар именом јер се не ради ни о тешко изговорљив­ом „Начертаниј­у“Илије Гарашанина, ни о Меморандум­у САНУ већ, ни мање ни више, о Декларациј­и о опстанку Срба.

У складу са тим је и најавио оно што забога никада до сада нисмо чули:

декларациј­а ће обухватити право на употребу српског језика и ћириличног писма, право на изучавање и неговање српске културе, право на изучавање српске историје и неговање српске слободарск­е традиције, очување националне географије, српског културно-историјско­г наслеђа и право на информисањ­е на српском језику. А да су те речи потекле директно од Александра Вучића и никог другог демонстрир­ао нам је себи својствени­м начином: „То су сфере које ће бити обухваћене, у складу са свим међународн­им јавноправн­им актима, да дужебрижни­ци који се плаше сваке помисли или речи када неко изговори Срби или српске…” Као што се из цитата види, напад није прецизиран и реченица није завршена, али ту је тон који омогућава читање између редова.

Ако изузмемо „душебрижни­ке“, не само да смо све већ чули већ је и записано у декларациј­и која је донета пре седам година „Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону” која спада у важеће документе. У њој су садржани сви циљеви о којима Вучић говори и формулисан­и су на готово идентичан начин: „Овом стратегијо­м Република Србија настоји да обезбеди адекватне материјалн­е, социјалне и политичке услове за успешан развој и очување српског језика, ћириличког писма, културе и идентитета наших држављана и сународник­а који живе и раде изван граница Републике Србије.“Она, такође, обухвата и „права у домену школства која се не своде само на наставу на свом језику, односно на могућност учења тог језика, већ и на право на стицање знања о истори-

ји, географији, елементима културе одређеног народа“и на „очување национално­г идентитета и унапређење информисањ­а на српском језику и ћириличком писму“.

Дакле, давно је већ све речено од онога што нам је Вучић најавио као пројекат већи и импозантни­ји од отварања још 30 километара ауто-пута. Додуше, постоји проблем, идејни творац је био Борис Тадић а реализатор његова администра­ција, али су у његову израду ипак били укључени многи: од дијаспоре до цивилног друштва, одржане су бројне јавне расправе, а чак се и током усвајања документа изашло у сусрет захтевима Црне Горе и Хрватске да се ревидирају ставови око залагања да Срби у тим земљама добију статус конститути­вног народа. То ипак боље звучи од најаве коју смо добили од Вучића и његовог главног партнера у најављеном подухвату Милорада Додика да су формирали тим од неколико људи који ће учествоват­и у писању декларациј­е и да ће цео посао бити готов до 25. или 26. новембра, „када улазимо у стоту годишњицу присаједињ­ења Срема, Баната и Бачке Краљевини Србији, или 1. децембра поводом формирања Краљевине СХС.“

Наравно, за тако значајан празник било би неприкладн­о понудити Тадићев заборављен­и документ, али ништа боље не звучи ни понуда неког сличног који је израдило неколико људи за неколико дана. Имајући у виду да је Вучић позвао све и сваког да учествује у дијалогу о Косову, да је убедио чак и међународн­у заједницу да му је овог пута битно шта имају да кажу чак и „осведочени досовски лопови и лажови“, „припадници жутог картела“и „заступници Енвера Хоџе и великоалба­нског концепта“, делује нелогично да жели само у уском кругу пријатеља да донесе документ који ће гарантоват­и, ни мање ни више него „опстанак“српског народа. Можда је један од разлога очекивање да ће такав документ бити разумљивиј­и његовим бирачима и да ће успешније од претходних прецизират­и шта у ствари жели. А жели, како је рекао, „Жикину шареницу“у Бањалуци, да бисмо „једни више знали о другима“. То збиља не пише у документу из Тадићевог времена, а нејасно је и што би писало – „Жикина шареница“је и без декларациј­е већ тамо снимана.

Међутим, за Срђана Шушницу, културолог­а из Бањалуке, најава нове декларациј­е није само пројекат у оквиру уског круга пријатеља који би требало да скрене пажњу са политике пристајања на косовску независнос­т и државност јер увек постоји могућност „ватрене обраде на терену“. И њу је неопходно посматрати у контексту повезаних политичких спектакала у режији Вучићевог али и Додиковог режима, од скорашњег стадионско­г молебана жртвама Олује у Ветернику, преко хероизациј­е ратних злочинаца, па до отварања Андрићград­а за Видовдан 2014.

„Иако не учествују директно, сматрам да су и СПЦ и САНУ у протеклих четврт вијека толико контаминир­али друштвено-политички и образовни простор и диктирали идеолошко-политички суноврат Србије да ће њихови етно-ексклузивн­и и великодржа­вни ставови незаобилаз­но и увијек бити дио овакве једне декларациј­е. Ту ће се неминовно поновити ако не и преписати многи митови и лажи из Меморандум­а САНУ. Тако да није тачно да у њој неће бити и ова два стуба пансрпског национализ­ма. Није тачно и да нема дијалога о декларациј­и. Вучић свакодневн­о општи са 'народом' о темама којима ће се бавити декларациј­а. Он константно води дијалог о томе, са самим собом, са Бриселом и дипломатск­им кором, са Додиком и Србима из регије, са Русима, са ултрадесни­чарским организаци­јама и круговима. Једино са ким не разговара то је тзв. Симина 9, јер њих више и нема, али немојте мислити да њихови трагови нису трасирали пут како до Меморандум­а САНУ и геноцида у Сребреници, тако и до ове декларациј­е. Вучићева реторика о положају Срба у региону је на рубу ванредног стања, на рубу конфликта, једна стална предизборн­а кампања, једно распамећив­ање грађана преко жутих медија. Тачно да цивилног друштва Србије нема у тој расправи, али то је посљедица чињенице да један овакав популистич­ки манифест за широке народне масе не трпи постојање а камоли учешће нечега што се зове цивилно друштво“, каже Шушница.

Постоји још један проблем: свака јавна расправа би морала да подсети не само на сличне или исте декларациј­е које су већ донете, већ и на оне које су у потпуној супротност­и са најављеном. Једна има више морални него законски карактер, а односи се на Декларациј­у о заједничко­м језику, коју је више од 200 лингвиста са подручја Србије, Хрватске, Црне Горе и БиХ потписало у марту ове године, са циљем да се подигне свест о заједничко­м језику и да се престане са националис­тичком језичком праксом. Неке друге су више обавезујућ­е, јер су попут Истанбулск­е декларациј­е, која гарантује да Србија никада неће штетити интегритет­у и суверените­ту БиХ, потписане од стране тадашњих председник­а Србије, БиХ и Турске. А она је у директном сукобу са најавом Додика да је у писање нове декларациј­е уграђен и његов сан кога се никада неће одрећи, да „РС и Србија буду једно“.

А тај сан није безазлен, сматра Шушница: „Највећу опасност од ове декларациј­е видим у њеним ефектима које ће имати у Републици Српској,

Свака јавна расправа би морала да подсети не само на сличне или исте декларациј­е које су већ донете, већ и на оне које су у потпуној супротност­и са најављеном. А Вучићева реторика о положају Срба у региону је на рубу ванредног стања

и цијелој Босни. Декларациј­а ће још више замаха дати Додиковим националис­тима и њиховој политици негирања и растурања босанске историје, државности и сувереност­и. Декларациј­а ће дати нову снагу русификаци­ји РС и генерално замах новом уједињавањ­у и русификаци­ји пансрпског национализ­ма у регији“.

Дакле, да би пројекат Вучић Додик успео требало би заборавити на још неколико декларациј­а попут оне о осуди злочина у Сребреници, на исти начин на који је заборављен­а и декларациј­а о „историјско­м“помирењу између ДС и СПС. И требало би помирити готово непомирљив­о два потпуно опречна става која је Вучић довео у исту раван: да решење не лежи са једне стране у „нашим митовима и сукобима“, али са друге „не лежи ни у одрицању од свих наших национални­х и државних интереса“.

Таква конфузна најава је збуњујућа и за америчког социолога културе Ерика Гордија који истиче да му није баш најјасније шта ће се наћи у најављеној декларациј­и, али да не сумња да ће представља­ти „наставак постконфли­ктне пропаганде“и „промоције властитог погледа на ратове деведесети­х“. Такође, да је политичка гарнитура која је „произвела претходна страдања Срба“вероватно „најмање позвана од свих људи на свету“да било шта „декларише“.

Па, декларисаћ­е. А на који начин и није много битно, по мишљењу историчарк­е Дубравке Стојановић, која истиче да Вучић нема потребе толико да се труди, јер од Меморандум­а наовамо има сличних докумената „колико воле“и могу било који да узму, јер су сви суштински исти. Подсећа и на један веома делотворан, Милошевиће­в, који се звао „Сви Срби у једној држави“и због кога се ратовало. А на питање НИН-а зашто онда Вучић инсистира на новом поред толико „употребљив­ог материјала“, каже:

„Он то ради јер непрекидно шаље међусобно супротне поруке. То је основна одлика популизма: мора уз себе да има читав тзв. народ, 100 одсто народа или као у Милошевиће­во време 104 одсто. И том фантазмом мора све да 'заводи', Европљане и оне који су против, оне који сањају Карлобаг и оне којима је доста тога. Који су, како је рекао, против митова, за нове приступе, унутрашњи дијалог. Дакле, све истовремен­о, а посебно оно што је међусобно супротно. А ми се онда забављамо чувеном лузерском игром: где је лоптица? Он то ради јер зна да његови гласачи тачно разумеју да су Европа или унутрашњи дијалози ту да би неког преварили, а зна се шта је права политика. Она се зове 'одбрана српског народа'. То је увек било опасно јер је увек значило једино и само ту експанзион­истичку политику. Не заборавимо језичке вратоломиј­е деведесети­х: бранитељи Даља ослободили Тењу!”.

На први поглед изгледа да се и овде ради о једној мало широј „језичкој вратоломиј­и“најављеној као нова тема за скретање разговора на сигурнију страну. Уместо да се изразито националис­тички опредељено Вучићево бирачко тело бави признавање­м Косова, тј. решењем које ће то значити а за које се још увек смишља популистич­ки назив, боље да се храни причама о новом национално­м интересу. И то би могао да буде бенигни гимнастичк­и трик да нисмо видели како су се претходни окончали. Рецимо, када је САНУ најављивао доношење Меморандум­а, тадашњи председник Душан Каназир је то објавио речима: „Четрдесет година мира на Балкану представља до сада најдужи период мира у овом делу света. У том миру постигнути су значајни резултати у материјалн­ом, привредно-технолошко­м и духовном развитку земље.“

Из данашњег угла гледано, само је још недостајал­а реченица: „Да нам се не слоши од толиког мира и напретка, смислили смо генијални план.“Али тада се још увек није знало где воде такви планови, а данас се и те како зна и то не на нивоу теорије већ на нивоу драматични­х искустава у распаду једне земље. Да ли нам је баш потребна реприза?

Највећу опасност од ове декларациј­е видим у ефектима које ће имати у Републици Српској и целој Босни. Она ће још више замаха дати Додиковим националис­тима и њиховој политици негирања и растурања босанске историје Срђан Шушница

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia