НОВИ ШЕФ У ГРАДУ

Како је победа Јединствене Русије постала Путинов пораз

Nin - - Садржај - ЗОРАН ПРЕРАДОВИЋ

На симболичком нивоу тријумф опозиције у центру Москве толико је значајан да би се могло рећи да је Русија стидљиво загазила у нову еру политичких односа

Није баш онако како су ствари интерпретирали западни медији - да је Владимир Путин изгубио локалне изборе, али није ни да председнику Русије није звонило у ушима, посебно након што је сазнао да је у московском округу Гагарински, у коме и сам гласа, коалиција опозиционих либералних партија освојила свих 12 места. Ако се томе дода да је опозиција освојила 11 од 12 места у округу Тверском, у непосредној близини Кремља, постало је јасно да се политичка клима макар у најужем градском језгру престонице мења.

И то није све. Опозиција је истовремено тријумфовала у још 12 округа који су углавном у самом центру Москве, демонстриравши да и монолитна Јединствена Русија показује прве знаке слабости. Можда симболичне имајући у виду да је владајућа партија успела да обезбеди око 75 одсто места у окружним саветима града.

„Узели смо центар“, славодобитно је на Твитеру написао Максим Кац, менаџер кампање опозиције, наводи лондонски Гардијан.

Према наводима британског листа, кампању опозиционе коалиције „дизајнирао“ је Дмитриј Гудков, бивши посланик, али и да су у свему учествовале странке Јаблоко и Парнас, те да је „агитација“била усмерена на кампању „од врата до врата“. Гардијан, такође, пише да је читаву ствар помогао и Виталиј Шкљаров који је лане био „архитекта“кампање Бернија Сандерса у Сједињеним Државама.

Сасвим је извесно да, бар у догледно време, неће бити битнијих померања на руској политичкој сцени, али значај ових резултата уопште није занемарљив. Напротив, он је на симболичком нивоу толико јак да би се могло рећи да је Русија стидљиво загазила у нову еру политичких односа који би системом стрпљивих и промишљених корака једног дана могли резултирати и променом власти. У сваком случају, можда највеће постигнуће опозиције је то што је успела да се угура у у изборну машинерију Кремља. Напослетку, Путину нимало неће бити пријатно ни у сопственом стану, при помисли да му у крају газдују политички противници.

„Имамо новог шефа у граду“, поручио је Иља Јашин након што је на изборима у московском округу Красносељски освојио прво место. Јашин је, иначе, савезник Бориса Њемцова, лидера опозиције који је 2015. убијен у Москви.

Локални избори, како пише Гардијан, били су изузетак у још једном погледу. Наиме, власти су овог пута биле нешто попустљивије када је реч о изборним процедурама за регистрацију на изборима, што је донекле омогућило и овај изненађујући резултат.

Главно питање за опозицију сада постају избори за градоначелника Москве који се одржавају наредне године. Нико не може поуздано рећи да ли ће опозиција имати озбиљног такмаца садашњем градоначелнику Сергеју Собјањину који је 2013. као самостални кандидат освојио више од 50 одсто гласова.

Мада, одговор на ово питање умногоме ће зависити и од Путина и изборних услова које буде диктирао. Још један евентуални шамар био би превише за човека свикнутог да политичке противнике прецртава на сваки могући начин.

Узбуна у Кремљу: Путину неће бити лако при помисли да му у крају газдују политички противници

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.