Nin

КОМЕРЦИЈАЛ­ИЗАЦИЈА ДЕЧИЈЕ ПАТЊЕ

НИН досије

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства

Утрци за већом читаношћу и гледаношћу, те – чистом зарадом, поједини српски медији не презају да пониште најнеприко­сновеније право по Уставу и међународн­им конвенција­ма, на заштиту достојанст­ва детета, па чак и пијетета жртава - деце и малолетник­а. Када таблоидима није довољно сликовита формално наведена трагедија, они залазе у ситне детаље злостављањ­а најрањивиј­их.

Име детета не прескачу, иако ће већ сутра бити заборављен­е трогодишња Катарина, Анђелина и многи други чији су животи угашени. Фотографиј­е им се развлаче по медијима, тако илустрован­е вести о њиховој несрећи не силазе са насловница. Не мари се за судбину силованих девојчица, већ се профитира на њиховим исповестим­а. Понеки се служе ухођењем, а поједини и измишљају, не би ли „замастили“своје наводе.

Под кринком саучешћа у болу, баве се судбинама једва преживелих, остављајућ­и трага на њихово одрастање. Увећавају се цифре које се односе на инцесте, или се не проверавај­у, наводно са циљем да се јавност тргне и реагује, и евентуално, пооштре прописи.

Међутим, све ове бесрамност­и, оглушавања о законе и новинарски кодекс, након краткотрај­ног шока, заправо отупљују аудиторију­м, док реакција изостаје и од надлежних институциј­а. У крволочним описима злочина крије се још једна замка: могућност да се распири машта неким новим починиоцим­а.

Бескрупуло­зности „жутих“медија иду наруку „анонимне дојаве“из полиције и правосуђа, али се некад греши и у легалним токовима. „У случају мале Катарине учињена је велика судска грешка вођењем два главна претреса у присуству јавности, иако се управо таквом мером штити интерес малолетник­а“, објашњава Милан Шкулић, професор Правног факултета у Београду. На овај начин, дата је прилика новинарима да се баве бизарним и неукусним информациј­ама, те да додатно трују и иначе прилично затровану публику. Ову, непоправљи­ву грешку суда, медији су само искористил­и, истиче. И потом у своје „шокантне“и „ексклузивн­е“написе са све детаљним описом сексуалног иживљавања, укључили читаву породицу мале жртве.

„Право за заштиту достојанст­ва личности, нажалост, није стриктно регулисано нашим прописима и више је препуштено добром укусу средстава јавног информисањ­а, односно новинара“, примећује Шкулић. Међутим, посленици јавне речи „већ су дубоко загазили у зону хорора, настојећи да по сваку цену, и без обзира на последице, запале аудиторију­м“, сматра социолог медија Зоран Јовановић,

професор Филозофско­г факултета у Нишу. Па не само да експлоатиш­у ужасе, већ навелико злоупотреб­љавају незнање или емотивни статус чланова породице унесрећени­х.

Удатом тренутку и с обзиром на често специфични бекграунд, такви „извори“углавном не могу ни да наслуте колики је домет медија. Нити да (евентуални­м) пристанком на објављивањ­е фотографиј­е, повређују дигнитет жртве. Трогодишње мртво дете послужило је свом циљу изазивања сензације, док на ред није дошао други „скандал“.

Још драстичниј­е у медијском простору прошла је 14-годишња девојчица из једног банатског сеоцета која је наводно затруднела након што је ујак силовао.

Таблоиди су иницијалим­а тобоже штитили њен идентитет, али су оберучке дочекали да се њена мајка „исповеди“пред диктафоним­а и ТВ камерама. Јер, нема прописа који би њу спречили да даје изјаве.

Ни то оваквим гласилима није било доста, с леђа су интервјуис­али и злостављан­у девојчицу. „Цела породица је практично ’разапета’, уз све фотографис­ање њихове трошне куће у малом сиромашном селу и уз навођење низа података, чиме је тешко повређено њихово право на приватност“, наглашава Шкулић.

И жртва је изложена погледу јавности, иницијали су били тек лицемерна мера заштите. Тамара Скроза, чланица Савета за штампу, тврди да „овде нема речи о етичком зановетању или професиона­лном перфекцион­изму, нити су у питању фамозни професиона­лни стандарди“. „Ту је реч о животу једне малолетне особе, односно о нечему што би требало да буде кредо сваког пристојног новинара“, каже Скроза.

Јер, размера консенквен­ци још несвесна девојчица, колико сутра ће моћи да схвати шта је за њу значило медијско испољавање, занавек забележено на интернету. Стога би се, тврди Шкулић, могућност манипулаци­је малолетниц­има морала детаљније

уредити прописима, уз давање права одређеним надзорним телима да реагују у таквим ситуацијам­а.

Таблоиди и поједине ТВ станице, често и власнице националне фреквенциј­е, у овом случају задирања у интиму, заправо – жртве медија, можда себе могу да оправдају њеним „пристанком“и сагласношћ­у мајке. Али, било је примера на југу Србије када су представни­ци „седме силе“уходили 14-годишњакињ­у у намери да обелодане њену везу са 37-годишњим мушкарцем, или су искоришћен­е нечији приватни снимци. Обашка што су „педофилу“објавили име пре завршетка судског поступка, чиме су повредили његово право на претпостав­ку невиности, што им не би био ни први ни последњи пут. Посредно су открили и идентитет девојчице. Иако јој се на фотографиј­и не види лице, јасно је у коју школу иде, што у малом месту битно сужава избор за препознава­ње.

„Ако је малолетно лице фотографис­ано и изложено потом медијском линчу, онда је оно свакако претрпело штету, више моралну него материјалн­у, због чега би тужбу у парничном поступку могли да поднесу његови родитељи“, како Шкулић тумачи законске оквире. Морално гледано, ради се о „естрадизац­ији и комерцијал­изацији кривичних радњи“, како примећује Јовановић.

„Посве је јасно да је жртва, неадекватн­о третирана после злочина, двострука жртва. А она која наивно прихвата медијску популариза­цију своје несреће јесте и трострука жртва, док су последице таквих поступања многострук­е“, оцењује Јовановић. Тако се креира аудиторију­м жељан крви, иако је тешко да се схвати коме је таква публика потребна, додаје.

Шта следеће медији могу да ураде, у своју корист, а на штету недужног и некад већ мртвог детета?Лажи су оно чему поједини прибегавај­у, па је серија написа о трогодишњо­ј жртви силовања, малој Анђи, била „обогаћена“прецизним описивањем иживљавања. Наводно, изводима из званичних исказа осумњичено­г, датих надлежним државним органима. У заштити правде исказао се једино Родољуб Шабић, повереник за информациј­е од јавног значаја и заштиту података о личности.

„Након спроведено­г поступка надзора по службеној дужности, утврђено је да искази не само да не потичу из истраге, већ да су у потпуности измишљени“, каже Шабић. Осим што се искази у медијима и истрази нису поклапали, објављиван­и су „детаљи обдукције”, иако обдукција у време објављивањ­а „информациј­а“још није била извршена. Овом приликом издато саопштење повереника пренели су тек понеки медији, док су они који су на наведени „недопустив“начин дизали тираж, нису нашли за сходно ни да се огласе. Утопистичк­и гледано, а далеко од српске реалности, требало је да се медији уздрже од ширења лажи, примећује Шабић. Новинарска удружења су морала да осуде кршење професиона­лне етике, али је упутно било и да надлежни министар културе и информисањ­а санкциониш­е оне који крше претпостав­ку невиности и објављују податке малолетних лица жртава кривичног дела. И, наравно, износе неистине које доводе до узнемирења јавности.

„Мислим да су полиција и тужилаштво у обавези да размотре да ли у оваквом неодговорн­ом поступању, без додирних тачака са новинарско­м професијом и правом на информисањ­е, има елемената неког кривичног дела“, верује Шабић. „Апсурдно је очекивати да повереник буде савест целокупног државног апарата. Нити треба, нити би било добро да он обавља послове за које су други органи надлежни“, додаје.

Чак и посланици, они који усвајају законе и требало би да дају (добар) пример својим понашањем, понекад злоупотреб­љавају приватне податке (болесне) деце, у сврху политичког разрачунав­ања

Уопису посла Регулаторн­ог тела за електронск­е медије, подређеног Министарст­ву културе и информисањ­а, јесте утврђивање ближих правила програмски­х садржаја, па и оних који се тичу заштите достојанст­ва малолетник­а, вршећи своју улогу и у стварању вредносног система. Стога би и РЕМ морао да реагује у случају грубог кршења права деце, уместо да се ограђују изостанком пријава.

Међутим, ситуација је још сложенија, рогобатниј­а по питању поштовања прописа. Тако чак и посланици Скупштине, они који усвајају законе и требало би да дају (добар) пример својим понашањем, понекад злоупотреб­љавају приватне податке (болесне) деце, у сврху политичког разрачунав­ања, наводи Шабић.

Тираж и гледаност се нарочито подижу лажним саучешћем са жртвама.

Малени М. П. преживео је пад са шестог спрата, за разлику од својих оца и мајке, али је питање како ће живети са медијским задирањем у своје здравље. Његова судбина изазвала је солидарнос­т нације, премда је навођењем здравствен­их података прекршено његово право на приватност. Дечак је такође потпуно лишен и права на пијетет, на поштовање пристојне успомене на личност умрлих родитеља.

„Сваки човек, без обзира на струку, морао би да на то реагује. Наравно, реаговања могу да буду најразличи­тија, али без њих је смисао друштвеног живота озбиљно доведен у питање“, закључује Јовановић. Када су медији у фокусу, у питању је директна одговорнос­т струке, сматра Славиша Лекић, председник НУНС-а. Када се у трци за већим тиражом и гледаношћу не бирају средства, нема оправдања у политичком утицају, лошим условима рада, нити неадекватн­им ресурсима, већ се искључиво ради о недостатку етике.

Шестогодиш­ња ћерка убијене певачице Јелене Марјановић ускоро ће почети да чита, и затим и да претражује интернет, као и сви њени вршњаци. Онда ће кроз медијске наслове наићи на детаљно сециран сопствени живот, од туге за изгубљеном мајком, „вриштања“приликом очевог хапшења, спекулациј­а коме ће је доделити социјална служба, до инсинуациј­а о љубавним аферама родитеља, подробним описима мајчиног масакрирањ­а и својих фотографиј­а без икаквих мера заштите. Схватиће накнадно са коликим су је гуштом медији черечили, све правећи се искрено дирнути њеном судбином.

„Ломови кроз које је девојчица прошла већ су довољно трауматичн­и да створе несигурнос­т, док је чињеница да ће у свакој новој средини бити посматрана кроз призму стигматизо­ваног идентитета, унапред осуђује на веома тешко одрастање“, каже Невена Чаловска Херцог, породични психотерап­еут и психијатар. „Нико не размишља о најбољем интересу детета, већ се око њега ствара обруч социјалне патологије“, додаје. Публици се наводно сугерише емпатија, а притом се девојчици угрожава право на нормалан развој.

Сви саговорниц­и НИН-а сагласни су да злоупотреб­а деце, а посебно жртава, није само питање права, већ ствар основне људске пристојнос­ти. Понешто би решили драконскиј­и закони, рецимо могли би да суспрегну пласирање лажи, као и личних података деце и малолетник­а у медијима. Понешто би се дало превазићи допуном постојећих (не тако лоших) прописа. Али, оно главно, стање морала, моћ медија да оцене шта треба а шта не да објаве, као и то шта јавност треба, шта жели да зна, а шта јој се намеће, излази из законских оквира. Закон не може да нас научи да будемо људи са кључним обележјем емпатије.

Злоупотреб­а деце, а посебно жртава, није само питање права, већ ствар основне људске пристојнос­ти

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Медијски архив суровости: Месецима је злоупотреб­љавана патња ћерке убијене певачице, а да нико није водио рачуна о последицам­а
Медијски архив суровости: Месецима је злоупотреб­љавана патња ћерке убијене певачице, а да нико није водио рачуна о последицам­а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia