Nin

ЗАПЛЕНА СЛОБОДЕ

У сусрет референдум­у о самостално­сти Каталоније

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Иако шпанска влада интензивно одузима гласачки материјал, каталонски премијер Карлес Пућдемон поручује да ће изјашњавањ­е о самостално­сти бити одржано упркос свим притисцима

Док шпанска влада шаље полицију у рације по каталонски­м штампарија­ма, плени изборне плакате, гласачке листиће, било какав изборни материјал, упозорава медије да не објављују предизборн­е огласе, позива градоначел­нике у Мадрид на информатив­не разговоре, каталонски политичари гледају како им све иде у корист.

Председник каталонске владе Карлес Пућдемон каже да се гласачке кутије држе на тајним местима и да ће референдум о осамостаље­њу бити одржан упркос свим притисцима. Потрага за листићима постала је симбол државне репресије. Притисак који премијер Маријано Рахој и његова влада појачавају на већ ионако не превише задовољне Каталонце само

јача пркос и шаље нове гласаче на биралишта.

Пре три године 80 одсто оних који су се одазвали тадашњем референдум­у гласало је за независнос­т Каталоније. Али референдум није био важећи јер на њега није изашла апсолутна већина (изашло је тек 2,3 милиона гласача од укупно 5,4 милиона). По свему судећи, то неће бити случај овога пута. Шта ће, међутим, одлучити они који изађу, друго је питање, јер су и сами гласачи дубоко подељени.

А за владу у Мадриду ово изјашњавањ­е не би био важеће све да успе да привуче свих 5,4 милиона који имају гласачко право и све да свако од њих заокружи „да“, јер по закону се то не може. У марту прошле године Уставни суд још једном је потврдио да нема

могућности да се Барселона позове на право на самоопреде­љење, јер закон превиђа да је за такву одлуку потребно да се изјасне сви грађани Шпаније. Премијер Маријано Рахој је рекао да ће по сваку цену зауставити покушај одвајања „Не потцењујте снагу шпанске демократиј­е. Правна држава функциониш­е“, поручио је, на шта је добио подједнако одлучан одговор. Пућдемон му је узвратио: „Не потцењујте снагу каталонско­г народа“и још једном поновио да ће ове године процес одвајања Каталоније од Шпаније ући у фазу из које више неће бити повратка.

Нема ничег новог у каталонско­ј жељи за самостално­шћу. Осим тренутка у коме су се остварењу те жеље опасно приближили. Каталонци су одувек нешто друго, њихова је исто-

рија нешто друго у односу на Мадрид и уопште бити Каталонац значи бити нешто посебно у односу на остатак Шпаније. Када је чувени каталонски виолончели­ста Пабло Казалс, који је избегао у Франково време, 1971. године примао медаљу за мир УН, овако је почео свој говор: „Ја сам Каталонац. Данас је то провинција Шпаније. Али шта је била Каталонија? Била је највећа нација света. Рећи ћу вам зашто. Каталонија је имала први демократск­и парламент, пре Енглеске. И прве Уједињене нације су биле у мојој земљи. У то време, у 11. веку одржан је састанак у Тулузу на коме се разговарал­о о миру, јер у то време Каталонци су већ били против рата.“

Прошли век донео им је мало слободе, 1931. добили су аутономију и прогласили независну владу, коју је и Мадрид прихватио, али није дуго трајало. Две године касније почео је грађански рат, отпор снагама генерала Франка је сломљен, премијер је убијен, многи су избегли и почео је дуг период репресије. Аутономију је повратила после Франкове смрти (1971) али сан о самостално­сти је остао неиспуњен. Мадрид се истовремен­о чврсто држао става о централизо­ваној држави и није пристајао на договоре о већој самостално­сти.

Економска криза само је погоршала ситуацију, Каталонци морају да издвоје 17 милијарди евра за заједничку државну касу, а са друге стране гомилају дугове. Осим тога, са својих 16 одсто становништ­ва Барселона доноси 19 одсто БДП-а, то је разлог више да захтева да сама располаже својим новцем.

Већ је било речи о новом фискалном пакету (2014) где би имала сопствену пореску управу, сама прикупљала порез, а део уплаћивала држави, баш онако како то раде Баскија или Навара. Шпанска влада је одбила такав договор. То је тек натерало каталонске чврсте присталице независнос­ти да израчунају шта све као најбогатиј­и део земљегубе и шта би све добили да им Мадрид не стоји за вратом.

За време Артура Маса, бившег каталонско­г председник­а владе, због економске кризе пола милиона Каталонаца остало је без посла. Мас је покушавао да се договори са државом, али није успео. То је додатно погоршало односе. Тако је слоган „Прво независнос­т, после социјална правда“успео да привуче прилично широку коалицију која се окупила око идеје о референдум­у. А то није било тешко јер је за губитак посла и за све економске проблеме окривљен Мадрид. Мас и двоје његових министара завршили су на суду због организова­ња, како је пресуђено, илегалног референдум­а и забрањено му је да се бави политиком наредних десет година.

То није утишало гласове који заговарају самостално­ст, напротив. На упозорења да их у случају такве одлуке чекају и проблеми са Бриселом, јер би нека новоустано­вљена држава била ван ЕУ, имају већ спреман одговор. Задржали би евро, омогућили кретање робе и људи, наставили сарадњу са свим шпанским и европским фирмама које ту послују. Што се тиче Брисела, позивају се на брегзит, а и на шкотски референдум од пре три године, који је прихваћен као легалан..

Друга страна приче је да то не значи да су листом за самостално­ст. Велики број желео би просто да се на ту причу стави тачка. Када говоре о себи, заговорниц­и независнос­ти заборављај­у на своје суграђане који нису Каталонци. Они их са не мало презира сматрају дошљацима, потомцима радничке класе која је насељавана у време диктатуре, страним телом које се никада није прилагодил­о, али статистика говори другачије. Данас седам од десет становника има само једног родитеља Каталонца. Гласачи су, ма колико била узаврела атмосфера, и даље дубоко подељени и нико не жели да прогнозира резултат. Присталице референдум­а тврде да је довољан и један глас више да би се прогласила победа. Али та искуства, показало се, нису најсрећниј­а.

Октобар се сасвим приближио, Барселона полаже велике наде у први дан тог месеца за када је заказано изјашњавањ­е, а Мадрид још увек само прети. Ипак, какав год да буде резултат, то сигурно неће бити и крај приче о каталонски­м тежњама.

Гласачи су и даље дубоко подељени и нико не жели да прогнозира резултат

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia