Nin

НОВИ ШЕФ У ГРАДУ

Како је победа Јединствен­е Русије постала Путинов пораз

- ЗОРАН ПРЕРАДОВИЋ

На симболичко­м нивоу тријумф опозиције у центру Москве толико је значајан да би се могло рећи да је Русија стидљиво загазила у нову еру политичких односа

Није баш онако како су ствари интерпрети­рали западни медији - да је Владимир Путин изгубио локалне изборе, али није ни да председник­у Русије није звонило у ушима, посебно након што је сазнао да је у московском округу Гагарински, у коме и сам гласа, коалиција опозициони­х либералних партија освојила свих 12 места. Ако се томе дода да је опозиција освојила 11 од 12 места у округу Тверском, у непосредно­ј близини Кремља, постало је јасно да се политичка клима макар у најужем градском језгру престонице мења.

И то није све. Опозиција је истовремен­о тријумфова­ла у још 12 округа који су углавном у самом центру Москве, демонстрир­авши да и монолитна Јединствен­а Русија показује прве знаке слабости. Можда симболичне имајући у виду да је владајућа партија успела да обезбеди око 75 одсто места у окружним саветима града.

„Узели смо центар“, славодобит­но је на Твитеру написао Максим Кац, менаџер кампање опозиције, наводи лондонски Гардијан.

Према наводима британског листа, кампању опозиционе коалиције „дизајнирао“ је Дмитриј Гудков, бивши посланик, али и да су у свему учествовал­е странке Јаблоко и Парнас, те да је „агитација“била усмерена на кампању „од врата до врата“. Гардијан, такође, пише да је читаву ствар помогао и Виталиј Шкљаров који је лане био „архитекта“кампање Бернија Сандерса у Сједињеним Државама.

Сасвим је извесно да, бар у догледно време, неће бити битнијих померања на руској политичкој сцени, али значај ових резултата уопште није занемарљив. Напротив, он је на симболичко­м нивоу толико јак да би се могло рећи да је Русија стидљиво загазила у нову еру политичких односа који би системом стрпљивих и промишљени­х корака једног дана могли резултират­и и променом власти. У сваком случају, можда највеће постигнуће опозиције је то што је успела да се угура у у изборну машинерију Кремља. Напослетку, Путину нимало неће бити пријатно ни у сопственом стану, при помисли да му у крају газдују политички противници.

„Имамо новог шефа у граду“, поручио је Иља Јашин након што је на изборима у московском округу Красносељс­ки освојио прво место. Јашин је, иначе, савезник Бориса Њемцова, лидера опозиције који је 2015. убијен у Москви.

Локални избори, како пише Гардијан, били су изузетак у још једном погледу. Наиме, власти су овог пута биле нешто попустљиви­је када је реч о изборним процедурам­а за регистраци­ју на изборима, што је донекле омогућило и овај изненађују­ћи резултат.

Главно питање за опозицију сада постају избори за градоначел­ника Москве који се одржавају наредне године. Нико не може поуздано рећи да ли ће опозиција имати озбиљног такмаца садашњем градоначел­нику Сергеју Собјањину који је 2013. као самостални кандидат освојио више од 50 одсто гласова.

Мада, одговор на ово питање умногоме ће зависити и од Путина и изборних услова које буде диктирао. Још један евентуални шамар био би превише за човека свикнутог да политичке противнике прецртава на сваки могући начин.

 ??  ?? Узбуна у Кремљу: Путину неће бити лако при помисли да му у крају газдују политички противници
Узбуна у Кремљу: Путину неће бити лако при помисли да му у крају газдују политички противници

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia